Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

co do wypadku autobusu w stolicy to brat cioteczny pracował w MPK I był kierowcą autobusu , zarobki dobre zrezygnował kilka lat temu na rzecz pracy biurowej  po kilkunastu latach pracy jako kierowca ,ale i też niektóre trasy przejmowały firmy prywatne tak jak ta z wypadku tu akurat niemiecka i kierowcy otrzymywali gorsze warunki pracy ale i brak pracowników w MPK  był spory .             i tu wruce do wczorajszej kwest czy panstwowe musi być złe ? napewno utrzymanie firmy MPK  było droższe niz firmy prywatnej . z tego co wiem w dalszym ciągu są problem z pracownikami a bardziej ich brakiem mimo zarobków ok. 4-4,5 tys netto w MPK 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
2 godziny temu, hubertuss napisał:

. U nas nie wielu się chce coś wynajdować. Jak pokazały nie dawne przykłady. Lepiej brać dotacje i udawać, że się nad czymś pracuje.

Tu się do końca nie zgodzę ,bo Polacy troszkę wymyślali i wymyślają Ale i tak wszelkie patenty czy wynalazki przyjmują inni i trafiają na zachód

1 godzinę temu, DTaras napisał:

He h Zobacz co on ma za serce...

A co Ty byś chciał ,Polska ma przemysł rozpierdolony przez wyprzedaż bez głowy i niszczenie głównie w latach 90 

Teraz to jesteśmy jedynie montownią dla koncernów międzynarodowych

Opublikowano

ojojojoj No wymyślają. Np przekopy. A silnik? Może znacjonali... ten zrepolonizują fabrykę w Andrychowie. Takie gluty to tam bez problemu. Poleci się do USA i ogłosi kolejny sukces. Patenty i wynalazki... Tak z mojego podwórka: Ekoenergetyka, AB Pneumatyka czy nawet Wielton z wielunia. A jest w pip takich firm. Tylko lepiej się ludźmi manipuluje pokazując burzony komin na tle jeszcze dymiącego...

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Ursus932 napisał:

Tu się do końca nie zgodzę ,bo Polacy troszkę wymyślali i wymyślają Ale i tak wszelkie patenty czy wynalazki przyjmują inni i trafiają na zachód

Tak tak wymyślają. Jak pozyskać dotacje. I na tym cały pomyślunek się kończy. Jak to działa mieliśmy przykład dowiedzieć się kilka tygodni temu. Gdzie pewna firma rodzinna pozyskiwała granty wyrażone w milionach zł na rożne prace badawcze i nic nie wybadali. Tak masz racje patenty trafiają na zachód. Bo jest grupa ludzi myślących i chcących coś wynaleźć. Ale niestety są wypychani przez tych powyższych co myślą jak zgarnąć dotacje imających dojścia tam gdzie je dzielą. I albo ich pomysły wyjeżdżają na zachód albo oni sami. Bo na zachodzie wiedzą, ze więcej można zarobić na wynalazkach ale później. Zaś u nas są cwaniacy co nie czekają na później tylko zarabiają na dotacjach i grantach.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

Do realizacji pomysłu potrzebna ci firma która go zrealizuje i ma kapitał na stworzenie prototypu. W Polsce nie ma na to "pogody". Jest kilka dziedzin gdzie mamy jedne z najlepszych na świecie działów R&D w których tworzy się na prawdę mnóstwo. Jednak daleko nam do stanów w których taki geniusz może szybko dostać finansowanie i jest mnóstwo firm które tylko czyhają na nowe pomysły. 

Opublikowano (edytowane)

W  warszawie  to  niezłe  jaja  robią  narkomanów  co  dopiero   prawo  jazdy  zdali  do  komunikacji  miejskiej  zatrudniają  dramat 

Edytowane przez Gość
Opublikowano
37 minut temu, hubertb napisał:

Do realizacji pomysłu potrzebna ci firma która go zrealizuje i ma kapitał na stworzenie prototypu. W Polsce nie ma na to "pogody". Jest kilka dziedzin gdzie mamy jedne z najlepszych na świecie działów R&D w których tworzy się na prawdę mnóstwo. Jednak daleko nam do stanów w których taki geniusz może szybko dostać finansowanie i jest mnóstwo firm które tylko czyhają na nowe pomysły. 

