Skocz do zawartości

Ceny bydła 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Z znikąd. on nie będzie potrzebny. A napewno nie w takim systemie. będzie hodowla ekstensywna zwieńczona kilku miesięcznym tuczem na koniec Aby sprostać podniebieniom super bogaczom 

Opublikowano
45 minut temu, HF86 napisał:

Z znikąd. on nie będzie potrzebny. A napewno nie w takim systemie. będzie hodowla ekstensywna zwieńczona kilku miesięcznym tuczem na koniec Aby sprostać podniebieniom super bogaczom 

Brak cielaka do opasu jest bardziej niż pewny.  Kilka lat i stada z których można wytargać mieszańce od krów mlecznych znikną. Zobacz co się dzieje z euro , kolejne transporty cielaka z importu już będą w innej cenie . 

Widzę 3 opcję na przyszłość 

-Przerobić obore na magazyny 

-Iść w kierunku tuczarni na 300 sztuk 

-Założyć średnie stadko dobrej genetyki , coś na materiał hodowlany, może ubój, rozbiór i sprzedaż bezpośrednia czy szukać kontaktów na drogie restauracje i steakownie . W skrócie jakość, nie ilość 

W momencie kiedy dla zwykłych zjadaczy chleba zaczynają drukować mięso 3D z soji, tkanka z probówki etc. Nie wróżę świetlanej przyszłości masówce . Chcemy czy nie , łunia będzie stawiała na eko , od pola do stołu, do tego rozmaite dopłaty i ograniczenie produkcji

Opublikowano

I mnie to nawet częściowo pasuje. woly jeszcze się pasą. żeby nie zima to do nowego roku by trawę gryzly. na następną zimę prosto z pola na auto jak skończą trawy zgryzac i poplony. będzie 30 sztuk na stanie dostosowane do pakietów rolnosrodowiskowych i nie będę się wcale szarpać. za mały jestem żeby urosnąć to chociaż wygodnie żyć. 

Opublikowano

Mikulko ? 🤣 zawsze nie mogę ze śmiechu jak ktoś do nich sprzeda i powie , że dobrze zapłacili 

7 minut temu, HF86 napisał:

I mnie to nawet częściowo pasuje. woly jeszcze się pasą. żeby nie zima to do nowego roku by trawę gryzly. na następną zimę prosto z pola na auto jak skończą trawy zgryzac i poplony. będzie 30 sztuk na stanie dostosowane do pakietów rolnosrodowiskowych i nie będę się wcale szarpać. za mały jestem żeby urosnąć to chociaż wygodnie żyć. 

Najbliższe łąki do wyrwania 10km od gospodarstwa 

Opublikowano
11 minut temu, Cybulek17 napisał:

-Założyć średnie stadko dobrej genetyki , coś na materiał hodowlany, może ubój, rozbiór i sprzedaż bezpośrednia czy szukać kontaktów na drogie restauracje i steakownie . W skrócie jakość, nie ilość 

Ta opcja jest perspektywiczną ale czy starczy sił i pieniędzy zanim zacznie to przynosić kasę?

Wszyscy idą w zboża ale lepiej mieć dodatkowe źródła dochodu jak nie z rolnictwa to poza nim

Opublikowano
1 minutę temu, wojak1986 napisał:

Ta opcja jest perspektywiczną ale czy starczy sił i pieniędzy zanim zacznie to przynosić kasę ?

To jest dobre pytanie , ale zadam kontrpytanie  

Ile trzeba czasu żeby spłacić nową obore na +- 200 sztuk, infrastrukture dookoła, silosy na kiszonke, traktor + nowy wóz z 20m3 , traktor + ścielarke, dwie ładowarki , prasę do dużej kostki , sprzęt do zielonek... i bym tak mógł wymieniać 😜 

Opublikowano

W moim przypadku nigdy. 100 miałem i z etatu się żyło. teraz się pracuje żeby żyć, a nie żyje żeby pracować. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Cybulek17 napisał:

Aleee tak się zastanawiam skąd za 10 lat kupimy cielaka ? Kto mi odpowiedzie na to pytanie 

za 10 lat sporo wypadnie osób nie tylko z krów ale i z opasania bydła , mysle żę odsadki na mazurach będą dostepne . to dostarczanie do restauracji to też nalęży pamietać żę one biorą tylko okreslone części a na raszte trzeba szukać w handlu lokalnym . 

• Haha 1
Opublikowano
13 minut temu, komizmo napisał:

Część nim spłacisz to na nowe trzeba wymienić

Otóż to 

4 minuty temu, jarecki napisał:

za 10 lat sporo wypadnie osób nie tylko z krów ale i z opasania bydła , mysle żę odsadki na mazurach będą dostepne . to dostarczanie do restauracji to też nalęży pamietać żę one biorą tylko okreslone części a na raszte trzeba szukać w handlu lokalnym . 

