Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

no jednakowo źle oceniam epitety typu "pisuar" i nigdy takowego nie użyłem a co najwyżej w cytacie i tak samo potępiam epitet "popapraniec tak że sądzę że wykazuję jakiś tam poziom równowagi i jednak szacunku do każdego nawet większego niż na jaki wielu by zasługiwało.

Mam szacunek i do głupoty bo ta ma prawo istnieć i często trzeba jej bronić przed nią samą ale agresja zawsze spotka się z moją agresją a kpiny insynuacyjne poczytuję za agresję i na głowę sobie wejść nie pozwolę..

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
40 minut temu, Ulman napisał:

Pieniądz który nie jest w obrocie jest nieefektywny bo nie pracuje. Nikt normalnie myslący nie będzie trzymał dużych środków na koncie po to żeby po prostu lezały.

Jednak obecna sytuacja pokazuje że ludzie myślący  którzy nie żyli i nie prowadzili firm z dnia na dzień  teraz mają się dobrze a ci wszyscy golodupcy co funkcjonowali z dnia na dzień  teraz płaczą 

Opublikowano
6 godzin temu, Roman176 napisał:

mam rozumieć ze pracujesz w sanepidzie i twoje doświadczenie na tym polega ??  chyba nie jesteś na tyle głupi powtarzasz co za peło ?  i masz jakieś odwzorowanie tego co piszesz ?? 

aha a dzisiaj jestem zdrowy wynik negatywny poniedziałek do pracy a we wtorek mam obawy daj mi instruktaż co mam robić ? 

Roman już nie mam siły powtarzać. Gdyby rząd testowa na Śląsku na taką skalę jak teraz to możliwe, że w kopalniach by się nie działo to co teraz. A przynajmniej dużo większe prawdopodobieństwo, że był by spokój. więcej testów w kwietniu to większe możliwości izolacji chorych bezobjawowych ze społeczeństwa i większe możliwości obrony kopalń i innych dużych zakładów przed wirusem.

3 godziny temu, galan99 napisał:

Tak ten projekt popieram 3 razy składałem podanie o pozwolenie i nie dali a powinien każdy mieć dostęp do broni .

Ale żeś sobie laurkę wystawił. Nie wiem czy się śmiać czy się cieszyć, ze tego dostępu nie ma. 

Mój jedne kumpel walter remington - pompka i kałasznikow. Drugi kumpel z pracy co najmniej dwie lub trzy sztuki. następny kumpel z pracy m16, jakiś krótki i również pompka. Pierwszy ma już od ponad 10 lat pozwolenie. Ci dwaj z pracy poniżej 10 lat. Więc jak widać ludzie dostają pozwolenia nawet na automaty. Oczywiście z funkcją automatyczną zablokowaną, która można tanio odblokować. I z tego co rozmawiałem z pierwszym kumplem tym nie z pracy to sporo znajomych jego ma spluwy a jeden nawet 63 sztuki.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

Kto to pisze chyba twoi koledzy

moim kolegą jesteś i ty i każdy z kim skazany jestem żyć w tym kraju i jeśli wytknę jakiś błąd racjnalnie to oczekuję racjonalnych kontrargumentów a nie ... dobra bo się potarzam
Ja świat postrzegam inaczej niż tylko podział na "jednych" i "drugich" gdzie w końcowym efekcie zostaną tylko z jednej grupy bo tylko tak jest normalnie.
Otóż nie jest normalnie i kogóż to za "moich kolegów" uznajesz a kogo nie wedle jakiejś chorej wizji dwukolorowości wszystkiego co musi byc albo białe a reszta co nie biała to musi być czarna.
Mamy taki sam problem bo jak nam czy jedni czy drudzy kraj do reszty rozwalą to co wtedy?
za późno będzie na kolegowanie z kimkolwiek bo pozostanie zasada - ratuj się kto może.
Ja twierdzę że obecna władza poziomem degeneracji niebawem osiągnie stan poprzedniej bo niewiele wskazuje aby dobrym kierunkiem była afera w radiowej trójce, wybory za wszelką cenę choćby i telepatycznie (no tak tu lekka insynuacja ale sądzę że akceptowalna)
To my razem mamy wspólny problem bo poddajemy się dzieleniu na grupy "kolegów" a kto w tym obecnie wiedzie prym?
kto hołduje najniższym instynktom? czy opozycja czy władza tucząc skrajnie propagandowe media i żerując na frustracji nieudaczników którym nigdy i nigdzie nic się nie uda jeśli kto ich za rękę nie poprowadzi to władza zamiast prowadzić szczuje.
no i co z tego że na jeszcze (na razie zanim sama im nie dorówna) gorszych od siebie. Tak do niczego z nikim nikt nie dojdzie po za konfliktem i rozwaleniem reszty tego co w nas zostało po konsolidacji przeciwko komunie... o ile jeszcze coś zostało.

