Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hipokryzją jest krytykowanie wszystkiego co zachodnie a jednocześnie chwalenie ich socjalu 😉

Opublikowano
1 godzinę temu, witejus napisał:

po pierwszej turze wyborów z mapy głosujących wynika że trzy województwa przylegające do granicy niemieckiej to postępowy zachód a reszta województw to zacofany nisko wykształcony wschód

Podaj link to statystyk bo nie mogę znaleźć. 

45 minut temu, staszek131415 napisał:

Widzisz rację przyznałeś i chcesz na niego głosować natakiego socjalistę?

Przedewszystki  trzeba zreformować prawo wprowdzić odpowiedzialność urzędnika za wydawane decyzję także finansową

Przecież takie prawo istnieje od lat. Tyle że to jest fikcja. Urzędnik odpowiada do 12 krotności pensji. 

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, kibix napisał:

Podaj link to statystyk bo nie mogę znaleźć. 

a tobie ręce do d*py przyrosły?,szukajcie a znajdziecie

Edytowane przez witejus
Opublikowano
2 godziny temu, Ywa napisał:

oberwiesz jeśli jesteś za dyskryminacją

Dość dyktatury kobiet :).

Czyli kobiety powinny przechodzić na emeryturę wraz z mężczyznami w wieku 65 lat ?

1 godzinę temu, kibix napisał:

Statystyki nie kłamią wyborca PiS to nisko wykształcony rolnik ze wschodniej Polski oglądający TVP i chcący socjalu zamiast sam się do roboty wziąć.

Się tak każdy czepia tej ściany wschodniej. Skargi, wnioski, zażalenia kierować do polityków, począwszy od jednego elektryka.

1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Oni tego nie zrozumieją.

Pisałeś już My, Wy, doszedłeś do Oni. Teraz będziesz dzielił Polskę alfabetycznie ?

Nic nie manipuluje przecież każdy wie, że Duda tchórzy. Domaga się debaty w trzech telewizjach bo wie dobrze, że tvp się nie zgodzi. I Kurski już powiedział, ze debaty nie będzie. Bo w pisie wiedzą, ze Duda by ja przegrał. On jak Komorowski ma dar do częstego plecenia czegoś co potem musi prostować. Przykład z wczoraj. Średnio raz czy dwa na tydzień mu się to zdarza. Do tego szybko się denerwuje i zaczyna krzyczeć.

Obaj kandydaci to lenie, którym się nie chce odpowiednio przygotować do rozmowy z drugim i liczą na dziennikarzy czy żelazny elektorat, który zagłuszy ich braki.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Co myślicie o opinii, że nasz kraj ma służyć jako punkt desantu dla obcego kraju do działań na odległość. O tym sukcesie mamy dowiedzieć się po wyborach.

Jeżeli uruchomimy tarczę antyrakietową, przebazują do nas predatory (bo niby na razie ich nie ma) i utrzyma się przyjazne nastawienie ludności tubylczej do USA, to jak najbardziej. Oczywiście cały czas musimy wierzyć że robią nam łaskę i za***iście nam się to opłaca. Inaczej Naród może się wk***ić.😂

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)

Inflacja może i wyniosła 6 % co nie jest mało. Ale wiele artykułów podrożało bardziej. Wzrosła tez ogólna konsumpcja czyli ludzie kupowali więcej a tego już inflacja nie oddaje. Wzrosły tez dochody np z składek zus i to o prawie 50 %. Do tego za sprawa koniunktury rosły płace a wraz z nimi podatek dochodowy. Rosła konsumpcja czyli producenci wytwarzali więcej i więcej podatku płacili bo sprzedawali więcej. Wzrósł też eksport na zachód. Sory ale z ekonomii jesteś cieniutki. Wybrałeś sobie inflacje i chcesz jakieś teorie tworzyć a całą masę innych czynników pominąłeś.

jeszcze raz zapytam co spowodowało taki wzrost konsumcji ?   co to jest wzrost koniunktury i co jest wskaznikiem tego wzrostu ?                jak chcesz być dokładny to należy porównać - inflacja; wpływy do budżetu ; wzrost pkb .   choć na wzrost pkb ma wpływ też inflacja ale należy braćszereg innych  jeszcze współczynników .     ale skupmy się na tej koniunkturze co to jest ,lub lepiej udowodnij ją  na przykładzie naszego najwiekszego partnera handlowego czyli niemiec              i jak chcesz podyskutować to poczytaj o składowych budżetu polski .

