Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Raport z pola. 3 tyg po 2lisciennych( goltix 2l+ danubis 0,2l- ale na ok. 1,2ha) i 2tygodni po 1lisciennych ( lablador 2,5l).

- maly rdest(podczas pryskania max 2cm) spalony doszczetnie

- duzy rdest( podczas pryskania ok 5cm) na poczatku ladnie zbielał, byla nadzieja ale finalnie wygral i sie smieje ( juz wiem ze podczas koszenia bedzie dramat w tych miejscach)

-Maruna,chaber idzie do gory w najlepsze( dol przypalony ale gorne pietra buduje i nic im nie jest)

- komosa wystrzelila z nienacka, tydzien temu jej nie widzialem ( przeoczylem?) a dzis goruje lubin

- chwastnica ( byla mala) spalona az milo

- perz i samosiewy zboz - zaczelo brac dolne liscie- jest nadzieja, choc zboza widze wykloszone juz.

- choinka ( pomimo wapnowania kreda na jesieni, doglebowki, poprawy widac ze walczy- bieleje ale idzie do gory i na boki

- nowa dzierzawa, lubin piekny, niski jak wszystko w okolicy, ale gesty, zdrowy- biore z tego pola material siewny dla siebie na kolejny rok,

W innych miejscach planuje zmianowanie- pszenzyto ozime i jeczmien jary z kwalifikatu ,potem w kolejnych latach bede zamienial pola. 

Obserwuje sasiada karo obok ( bez śor od poczatku) to chociaz mysle ze nie beda sie ze mnie smiac we wsi ze " prysko co tydzien, piniundz wydaje a uja widac". 

Jutro wjezdza grzybowka ( 125g tebu +75g azaksy ) bo juz choc lubin maly zaczyna kwitnac powoli. Beda ciezkie zbiory w tym roku- wiekszosc w pol łydki :/ . Zasile jeszcze siarczanem magnezu po kwitnieciu juz.

Co na strąka dac? Mangan?

Fotorelacja:

IMG_20250606_192636.jpg

IMG_20250606_192648.jpg

IMG_20250606_192654.jpg

IMG_20250606_192700.jpg

IMG_20250606_192713.jpg

IMG_20250606_192717.jpg

IMG_20250606_192742.jpg

IMG_20250606_192819.jpg

IMG_20250606_192853.jpg

Sasiada:

IMG_20250606_193208.jpg

Sasiada2: (2x to samo foto dalem xd)

IMG_20250606_193208.jpg

Tu dramat:

IMG_20250606_193413.jpg

Dramat2( moje):

IMG_20250606_193429.jpg

Od lasku sosnowego- " przepałek"

IMG_20250606_200933.jpg

To samo pole z drugiej strony:

IMG_20250606_201711.jpg

Nowa dzierzawa:

IMG_20250606_200105.jpg

Nowa dzierzawa2:

IMG_20250606_200111.jpg

Edytowane przez Celownik07
Opublikowano

Czyli pewnie bez glifosatu się nie obędzie.  Będziesz pryskal przed zbiorem?

Jakie dawki są bezpieczne glifosatu żeby później można było łubin wykorzystać do siewu?

Opublikowano
11 godzin temu, GABBER85 napisał(a):

2zł... za 2kg

Jakbym miał sprzedawać za taką cenę, to na pewno bym go nie siał.

To tak samo jakbyś pszenicę sprzedawać po 500 za tonę

Opublikowano
8 godzin temu, Papkin napisał(a):

Panowie,brak ochrony grzybowej,może mieć istotny wpływ na plon? Łubin na działce gdzie od wielu lat nic nie było uprawiane 

na łubin żółty tak , na wąskąlistny niebieski może nie mięć wplywu dużego 

Opublikowano
17 minut temu, gregory81 napisał(a):

Jakie dawki są bezpieczne glifosatu żeby później można było łubin wykorzystać do siewu?

Na pewno 4 litry jakiegoś agrosaru nie zrobią krzywdy, jaka jest maksymalna bezpieczna dawka, to nie wiem, ja daję 3 i adiuwant, i ZK powyżej 95%

Opublikowano

Moze miejscowo polece z glifo. Jest jeszcze czas na decyzje. 

Ps. Druga strona u sasiada ( przez przypadek dalem wyzej 2x to samo foto). Kosil to on raczej nie bedzie ^^ .

IMG_20250606_193200.jpg

Jak u was rozwiazujecie temat miedz i chwastow na nich? Tam gdzie moge bo np. ugor u sasiada to jade mulczerem od jego strony (pytam) ,ale tam gdzie nie da rady bo zasiane to problem i chwasty ida w najlepsze- rok temu plecakiem pryskalem ale juz mi sie nie chce- " lata idą"

Opublikowano
2 godziny temu, gregory81 napisał(a):

Jak zacznie zasychać i robić się brązowy to dajesz ile chcesz, łubin w takiej fazie glifo pobierze bardzo małe ilości które nie będą miały wpływu na kiełkowanie. I tak w roli wyjaśnienia glifosat sam z siebie nie niszczy zarodków w nasionach przez co nie ogranicza siły kiełkowania. Jedynie przez niszczenie zielonych części roślin uniemożliwia im procesy fotosyntezy co hamuje nalewanie nasion i ich prawidłowe wykształcenie 

Opublikowano
2 godziny temu, gregory81 napisał(a):

jak pryskasz na brazowe straki to kielkowanie jest, amatorzy jada na zielony i potem lamentują ze po glifo nie ma kielkowania

• Like 1
Opublikowano
W dniu 6.06.2025 o 07:47, GABBER85 napisał(a):

chłopie łubin to posiało pół forum, łubin bedzie po 800zł/t przy plonie 1,5t/ha ... jeszcze tyle nie widziałem tu, w łubinie  więcej komentarzy niż w ziemniakach rok temu

jakby kto chciał ziemniaki po 14zl/wór to jest, KMI , smaczne robione dla siebie

Trzeba jeszcze doliczyć łubin który nie sprzedał się z wiosny a który na pewno będzie oferowany choćby na poplony. A zostało go całkiem sporo

Opublikowano

U mnie teraz na zmiane upaly i deszcz wiec grzyb murowany. Wczoraj polecialem ziemniaka dzis planowalem lubiny ale zaczelo wlasnie padac ,przestanie to jade, śor czeka. Chyba nic sie nie stanie na mokre rosliny? 

