Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mały osobnik nie pozwolił na przyjęcie islamistów to ma być ta praworządność że trzeba  przyjmować - Nie po jaki czort oni tu w Polsce do nich jak się jedzie trzeba  wszystkiego  przestrzegać a oni nie musza .

Unia to cholery ma być gospodarcza a nie Polityczna .

Unia che zniewolić kraje dlatego taki nacisk Niemca .

Opublikowano
1 godzinę temu, mirro napisał:

Gdyby zlikwidowano ,przy okazji ileś stanowisk urzędniczych, to można by mówić o ograniczaniu biurokracji, Jednak w tym przypadku niczego to nie zmienia w wielkości urzędniczego stada. tak że wmawianie iż jest to rewolucyjne podejście do zagadnienia, faktycznie zakrawa na kpinę.

Elektoratowi PIS takie "sukcesy" wystarczą. Zniosą jedną opłatę wprowadzą 3 następne. Zlikwidują 100 stanowisk urzędniczych stworzą 300 kolejnych. Niestety o wzroście opłąt danin podatków  czy rosnącej biurokracji się ludu nie informuje. Mniej wiedzą - mniej myślą i szafa gra.

Opublikowano (edytowane)

z punktu widzenia czysto ekonomicznego to  odłączenie warszawy z mazowsza ma swoje uzasadnienie , są regiony na mazowszu dość biedne tylko nie tedy droga żeby sytuacje poprawić trzeba sporo zainwestować przede wszystkim w infrastrukture  lokalną , ja  jestem przeciwny takiemu rozwiązaniu natomiast byłem za metropolią warszawską której stworzenia propozycja padła i była omawiana na forum . a jest jeszcze wątek janosikowego to też byłoby powiązane pewno już dziś mazowsze sporo wpłaca na ten cel , ale też korzysta z reszty regionów .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

w PiS-ie pojawiają się również głosy o powrocie do podziału na 49 województw (do znalezienia w necie)
Wojewoda jest urzędasem administracji centralnej mianowanym odgórnie przez układ przy władzy, samorządy terytorialne gminne i powiatowe są wybierane lokalnie i takie pomysły rodzą się z chęci centralizacji władzy. Więcej będzie województw to więcej będzie nominowanych pachołków władzy... a tak, wojewoda to pachołek centrali i większy szacunek mam do byle Wójta jakiej zapadłej gminy niż do byle (tfu) aparatczyka przywiezionego w walizce z góry na stanowisko wojewody bo ten Wójt sam musiał sobie na elekcję zapracować.

@jarecki czy aby pomóc jakiemuś regionowi trzeba aż przesuwać granice województw?
jest takie magiczne - "wystarczy chcieć" bo w obrębie tego samego województwa można inaczej rozdysponować środki. powymyślać ulgi inwestycyjne. łatwiejsze uzyskanie lokalizacji na dzialalność wakacje podatkowe dla inwestorów... no tysiące różnych możliwości.
Tu nie chodzi o ekonomię a o politykę czyli rozkład władzy. Ile jej ma wataha która akurat wygrała wybory ogólnokrajowe a ile my w naszym terenie i tak to pomysł podzielenia województwa Warszawskiego jest dowodem na odchodzenie od społeczeństwa obywatelskiego
tylko tyle i aż tyle.

@many12 a kwestii Piłsudskiego ja oceniam po efektach a nie słuszności zamiarów i jakiś symbol tych efektów musi być i tak symbolem upadku komuny (cokolwiek to znaczy) jest i zostanie Wałęsa tak symbolem odzyskania przez Polskę niepodległości zostanie Piłsudski bo nie ważne kto wygrał Bitwę Warszawską, ważne czyich rozkazów musiał słuchać i gorzej czy lepiej ale Piłsudskiemu na pewno wyszło odbudowanie narodu czego nijak o takim stepku banderze powiedzieć nie można i ten do Historii przejdzie jako ... po angielsku to nazywają loser (nie mylić z looser).

