Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, mirro napisał:

Niby tam zmniejszył a jakimś dziwnym trafem u nas rachunki co raz większe.😂

Mirro, pracowników dodatkowych zatrudniłeś, znakiem tego, rozwijasz się, a skoro się rozwijasz, to i płacisz więcej. Co w tym dziwnego😋

Opublikowano
14 minut temu, binek napisał:

Synek to ty możesz odzywać się do swoich dzieci, jak je masz.

ma synka którego teraz posyła do pierwszej komunii przy okazji bluzgając na księży ,religię i każdego kto mu się nawinie pod język i myśli inaczej od niego

Opublikowano (edytowane)

1 godzinę temu, racyl napisał:

A po co nam PZU jak tam składki są droższe niż innych firmach

Tylko frajer zapłaci więcej za to samo polskiej firmie co może mieć za mniej w zagranicznej

Poczta Polska potrzebna a do czego do utrzymywania opryskliwych bab w okienkach  i niechlujnych listonoszy

I te ich droższe  opłaty za paczki

Nie we wszystkich zachodnich firmach wychodzi taniej 

Po drugie na wschodzie może tak poczta działa , albo zależy od petenta jak przyjdzie pyskaty jak racyl 😝

1 godzinę temu, racyl napisał:

za 100z składki dostałem odszkodowanie 23tys zł, także nie gadać głupot

Bujać to my a nie nas 

Z jedną z zachodnich firm ubezpieczeniowych walczyłem o odszkodowanie to wiem że łatwo nie jest 

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano
3 godziny temu, hubertuss napisał:

Coś tam coś tam. Jak pani Kruk po pijaku. Pis nic nie zrobił dla gospodarki. Wymieniasz 500 plus i 13 emeryturę? A skąd na to kasa? Myślisz, ze z nieba spadła? To kasa zabrana ludziom.

zabrana ludziom ?  czyli to prawda ze jeśli peło nic nie dało to ukradło ludziom ??  ładne zaprzeczenie 🤣 brawo ty

2 godziny temu, hubertuss napisał:

Napiszę ci też, że jak kogoś nie stać na kiełbasę to powinien jeść kaszankę tak działa gospodarka rynkowa. Masz to na co zapracujesz a nie to co ci ktoś da.

znów pojechałeś  na twoje zapracowane pinezki w przyszłości  ktoś bd musiał zapracować i twoją drogą d*pę utrzymać na stare lata .... najdroższe utrzymanie jest starzejącego się społeczeństwa 

pamiętaj ze twoje partactwo typu Lewandowski rysiu  balcek i reszta chłoty  włócznie z Tuskiem który powiedział ze lepszy umierać z głodu na groszowej emeryturze nic niemieć nic  .. po to masz dzieci zeby ci dały nie ważne ile składek odprowadziłeś .... to jest złodziejstwo i partactwo 

Tuska pomysły na emerytury - przymus pracy i głodowe zasiłki poszukaj i poczytaj 

Donald Tusk będzie miał najwyższą emeryturę w Polsce

Donalda Tuska, który od stycznia 2019 r. – jak informuje "Super Express" - dostaje 140 tys. pensji miesięcznie.

Bo jego matka miała najmniejszą . I podobno dlatego chciał być premierem by zmienić patologię systemu a tylko ją utrwalił. Taka rola każdego premiera - utrwalać "Naszych", pognębiać "Waszych" ...

to trzeba być qurwą 

Opublikowano
37 minut temu, witejus napisał:

ma synka którego teraz posyła do pierwszej komunii przy okazji bluzgając na księży ,religię i każdego kto mu się nawinie pod język i myśli inaczej od niego

kto głupi to niech im d*pę liże i słucha bajek

sekta jak każda inna tylko płacić i być wiernym

Opublikowano

W czym problem? Wypisz się z sekty i koniec, a nie wylewasz żale. W najlepszym wypadku, przy najbliższej okazji jak spotkasz plebana, powiedz mu - Te pleban, ode mnie 2 uje w bok. I koniec pieśni :) nikt Cie nie ukamienuje, nikt Ci gardła nie podetnie, nie obowiązuje nas żadne prawo szariatu.

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, racyl napisał:

kto głupi to niech im d*pę liże i słucha bajek

sekta jak każda inna tylko płacić i być wiernym

To jeszcze raz zapytam Po co posyłasz dziecko do komunii skoro to według Ciebie "sekta"??

