Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Też jestem w szoku. Na olx w moich okolicach 1.2 do 1.5 zł. Chociaż bo też po 1 zł zeszłoroczny. Generalnie wszystkie płody rolne nie mają ceny zboża ziemniaki ..ale żeby łubin poniżej złocisza. .to chyba lepiej przetrzymać go lub na jakieś poplony za rok wykorzystać 

Opublikowano

W tym roku kto skosił łubin szybko to wygrał. Mój zeszedł z pola z wilgotnością 16%. Wszystko poszło po 1.5zł/kg i większość w bigbagach. Teraz na olx cen 1zł/kg i to jeszcze z dowozem po kosztach paliwa. 

Opublikowano

Cały szkopuł w tym , że nieliczni skosili wcześnie tak samo jak zboża. Ci co skosili zboża z racji wolnego czasu i wilgoci bo padało obrobili te pola i chcieli posiać poplony. W tym okresie podaż łubinu była niska a popyt dobry . 

Opublikowano
2 godziny temu, zbyszek8201 napisał(a):

Cały szkopuł w tym , że nieliczni skosili wcześnie tak samo jak zboża. Ci co skosili zboża z racji wolnego czasu i wilgoci bo padało obrobili te pola i chcieli posiać poplony. W tym okresie podaż łubinu była niska a popyt dobry . 

Kto wcześnie posiał ten zebrał. Te siane w  maju całe zielone jeszcze są w mojej okolicy

Jakie prognozy na dynie i słonecznik z cenami?

Opublikowano

Ja w tym roku znowu odpuścilem sobie koszenie. Niestety doglebówka wszystko przepuściła.

Mój wniosek jest taki że szkoda kasy na te eksperymenty z doglebówkami. W zeszłym roku robiłem tylko jeden oprysk w łubinie Labrador + Karate Zeon i było czysto. Ale to pewnie zasługa stanowiska które po prostu nie było skażone nasionami chwastów. A tam gdzie chwasty są to po prostu te wszystkie doglebówki u mnie nie działają i tyle.

Wrócę chyba do uprawy grochu bo w nim chociaż są skuteczne nalistne opryski od zielska i przynajmniej dokona sie zbioru.

W moim 12-letnim doświadczeniu tylko jeden raz udało się wymłócić łubin, właśnie rok temu i to był łubin zasiany pod sam koniec kwietnia, bez żadnych nawozów i jedynie z jednym opryskiem od chwastnicy i robaka. A te wszystkie eksperymenty z opryskami to była tylko szkoda kasy.

Ale i tak jestem zadowolony, bo łubin zawsze traktuje jako coś co ma prawo się nie udać bo przynajmniej wyższa dopłata to zrekompensuje

Opublikowano
W dniu 28.08.2025 o 12:07, zbyszek8201 napisał(a):

Tak właśnie było. Do tego dużo ludzi brało już na zapas na poplon żeby potem nie jeździć i nie szukać. Ogłoszenie mam nadal i już nikt nie zadzwonił. Za to dużo ludzi się deklarowało że przyjedzie za rok. Towar lepszy niż z centrali. 

21 godzin temu, malaczarna napisał(a):

Kto wcześnie posiał ten zebrał. Te siane w  maju całe zielone jeszcze są w mojej okolicy

Jakie prognozy na dynie i słonecznik z cenami?

Słonecznik pewnie koło 1600 netto prosto z pola. W styczniu pewnie koło 2tys. Się pewnie zakręci ludzie dużo mniej zasiali a przy tak niszowej uprawie to ma duży wplyw. 

Godzinę temu, KlimekPL napisał(a):

Ja w tym roku znowu odpuścilem sobie koszenie. Niestety doglebówka wszystko przepuściła.

Mój wniosek jest taki że szkoda kasy na te eksperymenty z doglebówkami. W zeszłym roku robiłem tylko jeden oprysk w łubinie Labrador + Karate Zeon i było czysto. Ale to pewnie zasługa stanowiska które po prostu nie było skażone nasionami chwastów. A tam gdzie chwasty są to po prostu te wszystkie doglebówki u mnie nie działają i tyle.

