Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Karo jest ciężki. Ja ostatnio chyba trafiłem kolosa o mtn 265g. Plus słabe kiełkowania i mija się z celem siew takiego.

A widzicie różnicę po szczepieniu nasion?

Jaki koszt, i czy problematyczne szczepienie?

Opublikowano

ja nie widze żadnej róznicy, szczepie chyba tylko dla swojego swietego spokoju. Kiedys sie bawiłem, kawalek pola robiłem zaprawioną, polowe nie, efektu wizualnego i w plonie nie widziałem, mało tego, tam gdzie siałem nie szczepiony to łubin i tak wytwarzał brodawki czyli bakterie w glebie sa. Na działkach gdzie x lat nie było motylkowych łubin bez nitraginy tez brodawki wytwarzał

nitraza jest chyba ok 35zł/ha, ja szczepiałem w siewniku opryskiwaczem recznym. W tym roku chyba odpuszcze zaprawianie 

Opublikowano

Mi np doradca powiedział że nitragina powinna być przechowywana i transportowana w lodówce A żaden sprzedawca tego nie przestrzega i dlatego towar jest bezwartościowy. Ale nigdy w ręku nie miałem więc tylko powtarzam co słyszałem.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Karo jest ciężki. Ja ostatnio chyba trafiłem kolosa o mtn 265g. Plus słabe kiełkowania i mija się z celem siew takiego.

A widzicie różnicę po szczepieniu nasion?

Jaki koszt, i czy problematyczne szczepienie?

Siałem łubin na polach , gdzie łubinu nie było od wojny , a może i nigdy  . Brodawki na korzeniach jak malowane . Groch przez kilka lat jak siałem to szczepiłem , teraz już bym tego nie robił . Ps. Rozrabiałem Nitraginę w wiaderku i zmiotką kropiłem nasiona w siewniku .

Edytowane przez fezoi
Opublikowano (edytowane)

zaprawianie łubinu       jakieś pomysły?                                                                                                                                                                                        

dobre i tanie zaprawy zostały wycofane

Edytowane przez jan34533
Opublikowano

Typowy na najsłabsze gleby to łubin żółty. Wada to drogie nasiona i podatność na antraknoza

Opublikowano

Jak na sztukę to coś urośnie, ale książkowo wąskolistny to 4 klasa.

Żółty tworzy znacznie większą masę zieloną i lepiej wykorzystuje słabe stanowiska. Cena wysoka ale mniej się sieje. 

@Ursus932 chyba wystawiał zdjęcia pięknego żółtego łubinu

Przed chwilą, jaco512 napisał:

Nada się,wysiej przynajmniej 150kg na ha

W wypadku Karo to realnie będzie około 60szt/m². Bida i nędza. Zdechnie w chwaście. 

Opublikowano

u mnie w okolicy tylko wąskolistne, nie ważne czy VI klasa czy VI, żółty raz posiałem, antraknoza zjadła i po herbacie. Proponowałbym gęsto wąskolistnego

Opublikowano

Tylko na tą chwilę to koszt zasiewu zabiera całą dopłatę.

Żeby coś w polu było to takiego karo trzeba by minimum 250kg zasiać.

Ja zapłaciłem już za 2t Oskara, ten ma dużo drobniejsze nasiona.

Tylko coś sprzedający dziwnie wysłać nie może🤔

Opublikowano

Kiedyś ze 3 czy 4 lata temu miałem żółtego  baryta i na prawdę ładnie wyglądał i nawet ładnie sypnął. Ostatnimi czasy to porażka z łubinem(miałem waskolistny) i wydaje mi się, że lepiej wychodzi już groch. Jak dla mnie sianie lubinu nie ma sensu ekonomicznego, choć każdy rok inny i może akurat się udać.  

Opublikowano

Jak zbiorę będę się martwił. Jak wyjdzie w dobrym terminie to chyba zasieję poplony, a reszta na olx 

Opublikowano
Agrest napisał:

Jak na sztukę to coś urośnie, ale książkowo wąskolistny to 4 klasa.

Żółty tworzy znacznie większą masę zieloną i lepiej wykorzystuje słabe stanowiska. Cena wysoka ale mniej się sieje. 

@Ursus932 chyba wystawiał zdjęcia pięknego żółtego łubinu

Przed chwilą, jaco512 napisał:

Nada się,wysiej przynajmniej 150kg na ha

W wypadku Karo to realnie będzie około 60szt/m². Bida i nędza. Zdechnie w chwaście. 

na sztukę siać nie chcę, jak nie uda się skosić na nasiona to niech choć trochę przedplon zrobi dla roślin następczej

thor1984 napisał:

Kiedyś ze 3 czy 4 lata temu miałem żółtego  baryta i na prawdę ładnie wyglądał i nawet ładnie sypnął. Ostatnimi czasy to porażka z łubinem(miałem waskolistny) i wydaje mi się, że lepiej wychodzi już groch. Jak dla mnie sianie lubinu nie ma sensu ekonomicznego, choć każdy rok inny i może akurat się udać.  

ekonomicznego może nie ale dla złamania monokultury zbożowej jak najbardziej

Opublikowano

ja tam na łubin nie narzekam, bo robie go tanio, plecy mam w tym roku na łubinie bo zbierałem 300-350kg/ha

rok temu mnie namawiali na siew oskara dla gospodarstwa nasiennego ale spasowałem temat i dobrze, bo bym 300kg nakosil :D

Opublikowano

Jeśli wierzyć gościowi od którego kupuję to mówił że miał 50ha. Połowa Oskara, połowa Karo. Z Oskara po 2t zebrał A karo zebrał talerzówką.

Opublikowano
5 minut temu, mikcom20 napisał:

na sztukę siać nie chcę, jak nie uda się skosić na nasiona to niech choć trochę przedplon zrobi dla roślin następczej

ekonomicznego może nie ale dla złamania monokultury zbożowej jak najbardziej

Ale to na pewno nie w tym roku bo w okolicy kto miał lubin to na żniwa na polu nie wiem czy zostało 10 % lubinu. Znajomy np. zasiał późno i na prawdę ładnie wyszedł bo akurat dobrze trafił z deszczem. Oprysku doglebowy też w sensownych warunkach i wiesz co po zniwach przyszedł aby mu to tłuką skosić. 

Opublikowano
1 godzinę temu, mikcom20 napisał:

jaki łubin posiać na najsłabszych glebach. Raczej bez oprysków żeby zaliczyć do efa

Zasiać łubin i zaliczyć do EFA i jeszcze żeby miał sensowny plon to nie realne w rzeczywistości, poszukuje łubinu Boregine najlepiej kwalifikat