Opublikowano

bo mam taki kaprys tak jak księżulek na pokerka 😂

nie jednego księżulka wnuki szukały 😂

Opublikowano

@racyl pewnie gówno masz  do gadania w chałupie ,żonka zdecydowa co ?

Jak nie jednego szukały ,to dokładnie ilu ?? 

Opublikowano

A co ja będę sztukał ,pytałem racyla ile to w liczbach . 

Jak narazie to co wkleiłeś nie jest udowodnione 

Opublikowano
4 godziny temu, jacus napisał:

zapytaj matki ile i za co w sklepie placi-bo sam chyba dawno nie byles, obstawiam ze nie masz zony i dzieci bo inaczej byl glupot nie pisal.

kurna- niemiecke media wiarygodne dla pis-uaru, co to sie porobilo 😂, gdy beda znowu pisac o demolce panstwa to wam to przypomne...............

Chcesz dyskutować z tym, że w Polsce żywność w ciągu ostatnich kilku lat podrożała? No chyba, ze to szydera i ironia to jeszcze zrozumiem.

3 godziny temu, bezbarwny napisał:

Taki bystry, a nie wie, że kasa na pisowskie, tak krytykowane, rozdawnictwo, pochodzi z uszczelnienia dziur podatkowych, z czym poprzednicy sobie radzić nie potrafili. To jak masz zwyczaj mawiać „wytłumaczę Ci„, otóż, kiedyś cwaniacy podatków nie płacili, więc minister jeden, mówił, że pieniędzy nie ma i nie będzie. Dzisiaj cwaniacy albo po łapkach  dostali, albo już nie są takimi cwaniakami jak dawniej i podatki płacą, dlatego dzisiaj minister mówi, że pieniądze są, i będą. Czy dość jasno Ci to wytłumaczyłem? Nie sądzę...tzn, sądzę, że jasno, ale Ty i tak swoje wiesz. 

Tak tak uszczelniają to w nieskończoność. To tak jak dziurę w dętce załatasz. Jest jedna czy dwie i konie. A w pisie widać wciąż latają. Już zapomniany podatek bankowy i inne podatki . Podwyżka zus. Pewnie wszystko z luki vatowskiej. Tak wam tłumaczą, ze to od złych przestępców zabierają i wam dają. A wy wierzycie.

3 godziny temu, binek napisał:

Może wzięły się stąd że przestało wjeżdżać 500 cystern dziennie lewego paliwa do kraju?, ktoś ukrócił proceder który poprzednia ekipa uważała za całkiem normalny. Ale pewnie Ty też uważasz to za normalne. Po drugie gdybyś chociaż odrobinę pomyślał to byś wiedział, że  prawdziwe koszty to utrzymanie samochodu , a nie jego zakup. Koszty serwisu, tankowanie, ubezpieczenia - to zostaje w kraju i napędza naszą gospodarkę, ale jak wpaść na tak proste wnioski, jak się jest zapatrzonym w swych idoli bezkrytycznie, a idole co robią? - ano opierdolą PZU zachodniemu kapitałowi. A Hubertusik cieszy się i klaszcze łapkami jaki to jest pro-europejski z gołym tyłkiem, teraz trapi go skąd wzięło się 500+ :)))

Tak tak następny co to myśli, że rząd wszystko złym przestępcom zabrał i dał biednym ludziom. O podwyżce zus pewnie nie słyszałeś bo nie płacisz. O podatku bankowym pewnie też nie. A podwyżka cen żywności. Z każdej złotówki podwyżki rząd ma dodatkowe 23 grosze vatu .

3 godziny temu, nie napisał:

@hubertuss

Podaj „prawdziwe” dane, na które masz dowody

bo zamiast kilku tysięcy chorych dziennie mieliśmy kilkaset :D

oszczerco -co ukradł, komu i ile??

Pit z 18 na 17, dla młodych 0

cit z 19 na 9

zmniejszył akcyzę na prąd

konstytucja dla biznesu

ulga na start

ip box

mały zus

podniósł limit rocznych przychodów z 1,2 mln do 2 mln euro, od którego jest obowiązek prowadzenia pełnej księgowości

prosta spólka akcyjna

skrócenie obowiązku przechowywania akt pracowniczych z 50 do 10 lat

itd.

