Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, dysydent napisał:

ja tam matematykę na tróję na maturze bo nie chciało mi się sprawdzać czy ostatnie zadanie zrobilem dobrze a że byłem pewien pozostałych dwu to przed czasem wyszedłem

Zgadza się - dyplom maturalny czynił nas dojrzałymi ludzikami. Mając 5 z historii zdawałem bez POwodzenia na prawo a to tylko dlatego, ż kandydatów na miejsce jedno było sztuk sześć. Natomiast zdana matematyka na dostateczny w przyszłości zrobiła mi niespodziankę dwoma dyplomami politechnik - co nie odciągnęło mnie od pasji pracy fizycznej na hektarach.

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, mirro napisał:

Słyszałem historię iż wielce utytułowany Pan Profesor UMCS wyskoczył ,tak ze dwa tygodnie temu, do chłopaka, pryskającego rzepak grzybówką z groźbą że jak natychmiast nie przestanie pryskać tym Rundupem, to wezwie policję i zrobi z nim porządek.😂

Jak widać tytuły i dyplomy mogą nie iść w parze z rozsądkiem i obadaniem sprawy.

to nie chodzi o to czym on pryskał tylko o to że on tam w ogóle był, smrodził, hałasował itp . taka mentalność i tytuł nie ma nic do tego

dla niektórych mieszczuchów nie ma znaczenia czym pryskasz tylko jak zobaczą opryskiwacz dostają gorączki

Opublikowano

No tak, to też możliwe, ale gościu przybiegł z konkretnymi pretensjami do pryskającego wrzeszcząc że w TV oglądał program jak to rolnicy go trują. 🤣

Opublikowano

@many12

za moich czasów chętnych na poltechnikę było coś około 1,5 na jedno miejsce także trudno nie było się dostać

historia to się przydaje do pracy w prawicowych mediach 😂 A ta współczesna to już całkiem miodzio 🤣

Opublikowano (edytowane)

@mirro

efekt mediów ma też znaczenie jak sie nasłuchają że randap w kaszy, rzepaku to myślą że wszędzie i każdy tak robi. tylko że tam nikt nie mówi że używają go niektórzy na dosuszanie. Jakby ktoś wiedział jak on działa to nawet nie pomyślałby że ktoś go może stosować tam gdzie nawet jeszcze nie zdążyły się wykształcić zbierane później nasiona.

gościowi chodziło głównie o efekt zastraszenia

Edytowane przez racyl
Opublikowano

może Hallyna mu nie dała  albo ma tak od urodzenia 😂

to tak jak na targu niektórzy pytają się czy pryskane a co bardziej myślący czy bardzo pryskane

Opublikowano

podejrzewam żę 40% rolników nie przestrzega norm i obostrzezeń stosowania ŚOR , a ilosciowo to pewno bedzie z  10 % żywnosci na rynku , czym wiekszy rolnik tym bardziej ma swiadomość konsekwencji  

Opublikowano
56 minut temu, racyl napisał:

@many12

za moich czasów chętnych na poltechnikę było coś około 1,5 na jedno miejsce także trudno nie było się dostać

historia to się przydaje do pracy w prawicowych mediach 😂 A ta współczesna to już całkiem miodzio 🤣

Tą współczesną biorę na klatę - w czasach Magdalenkowych i tej zakłamanej transformacji w latach osiemdziesiątych i później studiowałem w Warszawce i byłem z tym na bieżąco. Widziałem płaczących ludzi w POdeszłym wieku ściskających znaczek "Solidarnośc". Co się okazało, że to była ściema finansowana przez wywiad białej gwiazdy a ten uwielbiany Lechu ma dzisiaj problema z własną tożsamością.

Opublikowano (edytowane)

czyli wychodzi że gminy pośrednictwem hotelarskim się zajmowały?

