Skocz do zawartości

Ceny bydła 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zazwyczaj takie cwaniaki co handlują cielakami sprzedają Ci zwierza, a paszportów niby jeszcze nie mają ("A bo ja jeszcze w agencji nie był, urodzenia nie zgłaszał") i wtedy ustala się z kupującym, że paszport dośle za np tydzień. A wtedy z godziny (tak jak piszesz) robi się 7 dni.

Karollorak93 napisał:

A ze tak zapytam jak z przemieszczeniem w agencji w przypadku zakupu i sprzedaży za godzinę? I żeby nie było nie pytam złośliwie...  

Opublikowano (edytowane)

A co w tym dziwnego? Gdzie teraz dostajesz paszport od ręki? Ja kupuję od dwóch gospodarzy kilkudniowe i nigdy paszportu do ręki nie dostaje. W agencji po rejestracji za tydzień po paszport każą się zgłosić. 

Edytowane przez pedro2
Opublikowano
3 godziny temu, Bananek napisał:

zazwyczaj takie cwaniaki co handlują cielakami sprzedają Ci zwierza, a paszportów niby jeszcze nie mają ("A bo ja jeszcze w agencji nie był, urodzenia nie zgłaszał") i wtedy ustala się z kupującym, że paszport dośle za np tydzień. A wtedy z godziny (tak jak piszesz) robi się 7 dni.

Ciele pada i ........drap się po dooopie co zrobić

4 godziny temu, pedro2 napisał:

A co w tym dziwnego? Gdzie teraz dostajesz paszport od ręki? Ja kupuję od dwóch gospodarzy kilkudniowe i nigdy paszportu do ręki nie dostaje. W agencji po rejestracji za tydzień po paszport każą się zgłosić. 

Co? wszystko.

Nie ma paszportu nie ma sprzedaży

Takie zachowanie tylko mnoży patologie

Opublikowano

wszysztko sie pop.......iło  teraz

-paszarnia za pszenice płaci 1,04 zł za kilogram 

pasza dla byków optibul  1,45 za kilogram 

dziś mąka tortowa  450 w biedronce  1zł za kg  GDZIE SENS I LOGIKA ???

Chyba napiszę meila do biedry aby zaczeli obok karmy dla psów i kotów paszę dla bydła sprzedawać!😝

Opublikowano
soltys48 napisał:

otóż to. dlatego cwaniaczkom mówimy stanowcze NIE. nie ma paszportu to se w dupe wsadź cieluna. A jeszcze jeden typ cwaniaka to: ja Ci sprzedam, ale przemieszczenie zrobimy poza mną. Tylko hodowca (od którego kupiłem) -kupiec (Ty). mnie w papierach nie ma, jestem czysty. W razie jakby hodowca nie dopilnowal pretensje do niego. A jeszcze jak się daty przemieszczenia zgadzać nie będą to kupiec kare dostanie bo kara się tego, U kogo sztuka na gospodarstwie.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Czytałem zestawienie z Dino to Biedronka generuje 3 razy większy zysk na jeden sklep od 🦕 więc to ich marki własne to robią gdzie jest pół litra mleka w 1 litrze

Czytałem zestawienie z Dino to Biedronka generuje 3 razy większy zysk na jeden sklep od 🦕 więc to ich marki własne to robią gdzie jest pół litra mleka w 1 litrze

Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Co? wszystko.

Nie ma paszportu nie ma sprzedaży

Takie zachowanie tylko mnoży patologie

😂 Jakbym miał czekać za paszportem do ręki to bym nie kupił nic. Kupuję maluchy kilkudniowe. Gospodarz ma 7 dni na rejestrację, rejestruje trzeciego dnia, czwartego ja biorę cielaka, a paszport do odbioru za tydzień.  Ja sołtysie nie jeżdżę po całej Polsce za bydlakami jak Ty, 4km boczkiem boczkiem i jestem. Oczywiście nie powinno się brać bez paszportu, ale inaczej się nie da i tyle. Taki święty jesteś to na biskupa może 😉

Opublikowano

Nie ma zapisu dotyczącego ile zwierzę ma być po kupnie w gospodarstwie

1 godzinę temu, Bananek napisał:

otóż to. dlatego cwaniaczkom mówimy stanowcze NIE. nie ma paszportu to se w dupe wsadź cieluna. A jeszcze jeden typ cwaniaka to: ja Ci sprzedam, ale przemieszczenie zrobimy poza mną. Tylko hodowca (od którego kupiłem) -kupiec (Ty). mnie w papierach nie ma, jestem czysty. W razie jakby hodowca nie dopilnowal pretensje do niego. A jeszcze jak się daty przemieszczenia zgadzać nie będą to kupiec kare dostanie bo kara się tego, U kogo sztuka na gospodarstwie.

Dlatego wszystko co jedzie ze mną na przyczepie idzie przez moje gospodarstwo chyba że robię usługę przewozu. 