Odsadek pewnie będzie, kwestia w jakiej cenie bo napewno nie tanio.  Co do mięsa to oczywiście trzeba to brać pod uwagę.  Słyszałem o gospodarstwach które robią paczki po 10kg , wszystkiego po trochu i jedna cena , żeby nie zostać z gorszymi częściami 

Opublikowano

ale cena dość droga , niedawno robiłem rozpiske nawet tu na forum z zysku uboju cielaka [ około 65 kg ] to mi wyszło 100 % zarobku i w realu też tak wychodziło . Przy trzodzie chlewnej połączenie sprzedaży mięsa z przerobem to wychodzi około 1000-1200zł  przychodu   za tucznika 110 kg tak na dziś , natomiast przy cenie bydła 12 zł netto za MM  to nie ryzykował bym uboju .

Opublikowano (edytowane)

Jak będę miał nowe wycielenia to wrzucę fotki tutaj cielakow . Krowy mleczne ale dużo kryje Mo  I czerwonymi . Sam ostatnio sprzedałem byka 668 kg mieszaniec Mo  paszport wyrobiony 1.02.2020. Stał cały czas z jalowkami i żarcie jak to dla jalowek w dużej mierze sianokiszonka rzeczna kukurydza , ospa swoją i resztki z tmr. Więc myślę że nie tak źle wyszedł. Gdyby dostawał to co krowy mleczne to myślę że 17 miesięcy i na ubój  .

Jak ktoś będzie chętny  to sprzedam bo z handlazami to wiadomo kupić tanio A sprzedać drogo A ja najlepiej wolał bym to wysrodkować bez pośredników A widzę że popyt tutaj jest .

Podlasie okolice Łomży 

Edytowane przez greg1985
Opublikowano
27 minut temu, jarecki napisał:

, mysle żę odsadki na mazurach będą dostepne . . 

Myśłisz,ze na mazurach nie potrafią liczyć czy też może neta nie mają??

5 minut temu, Cybulek17 napisał:

U nas niby 400zł ubój i schłodzenie,

było 200 jest 250 netto

Opublikowano (edytowane)

7 minut temu, greg1985 napisał:

Jak będę miał nowe wycielenia to wrzucę fotki tutaj cielakow . Krowy mleczne ale dużo kryje Mo  I czerwonymi . Sam ostatnio sprzedałem byka 668 kg mieszaniec Mo  paszport wyrobiony 1.02.2020. Stał cały czas z jalowkami i żarcie jak to dla jalowek w dużej mierze sianokiszonka rzeczna kukurydza , ospa swoją i resztki z tmr. Więc myślę że nie tak źle wyszedł. Gdyby dostawał to co krowy mleczne to myślę że 17 miesięcy i na ubój  .

Jak ktoś będzie chętny  to sprzedam bo z handlazami to wiadomo kupić tanio A sprzedać drogo A ja najlepiej wolał bym to wysrodkować bez pośredników A widzę że popyt tutaj jest .

Podlasie okolice Łomży 

Czekamy z niecierpliwością

Edytowane przez Baks00
Opublikowano
9 minut temu, Cybulek17 napisał:

U nas niby 400zł ubój i schłodzenie, ale to trzeba obserwować co się będzie działo, może ludzie się przekonają i zainteresowanie wzrośnie

sobie tak na szybko na olx wpisałem mięso wołowe to ciekawe ogłoszenia  wyskoczyły  ,  jak by tak połowe zostawił ubojni a połowe wziął na rhd to nawet jakby 1/ 3 została to mysle żę za darmo  . w tygodniu bede w  burgierowni to pochwale się czego się dowiedziałem z kąt biorą mieso bo mają i steki też , ostatnio byłem na miescie lokalnym to  tam  burgery [kotlety ] kupują gotowe mrożone 

Opublikowano
5 godzin temu, Cybulek17 napisał:

Brak cielaka do opasu jest bardziej niż pewny.  Kilka lat i stada z których można wytargać mieszańce od krów mlecznych znikną. Zobacz co się dzieje z euro , kolejne transporty cielaka z importu już będą w innej cenie . 

Widzę 3 opcję na przyszłość 

-Przerobić obore na magazyny 

-Iść w kierunku tuczarni na 300 sztuk 

W momencie kiedy dla zwykłych zjadaczy chleba zaczynają drukować mięso 3D z soji, tkanka z probówki etc. Nie wróżę świetlanej przyszłości masówce . Chcemy czy nie , łunia będzie stawiała na eko , od pola do stołu, do tego rozmaite dopłaty i ograniczenie produkcji

Nie wiem czy dobrze rozumiesz koncepcję od pola do stołu. Musisz bardziej się zagłębić :(

Opublikowano

ktoś jak nie wyłączy telefonu to całą noc będzie tłumaczył że żadnego ogłoszenia nie wystawiał. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v