Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, krilan06 napisał(a):

Wszystkie koszty razem ile wynosiły?

tylko opryski 400zł, reszta to roboczogodziny ciężko policzyć, wszystko swoimi maszynami

Edytowane przez mariusz2345
Opublikowano

No dobra, swojej pracy możesz nie liczyć, amortyzacja maszyn przymknę oko, ale paliwo na wszystkie uprawki, koszt nasion (nawet jeśli swoje), paliwo na opryski, koszt zbioru, podatki, krus? Jeszcze pewnie czegoś zapomniałem. Jeśli tak będziemy liczyć koszty to ja nie mam słów  

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, KlimekPL napisał(a):

Co się składa na ten przychód?

sprzedaż i dopłaty

14 minut temu, krilan06 napisał(a):

No dobra, swojej pracy możesz nie liczyć, amortyzacja maszyn przymknę oko, ale paliwo na wszystkie uprawki, koszt nasion (nawet jeśli swoje), paliwo na opryski, koszt zbioru, podatki, krus? Jeszcze pewnie czegoś zapomniałem. Jeśli tak będziemy liczyć koszty to ja nie mam słów  

paliwo 300zł, nasiona kupione raz 4 lata temu za 150zł, podatek 100zł, krus bark, zbiór własny

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Gimmeshelter napisał(a):

No i na koniec dodaj że miałeś tego zawrotną ilość 90 arów. Oj jak ja uwielbiam takich pisarzy marzycieli 🤣

a jakie to ma znaczenie?, trochę lepiej prawie 2 ha, nie wiem o jakich marzeniach piszesz

Opublikowano
10 minut temu, Agrest napisał(a):

To ponad tonę żółtego z ha zebrałeś?

na oko wyglądało więcej, ale już po wyczyszczeniu i zwarzeniu wyszło 1050kg/ha 

3 minuty temu, jarecki napisał(a):

da się ponad tonę zebrac ale oprysk trzeba wykonac w punk bo grzyb zeżre 

w poprzednim roku było bez grzybówki i Antraknoza szalała

Opublikowano
14 godzin temu, bezbarwny napisał(a):

Słodki. 

Kolego, przy plonie dwóch ton plus dopłata, osiągnąłem taki zysk, jak z blisko dziesięciu ton mokrej kukurydzy przy kosztach 3300/ha. Jak kto ambitny, niech się spina. 

U Ciebie nie ma saren? U mnie działka z jednej strony eska z drugiej domy. Z trzeciej strony droga powiatowa i sarny wyjadły do zera 2 ha słodkiego łubinu. 

Opublikowano
30 minut temu, mariusz2345 napisał(a):

na oko wyglądało więcej, ale już po wyczyszczeniu i zwarzeniu wyszło 1050kg/ha 

w poprzednim roku było bez grzybówki i Antraknoza szalała

Jaka klasa gleby i jakie zasobności że bez nawożenia tonę zebrałeś? Ja niewiele więcej zebrałem ale niebieskiego przy podobnej uprawie, czyli zero nawożenia tylko raz na chwasty

Opublikowano
1 godzinę temu, kibix napisał(a):

U Ciebie nie ma saren? U mnie działka z jednej strony eska z drugiej domy. Z trzeciej strony droga powiatowa i sarny wyjadły do zera 2 ha słodkiego łubinu. 

Są i sarny, i jelenie, ale i sporo wilków. Często zdarza się znaleźć obgryzione truchło na polu, więc te płowe dość mocno przepłoszone i na dłuższe jedzenie w polu się nie zatrzymują. Więcej szkód wynika z samych wędrówek przez pola, niż ze zgryzania. Ale i łubin to dość świeża roślina w okolicy, i może jeszcze niezwyczajne tej stołówki. 

Opublikowano

U mnie żółtego szkoda siać, wsio opierdolą sarny do gołego. W tym roku sieję oskara, ze wszystkich testowanych u mnie wychodzi najlepiej. W zeszłym sezonie najbardziej opłacalna uprawa w moim gospodarstwie.

Opublikowano
8 godzin temu, mariusz2345 napisał(a):

w zeszłym roku siany 7 kwietnia zebrany przed zbożami, w innym roku siany 17 kwietnia zebrany max 10 sierpnia, gdzie tu jesień widać 

U nas marznie jak się wcześnie sieje . Raz tylko udał mi się siany w marcu . A tak to koniec kwietnia początek maja . 

8 godzin temu, malaczarna napisał(a):

Jaka proporcja? I jaka dopłata do tego

Podstawa 500 i strączków czy tam wysokobiałkowe 500 czyli 1000 razem . Do łubiny jest chyba 1200 razem.

Ja miałem 50 kg wyki i 100/150 kg owsa. 

Opublikowano

Orientuje się ktoś jaka stara odmiana łubinu wąskolistnego rosła bardzo wysoka i kwitła na różowo?

Było to ze 20 lat temu w mojej okolicy. Na 3 klasie nawet pod 120cm dorastało, mnóstwo masy zielonej i bardzo dobrze plonował.

Już kiedyś szukałem w opisach i nic nie podeszło

Opublikowano

Mam przed oczami bardzo gęsty wysoki łan. Myślę że byłby duży problem ze zbiorem

Opublikowano

Też chętnie się dowiem jaki łubin będzie rósł minimum 0,5m przynajmniej w teorii. Bo u mnie był w tym roku regent na piachach 5-6klasa i przysuszyło to średnio miał 30cm i większość pod kosę kombajnu poszło :( Wiem że na piachu to po 1.5m nigdy nie będzie ale pewnie jakieś wyższe odmiany są. Patrząc na wyniki doboru to odmiana Samba jest jedną z wyższych słodkich ale nwm jak w praktyce. Może ktoś siał ta odmianę?

Opublikowano

W pobliżu sąsiad miał Oskara i był średnio 15cm wyższy niż mój regent a ziemię w najbliżej okolicy identyczne. A ten Zeus według Oskara powinien być wyższy? Choć te 15cm więcej pomogło w zbiorze i u sąsiada mało co leciało pod kosę. Ale ja nie potrzebuje gorzkiego więc u mnie Oskar odpada.

Opublikowano
30 minut temu, Agrest napisał(a):

Mam przed oczami bardzo gęsty wysoki łan. Myślę że byłby duży problem ze zbiorem

Za dzieciaka pamiętam jak się chodziło ścieżka po polach to był taki wysoki łubin gęsty ale Zielenica . Ale to pewnie było z 20 lat . To takie dziecko 10 letnie było na równo jak nie większy łubin.