Są tu na forum osoby które trochę się bawią w OBRÓT cielętami i nawet nie mają własnego nr stada

23 minuty temu, pedro2 napisał:

😂 Jakbym miał czekać za paszportem do ręki to bym nie kupił nic. Kupuję maluchy kilkudniowe. Gospodarz ma 7 dni na rejestrację, rejestruje trzeciego dnia, czwartego ja biorę cielaka, a paszport do odbioru za tydzień.  Ja sołtysie nie jeżdżę po całej Polsce za bydlakami jak Ty, 4km boczkiem boczkiem i jestem. Oczywiście nie powinno się brać bez paszportu, ale inaczej się nie da i tyle. Taki święty jesteś to na biskupa może 😉

I tak promujesz patologie.

Po pierwsze takich młodych cielunów nie powinno się w ogóle brać i dr facto jest to nielegalne

Po drugie jezdze nie po całej Polsce a do SWOICH stałych hodowców z którymi współpracujemy od kilku lat, jesteśmy na takim etapie że nie muszę wozić ze sobą gotówki

Co do świętości to mam swoje zasady i się ich trzymam 

To dzisiejsze,nr 101-108😁

IMG_20210320_100413.jpg

IMG_20210320_150950.jpg

1 minutę temu, Baks00 napisał:

.Wiadomo pod wzgledem finansowym jest duzo wiecej ale pod zdrowotnym duzo lepiej.

Pomijając aspekt finansowy to w starszych cielakach łatwiej uniknąć miny 

Opublikowano

To brodawczyca

1 minutę temu, marijusz napisał:

czarna ma grzybicę ,czy tak ją prosiłeś aby weszła na przyczepę że aż jej sierść wypadła ?

1 minutę temu, Karollorak93 napisał:

Czyli teroretycznie mogę dziś kupić zarejestrować na siebie a jutro sprzedać? Wiadomo oczywiście ze wszystko w granicach rozsądku ilościowo?  

Tak

Opublikowano

Niech będzie i tak, jestem promotorem patologii 😉 inaczej się nie da. 

Ja maluchy przeważnie kupuję, mam dwie krówki i odpajam, upadków na 3 lata miałem jeden. Z 3 szt były problemy z płucami, ale to po ponad miesiącu u mnie przez warunki w oborze. 

Dzisiaj 3szt przywiozłem, tamte 6szt wczorajsze obejrzałem i szybciej uciekałem niż wszedłem... osrane po kolana odparzone goła skóra

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, soltys48 napisał:

Nie ma zapisu dotyczącego ile zwierzę ma być po kupnie w gospodarstwie

Dlatego wszystko co jedzie ze mną na przyczepie idzie przez moje gospodarstwo chyba że robię usługę przewozu. 

Są tu na forum osoby które trochę się bawią w OBRÓT cielętami i nawet nie mają własnego nr stada

I tak promujesz patologie.

Po pierwsze takich młodych cielunów nie powinno się w ogóle brać i dr facto jest to nielegalne

Po drugie jezdze nie po całej Polsce a do SWOICH stałych hodowców z którymi współpracujemy od kilku lat, jesteśmy na takim etapie że nie muszę wozić ze sobą gotówki

Co do świętości to mam swoje zasady i się ich trzymam 

To dzisiejsze,nr 101-108😁

IMG_20210320_100413.jpg

IMG_20210320_150950.jpg

Pomijając aspekt finansowy to w starszych cielakach łatwiej uniknąć miny 

Eee to ja przy nr 100 sobie odpuściłem. Optymizm co do tego rynku już dawno wygasł u mnie 😉

Opublikowano
48 minut temu, Karollorak93 napisał:

A czy jest jakiś zapis ze po zakupie bydlaka tyle i tyle nie wolno go sprzedać? Jak rozgraniczyć handel bydłem a normalny obrót stada czyli zakup i sprzedaż?  

Wolno Ci kupić i sprzedać kiedy Ci się podoba. Pytanie tylko co na to skarbówka :D Jako rolnik na vacie nie możesz handlować, ale jak kupisz i będziesz hodował 6 miesięcy i sprzedasz dalej to już jest ok. 

Jak kupujesz i sprzedajesz od razu i robisz to systematycznie to prowadzisz działalność gospodarczą. Powinieneś założyć firmę.

Jak jesteś ryczałtowcem to robisz co chcesz i raczej nik się szybko nie przyczepi :D

I uwaga: skarbówka podczas kontroli ma dostęp do irz i jeśli cielaki przechodzą przez Twoj nr gospodarstwa to nic nie ukryjesz przed nimi

Opublikowano
58 minut temu, Karollorak93 napisał:

A czy jest jakiś zapis ze po zakupie bydlaka tyle i tyle nie wolno go sprzedać? Jak rozgraniczyć handel bydłem a normalny obrót stada czyli zakup i sprzedaż?  

Gdy kupowałem cielaki od handlarza z Golubia to mówił że musi 7 dni trzymać .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Dodaj nową pozycję...
v