5 godzin temu, racyl napisał:

@dysydent na polu biologia ? tam sama chemia już nie o wspominając samych opryskach

Bologia jest poddziałem chemii która z kolei jest podziałem Fizyki a Matematyka jest rodzajem waluty która to spina do kupy. Cała reszta tzw "nauk humanistycznych" to dla mnie obyczajowe bzdety niegodne zaprzątania sobie nimi głowy.
Humanistą się jest lub nie i to jest cecha albo nabyta nieświadomie w procesie wychowania albo wrodzona (zapewne jedno i drugie) i tego nauczyć się nie da bo humanizmu nie da się wykuć na pamięć.
No ale są profesory lingwistyki, teologii, filozofii, a nawet prawniki uważają się za naukowców ścisłych chociaż bazują głównie na abstrakcyjnej symbolice zrodzonej w umyśle który ma służyć do uproszczonej wirtualizacji rzeczywistości opartej na ograniczonych zmysłach.
Humanizm co do zasady jest oparty na oszustwie zatem i jeśli by logiczno matematycznie wnioskował a politykę do nauk humanistycznych zaliczał to proste równanie - politycy=oszuści. ;)

ot i popadł ja w dygresję a chodziło czy bez chemii biologiczne rolnictwo jest możliwe?
a no jeśli rolnictwo to biologia a biologia to .... znaczy że rolnictwo to chemia bo sterowanie zestawami procesów fizkochemicznych jakimi są pojedyncze organizmy żywe.
Opryski mogą być różne bo i samo nawadnianie można za oprysk nazwać gdzie substancją aktywną jest ... czysta woda.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
3 godziny temu, many12 napisał:

Co się okazało, że to była ściema finansowana przez wywiad białej gwiazdy a ten uwielbiany Lechu ma dzisiaj problema z własną tożsamością.

Czyli było tak. Polscy komuniści za pieniądze CIA założyli Solidarność, aby ta z nimi walczyła a oni ją represjonowali. W międzyczasie tak represjonowali Solidarność aby sowieci się nie wkurwili iż robią to zbyt słabo, i sami nie zajęli się tą robotą. Po drodze ( działając wspólnie i w porozumieniu)nawet wprowadzili Stan Wojenny  czym uspokoili sowietów, pozwolili dalej spokojnie pić samogon, zamiast tłumić Solidarność.  Jak ruscy pili to i nasi usiedli do stołu i też popili, pojedli i pospacerowali po czym uzgodnili że komuna właśnie padła. :lol:

• Haha 1
Opublikowano

Gdyby nie wtrącenie CIA to realne rozwiązanie

W sprawie kadencji to są propozycje dopiero. Jedni chcą dwa lata dłuższej a jednej, drudzy na jedną się nie chcą zgodzić. Wpadną w końcu na kompromis i będą dwie siedmioletnie...

Opublikowano
45 minut temu, mirro napisał:

Jak ruscy pili to i nasi usiedli do stołu i też popili, pojedli i pospacerowali po czym uzgodnili że komuna właśnie padła. :lol:

hmmm albo gadali za komuny mają wszyscy a w kapitalizmie jest lepiej jeden ma 1zł drugi 1000 zł  dobra idę na to ...  jak robimy ty bierzesz to ty tamto ty niszczysz to 

Opublikowano
1 godzinę temu, DTaras napisał:

W sprawie kadencji to są propozycje dopiero. Jedni chcą dwa lata dłuższej a jednej, drudzy na jedną się nie chcą zgodzić. Wpadną w końcu na kompromis i będą dwie siedmioletnie...

jak sie rozpedzą to żeby Duda dożywotnio urzedu nie sprawował  .  po woli z tym całym cyrkiem jestemza wyborami 10 maja , trocheza dużo już tego klepania chociaż posłuchł  bym co ma Hołownia do powiedzenia , czy to kolejny palikot , petru czy jednak coś nowego wprowadzić może do sejmu , bo partie pewno założy przynajmiej powinien .

Opublikowano
16 minut temu, jarecki napisał:

trocheza dużo już tego klepania chociaż posłuchł  bym co ma Hołownia

Ale choć fajna para prezydencka by była. Pierwsza Dama - oficer, Pan Prezydent - katolicki ortodoks. Takiego układu jeszcze nie było. 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

a no Hołownia jest tym elementem różnorodności przyrody którego cechą wyróżniającą ma być właśnie bezpartyjność.
Taki też ma swoją niszę polityczną. A na ile sobie rozepchnie tę niszę to już bardziej od poziomu wku.wienia naszego zależy na partie wszelakie.
Na raziepostawił na słabszego konia od... no pisu bo w miarę kupy jeszcze się państwo trzyma pod tym pisem i jeszcze ten stan kryzysowy co elektorat niesamodzielnie myślący (a takiego zawsze większość) konsoliduje wokół akurat rządzących tak ż Hołownia miał trochę pecha.
Nie ten czas nie to wku.wienie ;)

O! strażaki mi maseczki podrzucili szmaciane.
ale jaja. podrzucił pod próg i uciekł bez pukania. badany aby czy mam dezynfekować opakowanie i ręce? no nie wiem.