a tam co się do diabła dzieje?
https://wiadomosci.onet.pl/swiat/zabojstwo-floyda-gwaltowne-protesty-w-usa/d40nrw6
i nawet a propos, tylko tam rzeczywiście i dosłownie "czarno vs biało"

chociaż i u nas niewiele lepiej
https://wiadomosci.onet.pl/kraj/warszawa-plakaty-oskarzajace-ministra-lukasza-szumowskiego-pis-apeluje-do/bnmvrjz
no ale tutaj ktoś zrobił przysługę obozowi władzy bo takie coś rzeczywiście tylko "szumowina" mogła porozwieszać i tak to będzie społecznie odebrane i aż nie chce się wierzyć aby celem było zaszkodzenie Szumowskiemu takim poziomem "propagandy" politycznej

no i "Skiba" to jednak ma i cięty i ineligentny dowcip jak pyta - "Dlaczego syn Prezesa nie był nawet ochrzczony?"
a o co chodzi to można sobie w necie w ramach "pracy domowej" poszukać to każdy sobie przeczyta medium ktore jemu akurat pasuje

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
Opublikowano

tak dla scislosci- kilkanascie lat temu w ue byl rzeczywiscie przymus odlogowania ziemi-zdarzaly sie lata ze to bylo nawet 10 %, przewaznie 5 %.byly takie czasy ze maslo wywozono na statkach i topiono w morzu polnocnym.

Opublikowano

Kolega twierdził że 90% było odłogowane.

Wylewali mleko, topili masło przyorywali kapustę lub cebulę - bardzo susznie. Nadmiary trzeba sprzedać na inne rynki lub zniszczyć a nie jak nasz rząd - skupili jabłko i rozdali na tym samym rynku.  

Opublikowano

W stanach jest to częste tyle że to nie robią rolnicy tylko pośrednicy którzy skupują i gdy nie mogą sprzedać po prostu topią. Robią to tylko i wyłącznie po to żeby za rok nadwyżka z roku ubiegłego nie powodowała spadku cen. W ten o to sposób co roku mamy nową uczciwą cenę. 

Opublikowano
3 godziny temu, hubertuss napisał:

Roman już nie mam siły powtarzać. Gdyby rząd testowa na Śląsku na taką skalę jak teraz to możliwe, że w kopalniach by się nie działo to co teraz. A przynajmniej dużo większe prawdopodobieństwo,

nieprawda przedtem sam pracodawca wykonywał testy ... i tylko skala jest mniejsza nie znasz warunków nie wypowiadaj się test kosztuje 600/650 teraz według twojej teorii i spisku   policz koszt 40 mln ludzi badanie co tydzień ?? czekam na wynik 

4 godziny temu, Ulman napisał:

Nie masz gdzie sprzedać bo żyjesz mentalnie w komunie. Popatrz ile my żarcia eksportujemy.

a ile importowaliśmy ?? 🤫

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Ulman napisał:

Kolega twierdził że 90% było odłogowane.

Wylewali mleko, topili masło przyorywali kapustę lub cebulę - bardzo susznie. Nadmiary trzeba sprzedać na inne rynki lub zniszczyć a nie jak nasz rząd - skupili jabłko i rozdali na tym samym rynku.  

Żywności  nie  godzi  się   niszczyć    lepiej rozdać  za darmo  a  nie  niszczyć  

101949713_3053962794626133_4568328108825

Edytowane przez Gość
Opublikowano
11 godzin temu, Denwer napisał:

Jednak obecna sytuacja pokazuje że ludzie myślący  którzy nie żyli i nie prowadzili firm z dnia na dzień  teraz mają się dobrze a ci wszyscy golodupcy co funkcjonowali z dnia na dzień  teraz płaczą 

A jak chcesz prowadzić firmę jednoosobową jeśli nie z dnia na dzień? Wstajesz rano - fima funkcjonuje.  Leżysz - firma leży.😂😂

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, hubertb napisał:

Aż czekam na komentarz @mirro to jego ulubiony minister. 

Najlepszy  minister  rolnictwa   od   1989  roku 

Opublikowano

Przed 1989  rokiem  to  Rolnicy  mieli  raj   także....

Opublikowano (edytowane)

@Denwer ty masz jakieś życie prywatne??? Czy cały twój świat polega na śledzeniu łopozycji i zachwalaniu pisurków

Chłopie idz ojcu pomóż w obrządkach albo trzydziestkę umyj albo znajdź vse babę

Edytowane przez marulekk
  • Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Denwer napisał:

Przed 1989  rokiem  to  Rolnicy  mieli  raj   także....

Taaa . W PGR chyba .

Opublikowano

@hubertb jak nie mieli jak mieli    z 20  krów  dojnych  żyli  lepiej  jak  dziś  z 100.   z 15ha   większy  pieniądz  jak  dziś  ze 150ha.    25ha  gospodarstwa było  stać  na nowy  kombajn  do tego  budowanie  domu  w  mieście  nie wspominając  o  budowie  budynków  inwentarskich  czy  garaży 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v