Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

U nas opryskaliśmy jeszcze raz tak zapobiegawczo bo deszcz popadał a teraz ma być ciepło więc napewno nie zaszkodzi, a w dodatku niby zawiązały się strąki a niektóry łubin ma jeszcze dodatkowo 2 pąki które zaczynają się kwitnąć dopiero.

I właśnie moje pytanie dotyczy tego czy będę musiał pryskać go przed zbiorem czy nie dodam że jest to odmiana "MISTER" która ma niby niepękające strąki.

Opublikowano

Jak idą zbiory łubinu? Już ktoś wykosił? Przeprowadzacie desykacje?

Jak na razie u mnie prawie wszystkie strąki zrobiły się czarne ale zdarzają się jeszcze zielone, tylko łodygi są zielone ale nasiona jeszcze wilgotne i miękkie. Z koszeniem musze poczekać.

Jak plonują łubiny w tym roku?

Opublikowano

U nas łubin ma utwardzane strąki jakoś narazie się trzyma ale kość będziemy pewnie za jakieś 2 tygodnie jak będzie dobra pogoda. Narazie trzeba się ze zbożem uporać.

Opublikowano

Dzen dobry! Jestem z Ukrainy. Mozhliwo Panstwo znaje gdzie teraz mozhna kupic w Polske fungicyd Sarfun 500 SC (carbendazym)? Dzienkuje bardzo.

Opublikowano

Połówki generują tylko i wyłącznie obroty bębna, młóciliśmy suchy, tak że mocniejsze uderzenie motowideł uszkadzało strąki, a połówek nie było. Oczywiście plantacja wolna od chwastów, bo przy obrotach rzędu 500/min to łatwo zapchać kombajn "zielonką"...

Opublikowano

ale wiesz w tym roku młuciłem pierwszy raz i bardzo dużo strąków zostawało za kombajnem wiec chyba motowidła zrobiły całą robote ?? jakie jest troje zdanie ??

Opublikowano

Witam. Ja rowniez mialem problem z koszeniem w tym roku poniewaz sporo stacow zostalo.

W poprzednich latach bylo dobrze,

mysle ze to z winy chorob grzybowych lub innych, cos podobnego jak w pszenzycie zostawalo w klosie przy tych samych ustawieniach a na innym polu prawidlowo(tez choroby)

Opublikowano (edytowane)

witam

Jako że temat od września był nieodświeżany pozwolę sobie kontynuować poprzez pytania związane z jego uprawą.

Mianowicie planuję na wiosnę zasiać łubin na ziarno. Dodatkowo po skoszeniu chciałbym glebę zwapnować (jakim wapnem ?) oraz ponownie po zbiorze posiać na zielonkę i przyorać jesienią. Czy zabieg z wapnowaniem ma sens oraz czy łubin na zielonkę wyrośnie po wapnowaniu ?

Gleba IV i V miejscami VI.

Edytowane przez Polowy
Opublikowano

Ja łubin jak kosiłem na ziarno w tym roku to było chyba koło 15 września czyli jak ty cos posiejesz to chyba najlepiej gorczyce ale to i tak nie urośnie nic ciekawego chyba ze bedzie ciepło i bez przymrozkow do grudnia. Ja po łubinie jedynie wywiozłem obornik i orka pod kartofle :)

Opublikowano (edytowane)

Dwa razy łubinu w jednym roku to nie zasiejesz chyba że do grudnia panowało by lato. My łubin kosiliśmy w połowie sierpnia więc jakaś gorczyca to by jeszcze urosła jak by były sprzyjające warunki. To wszystko zależy jaka odmiana czy późna czy wczesna.

Edytowane przez milanreal1
orty
Opublikowano (edytowane)

Jeśli chodzi o odmianę to będzie wczesna. A co z wapnowaniem w tym przypadku - wapnować i siać na poplon czy wapnować i zaorać aby pod następną uprawę ?

Edytowane przez milanreal1
cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano

ja dwa lata temu miałem łubin i było w nim dużo pyrzu bo go nie opryskałem i nie opłacało się go ciąć na nasienie więc tata ścioł go w fazie gdy pokazały się pierwsze stronki i po jakiś dwóch dniach sprasowałem go w duże bałdy i owinołem folia tylko potrójnie bo łubin może przebić folie .Kiszona lux wyszła krowy wciągały i mleka jakby więcej dawały