Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy nierządy KACZOSTANU przypominają  Sanację? - warto się nad tym zastanowić w przeddzień 100-u lecia Bitwy Warszawskiej

Józef Piłsudski i Sanacja nie mieli litości dla polskich patriotów, którzy poświęcili swoje życie dla odzyskania niepodległości przez Polskę.

Ginęli kolejni polscy bohaterowie, między innymi w niewyjaśnionych okolicznościach śmierć ponieśli generałowie Tadeusz Rozwadowski, Włodzimierz Zagórski oraz przywódca polskich powstań narodowych w Wielkopolsce i na Śląsku  Wojciech Korfanty. Wincenty Witos musiał przebywać na emigracji. W Ojczyźnie, która odzyskała niepodległość, ginęło dziesiątki, jeśli nie setki, polskich patriotów. Proces brzeski i Bereza Kartuska dopełniły terroru wobec przeciwników politycznych sanacji. 24 stycznia 1938 r. premier i minister spraw wewnętrznych gen. Felicjan Sławoj-Składkowski w wystąpieniu przed komisją budżetową oznajmił, że na obszarze II Rzeczpospolitej na skutek siłowego tłumienia przez policję strajków i manifestacji w latach 1932-1937 zginęło 818 osób, w tym 44 podczas tłumienia powszechnego strajku chłopskiego. W roku 1937 (dwa lata po śmierci Piłsudskiego) sanacyjne komisje wojskowe stwierdziły, że wszystkie magazyny wojskowe w Polsce były albo zupełnie puste, albo zapełnione złomem broni z I wojny światowej, nieprzedstawiającym żadnej wartości bojowej. Do tego należy dodać świadome zaniechania modernizacji Armii, usuwanie ze stanowisk dowódczych osób kompetentnych oraz brak strategicznej koncepcji obrony państwa polskiego i zapewniającej bezpieczeństwo państwu polskiemu polityki zagranicznej. daje do myślenia w kontekście tego co z naszymi siłami zbrojnymi zrobił nijaki Macierewicz

Niestety, Państwo Polskie do dziś nie rozliczyło Józefa Piłsudskiego i Sanacji za zamach majowy, terror i zbrodnie w latach 1926-1939, a przede wszystkim za klęskę wrześniową w 1939 roku a wręcz przeciwnie zapomina się o prawdziwych bohaterach Bitwy Warszawskiej bo przecież Ziutek to swój chłop z tej samej nacji.

Opublikowano

Lata koniunktury to 2016 2017. Wtedy nawet węgiel z polskich kopalni wyjeżdżał za

27 minut temu, staszek131415 napisał:

Kiedy te lata koniunktóry były jaja sobie robisz na nic kasy nie było tylko złodziejstwo i cwaniactwo

Lata koniunktury to 2016 2017. Wtedy nawet węgiel z polskich kopalni wyjeżdżał za granice. Za rządów po był kryzys. Za pisu koniunktura. Dopiero teraz zaczyna się kryzys. I zobaczymy jak będzie. 

Opublikowano

No właśnie była konuktura to wyjeżdzał tak jak było ze zbożem teraz może dobre zbiory spowodują że przez niskie ceny też zboże wyjedzie za granicę co spowoduje podwyżki na rynku lokalnym pamiętaj zawsze wygrywa ten co umie tanio produkować takie są prawa rynku ale taki socjalista jak Ty tego nie kuma

Opublikowano

po prostu obracasz kota ogonem lub nie rozumiesz co się do ciebie pisze. Ale dobrze, ze chociaż przyznałeś, ze była koniunktura w latach, które wymieniłem. Bo reszta to już przez ciebie zmyślony tekst, ze niby coś takiego twierdzę. Naprawdę niskie chwyty w te dyskusji próbujesz stosować.

Opublikowano (edytowane)

Jak się podoba propozycja wprowadzenia kaucji za oleje i środki smarne? Wysokość określana jest na ok. 5 zł od litra, zwrot kaucji po oddaniu zużytego smaru do pkt. odbioru, no chyba że wężyk pęknie albo "szyśdzesiuntka" ma przepał to du-blada poszło do budżetu..

