Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Denwer - bełkot z bannera pasuje także do rządu. Obecnie PIS. I co w związku z tym? Oprócz oczywiście przyciągania głosów eurosceptyków.

gienio - Pani Szydło wylądowała ba miękkim stołku po szefowaniu kampanii jednego takiego co bym mu teraz dwa złote nie dał. Wiceprezes PIS... Gienio - serio to napisałeś?

Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, hubertuss napisał:

Nie wiem ile było ofert. wszak nie każdy jest kolegą Szumowskiego i jego brata. Zwykły przedsiębiorca który nawet tym handluje od lat nawet się z oferta nie wybierał skoro nie zna Szumowskich. 

A dlaczego się nie wybrał ? Bo od tak że PiS rządzi to ludzie rezygnują z przedstawiania ofert?

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano
1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

@hubertuss To ile było ofert sprzedaży masek Szumowskiemu ?

Żadnej, bo nikt nie chciał się porwać na opchnięcie Państwu masek bez certyfikatów. Było wiadomo że bez poparcia u góry taki numer nie przejdzie. A kiedy znalazły sie dojścia to i nikt już nie pytał o kwity bo towar deficytowy. Wszystko w myśl zasady iż "nie ma takich kwitów których nie jesteśmy w stanie dorobić". 

1 godzinę temu, hubertuss napisał:

UE czy Owsiak jakoś kupili bez kolegów jak trzeba A pis jak zwykle po znajomościach.

Nie PiS kupił po znajomościach, tylko PiSowi sprzedali po znajomości. A to już różnica spora i brak certyfikatów spokojnie można w tym zmieścić.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, nie napisał:

nie mówię, że pis to najlepszy menedżer na świecie, bo popełnia dużo błędów (niestety nie widać nikogo lepszego), ale jeżeli ktoś nie widzi różnicy w zarządzaniu gospodarką, finansami  w porównaniu do po-psl to jest po prostu ślepy/zaślepiony nienawiścią/propagandą (ta uwaga nie jest do dysydenta tylko tak ogólnie)

warto zatem się wysilić i merytorycznie podyskutować to może się okazać że w wielu kwestiach się zgadzamy.
Ja co najwyżej dostrzegam że i Ci najmniej źli zaczynają się psuć z czasem coraz bardziej.
o czym w międzyczasie nieco napisałem i choć zgadzam się że rzeczywiście nie widać nikogo lepszego to nie ustaję w poszukiwaniach.
z resztą tu niecytowaną posta w zasadzie muszę wręcz przyznać że się zgadzam nie mniej zerwanie/wygaszenie umów gazowych z Roją paradoksalnie promuje nordstream bo przestajemy być krajem tranzytowym jeszcze zanim ten nordstream ukończono pośrednio zmuszając jego budowniczych do jednak jego ukończenia i utwierdzając ich że mieli racje jego budową.
O wiele wcześniej przewidzieli rządy pisu w Polsce niż sam pis o tym wiedział? xD
to takie przewrotne trochę pytanie ale czy przypadkiem to my nie jesteśmy nadal rozgrywani jako aż nazbyt przewidywalni? a że przechodzimy na mechanizmy rynkowe w surowcach energetycznych to tylko jeszcze wykończymy własne górnictwo węglowe bo jednak nasz węgiel musi być droższy w porównaniu z "łatwiejszymi" złożami w innych miejscach planety no i energetycznie nie mamy własnych alternatyw tak że i klientem na  energię elektryczną będziemy też na zasadach rynkowych i to bardzo szybko no i wreszcie trzeba powiedzieć że nowe bloki energetyczne nowych elektrowni węglowych w Polsce najekonomiczniej będzie zasilać rynkowo najtańszym węglem a niekoniecznie polskim bo może się okazać że en el z polskiego wychodzi drożej niż kupiona gotowa z zewnątrz ... też zgodnie z mechanizmami rynkowymi.
Czy to wszystko jest pomysł dobrego biznesmena? czy oszołoma ideologicznego któremu się marzy być biznesmenem pro narodowym choć nie ma ku temu predyspozycji?.
Jeszcze raz wspomnę - polityk powinien mieć łapy poucinane jeśli je pcha do biznesu i jedyną jego rolą jest ocena który biznes jest swój a który obcy aby politycznymi metodami sprzyjać swojemu i nic więcej.
Nie przyglądam się szczegółowo czyj jest i kto faktycznie rządzi w Orlenie czyj ma być CPK i wszelkie inne większe inwestycje strukturalne ale wszystko co komercyjne winno być po za politycznym wpływem i jedynie komunalne z zasady niedochodowe ale tylko ze względów społecznych aby np policja sądy nie była stronnicza wedle majętności a armia nie plądrowała własnej ojczyzny zakupami zabawek u obcych czy mnożąc zbędne wydatki na własne utrzymanie i dobrobyt bezproduktywnych przecież żołdaków ponad to co konieczne.