1749306738565309986112550401496.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, Celownik07 napisał(a):

U mnie teraz na zmiane upaly i deszcz wiec grzyb murowany. Wczoraj polecialem ziemniaka dzis planowalem lubiny ale zaczelo wlasnie padac ,przestanie to jade, śor czeka. Chyba nic sie nie stanie na mokre rosliny? 

Tylko się nie pomyl i odpowiednio środki zaplikuj 😁

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Celownik07 napisał(a):

Myślisz można asahi+ cyperkil+siarczan magnezu+ mangan faza +-tydzien do kwiatków na wierzchu czy za mocny kociołek?

Opublikowano
35 minut temu, Michal014d napisał(a):

Myślisz można asahi+ cyperkil+siarczan magnezu+ mangan faza +-tydzien do kwiatków na wierzchu czy za mocny kociołek?

Ja coś podobnego wczoraj dawałem na początek kwitnienia 

Opublikowano
Godzinę temu, Michal014d napisał(a):

Bez problemu.

Ja ostatecznie zrezygnowalem dzis z fungi. Caly czas popaduje... Pojechalem jedna dzialke siarczanem (2ga aplikacja) i mnie wygonilo z pola. Za tydzien w weekend raczej ostateczny termin ( w tygodniu mnie nie ma)

• Like 1
Opublikowano

Tydzień po zabiegu dff w dawce 150g s.cz/ha jak już niektóre kwitły są pierwsze oznaki działania. Zabieg bardzo późny i dość mocno ryzykowny ale  wygląda na to że się to ryzyko opłaciło. Na poprzeczniaku gdzie poszła podwójna dawka łubin dostał fito, presja chwastów była bardzo duża ale je wzięło. Tam gdzie dostał pojedyncza mniejsze się zaczęły zwijać, większym nic nie jest poza delikatnym fito.

IMG_20250607_112510.jpg

Po

IMG_20250607_112409.jpg

IMG_20250607_112822.jpg

IMG_20250607_112957.jpg

IMG_20250607_113206.jpg

Opublikowano

Przeszedlem sie w dalsze czesci pól, ciekawilo mnie szczegolnie jedno miejsce- w zime2024 przywrocilem je z wieloletnich nieuzytkow na GO (foto). Jeszcze przed pryskaniem labladorem, perz zagluszal lubin ze nie bylo go widac, spisalem go na straty a tu prosze. 

Pojezdzilem po polach w okolicy: duuzo lubinow ludzie posiali (kazdy niski) na zmiane z facelia. 

Przed:

Po:

Screenshot_2025-06-08-20-47-32-407_com.miui.gallery-edit.jpg

Screenshot_2025-06-08-20-48-55-064_com.miui.gallery-edit.jpg

Opublikowano
W dniu 6.06.2025 o 08:56, GABBER85 napisał(a):

a na czym bedzie...

Hmmm. Polityka UE i dumping cenowy spowodowany tanim importem bardzo niskiej jakości płodów to na wszystkim będzie słaba cena...  Jest jeden sposób na powrót normalności to wyjście z UE i koniec z dopłatami ( które powodują zachęcanie do robienia czegoś mimo, że nie ma na tym opłacalności ( lub po wprowadzeniu dopłaty opłacalność kończy się) Ingerowanie w wolny rynek zawsze prowadzi do problemów ( no ale lewicy z UE i nie tylko nie przetłumaczysz, że socjalizm ("neokomunizm" UE z centralnym planowaniem dopłat do tego co chcą) i jego pochodne prowadzą do biedy i wyrównywania w dół. Aby w Polsce ustabilizowało się to trzeba zamknąć granicę, wprowadzić cła na dumpingowe produkty( typu zboże techniczne, odpady z zachodu, śmieci, które składuje się w Polsce, żeby mieć wskaźniki w Niemczech takie jak trzeba)... Ogólnie UE to teraz tylko złe rzeczy może nam zaoferować i w żaden sposób nie opłaci się rolnikom pozostanie w UE( dofinansowania do rolnictwa można robić nie będąc w UE i wiele państw tak robi, żeby rozwijać jedna z najważniejszych gałęzi gospodarki ( bo niestety bądź stety) bez jedzenia to nie da się żyć. 

• Like 1
Opublikowano

Niedawno był taki jeden, co chciał cały świat cłami zwalczać, odbiło mu się to niezłą czkawką, bo nic trwałego nie osiągnął, gospodarka zaliczyła regres, a w samo rolnictwo rząd musiał wpompować prawie 30 miliardów dotacji, coby utrzymać farmerów na powierzchni, tyle, że mówimy o największej gospodarce świata, a nie pipidówie w środku małej Europy. 

Pseudo-wolnorynkowcom nawet świeże przykłady pod nosem nie są w stanie uświadomić, jacy są krótkowzroczni i opierający się jedynie na swoich mokrych snach o potędze 

• Like 1
  • Thanks 1