Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mam niebieskiego rekorda, kolega 514. Nigdy w życiu bym się nie zamienił. Zresztą mój wart jest 3x tyle. 

Opublikowano

Żniwa to nie tylko zboża. Zaczynały się pod koniec lipca, a kończyło się w połowie września, a nawet czasami trwały do października jak pogoda nie była sprzyjająca. Poza tym kosiło się nie 10 godzin dziennie, czasem jak rosy nie było to waliło się i całą noc. Było 2 zmieniających się kombajnistów i człowiek na pogotowiu technicznym. 

Opublikowano

Ja mam 512 , jeździłem też i 56 i 58 - jednak zdecydowanie fortschritt... Co do tego, że za 20 lat będzie taka sama cena rekorda jak dziś, tu się nie zgodzę, z56 już masowo są rozbierane na części a reszta na złom, rekordów też już kilka widziałem które spotkał taki sam los.

Opublikowano
4 godziny temu, pawel885 napisał:

No to słuchaj: 

Ma 20 koni więcej więc w pszenicy >8ton plus ścinacz polecisz 0,1km/h szybciej jak super

Ma zwolnice - nie musisz na każdej bruździe zwalniać do zera w obawie że ukręcisz półoś albo wyrwiesz "przodek"

Hydrauliczna rura - nie musisz łazić po pomoście i szarpać się z rurą

to wszystko chyba ale parę minut przewagi da 

Kiedyś to cięli na godziny więc wynik bardziej 500h a nie ha realny, wysypywanie, zapchanie bębna, zaklepanie nożyka w kosie a zegar bije....

No ok.  wiem co ma i wcale nie twierdzę że te usprawnienia są do kitu, powinny być w Suprze, ale kolego, dwu - trzykrotna cena Rekorda nad Suprem, to chyba lekka przesada, pomijając fakt że cena za te najmłodsze, równa się prawie cenie za ładnego Classa Dominatora powiedzmy 98, a tu porównania chyba nie potrzeba robić. Nawet jakby trzeba trochę dołożyć, to sto razy lepsza inwestycja, poza tym te najmłodsze to są już praktycznie 20-letnie kombajny, wymagające już nie raz sporego remontu, jakość części nie była inna jak w Suprach, a nowe, szkoda nawet gadać, fakt do zachodnich są dużo droższe, ale nie ma nawet co przyrównywać Bizona do Classa.

4 godziny temu, samtech84 napisał:

Żniwa to nie tylko zboża. Zaczynały się pod koniec lipca, a kończyło się w połowie września, a nawet czasami trwały do października jak pogoda nie była sprzyjająca. Poza tym kosiło się nie 10 godzin dziennie, czasem jak rosy nie było to waliło się i całą noc. Było 2 zmieniających się kombajnistów i człowiek na pogotowiu technicznym. 

Powiedz gdzie to było PGR, SKR, prywatni i w jakich latach? to się do tego odniosę.

Opublikowano

Głupoty gadacie. Kupcie sobie tego Bizona za 8 tysięcy to na pewno pokosicie. Za ładnego supra trzeba dać te 25, za niebieskiego minimum 70, żeby to chodziło. 

Opublikowano
4 godziny temu, Sean napisał:

Powiedz gdzie to było PGR, SKR, prywatni i w jakich latach? to się do tego odniosę.

Prywatnie, w latach mniej więcej 2004 - 2013 później ilość ha do skoszenia zaczęła systematycznie spadać. Przed rekordem były jeszcze z-056/3 nim też od groma się kosiło i pierwszy kombajn jaki udało się kupić na początku lat 90, z-050.

Z-056 i Z-050 dały popalić głównie przez sypiące się skrzynie biegów, które nie wytrzymywały pagórkowatych mazurskich terenów. Do tego kiepskie hamulce.

Opublikowano

Kosiłem 15 lat z 056 ,potem E514- 4 lata i różnica wielka.Dostęp do pasów ,hamulce,szybkośc koszenia.Nie jest to nowa konstrukcja ale dużo lepsza niż Bizon.

Opublikowano
10 minut temu, hubertb napisał:

Ty chyba górki nie widziałeś. Górka u nas to dla was stok.

Jak górami wydają się leśne pagórki, to mówią że już jest z górki.   :P  :D

Opublikowano

Kupujcie Bizony bo za parę lat będą klasykami jak Warszawa lub Syrenka 😂  O litości. Stawiać masowo klepany kombajn w szeregu z Warszawą? Poważnie?
Ci wszyscy co piszą ile to trzeba dać za maszynę do koszenia na stojąco to albo handlarze złomem albo właściciele bajzonów szukający jelenia, który zabierze ten złom z podwórka.

