Forumowicz

Byki

Polecane posty

Forumowicz    2

Mam pytanie chcialbym kupować byki rasy limousine w wieku około 3 tygodni potem chować je 6 miesięcy w budkach tzw. Iglach . I następnie je chować pod wiatą do wagi opłacalnej więc chyba 700kg.   po ilu miesiącach te byki byłyby gotowe do sprzedazy ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pigmei    1868

Zacznijmy od tego że nie kupisz takich małych cieląt, w czystej rasie, myślisz że  mięsne mamki są potrzebne tylko do urodzenia cielaka i służą  jako krowy mleczne xD

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pigmei    1868

Co wiesz o hodowli bydła?  Opas ekstensywny czy intensywny, jaki sprzęt, koszta, źródła z których będziesz miał cielaki czy też już odsadki, skąd i jaka pasza. Na te i wiele innych pytań sam musisz sobie odpowiedzieć  najlepiej licząc koszty przed wejściem w ten kierunek działalności rolniczej.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Forumowicz    2

System  intensywny chciałem im dawać kiszonke z kukurydzy i troszeczkę siana i oczywiście pasza tresciwa

 

Właśnie nwm co z tymi cielakami ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
qubeq    2

jak nie masz już dobrego rynku zbytu i kontaktów i nie wiesz co się teraz dzieje to radzę ci wybij ten pomysł sobie z głowy bo to więcej stresu niż to warte

  • Thanks 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
przemekuliski    126

bo widze że nie wiesz sam co chcesz robić, a nie sztuka wsadzić kasę i po 2 latach dołożyć do inrlteresu, a przy bykach jak nie upilnujesz to ci zaraz zguruje i zdechnie i to nie rpzy małych tylko już przy duzych

Forumowicz napisał:

Nie A co ? Wiem że niby sie nie opłaca ale dają duzo obornika a obornik na moje piaski na pewno sie przyda 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Forumowicz    2

Byczki takie około 200 kg dużo osób sprzedaje a zbyt przecież powinien być na rzez.sąsiad zaczął hodowle bydła od zera i jak narazie bardzo dobrze mu idzie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
plati    105

Po czym wnioskujesz że bardzo dobrze mu idzie? 

U mnie ojciec jak kiedyś to przeliczył dokładnie to z byka 700kg zostało mu za robotę przy nim 600zl. Oczywiście z własnym cielakiem. I ten gnoj. 

 

Dlatego chów byków się skończył i zostały jalowki czystej rasy hf

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
plati    105

700kg w niewiele ponad 2 lata. Nie wiem czy to małe przyrosty. 

 

Zobaczymy czy do Twojej świetnej kalkulacji się dostosuje Twoje zwierzęta i zrealizują plan w 100% 

 

Pozdrawiam i życzę powodzenia 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sylwek23111    330
7 godzin temu, Forumowicz napisał:

Mam pytanie chcialbym kupować byki rasy limousine w wieku około 3 tygodni potem chować je 6 miesięcy w budkach tzw. Iglach . I następnie je chować pod wiatą do wagi opłacalnej więc chyba 700kg.   po ilu miesiącach te byki byłyby gotowe do sprzedazy ?

Z tego co zaobserwowałem, to najszybciej i najlepiej cielęta odchowuje sie na świeżym mleku, a jakieś wynalazki w proszku u mnie się nie sprawdziły. Znam jedengo gościa, co kupił 50 cieląt i połowa mu zdechła. Na dzień dzisiejszy opłacalność hodowli bydła jest niska. W ciągu paru lat wystąpiło 4 przyczyny/preteksty do spadku ceny: umowa Mercosur, afera rozdmuchana przez TVN, Covid -19, a teraz przyszły zakaz uboju rytualnego. Gdybym mógł zlikwidować(a nie mogę bo tak mam w biznesplanie) to bym na dzień dzisiejszy zlikwidował całą hodowlę z dnia na dzień. A co do obornika, to jak go brakuje to nie dobrze, ale jak nie ma czasu wywieść na pole tylko leży pryzmowany to też jest problem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
qubeq    2

a co ty myslales zacznijmy od tego że nie powiedziałeś nic ile masz ziemi jaki park maszynowy i jak duża ta wiata do bydła też musisz mieć maszyny zielonkowe itd tego nie da się wypracować raz na dzień osobiście nie znałem nikogo kto by dzięki bydłu się dorobił może u ciebie jest inaczej ale skoro sąsiadowi idzie dobrze to chyba powinieneś najpierw sąsiada się spytać i zdobyc od niego jakieś kontakty ja osobiście pomału wygaszam produkcję mięsną i raczej nie zanosi się na to żeby stało się to opłacalne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
plati    105

Obstawiam że sąsiad ma bydło A robi w sektorze prywatnym. Tylko takim się wiedzie, bo mają z czego dokładać  :D .

Teoretycznie chcac chorować byki też musisz spełnić szereg wymogów. Nie jest to takie hop siup. 

 

Tak skaczesz między tymi hodowlami, jakby wiedzą w tym zakresie była bez znaczenia. U mnie odkąd pamiętam hoduje się bydło. Świń nie ma 20 lat i rodzice mówią że teraz jakby mieli ruszyć znowu z sosem trzody to byłoby ciężko. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez kiejdal1
      uciekł byczek. znana jest jego lokalizacja. pozwala do siebie podejść na pewną odległość. poszukuję kogoś ze strzelbą palmera aby można go było oszołomić i schwytać. wszelkie inne sposoby nie dają rezultatu. może ktoś da jakiś kontakt woj. lubelskie 781753154
    • Przez farmer1999
      dzień dobry. w tym roku kukurydza słaba a ceny na pniu powariowały. Czy ktoś tutaj żywił byki samymi kiszonymi wysłodkami + śruta min jęczmienna, rzepakowa i sojowa z dodatkamk + słoma i siano? Jak z przyrostami, czy w 2 lata da rade 800kg?
    • Przez 1kris1
      Jakie macie opinie o cieletach z Miradowa(pomorskie)? Jak z transportem?
    • Przez farmer1999
      Witam. Ilu z Was bawiło się w te słynne startery z holandii..? ja w maju zeszłego roku kupiłem 3 miesięczne odsadki w wadze od 140 do 170kg razem 12 sztuk i w sumie w wieku 21 miesięcy mają zaledwie 600kg a karmione są kukurydzą, śrutą i sianem. Ciekawi mnie tylko jedna rzecz - niby miały być to simentale no i faktycznie białe łby ale na paszporcie jest napisane Europejskie Bydło czerwone co mnie zaciekawiło odrazu jak pocztą przyszły paszporty. Czy to mogą być ukryte byki z Włoch z podrobionym paszportem?
    • Gość
      Przez Gość
      Chciałbym dowiedzieć się czy ktoś miał bydło z Włoch i jak rośnie? Mam byki 8/9miesiecy i mają 200kg, czy to normalne? 
×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj