Skocz do zawartości

Zasiłek z KRUS w związku z odbywaniem kwarantanny.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, piotrp88 napisał:

Odpowiedź na pytanie które zacytowałem. Byłem 2 dni na kwarantannie, teścik i teraz jestem na izolacji.

Odpowiem sam na pytanie które zadawałem wcześniej. Moja matka była na kwarantannie 2 dni a potem na izolacji i zasiłek otrzymała, ale warto wydrukować potwierdzenie z systemu o kwarantannie od razu jak tylko się pojawi taka opcja na koncie IKP, bo w ich bazie danych możemy być jako tylko izolacja

Opublikowano

Składał ktoś teraz wniosek do KRUSU o zasiłek  za sprawowanie opieki nad dzieckiem poniżej 8roku życia w związku ze zdalnym nauczaniem w okresie świątecznym?? przysługuje??

Opublikowano

od razu byłem na izolacji bo to było tak: w domu złapał mnie kręgosłup i karetką zabrali mnie do szpitala cały dzień trzymali mnie na izbie przyjęć, ale pomimo kroplówek nie postawili mnie na nogi to zrobili test i dali na odział, na odziele byłem 4dni i przyszedł lekarzyna z wiadomością że mam koronę i ze wypisują mnie do domu na izolację. No i taki chodzący o balkoniku pojechałem do domu (oczywiście na własną rękę). Przesiedziałem w domu na izolacji i mniałem zwolnienie lekarskie i z krusu dostałem całe 15zł dziennie.

Opublikowano

DOMOWNIK – to osoba bliska rolnikowi, która ukończyła 16 lat. Pozostaje ona z rolnikiem we wspólnym gospodarstwie domowym, bądź zamieszkuje na terenie jego gospodarstwa rolnego, albo w bliskim sąsiedztwie. Ponadto, pracuje ona w gospodarstwie i nie jest związana z rolnikiem stosunkiem pracy.    

Tak wyczytałam na stronie KRUS czyli jeśli ktoś ma dziecko które ukończyło 16 lat jest domownikiem i też przysługuje zasiłek z tytułu kwarantanny? Byłam kilka godzin na kwarantannie od momentu skierowania na test przez lekarza POZ do czasu wyniku wyszło kilka godzin. Wie ktoś może na jaki zasiłek mogę liczyć

Opublikowano

Trochę odgrzeję temat. Był ktoś więcej niż raz na kwarantannie? Ja bylem na poczatku stycznia i  złozylem wniosek o zasiłek a teraz znowu jestem i zastanawiam sie czy  zasiłek mi przysługuje? Mial ktos taka sytuację?

Opublikowano

nigdzie nie wspominają, że to jednorazowe świadczenie, więc powinno się należeć, ale w naszym kraju wszystko jest możliwe i zależy od widzimisię urzędnika

Opublikowano
Dnia 30.12.2021 o 11:06, eagle19 napisał:

Odpowiem sam na pytanie które zadawałem wcześniej. Moja matka była na kwarantannie 2 dni a potem na izolacji i zasiłek otrzymała, ale warto wydrukować potwierdzenie z systemu o kwarantannie od razu jak tylko się pojawi taka opcja na koncie IKP, bo w ich bazie danych możemy być jako tylko izolacja

jestem w podobnej sytuacji 2 dni kwarantanny a potem izolacja i mam pytanko za izolację mama nic nie dostała z krusu

Opublikowano

dostała 1400 za kwarantannę ?

jeśli tak, to za izolację się nie należy

jeśli nie, to należy się za każdy dzień izolacji 30zł, ale musi mieć zwolnienie lekarskie z kodem covid 

Opublikowano
Dnia 1.02.2022 o 17:27, mateusz81 napisał:

jestem w podobnej sytuacji 2 dni kwarantanny a potem izolacja i mam pytanko za izolację mama nic nie dostała z krusu

Dostaniesz za kwarantannę 1400 i za izolację 30 zł za dzień chorobowego. Z tym, że po zakończeniu izolacji składasz wniosek o zasiłek w KRUSie

Opublikowano

Ja byłam na kwarantannie kilka godzin od momentu skierowania na test do czasu wyniku i dostałam tylko 300zl z KRUS może jakbym poszła na test na drugi dzień od otrzymania skierowania dostałabym również świadczenie z kwarantannę. Szkoda że nasze Państwo dzieli na społeczeństwo lepsze i gorsze☹️

Opublikowano
Dnia 15.02.2022 o 12:23, Mirella napisał:

Ja byłam na kwarantannie kilka godzin od momentu skierowania na test do czasu wyniku i dostałam tylko 300zl z KRUS może jakbym poszła na test na drugi dzień od otrzymania skierowania dostałabym również świadczenie z kwarantannę. Szkoda że nasze Państwo dzieli na społeczeństwo lepsze i gorsze☹️

Dziwne
Znajoma była na kwarantannie 3 godziny i dostała całe świadczenie.

Opublikowano
2 godziny temu, MarekRyfa napisał:

Dziwne
Znajoma była na kwarantannie 3 godziny i dostała całe świadczenie.

Witam, jestem w podobnej sytuacji.Na kwarantannie byłam kilkanaście godzin.W sanepidzie dostałam informacje, że skoro wynik był pozytywny tego samego dnia to w systemie widnieje tylko informacja o izolacji i nie dostane żadnego zaświadczenia o kwarantannie. Rodzice dostali informacje dwie godziny później ale już po północy i takie świadczenie dostaną. Mimo wszystko spróbuje złożyć wniosek do KRUSU może w którymś systemie informacja o mojej kwarantannie będzie zwłaszcza że w ośrodku zdrowia w moim mieście mam informację iż od momentu zgłoszenia na test do wyniku jestem na kwarantannie.

Opublikowano
Dnia 8.02.2021 o 11:05, toorano napisał:

na IKP przychodzi wiadomość o kwarantannie i warto ją pobrać lub wydrukować, bo po pozytywnym wyniku zmieniają kwarantannę na izolację i wiadomość o kwarantannie znika !!!

Opublikowano
22 godziny temu, toorano napisał:

Jeżeli uda zdobyć się zaświadczenie o kilku godzinnej kwarantannie z sanepidu to świadczenie z KRUS powinno się należeć?? 

Opublikowano

żebyś się nie ździwił !

Dnia 17.02.2022 o 13:55, toorano napisał:

na IKP przychodzi wiadomość o kwarantannie i warto ją pobrać lub wydrukować, bo po pozytywnym wyniku zmieniają kwarantannę na izolację i wiadomość o kwarantannie znika !!!

dzwoniłem do sanepidu po zaświadczenie o kwarantannie, to mi babka powiedziała, że może mi wystawić zaświadczenie o izolacji !

znajoma w innym powiecie dostała od ręki !

jeden kraj, jedno województwo, a takie cyrki

masz zaświadczenie, złączasz do wniosku i muszą wypłacić !

Opublikowano

Witam. Odbywałem kwarantanne 10dni z pozytywnym wynikiem na covid. Złożyłem wniosek o zasiłek covidowy i wczoraj dostałem przelew z KRUS 300zl chorobowego. Czy należy mi się tylko to chorobowe czy dostane za niedługo zasiłek?