Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Wiadomo że jeżeli mam łubin zgłoszony do EFA to nie mogę na nim stosować SOR, ale czy w praktyce jak opryskam go Gwarantem to jakaś ewentualna kontrol jest w stanie mi to udowodnić? Bo jest w miarę ładny a teraz popaduję i boję się że go skręci. 

Opublikowano
Dnia 23.05.2018 o 20:42, poosa21 napisał:

Musze poprawić oprysk na chwasta dałem boxer 3l + sencor liquid 0.1l i mam dużo rzepaku, komosy, powojów i fiołka co będzie lepsze legato czy betanal max pro? 

chwasta za stare

Opublikowano

co wy macie teraz z tymi chwastami w łubinie jak łubiny te prędzej siane już zaczynają kwitnąć..

poczekać do żniw dać glifos i można się cieszyć czystym suchym ziarnem o ile urośnie coś.

Opublikowano

witam łubin Regent  tam zasiałem po zaoranej trawie 170kg/ha pod zazielenienie posiany koło 20,kwietnia  już zaczyna kwitnąc 

Opublikowano

Mam pytanie. Zasialem lubin w ramach efa i oznaczylem ze zbierany na ziarno. Lecz praktycznie wgl nie ma go. Nie powschodzil. Co mogę zrobić? Do kiedy musi bycr na polu ? 

Opublikowano

A pod pług to masz dopłatę do strączkowych? A jakby zgłosić do armir że nic nie ma na polu bo nie powschodzilo?

Opublikowano (edytowane)

Będziesz musiał zmienić wniosek sam pytałem bo w zeszłym roku zginął wśród ziela, czekać do 15 lipca może się uda ja zaryzykowałem, jest Ale! większej chwastnicy to nie miałem weź to z talerzuj i zaorz powodzenia lepiej wcześniej likwiduje bo później oizdzieccc

Edytowane przez d4rek
Opublikowano

Mówili mi,  że dopłata jest jak jest na zbiór zestawione.  Pytam czy ktoś to sprawdza. Odpowiedź, że mogą, ale jeszcze się nie spotkali żeby to ktoś kontrolowal.  To pytam, do kiedy musi stać w polu, odpowiedź że do 15 lipca.  Potem wpadam z plugiem i jak mi udowodnia, że nie zebrałem? Tylko,  że u mnie powschodzil ładniej niż się spodziewalem

Opublikowano

zauważcie tylko ze co roku chcą kontrolować więcej, pracowników maja tyle samo, niech chodzą i wyciągaja spod ziemii łubin i sprawdzaja czy był skoszony czy jednak zaorany w całości, niech chodzą po polach, szukają na działkach w której częsci łubin jest bez SOR, niech biorą próbki i wysyłają do badań. To wszystko kosztuje, a nie sadze zeby w agencjach siedzieli i pasjansa ukladali

Opublikowano

Mo ja rozmumiem. Ale co w przypadku jak przyjedzie kontrol a tam bedzie chwastownik i kilka sztuk lubinu ? Może się do czegoś przyczepić?

Opublikowano (edytowane)

Najlepiej przywalowac i poorac.Albo mulczer w ruch :D

Ja poplon z wyki potraktowalem kultywayorem z bronami zajednym przejazdem i wygladalo jakby sciernisko zesprezynowal.

Trzeba kombinować .byłe by kasa sie zgadzała.

Edytowane przez mf362
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Matey napisał:

niech chodzą i wyciągaja spod ziemii łubin i sprawdzaja czy był skoszony czy jednak zaorany w całości, niech chodzą po polach, szukają na działkach w której częsci łubin jest bez SOR, niech biorą próbki i wysyłają do badań. To wszystko kosztuje, 

Na szkoleniu Pan z piorinu opowiadał jak to biorą próbki,  co tam kontroluje,  ale nie chciał powiedzieć ile kontroli zrobili w rok. Opowiadał jak wpadli do kolesia co miał poprzeczkę, pobrali próbki, koleś sprzedał partie,  a w wynikach się okazało,  że pryskane środkiem nie zarejestrowanym w tej uprawie.  Ponoć miał bardzo duże problemy,  bo odbiorca zmieszal to reszta partii ilesdziesiat, czy set ton.  Wszystko do utylizacji.  Wiecej spektakularnych opowieści nie miał dla nas. Mówił,  że badanie na konkretną substancje kosztuje 8stow za próbkę,  a jak nie wiedzą jakiej substancji szukają,  to 2kola za próbkę. 

Ja tam wolę mieć mniej kasy,  ale spokojna głowe,  że nikt mi nie przyjdzie i nie będzie wymyślam i szukał do czego by się tu przyczepić. 

Jak do 15 ma stac,  to będzie stał.  A że mam go całe 2.3 ha to jeden dzień starczy, zeby ślad po nim nie został. 

Tylko mam teraz dylemat. Będzie oo nim pszenżyto.  W tamtym roku był owies i dużo głuchego  było.  Teraz w lubinie  też trochę jest.  Zastanawiam się, czy go sieknac czymś przed orka,  czy odpuścić sobie i w pszenzycie potem zwalczać? 

No i tak planowałem wapno rozsiac i oborniki jeszcze mam.  Kurcze jesieni mi zabraknie żeby wszystko zrobić i jakieś odstępy sensowne zachować. 

Edytowane przez daron64
Opublikowano

Ja miałem kontrolę po lubinie w połowie września w zeszłym roku i nic przejechaliśmy dacia duster wkoło tylko żeby hektary się zgadzaly nic się nie czepiali jak wyszło ze mam więcej niż we wniosku podałem😀

Opublikowano
1 godzinę temu, daron64 napisał:

I co było na tej kontroli? Przyszli, zobaczyli że zaorane...  i? 

Kopią i szukają szczęścia w ziemi .Pierwsze pytanie czy łubin był zebrany z pola czy zaorany w całości .Teraz jak mam dobrą talerzówkę ,to mogą se szukać ;)