Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Robiłem obchód pól i doszedłem do wniosku że ostatni rok z łubinem. Jedno pole do przesuwania drugie może skosze może talerzowka pryskne od robaka i zobaczę czy odchwaszcze.

Na innym polu groch to nie dość że ładnie idzie to i czysto i jakoś robak go mniej chętnie je

• Thanks 1
Opublikowano
36 minut temu, Janeczko napisał(a):

Robiłem obchód pól i doszedłem do wniosku że ostatni rok z łubinem. Jedno pole do przesuwania drugie może skosze może talerzowka pryskne od robaka i zobaczę czy odchwaszcze.

Na innym polu groch to nie dość że ładnie idzie to i czysto i jakoś robak go mniej chętnie je

Na razie grochu robal nie atakuje, jak zacznie kwitnąć to znów będzie wojna ze strąkowcem 

Opublikowano (edytowane)

U mnie takie porażenie robakiem że połowa łubinu nie wyszła, puścił korzeń i jest ugryziony w połowie. Liścienie tuż pod powierzchnią robią się żółte. Jest jakiś sposób na to dziadostwo? To pewnie larwy go gryzą… podejrzewam śmietke

Edytowane przez yanek_113
Opublikowano

Oczywiście że nie. 2l chloropiryfosu  w ciepło pod deszcze by może robotę zrobiło ale już wycofany. Nie świrujcie z tym mospilanem że larwy w ziemi ubije!!! Ludzie czytają te głupoty a puźniej koszty robią...

• Like 2
Opublikowano

Panowie i Panie mam takie pytanie.

Czego mój łubin gorzki Oskar słabo rośnie na glebie lekkiej Rędzinie a na piachu to całkowicie nic. Pole całkowite 1.11ha z czego 80ar to ta lekka Rędzina a 31 ar to piach.

Po siewie wykonałem oprysk na chwasty.

Potem z robiłem oprysk na robaka i na perz i dołożyłem 1 litr foliq mikroelementy.

Pierwszy raz go siałem żeby przerwać 100letnia monokulturę zbożową 😅

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, krilan06 napisał(a):

Po pierwsze czy jest sucho a po drugie jaki to był oprysk na chwasty?

Oprysk boxer 4 litry/ha 300 Lit. (Cały kawałek 1.11ha)

Na opady nie narzekam.  I właśnie o to chodzi że wody mam pod dostatkiem.

Siany z początkiem kwietnia.

Edytowane przez biszu
Opublikowano
1 minutę temu, kibix napisał(a):

Pokaż zdjęcie tego łubinu. Ile par liści ma ? 

Jutro będę przejeżdżał to z robię.

2 liście już posiada. A zarazem niski jest ma 5-7 cm 

Opublikowano

stan na dziś , Na groch/łubin, 3 dni po siewie na mokrą ziemie , 24h po ulewie poszedł Opal 1L+boxer 1L + dff 95g+ metr. 150g . Łubin wyszedł ma ok 5cm,  brak uszkodzeń/przebarwień, Groch ma ok2-3cm  i na razie brak przebarwień

chyba mogłem dać 110dff  i 160 metr.

Opublikowano
5 godzin temu, Celownik07 napisał(a):

"doglebowo" na larwe tylko mospilan ( i pochodne z ta s.cz.) 250g/ha

To larwa oprzedzika. 

Gdzies czytalem ze Acetamipryd zostaje pobrany przez rosline i jak larwa zje to kaput. Nie chodzilo o zagazowanie larwy. 

Opublikowano (edytowane)

Do korzenia się nie przemieści. 

Łeee u mnie tam gdzie ziemia lepsza to bajka fito ustaje i łubin bujać zaczyna.

20250506_181510.jpg

20250506_181625.jpg

Edytowane przez Xion
  • Like 1
Opublikowano
24 minuty temu, Xion napisał(a):

Do korzenia się nie przemieści. 

Łeee u mnie tam gdzie ziemia lepsza to bajka fito ustaje i łubin bujać zaczyna.

20250506_181510.jpg

20250506_181625.jpg

Piekny, pod korzeń mu coś sypales?

Opublikowano

Pod łubin nigdy nic nie daje bo sieje go na piachach gdzie pola były dobrze ugnojone przy poprzedniej uprawie ale w tym roku na próbę wylałem dodatkowo wczesną wiosną 20m³/ha gnojowicy bydlęcej. Po siewie testowałem na nim wałowanie i to był błąd bo widzę że źle znosi ubitą ziemię. Zawsze wschody i wigor miał lepszy... 

Opublikowano
14 godzin temu, Celownik07 napisał(a):

Gdzies czytalem ze Acetamipryd zostaje pobrany przez rosline i jak larwa zje to kaput. Nie chodzilo o zagazowanie larwy. 

To nie działa

@Xionjaka tam masz obsadę? Fajny, gesty

Opublikowano

Patrząc na mój jak wygląda a obok na groch siany i pryskany w ten sam dzień to p w przyszłym roku rezygnuje z doglebówki i jadę nalistnie. Chłód i chemia to dla niego jednak zbyt dużo a u znajomego który siał nasionami ode mnie tylko tydzień później i zabieg nalistny dwa razy większy i się tak nie męczy.

Opublikowano
Teraz, arnoldino napisał(a):

Patrząc na mój jak wygląda a obok na groch siany i pryskany w ten sam dzień to p w przyszłym roku rezygnuje z doglebówki i jadę nalistnie. Chłód i chemia to dla niego jednak zbyt dużo a u znajomego który siał nasionami ode mnie tylko tydzień później i zabieg nalistny dwa razy większy i się tak nie męczy.

Ale wszystkie chwasty dwuliścienne zwalczył nalistnie ?