Polska została wyróżniona przez amerykańskich ekspertów. Magazyn "CEO World Magazine" umieścił Polskę na drugim miejscu w rankingu państw najlepszych do inwestowania i robienia biznesu.

i jeszcze aresztowanie autostrad :D :D ; pozdrów elvisa :) 

pomówienia, brednie i paranoje – i tak od pięciu lat

Jak ci mam podać dane skoro rząd zaniża statystyki nie robiąc ludziom testów tylko zamykając w domu na kwarantannie gdy u jednego członka rodziny wykryje się wirusa. Opisywałem przypadek mojego kolegi i jego żony. Co do Szumowskiego to kradli jak najbardziej razem z bratem . Już nawet w pisie to wiedzą i krążą plotki, ze Szumowski po wyborach poleci ze stołka. Jak brat skłąda i rozpatruje swój wniosek będąc w komisji to jest złodziejstwo. Jak brat skłąda wniosek do urzędu gdzie brat drugi jest ministrem to jest złodziejstow. Tym bardziej, ze te ich firmy nic za te setki milionów zł nie wynalazły.

Akcyza na prąd została zmniejszona ale dla nielicznych i to nic pewnego bo nikt nikomu nie gwarantował na ileś lat tylko na rok.

Mały zus? Dobre sobie. CO z tego, ze ktoś zapłaci ciut mniej jak potem z niego zedrą. Składka zus za rządu pis podrożała z 1090 do 1500. Nie ośmieszaj się.

Tak Polska została  wyróżniona a inwestycje zagraniczne spadają. 

3 godziny temu, dsbh napisał:

Jeżeli chodzi o blok wschodni to jak wytłumaczyć Niemcy - NRD i RFN ? Są gdzieś statystyki jak to wygląda w bloku wschodnim Niemiec ? Czy na przykład różnicę w liczbie chorych w Czechach i na Słowacji ? To było kiedyś jedno państwo a w czasie epidemii, Czechy "wyprzedziły" Słowację kilkukrotnie. Odnośnie danych, sprawdziłem i masz rację.

https://www.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/deaceebc69a3412c8b7699e3e025e213

Jest jedno ale. Niemcy mają dwukrotnie większą liczbę ludności. Dzieląc to na pół, czyli zbliżając do liczby naszego kraju, liczba chorych wyniosła ponad 90 tys., gdzie u nas 25 tys. Odejmując osoby wyleczone, faktycznie Niemcy mają lepsze statystyki ale można to zaliczyć do lepszej służby zdrowia. U nas służba zdrowia jest od kilku lat na takim samym poziomie

Odnoszę wrażenie, że wystarczy powiedzieć coś pozytywnego o obecnym rządzie i już zostaje się zwolennikiem/wyznawcą Pisu. :)

Centralne pytanie do Ciebie, Hubertussie. Czy jest coś pozytywnego w rządzie Pisu na podstawie poprzedniej kadencji według Ciebie ? Czy Pis to samo zło :) ? Mówię o poprzedniej kadencji, bo w tej na razie panuje chaos.

Co do liczby chorych w Polsce to już nie wielu wierzy w dane rządowe. Opisywałem już nie raz na przykładzie kolegi jak rząd zaniża statystyki. Co do NRF i NRD słyszałem w tv jak jakiś lekarz się tym zajmujący się wypowiadali mówił, że w Niemczech po liczbie zgonów ten podział widać. Nie wiem nie znam niemieckiego nie będę szukał danych jak śmiertelność się rozkłada na landy wschodnie i zachodnie. Ale widać wyraźnie, ze w państwach postkomuny śmiertelność jest mniejsza wiec żadna w tym zasługa polskiego rządu. Przykładem Białoruś.

Czy pis zrobił coś dobrego? Uszczelnili vat. Ale po pierwsze nie do końca. Po drugie nie wszystkie pieniądze na pisowski socjalizm to pochodzą z tego uszczelnienia. 500 plus było by dobre gdyby było połączone z obowiązkiem pracy dla dwojga rodziców. Tak by motywować ludzi do pracy a nie zwalniania się. Reszta tego co zrobił pis to samo zło.