Pewne rzeczy z błędów poprzedników pis zrozumiał ale większość innych błędów zaczyna coraz bardziej pogłębiać z niszczeniem własnej waluty na czele choć tutaj może jestem przesadnym pesymistą bo Premier może mieć rzeczywiście ryzykowny to ryzykowny ale dający szansę na sukces plan przeniesienia naddruku pieniądza po za własny rynek i tutaj nie odważę się oceniać wcześniej niż pojawią się tego efekty no ale On jest bezsprzecznie lepszym fachowcem od finansów od większości z nas  nawet innych na podobnych stanowiskach w innych krajach.
Jakaś doza zaufania jest z mojej strony choć na tyle rozumiem że działa dosyć ryzykownie no ale nic nie ma bez ryzyka.
Nie mniej planowan... stymulowanie gospodarki planowaną z góry inflacją nikomu na dłuższą metę jeszcze na dobre nie wyszło w Historii i aż takiego "Salomona" mamy aby był w tej kwestii pionierem? ja człowiek małej wiary i fakty do mnie najbardziej przemawiają a faktem była ponadplanowo wysoka inflacja jeszcze przed cov i faktem jest postępująca dewaluacja złotówki w kraju który de facto nie ma własnej oferty produkcyjnej a jest jedynie kolonią technologiczną korporacji z wszystkich miejsc planety gdzie kapitał tych korporacji jest po za jakąkolwiek kontrolą tej kolonii i wszystkie wynikające z tego konsekwencje leżą po za kompetencjami kacyków tej kolonii cokolwiek by innego twierdzili. Granie na zniżkę kursu waluty jest wprawdzie proeksportowe ale przeciwko pracownikom najemnym którym płacone jest w tej walucie czyli tu też mamy sprzeczność deklaracji rządu z rzeczywistymi tego rządu poczynaniami
Jedyne co możemy zrobić to odzyskać możliwie najwięcej suwerenności gospodarczej aby ta proeksportowa polityka fiskalna nie służyła kolonizatorom a własnemu kapitałowi ale do tego potrzebna jest odwaga postawienia sprawy przynależności do unii nie za wszelką cenę bo nie musimy przecież od razu z niej występować aby taki argument negocjacyjny do swej puli dołączyć. PiS nigdy nie miał odwagi i najpewniej mieć nie będzie posunąć się do takiej samodzielności i to jest wystarczającym do uznania rządy tej partii za marionetkowe tak samo jak @Alamo w tym wpisie argumentował o poprzednich z resztą słusznie.

post ten bardzo nie pasuje do formuły tego forum ale może być mi przydatny gdzie indziej bo jak już wielokrotnie pisałem af daje technologiczną możliwość przypisania każdemu postowi unikalnego adresu internetowego (linka) itd ... i dodatkowo każdy wpis już w nagłówku datuje. No nic jak życzyć sukcesów temu pomysłowi Jacka i oby jak najdłużej i największy miał z tego pożytek bo mądrze wykorzystany może być przez każdego z nas - użytkowników ten portal a nie tylko do produkowania/powielania śmiecia informacyjnego..... no ;)
no i daje prawo autoryzacji własnych materiałów aby bodaj nie być oskarżanym ja wyżej wymieniony o plagiaty tekstów nie swojego autorstwa do których linków nie podaje i przez google inni szybko wyszukują skąd co i od kogo kopiuje gdzie zestawienie dat publikacji jednoznacznie wskazuje kto od kogo.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, dysydent napisał:

