Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, galan99 napisał:

W strefie czerwonej obowiązuje m.in. zakaz organizowania kongresów i targów, działania sanatoriów, parków rozrywki i wesołych miasteczek. Limit osób obowiązuje w siłowniach (jedna na 10 m kw), w kinach (może być 25 proc. publiczności), w kościołach lub w innych obiektach kultu dopuszczalne jest 50 proc. obłożenia budynku, a na zewnątrz limit wyniesie 150 osób. Ograniczona jest też liczba osób, które biorą udział uroczystościach rodzinnych i w weselach - do 50 osób, z wyłączeniem obsługi. 

W strefie czerwonej wszędzie w przestrzeni publicznej konieczne jest zakrywania nosa i ust.

To wszystko jest wbrew konstytucji.. Ja chodzę cały czas bez maski.. Czekam tylko az mi ktoś odmówi sprzedaży towaru. To odrazu dzwonię po policję i zakładam sprawę z artykułu 135 KK. Tak samo policja nie ma prawa wystawiać mandatów bo są one wbrew konstytucji artykuł 31 Ograniczenia te nie mogą naruszać istoty wolności i praw" - głosi artykuł 31. Konstytucji Rzeczpospolitej Polski. Oznacza to, że wszelkie obostrzenia, które wprowadził rząd są niezgodne z prawem. Rozporządzenia nie są bowiem równoznaczne z ustawą. Miałyby jakąkolwiek moc sprawczą dopiero, gdyby wprowadzono stan wyjątkowy. 

Znajcie swoje prawa i nie dajcie się zaszczuć!!! 

Edytowane przez tomaszmab
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, dysydent napisał:

bo że jest w tym jakaś symbolika to niech mi kto zaprzeczy

A jaka tam symbolika? Normalnie przyroda "Dobra Zmianę" dopadła i zasymilowała.:lol:

Edytowane przez mirro
Opublikowano

czy jest tu choc jeden taki jak ja ,ktory w zyciu ani godziny nie uczyl sie jezyka angielskiego ??

2 godziny temu, Ursus932 napisał:

@jacus a gówno prawda bo kto kupi to twoje siano, albo zboże paszowe jak nie będzie zwierząt w pl 

siano sprzedaje kozom,owcom krolikom, koniom i kucykom, a zboze paszowe w moim przypadku owies i pszenice dodatkowo kurom, 

Opublikowano
Przed chwilą, jacus napisał:

czy jest tu choc jeden taki jak ja ,ktory w zyciu ani godziny nie uczyl sie jezyka angielskiego ??

jam ci to.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, jacus napisał:

No ja też z angielskim na bakier. 😥 no ale za to łacina podwórkowa pierwyj sort. 😁

Edytowane przez PRIMO
Opublikowano
2 minuty temu, jacus napisał:

Tutaj nie ale na Nowogrodzkiej i na Wiejskiej masz samych takich

• Like 1
Opublikowano

Genewa - drugie największe miasto w Szwajcarii - wprowadza najwyższą płacę minimalną na świecie, w wysokości 4086 franków szwajcarskich miesięcznie przy założeniu pracowania przez 41 godzin w tygodniu. Daje to kwotę 49 tys. franków rocznie.

Nowa płaca minimalna w Genewie wynosi ok. 24,9 franków szwajcarskich na godzinę, czyli nieco ponad 122 zł/h. W przeliczeniu na polską walutę, miesięcznie genewska płaca minimalna wyniesie 16,9 tys. złotych miesięcznie, czyli ok. 240 tys. zł rocznie.

a u nas beczą, że będzie 3000zł :)

dzisiaj inauguracja roków :) akademickich

jaki to był głąb

Opublikowano

Patrzysz na minimalna a podaj ceny produktów jakie tam są. Chleb pewnie 50zł kosztuje. W tym wszystkim nie chodzi o cenę minimalną tylko o to ile za to kupisz. 10 lat temu za 1000zł kupiłeś więcej niż teraz przy 1500zł. Proszę bardzo niech minimalna będzie 10tyś, a co jak się bawić to na całego. Wszystkie ceny wzrosną bo aby firma mogła przetrwać zwolni kilku pracowników albo podniecie cenę za usługę. Prosta logika, jak Francuzki banan. 