Firma? Po co skoro u nas nawet do wymyślenia czego kolwiek rzadko kiedy dochodzi. Ty rozumiesz co ja pisze?  U nas ludzie zainteresowani są zgarnięciem kasy na samo wynalezienie czego kolwiek. Do wynalezienia nawet nie dochodzi więc po co ci firma.

13 minut temu, Denwer napisał:

W  warszawie  to  niezłe  jaja  robią  narkomanów  co  dopiero   prawo  jazdy  zdali  do  komunikacji  miejskiej  zatrudniają  dramat 

Nie tylko w Warszawie. Wyobraź sobie, że wiele zakładów komunikacji nawet samodzielnie uczy kierowców tj przyjmują bez prawka na autobus bo nie ma komu ludzi wozić. A jak myślisz tacy delikwenci na rozmowie o pracę chwalą się, ze amfe biorą? Dramat to jest twoje postrzeganie świata i znajomość realiów.

Opublikowano

Zysk to ma przynosić inny dział. Żeby u nas cokolwiek sfinansować od Państwa musisz od pomysłu do produkcji przejść bez poślizgu. Pieniądze prawdziwe idą np z Japonii. Tamci stawiają twarde warunki i kończy się często na kozaczeniu.

Co do kierowców to denwer ma blade pojęcie i zmierza do ukrzyżowania jednego Prezydenta.

Opublikowano
2 minuty temu, DTaras napisał:

Pieniądze prawdziwe idą np z Japonii. Tamci stawiają twarde warunki i kończy się często na kozaczeniu.

Zależy czego i jakiej branży pomysł dotyczy ale jeśli jest dobry to najpierw trzeba opatentować i to najlepiej nie tylko w Polsce. 

Opublikowano
6 minut temu, DTaras napisał:

Co do kierowców to denwer ma blade pojęcie i zmierza do ukrzyżowania jednego Prezydenta.

A może myśli, że ten prezydent, co to go chce ukrzyżować, to sam prowadzi postępowania kwalifikacyjne dla kierowców?

Opublikowano

Przeczytałam dziś w artykule, że podobno złamanie ciszy wyborczej grozi karą do 1mln zł...uuu

Katastrofalna cena miodów 1-litrowych!!!! W tym tygodniu byłam w zielarskim i jak ceny wahały się zawsze od  32zł do 55zł/L powiedzmy to teraz cena wzrosła do 95zł za litr miodu, obłęd.

Opublikowano
1 godzinę temu, Denwer napisał:

Tylko w Warszawie tak jest?

Opublikowano

Nic nie jest proste podobnie jak wynalezienie wynalazku xD Więc i urzędy patentowe oraz procedura do przyjaznych i miłych dla ludzi nie należy. 

A imiennik pewnie pisał nie o wynalazkach tylko o dotacjach na problemy których nie ma i to był prawdziwy hit jakieś 10 lat temu po prostu każdy brał bo nikt nic nie sprawdzał. Pisałeś durny problem, przedstawiałeś metodę badań i pyk 4 miliony wpadło xD 

Opublikowano

Teraz to sprawdzają trochę inaczej, więc już tak pięknie nie ma. Na uczelniach też trochę się pozmieniało. Generalnie nie ma już wolnej amerykanki ale to nic wspólnego z rządem nie ma, no może uczelnie. 

Opublikowano
20 minut temu, soltys48 napisał:

Tylko w Warszawie tak jest?

O innych przypadkach nie słyszałem

Opublikowano

W Łodzi szukają kierowców za wszelką cenę. Są miasta że to dobra fucha a są takie jak np. zatłoczona Warszawa że nie ma takich pieniędzy żeby zrekompensowały by tą mękę. 

Opublikowano
18 minut temu, DTaras napisał:

ywa - co taka zdziwiona? Zeszłoroczne zbiory były podobne a import nie działa obecnie za bardzo...

No tak, rozumiem;  polska inicjatywa w imię ochrony życia mojego i twojego. 

2 godziny temu, galan99 napisał:

To współczesny człowiek taki naturalny .

Alkoholizowanie jest większym problemem społecznym w Polsce, prowadzącym do uwstecznienia, bo jak szare komórki mają działać, tworzyć .....coś 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v