Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Dnia 11.06.2019 o 14:17, pszycha1 napisał:

Jakie macie doświadczenie w stosowaniu tebukonazolu w łubinie.

W badaniach czytałem o dość dobrych efektach.

Dnia 13.06.2019 o 22:05, Pawel2678 napisał:

też pytałem o tebukonazol ale cisza u mnie już przekwitł i ma zawiązane strąki (nie za wiele tych strąków) ale w taką susze i 5,6 klase to cudów nie oczekuję

stosowałem w tym roku tebu, ale antraknozy za dużej nie było... zresztą jakąś miarą przydatności fungicydu będzie zebrany plon, poprzednio było na tym samym kawałku 1,5-1,6t/ha perkoza (wg. coboru w tamtym roku był to wzorzec dla samokończącego żółtego, zaś średnia z tej odmiany to 1,2t) bez stosowania fungicydów, w tym się zobaczy, a był stosowany tebu+azoxy+triofant

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
Opublikowano

Ja łubiny już chyba tylko i wyłącznie będę siał pod talerzówkę dla płodozmianu, byłem wczoraj na polach to niebieski zawalony przez chwasty w dołku a na górce doszczętnie wypalony. Z żółtym podobna sytuacja, tylko ten o dziwo w dołku zagłuszył chwasty i świetnie sobie poradził bez odchwaszczania ale na górce też już nie ma czego szukać... Groch jest sensowną rośliną strączkową ale też niestety tylko na lepsze gleby a łubiny to jakieś nieporozumienie, nawet żółty sobie na piasku nie radzi a niby powinien. Żyto na takiej samej glebie trzyma się o wiele lepiej.

IMG_20190615_081036.jpg

IMG_20190615_081339.jpg

IMG_20190615_113838.jpg

IMG_20190615_114246.jpg

Opublikowano

Mój baryt tak wygląda zaczął kwitnąć , tylko trochę rzadki😏

20190612_165244.jpg

20190612_165218.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, KlimekPL napisał:

Ja łubiny już chyba tylko i wyłącznie będę siał pod talerzówkę dla płodozmianu, byłem wczoraj na polach to niebieski zawalony przez chwasty w dołku a na górce doszczętnie wypalony. Z żółtym podobna sytuacja, tylko ten o dziwo w dołku zagłuszył chwasty i świetnie sobie poradził bez odchwaszczania ale na górce też już nie ma czego szukać... Groch jest sensowną rośliną strączkową ale też niestety tylko na lepsze gleby a łubiny to jakieś nieporozumienie, nawet żółty sobie na piasku nie radzi a niby powinien. Żyto na takiej samej glebie trzyma się o wiele lepiej.

IMG_20190615_081036.jpg

IMG_20190615_081339.jpg

IMG_20190615_113838.jpg

IMG_20190615_114246.jpg

Tam na ostatnim zdjęciu to widać że pH 4.5 bo nawet nie powschodził.

• Like 1
Opublikowano

no niestety z chwastami to jest problem ,u mnie doglebowo poszły 4 środki  ale susza zrobiła swoje i efekt mizerny a na listnie to już nie próbowałem potem trochę ręcznie i jakoś to wygląda może coś się zbierze

Opublikowano
2 godziny temu, 90210grzesiu napisał:

Tam na ostatnim zdjęciu to widać że pH 4.5 bo nawet nie powschodził.

Powschodził. Normalnie dwa tygodnie po zasianiu to miejsce było pełne wschodów łubinu a później wszystko powypadało.

Opublikowano

U mnie łubin żółty Baryt czysty, jeden chwast tylko jest wyka ptasia. Dałem 1l afalonu + 0.33 boa. Gdybym posłuchał mateya i dał 1.5l afalonu pewnie by czysto było. Pryskane od razu po siewie w susze. 

Opublikowano

U mojego karo były piękne kwiatostany i się osypały. Zostały max 4strąki. Boczne rozgalęzienia nie dały strąków. Wsiany pod talerzówkę , trochę za rzadki,  na II klasie bo to zakupiony kawałek i taka nędza.