1 godzinę temu, Roman176 napisał:

zabrana ludziom ?  czyli to prawda ze jeśli peło nic nie dało to ukradło ludziom ??  ładne zaprzeczenie 🤣 brawo ty

znów pojechałeś  na twoje zapracowane pinezki w przyszłości  ktoś bd musiał zapracować i twoją drogą d*pę utrzymać na stare lata .... najdroższe utrzymanie jest starzejącego się społeczeństwa 

pamiętaj ze twoje partactwo typu Lewandowski rysiu  balcek i reszta chłoty  włócznie z Tuskiem który powiedział ze lepszy umierać z głodu na groszowej emeryturze nic niemieć nic  .. po to masz dzieci zeby ci dały nie ważne ile składek odprowadziłeś .... to jest złodziejstwo i partactwo 

Tuska pomysły na emerytury - przymus pracy i głodowe zasiłki poszukaj i poczytaj 

Donald Tusk będzie miał najwyższą emeryturę w Polsce

Donalda Tuska, który od stycznia 2019 r. – jak informuje "Super Express" - dostaje 140 tys. pensji miesięcznie.

Bo jego matka miała najmniejszą . I podobno dlatego chciał być premierem by zmienić patologię systemu a tylko ją utrwalił. Taka rola każdego premiera - utrwalać "Naszych", pognębiać "Waszych" ...

to trzeba być qurwą 

Donald Tusk ma wysokie zarobki w parlamencie UE i teraz jako szef partii to i będzie miał emeryturę. Zresztą jak wszyscy posłowie nie zależnie od partii. 

Ja czekam na rząd, który przestanie rozdawać a zacznie wymagać lub będzie rozdawał ale tym co do wspólnego gara wkładają anie tylko wyjmują. Niestety taki ktoś jak ty co to tylko czeka jak mu dadzą i kocha socjalizm tego nie pojmie.

Masz racje ktoś będzie musiał moja starą d utrzymać tak jak teraz ja utrzymuję stare d poprzednich pokoleń. Ameryki tu nie odkryłeś.

Opublikowano (edytowane)

Następny co wierzy w pis przekonuje, że nie odda głosu na po. Przecież i tak już od dawna o tym wiemy. Lepiej porozmawiajmy o twoim lewicowym zapatrywaniu na świat gdzie rząd ma rozdawać ludzioml. Porozmawiajmy o socjalizmie który tak kochasz.

Aż się śmiać chce jak czytam twój opis lewaka, którym jak widać jesteś. Za wysoka ta ocena to nie jest.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

500 cystern dziennie... Ja pier... gdzie oni to wlewali? CPK jaki piękny, wielki bogaty. Emiraty. Takie lotnisko musi mieć dużo zapasowych. Dzięki temu Poznań, Gdańsk, Pyrzowice etc będą miały sens istnienia...

Opublikowano

Ursus. Durne pytania zadajesz. Żyjemy w tradycji, której wiara jest tylko częścią. Jest w komunie chrześcijańskiej jak go starzy przy chrzcie zapisali i robi to samo z dzieckiem. Dzięki takiemu jak Twoje podejściu jest spora szansa, że jego potomek położy na to lachę tudzież będzie miała w piź... W każdym razie pięknie ewangelizujesz.

Opublikowano
4 godziny temu, racyl napisał:

A po co nam PZU jak tam składki są droższe niż innych firmach

Tylko frajer zapłaci więcej za to samo polskiej firmie co może mieć za mniej w zagranicznej

Poczta Polska potrzebna a do czego do utrzymywania opryskliwych bab w okienkach  i niechlujnych listonoszy

I te ich droższe  opłaty za paczki

w PZU   nigdy   problemu  z wypłatą  odszkodowania    nie miałem   czy to  wymarznięcia  w rzepaku  i zbożach  czy grad   przymrozki  czy  susza   zawsze  kasa  w kilka  dni  po oględzinach   a po  nawałnicy  2017   na drugi  dzień  kasa była. Kuzyn  ubezpieczał  w concordii  to  problemy  nie małe miał  z rzepakiem  z odszkodowanie  i  z szacowaniem  no  i  za kasę  czekał  sporo czasu  i od  tamtej  pory  tylko PZU ubezpiecza .  Obecnie  teraz  czekam  na drugie  oględziny  rzepaku  po przymrozkach  wiosennych  za kwietniowe  już  6%  wisi   teraz  dojdą kolejne  %  za majowe  przymrozki  i  kasa  wpadnie.

Chyba  zapomniałeś  jak  inpost  dostarczał  listy  z KRUS  jakie problemy  były  żeby  dostać   blankiety  do  płatności  nie  raz  i  nie  dwa  płaciłem  na starych  bo  aktualne  nie dochodziły.   Jak byś  zobaczył  moją  panią  listonosz  ahhhhh😍😍😍  to  byś nie napisał  o  niechlujnych  listonoszach 

Opublikowano

@hubertuss ta żywności tak drastycznie drożeje dzięki PiS ?