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Koniunktura. Ile razy tłumaczyć? Jeśli twój zakład pracy ma więcej zleceń to szef tobie albo zleca nadgodziny albo podnosi pensje. Po to byś nie poszedł do konkurencji, która tez ma dużo zleceń i być może ciebie potrzebuje. Już ci pisałem, że jesteś cienki z ekonomii. ja wiem tobie wmówili, że 500 dali. To może i miało jakiś wpływ na wzrost cen. Ale dużym impulsem była ogólnoświatowa koniunktura.

Edytowane przez hubertuss
  • Haha 1
Opublikowano

Rozumiem, że dotyczy to wschodu Polski @mirro. Tam raczej pełne poparcie więc będą pewnie witani chlebem i solą.

Opublikowano
30 minut temu, dsbh napisał:

Pisałeś już My, Wy, doszedłeś do Oni. Teraz będziesz dzielił Polskę alfabetycznie ?

Akurat tu pasuje oni jako wyborcy pisu. Z których bardzo wielu nie rozumie ekonomii. Co pokazują nawet wpisami tutaj.

Opublikowano
35 minut temu, witejus napisał:

a tobie ręce do d*py przyrosły?,szukajcie a znajdziecie

Piszesz o jakiś statystykach a potem nie podajesz źródeł danych. Skąd ja mam wiedzieć skąd masz te dane ? To na autorze zawsze ciąży obowiązek podawania danych. Widzę kultury dyskusji Cię nikt nigdy nie uczył .

42 minuty temu, dsbh napisał:

Się tak każdy czepia tej ściany wschodniej. Skargi, wnioski, zażalenia kierować do polityków, począwszy od jednego elektryka.

Nie uczepiłem się. W Niemczech masz to samo. Zobacz ile we wschodnie Niemcy zostało wpompowanych pieniędzy. Wschód Polski zawsze będzie biedniejszy niż zachód tego nikt nie zmieni. Można niwelować to budując przede wszystkim infrastrukturę żeby te frimy mogły tam powstać i mogły wywieź towar.  Duża cześć firm woli lokować swoje inwestycje na zachodzie bo bliżej do Niemiec. Choćby centra logistyczne amazonu. Jedno powstało pod Poznaniem gdzie bezrobocie wynosi 2%. Ludzi nie ma do pracy w rejonie a Amazon zatrudnił jeszcze 3500 osób. I tu wchodzi polityka PiS. Rozdaje kasę na lewo i prawo. W to miejsce mogły być ta infrastruktura wybudowana żeby firmy lokowały na wschodzie swoje siedziby.  

Opublikowano (edytowane)

Akurat pochodzę ze wschodu i wiem jedno. Po co pis ma coś tam budować jak ludzie i tak zagłosują. Pisowi opłaca się bardziej budować na zachodzie i zdobywać tak nowych wyborców. Moi znajomi wyborcy pis płaczą, że nie ma s 19. A ja im mowie. Po co? Głosujecie na pis i bez tej s 19.

Opublikowano

Nie obchodzi Was  silne niezależne Państwo i silni Polacy nie żebrzący?  T

Tylko  że   Trzaskogedon  i  opozycja  takiego  państwa  nam nie zagwarantuje   tylko  poddańcze  państwo  UE  i Niemcom   przypomnij  sobie  jak  od ruskich  gaz   wynegocjowali  jak umorzyli  mld  złotych   a jak widzisz  PiS  walczy   o  nasze    że  nie  jest  idealny    fakt   ale   jest  lepszy  od  tego  co  oferuje  opozycja  z  trzskogedonem  na  czele 

Opublikowano

Dokładnie jakby PO dłużej rządzło już dawno bylibyśmy niemiecką kolonią

Opublikowano (edytowane)

Tak tak znowu źli Niemcy. Az dziw bierze, że ludzie jeszcze w to wierzą.

https://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/595839,pgnig-zlozylo-pozew-przed-trybunalem-arbitrazowym-przeciwko-gazpromowi.html

Jak widać nie tylko za pisu PGNiG walczyło z Gazpromem. Tak samo jak służby KAS z wyłudzeniami VAT u czy inna przestępczością gospodarczą.