Wrócę chyba do uprawy grochu bo w nim chociaż są skuteczne nalistne opryski od zielska i przynajmniej dokona sie zbioru.

W moim 12-letnim doświadczeniu tylko jeden raz udało się wymłócić łubin, właśnie rok temu i to był łubin zasiany pod sam koniec kwietnia, bez żadnych nawozów i jedynie z jednym opryskiem od chwastnicy i robaka. A te wszystkie eksperymenty z opryskami to była tylko szkoda kasy.

Ale i tak jestem zadowolony, bo łubin zawsze traktuje jako coś co ma prawo się nie udać bo przynajmniej wyższa dopłata to zrekompensuje

Ja zawsze zbieram. Prędzej upale łubin herbicydami niż chwasty wyrosną. 

Opublikowano

No to zazdro. Może ziemie masz jakieś lepsze które trzymają tą doglebowke.

Tak jak mowilem rok temu zebralem niezgorszy plon a nawet nie pryskalem na dwuliscienne

Godzinę temu, kibix napisał(a):

Ja zawsze zbieram. Prędzej upale łubin herbicydami niż chwasty wyrosną. 

Mi nie opłacało się kombajnu specjalnie najmować 

Opublikowano

Ja w tym roku zmiana usługodawcy i kolega policzył 400 zł/ha w strączkowych co jak dla mnie super cena. 

Zgadnijcie ile w tym roku jeden gościu w okolicy zapłacił za skoszenie jęczmienia ozimego? Co prawda mały, prostokątny kawałek ale i tak koszt usługi to nieoficjalny rekord Polski. Oczywiście kombajnista liczył nie od ha ale od godziny

Opublikowano

Za 22 ary jęczmienia 225 zł to wychodzi 1022 zł/ha. Nie był to jakiś super jęczmień. Co Wy na to? Osoba która mi to mówiła wiem że na 100% tyle zapłaciła, aż z wrażenia pojechałem to pole dokładnie zmierzyć  

Za dojazd nic nie było w tą sumę wliczane bo było na miejscu

Opublikowano

Skoro to jakoś po sąsiedzku czy ten kombajn był na polu obok to naprawdę zdarł solidnie. Ogólnie usługodawcy omijają takie małe działki małych klijentow ale tak jak mówię skoro był obok tego pola to nie fajnie.....mógł chociaż zaokrąglić na te 200.... Znajomy też miał za budynkami taka działkę  coś poniżej 0 .40 ha i miał ciężko kogoś znaleźć do skoszenia , bo każdy jeździł po większych.....a kombajnów na wsi kilka

Opublikowano (edytowane)

trzeba umieć szanować małe pieniadze to znajdą się duże , ogólnie jest wysoko wyceniana usługa każda ostatnio coraz czesciej strzyżenie męskie dochodzi do 50 zł , 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
21 godzin temu, krilan06 napisał(a):

Ja w tym roku siałem 8. marca, dwa dni później doglebówka, gdzie większość pisała że nie podziała a podziałało jak co roku czyli czysto

20250604_192915.jpg

Co poszło doglebowo?

Opublikowano
2 godziny temu, krilan06 napisał(a):

Boxer+pendimetalina+chlomazon

No i po tej mikaturze, po tygodniu poszedł mróz, i można powiedzieć, że pieniądze wyrzucone w błoto. 

Sto razy lepszy efekt przyniósł tolurex i legato, ale to już w siewie 18.04.

Opublikowano
2 minuty temu, krilan06 napisał(a):

Tak

Rozumiem że chlomazon jest w czystym składniku,a pendimetalina?

3 minuty temu, jacor73 napisał(a):

No i po tej mikaturze, po tygodniu poszedł mróz, i można powiedzieć, że pieniądze wyrzucone w błoto. 

Sto razy lepszy efekt przyniósł tolurex i legato, ale to już w siewie 18.04.

Przestrzegam przed stosowaniem tolurexu i legato po deszczu