Pomijając że wielkie gówno te ceny poszły do góry 

4 minuty temu, DTaras napisał:

Ursus. Durne pytania zadajesz. Żyjemy w tradycji, której wiara jest tylko częścią. Jest w komunie chrześcijańskiej jak go starzy przy chrzcie zapisali i robi to samo z dzieckiem. Dzięki takiemu jak Twoje podejściu jest spora szansa, że jego potomek położy na to lachę tudzież będzie miała w piź... W każdym razie pięknie ewangelizujesz.

Ja nie jestem od ewangelizowania , tylko pytam po uja robić coś co mi nie odpowiada 

Opublikowano
35 minut temu, hubertuss napisał:

Nie wiem nie znam niemieckiego nie będę szukał danych jak śmiertelność się rozkłada na landy wschodnie i zachodnie. Ale widać wyraźnie, ze w państwach postkomuny śmiertelność jest mniejsza wiec żadna w tym zasługa polskiego rządu. Przykładem Białoruś.

Czy pis zrobił coś dobrego? Uszczelnili vat. Ale po pierwsze nie do końca. Po drugie nie wszystkie pieniądze na pisowski socjalizm to pochodzą z tego uszczelnienia. 500 plus było by dobre gdyby było połączone z obowiązkiem pracy dla dwojga rodziców. Tak by motywować ludzi do pracy a nie zwalniania się. Reszta tego co zrobił pis to samo zło.

Już nie mogę patrzeć na Twoje wypociny.

Jeśli dla takiego wszechwiedzącego europejczyka dane z Białorusi czy innego państwa z dawnego bloku wschodniego są wiarygodne to... gratuluję.

500 + nie jest na pewno programem idealnym,ale najbardziej sprawiedliwym w swej prostocie.Prędzej zabrałbym renty pijaczkom,co całe życie nic nie robili,tylko patrzyli co by tu zaj..ć i się za to nachlać.Podobnie te wszystkie zasiłki  z MOPSów i GOPSów dla młodych ,zdrowych ludzi.To jest patologia.

Socjal "na dziecko" jest płacony chyba w całej Europie i tam nikt nie płacze z tego powodu.

A motywacją ludzi do pracy powinna być odpowiednia stawka za godzinę uczciwej pracy i komfortowe (zależnie od rodzaju wykonywanej pracy) warunki pracy.

Jeśli ktoś jest tak mało rozgarnięty ,że woli przeżyć życie za 500 + co jest dość przykre ,ale prawdziwe to tylko wypada mu współczuć i jego dzieciom.

Ci wielkoduszni pracodawcy przez całe dekady wykorzystywali pracujących ludzi płacąc im 2-4 zł/h  i jeszcze nieustannie straszyli ich słowami " w kolejce mam 20 stu na twoje miejsce" a teraz przynajmniej są zmuszeni ustawą do płacy minimalnej.Skończyło się eldorado.

W krajach Zachodniej  Europy w firmach państwowych ,spółdzielniach itp nie ma takiego rozstrzału w wynagrodzeniach pomiędzy szeregowym pracownikiem,a prezesem.Może tu jest problem.Prezesi  w Polsce zawsze będą tacy biedni i pokrzywdzeni gdy muszą uczciwie zapłacić pracownikom.

Poza tym biorąc  pod uwagę nawet tarczę antykryzysową  to jest to niewyobrażalna wręcz pomoc dla firm i przedsiębiorców.Niektóre ciągle pracują ,mają zamówienia a z państwa dostają pomoc ok miliona zł miesięcznie (spory zakład w okolicy).Dostają 2600zł na głowę od państwa , przerwa w ZUSie  i jeszcze mogą wziąć kredyt w wysokości ok 39 tys zł na jednego pracownika,z którego spłacić muszą tylko 7 tys zł.To świadczy o braku działania państwa? Lub działaniu w złej wierze?

Lepiej było usłyszeć  że " ....kamieni kupa"? Albo "...j z Polską Wschodnią"?

Ale zawsze łatwiej nasłuchać się niemieckiego tvnu  i powielać głupoty o torcie ze swastyką z wafelków ,żeby tylko zaszkodzić Polsce bo szparagów nie ma komu zbierać.

