Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

mój łubin rośnie i rośnie i ch*j wie co robić, dużo zielonych strąków to je uj strzeli po roundupie a w planach po nim siew rzepaku.... jak na zielono to przyorz i będzie cacy do zniw :) tylko przedpłużki opuść ;) 

Opublikowano

Planuje desykowac łubin Reglone'm i takie pytanie czy dodajecie coś do opryskiwacza żeby poprawić efekt? Siarczan magnezu? Jeśli tak to ile?

Łubin przeznaczony jest na nasiona o siewu tylko że ŚOR puściły na polu sporo chwastu a chciałbym to wszystko porządnie zniszczyć.

Opublikowano

Reglone nie niszczy chwastów. Po jego zastosowaniu usycha tylko opryskana część rośliny bo ma działanie kontaktowe. Dyskutowałem o tym w innym temacie, stąd się dowiedziałem :) Jak do desykacji i niszczenia chwastów to tylko gilfosat.

Opublikowano (edytowane)

Reglone nie niszczy chwastów. Po jego zastosowaniu usycha tylko opryskana część rośliny bo ma działanie kontaktowe. Dyskutowałem o tym w innym temacie, stąd się dowiedziałem :) Jak do desykacji i niszczenia chwastów to tylko gilfosat.

Reglone niszczy chwasty [desykacja ziemniaków]w poprzednim sezonie stosowałem  w łubinie i ładnie wszystko zniszczył,szybciej działa dodany był sklejacz strąków,co jest faktem niszczy tylko częsci nadziemne i po pewnym czasie chwasty rozmnażające się przez rozłogi[perz,trawy]odbiją na nowo,co nie występuje w przypadku zastosowania glifosatu

Edytowane przez ws71
Opublikowano

Przecież @ziomster napisał że to ma być łubin na nasiona to co mu z randapem wyjeżdżacie, po glifosacie obniży się zdolność kiełkowania. Dodawanie siarczanu do reglone to nie jest dobry pomysł, działanie można poprawić poprzez dodanie środka zmniejszającego napięcie powierzchniowe oraz oprysk grubą kroplą najlepiej napowietrzoną. Dikwat jest parzący więc nie zniszczy całkowicie chwastów ale do zbioru spokojnie wystarczy.

Opublikowano

też mam odmiane Tango i też łan jest jeszcze intensywnie zielony (efektu dopełniają rosnące chwasty:)) ale juz nie kwitnie - strąki powoli zaczynają brązowieć.

W tej uprawie było sporo błędów (między innymi stąd ten chwast) i nie chcę popełniać kolejnych wiec głosno mysle o Reglone. Wiem że glifosat może nie mieć wpływu na siłe kiełkowania ale to zawsze ryzyko. Od biedy zrobię wypróbuje każdą metodę na połowie areału.

Jaki jest najlepszy moment (po czym go poznać) na desykację?

Opublikowano

też mam odmiane Tango i też łan jest jeszcze intensywnie zielony (efektu dopełniają rosnące chwasty:)) ale juz nie kwitnie - strąki powoli zaczynają brązowieć.

W tej uprawie było sporo błędów (między innymi stąd ten chwast) i nie chcę popełniać kolejnych wiec głosno mysle o Reglone. Wiem że glifosat może nie mieć wpływu na siłe kiełkowania ale to zawsze ryzyko. Od biedy zrobię wypróbuje każdą metodę na połowie areału.

Jaki jest najlepszy moment (po czym go poznać) na desykację?

Na glifosat najlepszy momet jak straki brazowieja
Opublikowano

ja dzis jak wiatr ucichnie planuje opryskac Agrosarem w dawce 3l/ha odmiana Karo straki brazowe w 80% a pryskam glownie przez chwasty bo zaczely sie pokazywac

Opublikowano

u mnie regent wypuścił już 3 pietro strąków 1 już brązowe na pędzie głównym później 2 partia na rozgałęzieniach te są już dobrze wykształcone ziarno i strąki zielone i 3 malutkie 2-3cm mają czekam aż te drugie  zirno zacznie nabierać kolorów i glifosat + 12kg mocznika jak ktoś nie wie to mocznik działa jak klej i strąki tak łatwo nie pekają.

Opublikowano

ja tam na jakis wielki plon sie nie nastawiam wszystko szlo najnizszym kosztem jedyna ochrona jaka zastosowalem to Afalon zaraz po siewie i teraz ten glifosat. Ale podczas oprysku to co zaczepialem niby sie nie sypalo a jak bedzie to sie okaze za tydzien poltora bo dluzej raczej czekal nie bede z koszeniem

Opublikowano

u mnie regent wypuścił już 3 pietro strąków 1 już brązowe na pędzie głównym później 2 partia na rozgałęzieniach te są już dobrze wykształcone ziarno i strąki zielone i 3 malutkie 2-3cm mają czekam aż te drugie zirno zacznie nabierać kolorów i glifosat + 12kg mocznika jak ktoś nie wie to mocznik działa jak klej i strąki tak łatwo nie pekają.

A widzisz to ja dobrze zrobilem z tym mocznikiem tylko ja mialem na celu polepszenie dzialania glifosatu bo zabbraklo mi siarczanu
Opublikowano

Ja desykacje robiłem w ubiegłym roku D-Quad + sklejacz BRAFIL.

Bardzo dobry środek. Miałem łubin czysty... bez chwastów. Wschody później bez problemu

Teraz siałem na ugorach...i niestety chwasty są... Macie może doświadczenie z tym konkretnym środkiem ? 

Upali np.  perz ? 

Opublikowano

Mam zamiar posiać łubin na poplon czy zaprawiać go też nitraginą dodam że na tym polu łubinu nie było xxxx lat

Nigdy na polonia nie zaprawa ale z drugiej strony żadnych przeciwwskazań nie ma...