...jak dzieci....

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Szkoda że Durczok w niełaskę popadł, bo więcej i wyższe szczeble kariery niż Hołownia przeszedł. Był naczelnym, tvnaczelnej, to teraz tylko na prezydenta szczebel kolejny...No ale niełaska...a szkoda, bo też...bezpartyjny był

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

znaczy szkoda że nie startował bo tu akurat niczyja łaska nie potrzebna a podpisów to On by sobie samodzielnie nazbierał bo sugestywny to On jest.

zawsze to miałbym więcej z kogo losować :P

30 minut temu, mirro napisał:

Ale choć fajna para prezydencka by była. Pierwsza Dama - oficer, Pan Prezydent - katolicki ortodoks. Takiego układu jeszcze nie było. 

znaczy prezydent od jankesów myśliwce kupuje a jego... pierwsza dama na miejscu testuje
a ociec dyrektor ma na co zbierać
siła narodu z datków bo jeszcze Owsiaka na szpitale polowe zagonić... i nikt by już nam nie podskoczył w okolicy w szerzeniu już samych tylko chrześcijańskich
wartości.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
46 minut temu, dysydent napisał:

znaczy szkoda że nie startował bo tu akurat niczyja łaska nie potrzebna a podpisów to On by sobie samodzielnie nazbierał bo sugestywny to On jest.

zawsze to miałbym więcej z kogo losować :P

Gdyby ja złośliwy, jak nie jestem, był, to poprosiłby Cię, byś podał przykład radnego powiatowego bodaj, który bez zaplecza, w tym finansowego, wybranym na ów funkcję społeczną został. I gdyby Ty znalazł takowego, to deklaruję, że uwierzyłbych, że i kandydat na Prezydenta bez łaski niczyjej, obejść się może. No ale jak rzekłem, nie jestem...

Opublikowano
3 godziny temu, dysydent napisał:

czyli wychodzi że gminy pośrednictwem hotelarskim się zajmowały?

Bologia jest poddziałem chemii która z kolei jest podziałem Fizyki a Matematyka jest rodzajem waluty która to spina do kupy. Cała reszta tzw "nauk humanistycznych" to dla mnie obyczajowe bzdety niegodne zaprzątania sobie nimi głowy.
Humanistą się jest lub nie i to jest cecha albo nabyta nieświadomie w procesie wychowania albo wrodzona (zapewne jedno i drugie) i tego nauczyć się nie da bo humanizmu nie da się wykuć na pamięć.
No ale są profesory lingwistyki, teologii, filozofii, a nawet prawniki uważają się za naukowców ścisłych chociaż bazują głównie na abstrakcyjnej symbolice zrodzonej w umyśle który ma służyć do uproszczonej wirtualizacji rzeczywistości opartej na ograniczonych zmysłach.
Humanizm co do zasady jest oparty na oszustwie zatem i jeśli by logiczno matematycznie wnioskował a politykę do nauk humanistycznych zaliczał to proste równanie - politycy=oszuści. ;)

ot i popadł ja w dygresję a chodziło czy bez chemii biologiczne rolnictwo jest możliwe?
a no jeśli rolnictwo to biologia a biologia to .... znaczy że rolnictwo to chemia bo sterowanie zestawami procesów fizkochemicznych jakimi są pojedyncze organizmy żywe.
Opryski mogą być różne bo i samo nawadnianie można za oprysk nazwać gdzie substancją aktywną jest ... czysta woda.

pomieszałeś wszystko do kupy

nie pamiętam żebym się uczył na biologii tego co na chemii  bynajmniej na poziomie podstawówki bo w średniej nie miałem biologii bo po co niby mechanikowi ona potrzebna

może biologia na medycynie, zootechnice to ona przydatna

na roli to przemiany, reakcje, zapotrzebowania a to chemia

jeszcze fizyka z chemią ma coś wspólnego i często się nakłada

wydaje mi się że tak ci się ta biologia spodobała i próbujesz ją wszędzie wcisnać 😁

matematyka nie jest żadną waluta tylko służy do opisania różnych przemian, procesów fizycznych czy chemicznych

