Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Kurski bierze/wziął ślub kościelny drugi raz i to z inną kobietą?
mi to tam zwisa ale Wojtyła jako uznawany za konserwatywnego papieża się w grobie przewraca.
Placuś Kaczyński podobno też nie ominie tej uroczystości
to zaczyna przypominać grupę zorganizowaną po za zasadami ktore innym starają się narzucić.

a i jeszcze jedno
Polska zamierza wystąpić z konwencji stambulskiej.
no i czy to nie jest już państwo wyznaniowe? ale jak obłudnie wyznaniowe to już chyba tylko ja i niewielu oprócz wie/rozumie

jeśli zbyt otwarcie napisałem nie obrażę się za ewent. moderację posta

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Kościół po prostu dostosowuje się do potrzeb rynku. Jest coraz więcej rozwodów i ludzie chcą się żenić ponownie. Więc kościół jako organizacja zarobkowa musiał na to zapotrzebowanie odpowiedzieć. Rozwód kościelny odpowiednio kosztuje. Ale jak widać są klienci.

Ciekawe co Kurski podał za powód rozwodu z poprzednią żoną? Impotencję? A może święcenia lub zbyt młody wiek?

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)

to pluć na taki kościół bo z żadnym Bogiem nie ma nic wspólnego
no chyba że pieniądz jeat... no jest co najmniej bożkiem czyli zadawać się z bałwochwalcami?

Polski kościół bardzo historycznie "beknie" za to że zadał się z jedną partią polityczną i co prawda jest niemal pewne że w końcu się zreflektuje ale będzie to już grubo za późno.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Kościół po prostu rozmienia swoje sakramenty na drobne i sprawia, że są nic nie warte bo jak się spodoba młodsza żonka to se można ze starej zrezygnować i się żenić na nowo. Jeszcze w latach 90 tych rozwód kościelny był nie do pomydlenia. W miarę jak ludzie się bogacili i chcieli sobie układać życie na nowo kościół zrobił dla nich ofertę. Jeszcze 15 lat temu to kosztowało kilkanaście tysięcy. Nie wiem jak jest teraz. Ale wiem jedno ludzie coraz chętniej rezygnują z sakramentów kościelnych. Bo po co jak to nic nie znaczy i można sobie zrezygnować i jeszcze płacić trzeba.

• Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, lukasz222 napisał:

Ale co, biegaleś za autobusem Dudy, czy "ozdabiałeś" ludziom środowisko banerami, których teraz nie ma kto sprzątnąć? 🤔

Sprzątnąć to nie ma kto trzaskogedona. Wszystkie banery co ja wieszalem są już zdjęte albo prz z właścicieli nieruchomości albo osobiście zdejmowałem. Rozdawałem ulotki namawiałem do głosowania

8 godzin temu, soltys48 napisał:

I sam sobie zaprzeczysz 😁

Temu buduje dom na odludziu 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Denwer napisał:

Sprzątnąć to nie ma kto trzaskogedona. Wszystkie banery co ja wieszalem są już zdjęte albo prz z właścicieli nieruchomości albo osobiście zdejmowałem. Rozdawałem ulotki namawiałem do głosowania

Temu buduje dom na odludziu 

A to ty jednak jesteś marecku  działaczem pisowskim   i na pewno za darmo nie latałeś po wsi z plakatami 

Edytowane przez marulekk
Opublikowano (edytowane)

no może ideowiec
choć to jeszcze gorsze bo wszytkie banery i hasła walają się później po składowiskach muzeach pośmiewisk historii
Jak dzisiaj są odbierane kroniki filmowe z czasów innej jedynie słusznej partii.
Jak trzeba być ... nie wiem kim aby zgodzić się aby wizerunek własnej facjaty szlajał się w roli śmiecia reklamowego poprzyczepianego gdzie popadnie?

Nie chce mi się jechać z kamerą ale wczoraj widziałem Dudę na pociętym banerze i nikt go nie sprzątnął
znaczy tego banera
Trzaskowskiego posprzątali w moim regionie jeszcze przed wyborami ale ktoś tu już chyba napisał z jakiej okazji.
Pajacada.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
34 minuty temu, marulekk napisał:

A to ty jednak jesteś marecku  działaczem pisowskim   i na pewno za darmo nie latałeś po wsi z plakatami 

Podejrzewam, że on nawet za darmo nie wkleja tu tych pisowskich śmieci co to je na każdym kroku wyśmiać można.

Opublikowano

@jacus Co do twej odpowiedzi to się mylisz i to bardzo tak były czasy ze nie było w Polsce nic w sklepach ale to był czas Stanu Wojennego .

Polska posiadała bardzo wiele zakładów były to Państwowe ale lata 90 to wszystko zniszczono od czasu nastania Wałęsy może za młody jesteś nie pamiętasz dobrze .

Lata 1985 do 1990 to lata świetności były do czasu Balcerka rozjebał wszystko a teraz jest to co jest żebyś wiedział jeszcze w Polsce padną i te duże gospodarstwa a przejmą obcy a im będzie się opłacać .

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Obcy przejęli tylko to co było państwowe i teraz jeżeli doprowadzi PiS do zapaści gospodarczej (oby nie) to pierwsze co będzie przejmowane to państwowe i dla tego oby jak najmniej upaństwowił ten PiS bo historia się powtórzy.

a pokomunistyczna gospodarka nadawała się na złom lub w najlepszym wypadku do skansenu i tam trafiła. Tylko nawet huty przetapiające ten złom sprzedano m. in i Ukraincom też w cenie złomu.
Tak potrafi gospodarować urzędas państwowy i wszystko co państwowe z czasem na złom trafi, tak było w całym bloku posowieckim tak było w pomaosistowskich Chinach (tylko tam wykupili po cenie złomu sami Chińczycy prywatni przy wsparciu chińskiej diaspory z całego świata) i tak będzie zawsze i wszędzie gdzie najemny sługa będzie miał status pana bez osobistego powiązania z majątkiem nad którym panuje.
Nie trzeba tu żadnych ekonomiczno naukowych dowodów bo praktyka sama to potwierdza z Historii choć i teoria jest z nią zgodna ale teorię trzeba zrozumieć a praktykę wystarczy tylko zapamiętać.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
28 minut temu, galan99 napisał:

@jacus Co do twej odpowiedzi to się mylisz i to bardzo tak były czasy ze nie było w Polsce nic w sklepach ale to był czas Stanu Wojennego .