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

bardziej tym których po sobie zostawił i jak na razie to nie widać nikogo innego tylko tacy do dziś bo ani to była niepodległość pełna po wojnie ani tuż przed akcesją do ue bo sama przynależność do ue i ani nawet jednej wzmianki od rządzących o ew alternatywie zarowno ze strony pis jak i po (pe-o) nie było choćby jako rozważana ewntualność na wypadek gdyby... może to i lepiej zważywszy pokrój tych wszystkich aparatczyków.
Czy wierzycie że jeśli bruksela się dostatecznie uprze to czy nie wymusi kasą wielu rzeczy których obecnie złamanie taki pis uznaje za świetokradztwo?
i muslinow przyjmowanie wymuszą i nadrzędność prawa brukseli utrzymają nad polskim a Wam wielu się będzie wydawać że wybierając Dudę czy innego kacyka cokolwiek zmieniacie. Jeśli stare kraje unii nie zmienią kierunku z unii politycznej na gospodarczą tylko, to i polskie kacyki niczego nie wskórają a tylko zbyt wysokim podskakiwaniem dadzą pretekst tamtym na finansowe oszczędności np za "brak praworządności" bo to co zapisano w brukseli jest dla nich prawo a to co w zapisach w poszczególnych stolicach z brukselskim się nie zgadza jest bezprawiem.
Gdybyśmy byli na prawdę coś warci to bylo by nas stać powiedzieć - a w d..pę sobie wsadźcie te wasze fundusze i nie będziecie nam mówić co jest prawo a co bezprawie i nie tędy droga do ustalania wspólnych standardów prawa bo taka metoda to przymus i z demokracją nic nie ma wspólnego.
Tylko tak nie powiemy, a dlaczego? bo jesteśmy tacy silni czy tacy słabi?

mętlik trochę to wszystko robi w głowie ale trzeba pierwej zdefiniować rzeczywistość taką jaka ona jest aby później ewentualnie działać na prawdę właściwie i skutecznie jak na możliwości które się realnie oceniło.
Nikt poważny nie stanie na czele państwa które udaje że jest bardziej znaczące niż jest w rzeczywistości bo właśnie takich głupców po sobie Piłsudski zostawił którym nie wolno było samodzielnie myśleć za Jego życia a gdy zmarł to wtedy musieli ale nie mogli bo to tylko aparatczyki były posłuszne gdyż innych indywidualność eliminuje aby snadź jej nie zagrozili.

mamy deficyt kadrowy na przywódczych stanowiskach bo co kolejna władza to musi się pytać a to Moskwy, a to Brukseli a to Waszynngtonu jak się na prawdę rządzi i po tylu nauczycielach chyba nadal niewiele się nauczyli.

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

e tam od razu palą
jeszcze weźmie i jej przejdzie
Psychologia to dziedzina medycyny - nauki ścisłej i choć sama psychologia już tak ścisła nie jest to jako przypadek badawczy (może co ustalą?) warto by do jakiej klatki ... oczywiście zgodnie z przepisami że pies nie może być na łańcuchu a co najwyżej w klatce, oczywiście wystarczająco obszernej.

a tak na pierwszy odruch to mi na myśl przyszło - no jak nic prosi się hycla.
napisali czy nie w artykule czy się regularnie szczepi przeciw wściekliźnie? aż jeszcze raz sprawdzę xD

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, dysydent napisał:

@jarecki czy aby pomóc jakiemuś regionowi trzeba aż przesuwać granice województw?
jest takie magiczne - "wystarczy chcieć" bo w obrębie tego samego województwa można inaczej rozdysponować środki. powymyślać ulgi inwestycyjne. łatwiejsze uzyskanie lokalizacji na dzialalność wakacje podatkowe dla inwestorów... no tysiące różnych możliwości.
Tu nie chodzi o ekonomię a o politykę czyli rozkład władzy. Ile jej ma wataha która akurat wygrała wybory ogólnokrajowe a ile my w naszym terenie i tak to pomysł podzielenia województwa Warszawskiego jest dowodem na odchodzenie od społeczeństwa obywatelskiego
tylko tyle i aż tyle.

jestem przeciwny podziałowi ale rozbija się o fundusze unijne bo te preferują biedne regiony , natomiast sama warszawa na podziale by straciła ze wzgledu na to janosikowe .    a co do obsadzania tych stanowisk to już nie PIS bedzie rozdawał karty ale Hołownia , jak dobrze to rozegra to 25 %  uzyska w przyszłych wyborach warunek jest wyraznie oddzielić się od PO .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

a czy definicja "region" unijna pokrywa się z definicją polską "województwo"?
nie sądzę i tu jest kwestia tylko woli a nie przepisów uznania jakiegoś obszaru za biedny.
Powtarzam - za podziałem wojewódzdztwa Mazowieckiego stoją wyłącznie względy polityczne i żadne inne ale nie podejmę się oceny słuszne czy nie bo takie prawo mają tylko zainteresowani czyli mieszkańcy. Ja nie wiem bo taki czy inny podział na województwa będzie w jakiejś części sztuczny ale to tylko mieszkańcy mają największe prawo decydować którego regionu czują się .... partie polityczne czy powinny takie decyzje podejmować arbitralnie? raczej nie.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Polska ma podział regionalny na województwa i taki podził administracyjny funkcjonuje , można by wyodrebnić  np . powiaty ale te są za małe bo same mało znaczą i przynależą do wiekszych regionów czyt . województw 