Opublikowano

Zawsze można kupić snopowiązałkę i damfę i napierniczać. Prawda jest taka, że tanim kosztem można kupić kombajn i żniwa zrobić, a nawet przy wtopie i kupienia gruza bizona można tanio przywrócić do używalności, uprzedzając argument do jakości części, do zachodnich części zamienne są tak samo gówniane, jako takiej jakości można jeszcze mówić o częściach do kombajnów do 10 lat od zakończenia produkcji, gdyż producent musi zadbać by spełniały specyfikację. Oczywiście są producenci, którzy dbają dłużej i np. takie AGCO i po 10 latach olewa właścicieli i z oryginałów mają tylko jakieś badziewie co leży jeszcze na halach magazynowych.

Opublikowano

Głupoty piszesz, miałem kombajn z końca lat 70-tych teraz mam z 80  - bagnety nożyki SCH dostępne od ręki , pasy oryginał dostępne,zębatki dostępne, łańcuchy, łożyska jakie chcesz dobrej firmy. A reszta?  Co ma się więcej zepsuć? Albo pospawam albo kupię używkę 

Opublikowano
samtech84 napisał:

a nawet przy wtopie i kupienia gruza bizona można tanio przywrócić do używalności.

Jak kupisz bizona gruza w cenie złomowej to prędzej przez niego osiwiejesz niż przywrócisz do używalności. Walnie silnik , wsadzisz drugi to walnie skrzynia, zrobisz skrzynie to walnie wariator, do tego podajniki, pasy , łożyska, hydraulika, o pognitych , pourywanych blachach gdzie nie ma do czego łatać nie wspomnę . Znam takie przypadki. Na koniec żniw rachunek wyjdzie taki , że lepiej było wziąć somsiada z usługą zachodnim sprzętem albo kupić coś w stanie do użytku. Tak się tylko zdaje, że do bizona są tanie części dopóki się nie zacznie tego robić .

Opublikowano
1 godzinę temu, Sylwekx25 napisał:

Jak kupisz bizona gruza w cenie złomowej to prędzej przez niego osiwiejesz niż przywrócisz do używalności. Walnie silnik , wsadzisz drugi to walnie skrzynia, zrobisz skrzynie to walnie wariator, do tego podajniki, pasy , łożyska, hydraulika, o pognitych , pourywanych blachach gdzie nie ma do czego łatać nie wspomnę . Znam takie przypadki. Na koniec żniw rachunek wyjdzie taki , że lepiej było wziąć somsiada z usługą zachodnim sprzętem albo kupić coś w stanie do użytku. Tak się tylko zdaje, że do bizona są tanie części dopóki się nie zacznie tego robić .

Wypowiem się jako użytkownik bizona gruza :)

Kupiłem rekorda za 15tysi, od znajomego. Wizualnie dobity, ale mechanicznie miał być ok. Znam właściciela, znam kombajniste, który większość jego(bizona) życia nim jeździł. Wstępne oględziny ok. Transakcja sfonalizowana, kombajn w domu. W trakcie żniw okazało się, że 

1)pali od ch*ja

2)miele ziarno

3)kopci

4) grzeje się olej.

Do tego stopnia mnie wkurwił, że sąsiad kończył mi kosić w pierwszym sezonie. Okazało się, że znajomy zszedł ze zboża i kombajn pożyczył dla szwagra, który kilka lat tylko kosił, do tego grzebał w pompie, w zapłonie, trzymał go pod chmurką nie przykrytego itd. Zrobione do tej pory:

1)turbo po regeneracji - mniej kopci

2) zregenerowana chłodnica cieczy i chłodnica oleju (ani myśli sie grzać)

3) nowy alternator - z mojej winy

4) nowa pompa wody - lekki luz na starej, a jak już zdejmowałem chłodnice to to wymienilem

5) regeneracja pompy wtryskowej - grzebane w dawce, brak dekielka na dole

6) wymian wszystkich żyletek na kosie

7) nowa pompa hydrauliczna - ze starej zaczęło się lac

😎 jakieś pasy, parę łożysk, kol - ale nic strasznego

9) wyżej jest punkt nr 8, ale oczywiście za***iste forum zmieniło to na emotki, której nie da się usunąć. 

10) połatana podłoga w zbiorniku

11) nowe górne sito

Po tych wszystkich zabiegach w sumie chodził jakoś, ale okazało się, że jest dziurawy jak sito. No ale od czego jest blacha, nity i pianka montażowe. Pianki jest tyle, że kumpel się śmiał, że to pierwszy w Polsce kombajn do tataraku, napewno nie utonie.

No i reasumując. Żeby bylo wszystko względnie ogarniete musiałbym porobić cały spod, coś z regulacją obrotów młocarni jest zjebane, regulacja prędkości motowidel, orbitrol można by było wymienić, no i blachy.

wk***ia mnie niesamowicie.

Aleeeee to wszystko jest niczym, przy tym, że wyjeżdżam kosić kiedy chce, kosze ile chce, nie musze chodzić i prosić się po znajomych żeby ktoś przyjechał mi skosil. Zawsze człowiek na końcu, zawsze w łaskę trzeba stać itd. Jak ma się pewne usługi, to wiadomo, że swój kombajn się nijak nie opłaca. Ale jak ciężko z tym, to lepszy Złomek, jaki by nie był, ale SWÓJ.