Edytowane przez agromatik
Opublikowano (edytowane)

Po prostu szykuje się kolejny podatek. Bo nie ma co kraść. Wiadomo, ze nikt nie odda całego oleju i od każdej bańki parę złociszy wpadnie. Chociaż może przedsiębiorczy zaczną wody dolewać.

PS mam trochę przepału po wymianach w ciągnikach. Miałem kumplowi co ma zakład oddać. Ale chyba zostawię by w razie czego było czym manko uzupełnić heheh.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)

np . kaucja na akumulatory jest bardzo dobra , to powinno tak być teraz 1kg . akumulatora kosztuje 3 zł , jak by był np . skup oleju smarnego po 3 zł  za kg  . i zdaje ni się żę do akumulatorów zużytych ktoś dopłaca do odbioru czy przerobu tak samo olej bez dotacji to bedzie lipa .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
2 godziny temu, DTaras napisał:

many - czasem sobie myślę, żeś jedyny Polak w Polsce...

Spędziłem najpiękniejsze młodzieńcze latka w kamaszach i sprawy militarne mojej ojczyzny są dla mnie bardzo ważne - nie mogę strawić, że nie bazujemy na własnej armii najdzielniejszej w historii Europy tylko sprowadzamy okupantów,  a swoje brygady (nie podobają mi się te związki taktyczne przemianowane na jamerykański wzór z dywizji) dozbrajamy złomem dla yankesów bezużytecznym - pisdziory  robią tu śmietnisko i ośmieszają nas w oczach państw ościennych.

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, jarecki napisał:

np . kaucja na akumulatory jest bardzo dobra , to powinno tak być teraz 1kg . akumulatora kosztuje 3 zł , jak by był np . skup oleju smarnego po 3 zł  za kg  . i zdaje ni się żę do akumulatorów zużytych ktoś dopłaca do odbioru czy przerobu tak samo olej bez dotacji to bedzie lipa .

Skupy nie są złym pomysłem. Tylko niestety nie opłaca się wielu produktów skupować. Co do akumulatorów rzadko gdzie pytają o zużyty. Dla nich to problem. A aku zużyty każdy sobie sam na złom zawiezie. Do lasu nikt nie wyrzuci. Gdyby olej skupowali jak kiedyś to by się jeszcze opłacało. Teraz wiele zakładów za odbiór zużytego jak się nie mylę musi płacić. To samo tyczy się zużytych opon.

Opublikowano
1 godzinę temu, many12 napisał:

...sprowadzamy okupantów,  a swoje brygady (nie podobają mi się te związki taktyczne przemianowane na jamerykański wzór z dywizji) dozbrajamy złomem dla yankesów bezużytecznym - pisdziory  robią tu śmietnisko i ośmieszają nas w oczach państw ościennych.

Błaszczak poinformował, że "polityczne rozmowy" dotyczące umowy z USA zostały zakończone, a teraz obie strony "pracują nad treścią umowy"...... strona amerykańska "planuje rotację do Polski +przewodniego elementu+ nowo utworzonych dowództw V Korpusu armii USA" po podpisaniu przez Warszawę "porozumienia o współpracy obronnej i umowy o +podziale obciążenia+, tak jak zostało wcześniej obiecane".200617-A-AW719-1002https://www.defence24.pl/geopolityka/blaszczak-dowodztwo-amerykanskiego-korpusu-w-polsce-bedzie-najwazniejsze-na-wschodniej-flance-nato

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, DTaras napisał:

Jak to się ma do takiego 5, któremu poświęcono dwa słowa?

Piąte powinno brzmieć. " Nie zabijaj i nie daj się zabić", to by załatwiało sprawę obrony koniecznej.:lol:

12 minut temu, Ywa napisał:

strona amerykańska "planuje rotację do Polski +przewodniego elementu+ nowo utworzonych dowództw V Korpusu armii USA"

V korpus, a raczej to co dziś może zostać przerzucone do nas to lekkie pododdziały piechoty i zwiadu. Rotacyjnie, czyli jak zwykle zajma poligony i poćwiczą. 

To w niczym nie zmienia układu sił, bo równie dobrze ichnie rozpoznanie mogłoby przylatywać śmigłowcami z Niemiec, które maja na na wyposażeniu . Różnicę robi tylko kwota którą zabulimy za ich utrzymanie.