• Like 1
Opublikowano
16 minut temu, Denwer napisał:

w PZU   nigdy   problemu  z wypłatą  odszkodowania    nie miałem   czy to  wymarznięcia  w rzepaku  i zbożach  czy grad   przymrozki  czy  susza   zawsze  kasa  w kilka  dni  po oględzinach   a po  nawałnicy  2017   na drugi  dzień  kasa była. Kuzyn  ubezpieczał  w concordii  to  problemy  nie małe miał  z rzepakiem  z odszkodowanie  i  z szacowaniem  no  i  za kasę  czekał  sporo czasu  i od  tamtej  pory  tylko PZU ubezpiecza .  Obecnie  teraz  czekam  na drugie  oględziny  rzepaku  po przymrozkach  wiosennych  za kwietniowe  już  6%  wisi   teraz  dojdą kolejne  %  za majowe  przymrozki  i  kasa  wpadnie.

Chyba  zapomniałeś  jak  inpost  dostarczał  listy  z KRUS  jakie problemy  były  żeby  dostać   blankiety  do  płatności  nie  raz  i  nie  dwa  płaciłem  na starych  bo  aktualne  nie dochodziły.   Jak byś  zobaczył  moją  panią  listonosz  ahhhhh😍😍😍  to  byś nie napisał  o  niechlujnych  listonoszach 

plon to co innego. najwięcej ubezpieczeń jest OC pojazdów a tych w PZU akurat tanich nie ma

in post wtedy raczkował w listach chwytał się czegoś nowego aż w końcu z nich zrezygnował. w przesyłkach kurierskich i do paczkomatów jest liderem

poczta to aby listy nic innego nie potrafi obsłużyć. przelewy to teraz każdy w domu zrobi sobie za darmo

na poczcie list polecony kosztuje tyle co paczka do paczkomtu inpost

Opublikowano
33 minuty temu, DTaras napisał:

500 cystern dziennie... Ja pier... gdzie oni to wlewali? CPK jaki piękny, wielki bogaty. Emiraty. Takie lotnisko musi mieć dużo zapasowych. Dzięki temu Poznań, Gdańsk, Pyrzowice etc będą miały sens istnienia...

Sam to paliwo pewnie tankowałeś tylko o tym nie wiesz 

Opublikowano (edytowane)

@hubertuss, gdzieś tam, wyżej, napisałeś, że chce Ci się śmiać...wiesz co? ja to leję, dosłownie leję i kładę się ze śmiechu, gdy piszesz, że już niewielu (w tym i Ty rozumiem) wierzy w dane rządowe odnośnie koronawirusa, a kilka zdań poniżej, podajesz za przykład...kogo?...BIAŁORUŚ😂

Chłopie, Człowieku...ogarnij się, proszę...No bo się faktycznie posikam😂

Edytowane przez bezbarwny
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, nie napisał:

@hubertuss

oszczerco -co ukradł, komu i ile??

Wystarczy co nieco popatrzeć posłuchać lub poczytać w jakich kolwiek mediach oczywiście nie pisowskich by zobaczyć co i jak kradli bracia Szumowscy. Bo jak inaczej nazwać fakt, gdzie brat ministra sam ubiega się o dotacje i sam jest członkiem komisji je przyznającej. A że kradli to oczywiste bo co za te pieniądze zrobili. Nic. Naprawdę nie chce mis ie tu opisywać kolejnych przypadków ubiegania się o dotacje i nawet w przypadku wcześniejszej odmowy załatwiania pozytywnego spraw. A, ze Szumowski ma swoje na sumieniu to świadczy o tym zapisanie majątku na żonę. Ile nakradli to też możesz sobie w mediach znaleźć.

54 minuty temu, Ursus932 napisał:

@hubertuss ta żywności tak drastycznie drożeje dzięki PiS ?

Pomijając że wielkie gówno te ceny poszły do góry 

Ja nie jestem od ewangelizowania , tylko pytam po uja robić coś co mi nie odpowiada 

Ano drożeje. czy gówno czy nie gówno to nie wiem. Ale bardzo łatwo możesz sobie w necie sprawdzić. To naprawdę nie trudne wystarczy wpisać frazę w przeglądarce.

https://www.wiadomoscihandlowe.pl/artykuly/dynamika-wzrostu-ceny-zywnosci-w-2019-r-co-podroze,51689

Takich wykresów jest cała masa w sieci.

33 minuty temu, rocknrollnik1 napisał:

Już nie mogę patrzeć na Twoje wypociny.