Opublikowano (edytowane)

no to jak zrobimy sobie... ile to reszta unii ma regionów na statusie podobnym do naszego województwa?
otóż jeśli zrobimy sobie tyle województw ile ma reszta unii plus jedno to będziemy bardziej znaczący od całej reszty?

no nie mogłem się powstrzymać ale chyba najbardziej ten pamflet tłumaczy że nie nazwa świadczy o znaczeniu regionu.

rysowanie siatki granic na mapie to dzielenie szklanki herbaty na więcej (chyba kieliszków) aby dla większej ilości wystarczyło do napicia się do syta?
to albo coś z tymi przepisami unijnymi jest nie tak albo z ich rozumieniem.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 godziny temu, 6465 napisał:

Warszawa to Bastion PO.  Pis chce wydzielić postawić zasieki i prąd odłączyć.  Najpierw Warszawa potem Gdańsk i Poznań. 

Gdańsk i Poznań jak również jeszcze sporo innych miast już od dawna są bastionami po. Nikt nie chce tam stawiać żadnych zasiek. Twoje pisanie to własnie taka próba podzielenia Polaków, że w tych miastach co nie głosują na pis nie wiadomo kto mieszka i nie wiadomo co chce zrobić z resztą Polski.

3 godziny temu, jarecki napisał:

z punktu widzenia czysto ekonomicznego to  odłączenie warszawy z mazowsza ma swoje uzasadnienie , są regiony na mazowszu dość biedne tylko nie tedy droga żeby sytuacje poprawić trzeba sporo zainwestować przede wszystkim w infrastrukture  lokalną , ja  jestem przeciwny takiemu rozwiązaniu natomiast byłem za metropolią warszawską której stworzenia propozycja padła i była omawiana na forum . a jest jeszcze wątek janosikowego to też byłoby powiązane pewno już dziś mazowsze sporo wpłaca na ten cel , ale też korzysta z reszty regionów .

Z punktu widzenia UE i jej programów pomocowych. Całe Mazowsze jest w statystyce na podstawie której klasyfikuje się regiony jako najbiedniejsze oddzielnie liczone niż Warszawa. Tak więc z punktu widzenia pomocy z UE podział nie ma najmniejszego znaczenia. Co do janosikowego to całe Mazowsze jako biedny region zaczęło by je pobierać to fakt. Ale bogactwo samej Warszawy by znacznie wzrosło i oznaczało by jeszcze większe obciążenia. I myślę, że to może być cel pisu. Walka z Warszawą rządzona od lat przez po.

Opublikowano

Unia to nie sąd tylko ma być gospodarcza do licha Unia co robi podbija kraje zniewala jak Rosja układ Warszawski to samo ma być do licha nikt tego nie widzi z jednej niewoli do drugiej , jeszcze do tego żydzi i Historia się powtarza .

Opublikowano

galan - koloryt taki. Znalazła odbiorców, robi kasę. Witejus coś pisał o karierze premiera. Analogia idealna...

A Unia? Gospodarcza? Kufa - Europejska! Kiedy to skumacie?

Opublikowano (edytowane)

tylko na czym owa unifikacja gospodarcza ma polegać? no przynajmniej na bezcłowym przepływie towarów i usług wewnątrz a jeśli usług to i usługodawców czyli ludzi no i mniej więcej tak już jest choć i tu y znalazł niejedno ale czy nie wskazane było by ujednolicenie przepisów fiskalnych? przepisów typowo gospodarczych? Ten sam produkt jest opodatkowany inaczej w różnych krajach a nawet regionach tej nibyunii i może dochodzić do paradoksów gdzie będzie się opłacało sprzedawać dany produkt w jednym z regionów bardziej niż w pozostałych i handel akurat w tym regionie powinien się najlepiej rozwijać jeśli podatki będą przypinane do miejsca transakcji to można fikcyjnie ...itd
czy nie istnieją takie fikcje na terenie unii
przypadek Luksemburga raju podatkowego wewn unii czy nawet Irlandii która de facto jest rajem podatkowym dla amerykańskich gigantów informatycznych jak google czy apple
nie chcę się rozpisywać w szczegóły bo to do znalezienia w necie ale to bardziej bajzel przypomina nie unię gospodarczą i tyle unia europejska ma wspólnego w unią gospodarczą niemalże co świnka morska ze świnią i morzem.