Polska posiadała bardzo wiele zakładów były to Państwowe ale lata 90 to wszystko zniszczono od czasu nastania Wałęsy może za młody jesteś nie pamiętasz dobrze .

Lata 1985 do 1990 to lata świetności były do czasu Balcerka rozjebał wszystko a teraz jest to co jest żebyś wiedział jeszcze w Polsce padną i te duże gospodarstwa a przejmą obcy a im będzie się opłacać .

co ty pirdolisz ze 85-90 to lata swietnosci?pijany jestes?  byles wtedy na swiecie? widziales ? nieraz z sensem piszesz ale to juz przegioles na maxa. koncowka komuny byla super? o litosci ludzi ,litosci!!!!!!

swietne o one byly dla parobka z pgr bo kradl ile wlezie i chyba tylko dla niego

Opublikowano
29 minut temu, galan99 napisał:

No takie to były czasy świetności że to poprostu zbankrutowało i niczego nie było....moze ustal jaką ina wersie bo ta nie bardzo spójna jest.... Pierdoly ze głową boli 

Opublikowano (edytowane)

89 rok 1 ha buraka można było kupić nówkę traktor M-  335 , 1 ha lnu cały materiał na dom to były lata jak można nie pamiętać takich czasów .

Dziś co jest gówno nie ceny .

Komuna w Polsce nigdy się nie skończyła teraz wyłażą .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)

myslenie parobka z pgru. idz do szkoly i naucz sie troche ekonomi i wtedy zrozumiesz jakie glupoty gadasz. w uproszczeniu ci powiem ze to co piszesz jest tak madre jak bym powiedzial ze w 2010r mozna bylo bez wielkiego myslenia za zwrotach vatu zarobic banke  i  miec wszystkich w dooopie. ten sam sposob myslenia.dla durnia  dobrze i dla kogos ktos za***przyl banke vatu tez dobrze .jeden i drugi siebie vart.

idz do szkoly to glupoty przestaniesz pisac

ps.jak ci nie wstyd myslec zeby 1ha buraka bylo warte tyle kasy co nowy ciagnik. myslenie uposledzonego czlowieka.lit

Edytowane przez szmergiel
li
Opublikowano

Co miastowego dziś obchodzi jak jest na wsi czy taki dobrobyt jest na tej gospodarce , jak można zarobić 4 tyś na miesiąc pracując , jakie to ceny dziś są gospodarka w pełni rozkwitu .

Opublikowano (edytowane)

lukasz222 czy aby napewno pracownik pracował za kilka kg tych buraków ? znasz osoby które pracowały w latach 80 r ubiegłego stulecia ?          a jak jest teraz ? dyrektor i rada cukrowni dostaje po 50 tys miesiecznie a  pracownik najczesciej pracuje za najnizszą krajową  , ile za ta najnizsza krajową można kupić było np . 10 lat temu  zywnosci , ludziom od wypłaty do wypłaty nie starczało chociaż pracowali .          fajny raport wyszedł z niemiec , ludzie chociaż pracują żyją w ubóstwie                     Dysydent przeczytaj w necie o nacjonalizacji w niemczech 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

do prostych umysłów trzeba prosty przekaz

11 minut temu, galan99 napisał:

89 rok 1 ha buraka można było kupić nówkę traktor M-  335

co jest trudniejsze do zrobienia? czy wyprodukować jeden traktor czy hektar buraków? na co trzeba więcej np robotnikodniówek już nie mówiąc o umiejętnościach , wiedzy i specjalistycznych innych maszyn typu obrabiarki, odlewnie huty szkła etc.

To że za hektar buraków był traktor o mocy trzydziestu koni to bylo niesprawiedliwe dla kogo? rolnika czy producenta traktorów i kto w tej sytuacji musiał "zejść na dziady"
no i zszedł

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, marulekk napisał:

Nie  działaczem  a sympatykiem.  Nikt  za rozwieszanie  banerów  czy  rozdawanie  ulotek  nie  płaci  a robię  to  od 2015  roku.

Jedyne  profity  z  takiej  aktywności     to  znajomości 😎  A  najważniejsza  jest   satysfakcja   że  kandydat którego  się  promowało  wygrał  😎.109948949_3182526261769785_5935935954306

Edytowane przez Gość
Opublikowano

@jarecki potraktuj to jako skrót myślowy. Skoro ciągnik był wart hektar buraków, to roboczogodziny spędzone przy jego tworzeniu są warte ileś kilogramów tychże buraków. Nawet jeśli robotnik zarabiał więcej, to zakład szedł prostą drogą w bankructwo, co tylko pokazuje stan gospodarki w tamtym czasie.

• Like 1
Opublikowano

ja wiem mineły czasy kowalstwa w warsztatach  a przemysł staje się masowy ,wszystkie produkty tanieja od pary skarpetek po buraki bo do wykonania tych skarpetek czy buraka potrzebujemy miej  godzin roboczych . paczka skarpet 5 par za 10 zł 

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Gdyby  nie   PiS  i  Pomoc  suszowa   to  już   by  część  dużych   bambrów  padła  na  ryj.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v