Jeśli dla takiego wszechwiedzącego europejczyka dane z Białorusi czy innego państwa z dawnego bloku wschodniego są wiarygodne to... gratuluję.

500 + nie jest na pewno programem idealnym,ale najbardziej sprawiedliwym w swej prostocie.Prędzej zabrałbym renty pijaczkom,co całe życie nic nie robili,tylko patrzyli co by tu zaj..ć i się za to nachlać.Podobnie te wszystkie zasiłki  z MOPSów i GOPSów dla młodych ,zdrowych ludzi.To jest patologia.

Socjal "na dziecko" jest płacony chyba w całej Europie i tam nikt nie płacze z tego powodu.

A motywacją ludzi do pracy powinna być odpowiednia stawka za godzinę uczciwej pracy i komfortowe (zależnie od rodzaju wykonywanej pracy) warunki pracy.

Jeśli ktoś jest tak mało rozgarnięty ,że woli przeżyć życie za 500 + co jest dość przykre ,ale prawdziwe to tylko wypada mu współczuć i jego dzieciom.

Ci wielkoduszni pracodawcy przez całe dekady wykorzystywali pracujących ludzi płacąc im 2-4 zł/h  i jeszcze nieustannie straszyli ich słowami " w kolejce mam 20 stu na twoje miejsce" a teraz przynajmniej są zmuszeni ustawą do płacy minimalnej.Skończyło się eldorado.

W krajach Zachodniej  Europy w firmach państwowych ,spółdzielniach itp nie ma takiego rozstrzału w wynagrodzeniach pomiędzy szeregowym pracownikiem,a prezesem.Może tu jest problem.Prezesi  w Polsce zawsze będą tacy biedni i pokrzywdzeni gdy muszą uczciwie zapłacić pracownikom.

Poza tym biorąc  pod uwagę nawet tarczę antykryzysową  to jest to niewyobrażalna wręcz pomoc dla firm i przedsiębiorców.Niektóre ciągle pracują ,mają zamówienia a z państwa dostają pomoc ok miliona zł miesięcznie (spory zakład w okolicy).Dostają 2600zł na głowę od państwa , przerwa w ZUSie  i jeszcze mogą wziąć kredyt w wysokości ok 39 tys zł na jednego pracownika,z którego spłacić muszą tylko 7 tys zł.To świadczy o braku działania państwa? Lub działaniu w złej wierze?

Lepiej było usłyszeć  że " ....kamieni kupa"? Albo "...j z Polską Wschodnią"?

Ale zawsze łatwiej nasłuchać się niemieckiego tvnu  i powielać głupoty o torcie ze swastyką z wafelków ,żeby tylko zaszkodzić Polsce bo szparagów nie ma komu zbierać.

Wypociny to co najwyżej sam produkujesz. W czym są gorsze dane z Białorusi od innych. Czyżby wszyscy kombinowali z testami jak pis i starali się zaniżyć liczbę chorych. A może zgony też ukrywają. Jesteś po prostu śmieszny. Myślisz, ze jak do kogoś napiszesz o wypocinach to staniesz się wiarygodny. Jesteś po prostu następnym na tym forum miłośnikiem socjalizmu i tyle.

3 minuty temu, bezbarwny napisał:

@hubertuss, gdzieś tam, wyżej, napisałeś, że chce Ci się śmiać...wiesz co? ja to leję, dosłownie leję i kładę się ze śmiechu, gdy piszesz, że już niewielu (w tym i Ty rozumiem) wierzy w dane rządowe odnośnie koronawirusa, a kilka zdań poniżej, podajesz za przykład...kogo?...BIAŁORUŚ😂

Chłopie, Człowieku...ogarnij się, proszę...No bo się faktycznie posikam😂

Nie pasuje ci Białoruś to weź se inny kraj bloku wschodniego. CO też nie pasuje? Czyżby też kombinowali z testami jak pis.? Zrozum niższa śmiertelność mieszkańców krajów bloku wschodniego to jest reguła nie jakiś wyjątek na Białorusi. Możesz się śmiać bo tylko tyle ci zostało. Argument niskiej śmiertelności jako skutek działań rządu pis został obalony. I możesz się śmiać ale z siebie, ze w ten argument wierzyłeś.

Czechy otworzyły granice dla przyjezdnych bez kwarantanny. Wszystkim swoim sąsiadom oprócz Polski.

Edytowane przez hubertuss
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v