A miałem nadzieję że to może dać plon i na przyszły rok myślałem o kilkunastu hektarach aby ograniczyć wydatki na nawozy. Ale nie widzę w tej uprawie perspektyw na zysk. Dopłata w tym roku pewnie też będzie niską 

Opublikowano
12 godzin temu, KlimekPL napisał:

Powschodził. Normalnie dwa tygodnie po zasianiu to miejsce było pełne wschodów łubinu a później wszystko powypadało.

Pewnie coś z nasionami ,że łubin wyleciał .U mnie na jednej działce też placykami poleciał łubin ,a na polu obok bardzo ładny i przy pogodzie bez szaleństw będzie trochę towaru .Nie pryskany na chwasty i nic nie robiłem .Tylko siew .

Opublikowano

Jeśli by to była wina nasion to na całym polu by była taka sytuacja a nie tylko na górce. 

Trzeba wymyślić jakąś inną roślinę w plodozmian dla żyta tylko jaką jesli chodzi o bardzo slabe gleby? 

Opublikowano
6 godzin temu, RafaKdziela napisał:

Pewnie coś z nasionami ,że łubin wyleciał .U mnie na jednej działce też placykami poleciał łubin ,a na polu obok bardzo ładny i przy pogodzie bez szaleństw będzie trochę towaru .Nie pryskany na chwasty i nic nie robiłem .Tylko siew .

może jakieś robale zeżarły, mi w poprzednim roku oprzędzik obrabiał 3-4 liścienne krzaczki w wąskolistnym (żółtego nie tykał pomimo że było obok)

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, KlimekPL napisał:

Jeśli by to była wina nasion to na całym polu by była taka sytuacja a nie tylko na górce. 

Trzeba wymyślić jakąś inną roślinę w plodozmian dla żyta tylko jaką jesli chodzi o bardzo slabe gleby? 

Owies, kukurydza

Na lepszej ziemi (4b) wyglada dosyc ladnie,ale na slabszej (5) juz ma polowe a nawet 2/3 mniej. 

IMG_20190616_174738.jpg

Edytowane przez Lukaszwd
Opublikowano

no łubin był dobry, klimek musisz poszukać jakiejś odmiany pewniejszej, mam zeusa drugi rok i chyba ostatni, mistera mialem rowniez dwa lata, stara tatkowa odmiana no name turla sie u mnie 8 rok i co roku rodzi podobnie przy pH 4,0-5,0. Owies jako przedplon dla żyta to przecież zboza, na kukurydzy na piachu w susze mozna poplynąć tak ze juz bym wolał łubin eko uprawiać i kosić talerzami. Chyba że jak mała powierzchnia i jest czas to jakaś facelia, czyszczenie i towar na olx

Opublikowano

Owies posiada właściwości fitosanitarne.

Dużą zaletą owsa jest jego wysoka wartość przedplonowa, zwłaszcza w zmianowaniu o dużej strukturze pozostałych zbóż kłosowych. Jako jedyny ze zbóż, owies nie jest porażany przez choroby podstawy źdźbła. Nie uczestniczy także w łańcuchy żywicielskim tychże chorób. Przełamuje więc jeden z negatywnych skutków monokultury zbożowej.

Kukurydza teraz jest taka jak lubin. Mysle,ze w lubinie o tej porze juz plon jest ustalony (susza , choroby) a kukurydza najwięcej wilgoci pobiera lipiec sierpień wiec jakby nie bylo najbardziej deszczowe miesiace . Mysle,ze wyszedlby na swoje

Opublikowano

no dobrze, ja wiem ze ma wlasciwosci fitosanitarne, ale dla mnie łamanie monokultury zbożowej owsem jest nieporozumieniem. Kukurydza na pewno jest obarczona duzo wiekszym ryzykiem niz łubin, ja nie skusilbym sie na piachu slabej jakosi pakować tyle kasy w kukurydze

Opublikowano
7 minut temu, Lukaszwd napisał:

Tańsze nasiona, nizsze fao, obsada. Nie namawiam , każdy swoje gleby zna najlepiej,ale spróbować na jednym mniejszym kawałku zawsze mozna :) 

jeszcze najlepiej jakby tego suszyć nie trzeba było, bo to też nie każdy może zorganizować... mówię jak na nasiona ma być, bo kiszonkę to nie każdy może spożytkować

jest jeszcze facelia, grochy (lepsza ziemia), proso lub bardziej egzotycznie jak sorgo, amarantus też może być... ;) także kuku nie koniecznie musi być