EWRbsYnWoAEifv8?format=jpg&name=large

Opublikowano

racyl - niebezpośrednio z tą matematyką. No i nie "tylko". Wszystko co można w ten sposób opisać można modelować. Dzięki temu ten Twój traktor wydajniej jak pierwowzór popyla chociażby. Grafika w punkt. I to od lat ponad dwudziestu.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, bezbarwny napisał:

Gdyby ja złośliwy, jak nie jestem, był, to poprosiłby Cię, byś podał przykład radnego powiatowego bodaj, który bez zaplecza, w tym finansowego, wybranym na ów funkcję społeczną został. I gdyby Ty znalazł takowego, to deklaruję, że uwierzyłbych, że i kandydat na Prezydenta bez łaski niczyjej, obejść się może. No ale jak rzekłem, nie jestem...

dla tego nigdy radnym ani żadnym elektorem nie masz szans się stać nawet jak byś chciał.
Mnie raz na siłę i za darmo a nawet wbrew woli na wioskowego głupka, znaczy sołtysa chcieli wcisnąć i ledwiem się wybronił a co się naobrażać musiałem uparciuchów to moja strata bo do dziś krzywo patrzą.
Obiecaj jakiemuś ... jakiejś klice że będziesz ich interesów bronił i zełgaj że wiesz jak. naucz się nieco sztuki wciskania kitu; znaczy poprawnego narzecza nacji w której chcesz się na stołek dopchać a reszta to już kwestia zdolności i uporu.
Byle tylko pospólstwo dostrzegło że ktoś się stawia i kumpli szuka do bandy a robi to w granicach uznanych za prawne zawsze znajdzie i wparcie finansowe i propagandowe no tylko ostatnimi czasy taki dajmy na to Rewiński komediant co sobie dla jaj zgłosił z kumplami od grila akces do polityki i sam był zaskoczony że w parlamentach wylądował. Przy okazji masz swój przykład.
Obecnie trzeba czasu aby utrwalić się w pamięci elektoratu i trochę trudniej tak od razu na świeczniki choć większość z tych radnych to takie właśnie jak mnie chcieli zrobić; "doszłe" sołtysy co już głupszego nie było to tego wsadzili. Poźniej niektórym z takich ambicja do łba odbija i ruszają już samodzielnie w górę

@racyl a zsekwencjonowanie genotypu to nie napisanie wzoru chemicznego na ożywioną materię? nawet można by sumaryczny napisać.
spalanie węgla czy wodoru w tlenie to reakcją chemiczną nazwiesz, a spalanie kwasów monokarboksylowych które to zlepek węgla i wodoru  potocznie tłuszczami zwanych w tlenie w procesach metabolicznych też z wydzieleniem i ciepła to już nie reakcja chemiczna?
czy produkcja trójtlenku siarki w obecności platynowego katalizatora to nie reakcja chemiczna?
a czy produkcja kopii RNA koronawirusa przy katalizatorach enzymów ....?
Życie to jeden wielki kocioł reakcji chemicznych i tylko w organizmach żywych układ przestrzenny ma kluczowe znaczenie i tylko tym Biologia od czystej chemii się różni że istotniejszy jest układ przestrzenny dla zaistnienia lub nie jakiegoś procesu a reszta to takie same wiązania elektronowe lub dysocjacyjne jak w czystej wodzie czy krzemowodorze . takie same wiązania jak w związkach organicznymi na tej planecie zwanymi.
Chemia organiczna już jest pojęciem sztucznym bo to zwykła chemia czyli zależności energetyczne innej formy energii jaką jest materia co podlega tylko nieco bardziej Fizyce przestrzeni niż tzw nieorganiczna a w sumie to tylko o skalę komplikacji chodzi i nic więcej... ale ja tylko chemię z biologią miałem zestawić i ... koniec na tym bo udowodnienie żeżycie to tylko Fizyka może u niejednego szok niepotrzebny wywołać i po co nam to potrzebne ? :P

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v