A druga kwesta Szwajcaria to bogaty kraj. 

• Like 2
Opublikowano
5 godzin temu, nie napisał:

Nowa płaca minimalna w Genewie wynosi ok. 24,9 franków szwajcarskich na godzinę, czyli nieco ponad 122 zł/h. W przeliczeniu na polską walutę, miesięcznie genewska płaca minimalna wyniesie 16,9 tys. złotych miesięcznie, czyli ok. 240 tys. zł rocznie.

Dobrze byłoby policzyć ile wtedy pracownik będzie kosztował pracodawcę ze wszystkimi obciążeniami. Może sie okazać że własna działalność ni kija się nie opłaci, bo po co jeszcze stres.😂 

Opublikowano

Polska będzie kolejną Genewa. Na złotówki 120 na godzinę a na euro 5 w dolarach 4.Ale będzie suuuuukces 

Opublikowano
9 godzin temu, PRIMO napisał:

No ja też z angielskim na bakier. 😥 no ale za to łacina podwórkowa pierwyj sort. 😁

Do wywalania  g*wna   i  macania  krów   języki  obce  nie  potrzebne  no  chyba że  zaczną  social  po  angielsku  wypłacać  to  wtedy  pewnie  się  prędko  nauczysz  aby  sąsiadowi  wyliczyć  😎

Opublikowano

To się samo z siebie wszystko unormuje Głupota juz osiągnęła prawie zenitu wiec może być tylko lepiej

Opublikowano

Ty to sobie możesz być za radnym z Pisu a oni zrobią co chcą. To nie jest wina ambasador bo ona swojej polityki nie prowadzi. Taka jest polityka tych którym robimy łaskę a igbt to zastraszenie i zajęcie uwagi ciemnoty. 

Opublikowano

A jeszcze 447 jest jakoś cicho o tym teraz. Finansjera Polsce raczej nie odpuści ale rzad ustępuje na innych polach a oni i tak nam dowalą

Opublikowano
18 minut temu, akooo napisał:

A jeszcze 447 jest jakoś cicho o tym teraz. Finansjera Polsce raczej nie odpuści ale rzad ustępuje na innych polach a oni i tak nam dowalą

Zapłaca po cichu i lud się nawet nie połapie a jesli tak to wspierać będzie. Dogadają się bo wystarczy spojrzeć na premiera ministra rolnictwa, zdrowia czy ludzi ich otaczajacych. No i pierwsza dama wesprze to na pewno

Opublikowano (edytowane)

Gowin ministrem pracy (m. in.)?
No nie mam określonego zdania na ocenę czy źle to czy dobrze bo równie skrajne argumenty znajduję za jak i przeciw.
.... co u mnie można poczytać nawet jako komplement :P

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Denwer napisał:

120559434_3409557795733296_7696411700327

Georgette Mosbacher (Ambasador USA w Polsce): Zacznę od podkreślenia jednej, fundamentalnej sprawy: Stany Zjednoczone wierzą w równość wszystkich ludzi. W pełni rozumiem i szanuję fakt, że Polska jest krajem katolickim - nikt nie chce tego podważać. Niemniej musicie wiedzieć, że w kwestii LGBT jesteście po złej stronie historii. Mówię o postępie, który się dokonuje bez względu na wszystko. Używanie tego typu retoryki wobec mniejszości seksualnych jedynie wyobcowuje Polskę, przekładając się też na konkretne decyzje biznesowe

Tekst wzięty z  cytowanej WP

Edytowane przez agromatik
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v