jeszcze kwestia subwencji choćby do rolnictwa że nie muszę rozwijać na tym forum bo wszyscy tu rozumieją o co mi chodzi

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
3 godziny temu, dysydent napisał:

@many12 a kwestii Piłsudskiego ja oceniam po efektach a nie słuszności zamiarów i jakiś symbol tych efektów musi być i tak symbolem upadku komuny (cokolwiek to znaczy) jest i zostanie Wałęsa tak symbolem odzyskania przez Polskę niepodległości zostanie Piłsudski bo nie ważne kto wygrał Bitwę Warszawską, ważne czyich rozkazów musiał słuchać i gorzej czy lepiej ale Piłsudskiemu na pewno wyszło odbudowanie narodu czego nijak o takim stepku banderze powiedzieć nie można i ten do Historii przejdzie jako ... po angielsku to nazywają loser (nie mylić z looser).

O jakim symbolu Wałęsy PISzesz. Najnowsza historia preparowana przez falangę bezprawie i niesprawiedliwość dyktuje nam nową prawdę historyczną która POwtarzana kilkakroć staje mantrą,  kanwą dnia wczorajszego a mianowicie; Wałęsa to był zwykły Bolek z charyzmą godną Ziutka z wąsami a właściwym przywódcą i człowiekiem ducha "Solidarności" był nijaki Lech Kaczyński - to primo................ Sekundo  - zgadzam się, na owe czasy zawirowań wojennych i rodzącej się Niepodległości Rzeczypospolitej taki człowiek jak Piłsudski był nam darem z niebios. Wiadomo nam, że historia nie lubi próżni i warto dociekać co nasz Ziutal  POrabiał na trzy dni 12, 13 i 14 sierpnia przed decydującą Bitwą Warszawską, Stawiam tezę, że nie wydawał żadnych rozkazów ale POwiem więcej nie był nawet jej reżyserem. A kto był tym któremu historia zapomniana i niewdzięczna dziwka POkłony składać POwinna to warto POczytać w wiarygodnych żródłach - bo w pisowskich podręcznikach tego nie znajdziemy.

A pro po Bandery to nasz kochany Ziutal osiedlił byłych swoich żołnierzy na ziemi wółyńskiej a przewrotna matka historia rugowała ich w imię nacjonalistycznych dążeń zapatrzonych w swoje ego watażków - to się dzieje po dzień dzisiejszy nie odbiegając daleko choćby Bałkany i 7 tysięcy Bośniaków zaryzanych przez Serbów . W imię czego się pytam? 

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano

many, są w Polsce jakieś nie żydy, albo nie zdrajcy? :ph34r:

Opublikowano
3 minuty temu, many12 napisał:

to się dzieje po dzień dzisiejszy nie odbiegając daleko choćby Bałkany i 7 tysięcy Bośniaków zaryzanych przez Serbów . W imię czego się pytam? 

W imię wyrównywania krzywd minionych. Tam zarzynaliby się dużo wcześniej, tylko jeszcze jugosłowiański aparat państwa w powiązaniu z partią, trzymał w kieszeni klucze do magazynu broni. Ale wojny domowe rządzą sie trochę innymi prawami. Zawsze można usunąć niewygodnego sąsiada.

• Thanks 1
Opublikowano

Dużo by pisać - oczekujesz wykładu? - jeszcze Ci nie odpowiedziałem o katolikach - tak między nami to śmieszna wiara - wolę protestantów ludzi prawych pozbawionych obłudy z naczelnym hasłem pracy u podstaw i wychowania przez pracę. Katolik to obłudnik z wiarą, że ten w sukience wykasuje mu wszystkie przywary w imię ubzduranej wielkości i możliwości rozgrzeszenia. Czy ktoś musi nas rozgrzeszać się pytam? - tak myślą sadyści z moralnym nastawieniem grzechu dnia jutrzejszego.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v