@Denewer w ramach uczciwości napisz parę słów jak to węgiel od ruskich sprowadzamy a nasz leży na hałdach.

Opublikowano

Ah Ci zachodni sąsiedzi ,k**wa kupiłem w tamtym tygodniu nowy czajnik niemiecki i ch*j już cieknie 😕

No ludzie i jak ich nie obwiniać 😎

Opublikowano

Akurat pochodzę ze wschodu i wiem jedno. Po co pis ma coś tam budować jak ludzie i tak zagłosują. Pisowi opłaca się bardziej budować na zachodzie i zdobywać tak nowych wyborców. Moi znajomi wyborcy pis płaczą, że nie ma s 19. A ja im mowie. Po co? Głosujecie na pis i bez tej s 19.

A za Po-psl  budowali ?? 

Opublikowano
7 minut temu, Ursus932 napisał:

Ah Ci zachodni sąsiedzi ,k**wa kupiłem w tamtym tygodniu nowy czajnik niemiecki i ch*j już cieknie 😕

To tylko że Niemiecki ale produkcja China .

Opublikowano
13 minut temu, Ursus932 napisał:

Trzeba było kupić składany w Polsce ursus czy tam jakiś farmtrack macie pretensje do Niemców ale nie chcecie kupować polskich produktów.

8 minut temu, Ursus932 napisał:

A za Po-psl  budowali ?? 

Ano budowali. Na Podlasiu s 8 na trasie Warszawa Białystok. W samym Białymstoku masa nowych szerokich ulic po dwie jezdnie po dwa pasy. Estakady. O schetynówkach już nawet nie wspominam. W mojej okolicy już bruku czy szutru nie zobaczysz. A za pisu nic.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Ursus932 napisał:

A za Po-psl  budowali ?? 

A wyobraź sobie że budowali. I to w ciul budowali. To za PO i PSL powstało najwięcej przechowalni, mrożni i małych manufaktur przetwórczych. Samo Powiśle dobitnym przykładem.

2 godziny temu, staszek131415 napisał:

Dokładnie jakby PO dłużej rządzło już dawno bylibyśmy niemiecką kolonią

No to teraz możemy dogonić Puerto Rico i zostać jakimś dziwnym terytorium USA. Początki już są bo umowa o podległości prawnej wojsk USA na terenie Polski to taki właśnie smaczek.

4 godziny temu, Ywa napisał:

Rozumiem, że dotyczy to wschodu Polski @mirro. Tam raczej pełne poparcie więc będą pewnie witani chlebem i solą.

Wszędzie jest jednakowo. W piątek walnąłem trasę Leżajsk, Ząbkowice Śląskie ,Wrocław, Lublin. No gdzie byś nie pogadała to podejście jest podobne. Ludzie widzą co się dzieje i pomimo że na Marsze Niepodległości nie chodzą, to oceniają kierunek zmian jako zły. 

Edytowane przez mirro
Opublikowano
3 godziny temu, hubertuss napisał:

Ano budowali. Na Podlasiu s 8 na trasie Warszawa Białystok. W samym Białymstoku masa nowych szerokich ulic po dwie jezdnie po dwa pasy. Estakady. O schetynówkach już nawet nie wspominam. W mojej okolicy już bruku czy szutru nie zobaczysz. A za pisu nic.

Ale to mają Ci to zburzyć i robić nowe z napisem Pis ? W mojej okolicy za poprzednich rządów czy za tych jest jednakowo. Robi się tylko coś w roku wyborczym a tak to cisza. Z tego powodu mam krytykować Pis czy chwalić Platformę ?

Opublikowano

https://wiadomosci.wp.pl/szynkowski-vel-sek-wezwalem-do-msz-charge-daffaires-niemiec-6529915025913473a

""W związku z sekwencją artykułów w niemieckich mediach operujących manipulacjami i stwarzających jednoznaczne wrażenie zaangażowania po stronie jednego z kandydatów w wyborach prezydenckich w Polsce, wezwałem dziś do MSZ Chargé d'affaires Niemiec" - napisał na Twitterze Szymon Szynkowski vel Sęk. Chodzi o publikację dziennika "Fakt" o ułaskawieniu przez Andrzeja Dudę mężczyzny skazanego za pedofilię."

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v