Edytowane przez mirro
  • Haha 1
Opublikowano
19 minut temu, mirro napisał:

Piąte powinno brzmieć. " Nie zabijaj i nie daj się zabić", to by załatwiało sprawę obrony koniecznej.

eee a co z policzkiem żeby drugi nastawić ?

Opublikowano
25 minut temu, mirro napisał:

Piąte powinno brzmieć. " Nie zabijaj i nie daj się zabić", to by załatwiało sprawę obrony koniecznej.:lol:

V korpus, a raczej to co dziś może zostać przerzucone do nas to lekkie pododdziały piechoty i zwiadu. Rotacyjnie, czyli jak zwykle zajma poligony i poćwiczą. 

To w niczym nie zmienia układu sił, bo równie dobrze ichnie rozpoznanie mogłoby przylatywać śmigłowcami z Niemiec, które maja na na wyposażeniu . Różnicę robi tylko kwota którą zabulimy za ich utrzymanie.

Pododdziały są lekkie. Ale pieniądze, które za to zapłacimy będą ciężkie.

Opublikowano (edytowane)

a tak na marginesie wycofanie czesci wojska USA  z Niemiec  pewno przyspieszy plan utworzenia korpusu pod dowództwem UE .                                   Jakiś sens by to miało ,tylko czy np . misje zagraniczne pokojowe takiego korpusu by mogły się odbyć ? Nie ktore kraje mają sprzeczne interesy  ,chociaż istnieje np .OBWE 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

Pis chce z niego zrobić na siłę wielkiego prezydenta. A prawda jest taka, że może był lepszy od Dudy ale i tak marny jako prezydent. Na szczęście to dość niewielka seria. Która za parę lat trafi na przemiał. A swoja droga tylko 20 zł. Powinien to być banknot 20 000 zł.

Opublikowano (edytowane)

cyt - " Ale, jak to w koalicji, w wielu sprawach zgadzamy się, ale są też sprawy, w których się możemy pięknie różnić z panem premierem. "- pwiedzial Zbigniew Z. osobnik dwojga stanowisk i jeśli oglądał "Facetów w czerni" to można mieć mieszane uczucia jak to On zamierza się "różnić" bo jeśli tak jak pewien boglodyta z tego filmu to... a tak. o film mi chodziło a nie tych "facetów w czerni" z którymi Zbigniew Z. na codzień się zadaje co Mu na pewno wykrzywiło ocenę rzeczywistości w bardzo jednostronny sposób bo akurat wodę z mózgu to owi potrafią robić oj potrafią.
cytat z artykułu;
https://wiadomosci.radiozet.pl/Polska/Polityka/Zgrzyt-w-rzadzie.-Ziobro-skrytykowal-decyzje-Morawieckiego

pokazuje się niezasypywalna przepaść w gromadzie tzw zjednoczonej prawicy bo nie wszyscy stamtąd pozwolą sobie na fundamentalizm wyznaniowy żeby się wstydu przed zwykłymi obywatelami nie najeść i zobaczymy czy zakapiory kościółkowe zdominują rządy w Polsce czy jest jeszcze nadzieja na rządy adekwatne do epoki.

Wycofanie jankeskich osiłkow od szkopów to nic innego jak zakończenie okupacji po drugiej wojnie światowej i pod pozorem awantury z Niemcami Trump wyświadcza Im historyczną przysługę a nie sądzę aby był na tyle głupi żeby nieświadomie.
To jest temat na szersze opracowanie naukowe.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
5 godzin temu, mirro napisał:

Pytanie brzmi - Czy my Polska jesteśmy wolnym,  suwerennym i demokratycznym krajem bo ta Duda-Obłuda sprowadzając nam okupantów czyni z naszej ojczyzny kolonię białej gwiazdy tym razem bez żadnego wystrzału. Ywa każdy troszeczkę kumaty wie, że jamerykańce za friko nie ruszą nawet palcem w swych brudnych onucach - oni chcą nas nie tylko doić finansowo za utrzymanie swoich kowboi ale przy odrobinie wyobrażni wiadomo jakie mają celu drugoplanowe. Nie jest moją rolą rozjaśniania ciasnych umysłów ale myślenie jest domeną dnia jutrzejszego a przy odrobinie refleksji czyni nas wolnymi w naszym najbliższym gronie.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v