Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Miałem regenta i na mojej ziemi się nie sprawdził. Słabo wyrósł, mimo 200 kg/ha słabo zagęścił glebę. Rok wcześniej na sąsiedniej działce miałem żółty Baryt. Pięknie wyrosl, plon coś koło 800 kg z pół ha bez żadnego nawożenia. Nadal sial bym żółty ale te sarny. 

Opublikowano

Bez nawożenia a jaka klasa gleby (tylko faktyczna) i czy znasz zasobność gleby? Zastanawiam się czy faktycznie łubin dałby chociaż te 1,5 t bez nawozenia a jedynie z opryskiem na chwasty. Tylko u mnie niskie zasobności a może niektórym sypie bez nawożenia bo mają zasobności na dobrym poziomie.

Opublikowano

Regent ogólnie niski łubin prawie wcale się nie  krzewi.Sarny go uwielbiają.Umnie dużo zniszczyły. Ja w zeszłym sezonie dałem 260 kg na ha. Antraknoza go bierze. Jeszcze w tym sezonie go wysieje ale sobie chyba odpuszczę w następnym roku. Regenta by dał 300 kilo na ha to by nie było by za dużo. Jeden plus że się nie obsypuje no wcześniej miałem jakiś inny to jak był do zbioru a trafiły się deszcze to tylko talerzówką jedynie 

Opublikowano (edytowane)

Źle napisalem bo dał 600 kg na 0.5 ha. Gleba to 4 b. pH w granicach 4.8 było wtedy. Wziąłem wtedy ze znajomym nasiona z centrali i o dziwo u niego plon był gorszy o około 150 kg z 0.5 ha choć pola oddalone od siebie nieznacznie. Jedyna różnica to taka, że ja swój zasiadłem dość wcześnie bo zaraz po siewie owsa. Kolego ok. 3 tyg później i ja co drugi lejek a kolega każdym.

Edytowane przez thor1984
Opublikowano

Też kiedyś siałem co drugi ale to bez sensu ładnie rozłożone po polu rośliny są po każdej redlicy. Wysiewam tyle samo czyli 200kg/ha Na piachu to by 300 zasiał i będzie mały drobny po 2 strąki wejdzie na trochę "sztywniejszą" V klasę to łubin po pas.

Opublikowano
12 godzin temu, KlimekPL napisał:

Panie przecie napisałem, że mam zamiar dopiero przetestować to rozwiązanie. :P

Przecież pisałeś że w grochu stosowałeś

Opublikowano

A no w grochu tak. Myslalem, ze pytasz jak sie sprawdza w łubinie. A w grochu super, byl czysciutki. Na zdjęciu widać niebieski pasek chabra w srodku wzdłuż pola. To omijak, więc można sobie porównać jak by pole wygladalo gdybym nie pryskal :)

IMG_20180701_122106.jpg

Opublikowano

Łubin bede siał w tym roku pierwszy raz na probe. Mam nasiona rok po centeali żółty mister. Szukam jakiegos oprysku posiewnego. Ten Stomp co koledzy pisali juz wycofany ze sprzedarzy. Jest cos innego z rejestracja w łubinie?

Opublikowano

Chabra w łubinie jakim środkiem można się pozbyć? Boxer może zwalcza chabry?

Opublikowano

@sumek666 Ja bym pod koniec maja zaryzykował jeszcze z łubinem. Przy sprzyjającej pogodzie może się udać. Ja w tym roku na nowej działce zebrałem łubin jakoś końcem lipca albo samym początkiem sierpnia i zaraz posiałem trochę łubinu rozsiewaczem i przejechałem agregatem. W połowie września jak pojechałem wykonywać orkę miał już stronki i był taki sam o ile nie ładniejszy niż ten siany wiosną. Z biegiem czasu myślę, że gdybym go zostawił to przy jesieni jaka była spokojnie bym go jeszcze zebrał ;) 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ale w listopadzie. Ja raz posiałem łubin około 20 czerwca, to dopiero w październiku go kosiłem. I tylko pogodna pogoda go uratowała + to że był samokończący.

Edytowane przez Kos_pl
Opublikowano

W tym roku, około połowy lipca skosiłem, od razu zerwałem ściernisko, spadł deszczyk i to co się obsypało szybko wzeszło. 

Postanowiłem zobaczyć co z niego będzie, zakwitł, zawiązał strąki, ale ziaren w nich nie było. Strąki zawiązał około 10 września.

W związku z tym, nie wiem czy tak późno siany łubin jest w stanie wydać plon. 

Opublikowano

Będę pierwszy raz siał łubin wąskolistny, zastanawiam się czy brać samokończący. Jak w porównaniu w grochem wylega łubin tradycyjny? Rok temu mój groch był jak przywalcowany był ogromny problem żeby Bizonem go dobrze zebrać. 

Opublikowano
16 minut temu, eagle19 napisał:

Będę pierwszy raz siał łubin wąskolistny, zastanawiam się czy brać samokończący. Jak w porównaniu w grochem wylega łubin tradycyjny? Rok temu mój groch był jak przywalcowany był ogromny problem żeby Bizonem go dobrze zebrać. 

Łubin wąskolistny rzadko wylega ,to nie groch

Opublikowano (edytowane)

Ma ktoś z was doświadczenia z łubinem Rumba?

Miałby siany być na V klasie, zasobności średnie, Ph okolo 6,0, przedplon pszenżyto.

Edytowane przez eagle19
Opublikowano (edytowane)

Moim zdaniem ładnie sobie radziła, nie mniej jednak od antraktnozy ją ratowałem, a ze względu na suszę strąki zrzucała. Ostatecznie 1,5t wzięte. 

20180528_125810.jpg

Edytowane przez Jacolino