Nie mniej planowan... stymulowanie gospodarki planowaną z góry inflacją nikomu na dłuższą metę jeszcze na dobre nie wyszło w Historii i aż takiego "Salomona" mamy aby był w tej kwestii pionierem?

Salomon nie miał drukarek pieniędzy z których nasi miłościwie panujący skwapliwie korzystają. Tych zaś już nic nie ogranicza bo wiedzą że i tak poza chwilowym utrzymaniem władzy niczego nie dokonają. " Jak piznąć to choć z hukiem". Tak to na chwilę obecną wygląda. 

Choć z drugiej strony patrząc to nie piźniemy dopóki będziemy skwapliwie realizować linię wygodną dla USA, albo nie stwierdzą że czas na ekipę jeszcze bardziej spolegliwą czyli urządzą nam republikę bananową. Dla nich nasze zadłużenie czy budżet to pestka. Są to wstanie wciągnąć ja " k**wa kreskę" ( że tak zacytuję sierżanta USMC z polskimi korzeniami).

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)

https://www.tvp.info/48141961/proby-naruszenia-statusu-terytoriow-palestynskich-zaniepokojenie-watykanu                                          pis jak przejął władze to powiązał kopalnie z energetyką i  na celu po czesci było wyeliminowanie czesciowe importu wegla ,        polityka i biznes hmm znowu jak  nastał koronawirus i w niemczech były spadki zapotrzebowania na energie to nadwyżke niemiecką  przyjeła warszawa adokładniej niemiecki RWE .         pis na początku pierwszej kadencji miał dobre pomysły tylko czym dłużęj  jest  u korytka tym chyba bardziej wpływ na decyzje ma lobby niż  sam PIS utracił zdolność logicznego myslenia i przewidywania .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Kundle , nie buldogi bo buldogi to by swoją kandydatkę nie obsikiwały , tylko kundle  zaatakowały PISioka i obszczekiwały  o te maseczki . Bez maseczek , bez odległości  i jeszcze na debili wyszli . zabójcze koperty niech roznoszą skoro wszelkie obostrzenia mają w d*p,e.

https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,25960198,awantura-przed-resortem-zdrowia-poslowie-opozycji-przerwali.html

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Denwer napisał:

98167775_10224007275635756_2168961259028

co ten obraz mówi ? po za innymi kolorami na marszu

Opublikowano
1 godzinę temu, gienio007 napisał:

Kundle , nie buldogi bo buldogi to by swoją kandydatkę nie obsikiwały , tylko kundle  zaatakowały PISioka i obszczekiwały  o te maseczki . Bez maseczek , bez odległości  i jeszcze na debili wyszli . zabójcze koperty niech roznoszą skoro wszelkie obostrzenia mają w d*p,e.

https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,25960198,awantura-przed-resortem-zdrowia-poslowie-opozycji-przerwali.html

Ja wiem czy na debili. Ogromny majątek może być problemem wizerunkowym dla Szumowskiego pisu a po części i dal Dudy kojarzonego z tym obozem. Kampania się zaczęła. A bez masek chodzą i politycy pisu i tez nie przestrzegają odległości.

Opublikowano (edytowane)

Jako że muzyka łagodzi obyczaje , to ze specjalną dedykacją dla@Denwer

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano
1 godzinę temu, racyl napisał:

co ten obraz mówi ? po za innymi kolorami na marszu

Jak to co ,u góry Polska biało-czerwona A na dole jakto leciało  "zaraza t...."😎

Opublikowano (edytowane)

u góry pewnie zdjecie z 11listopada. latanie z flagą biało czerwoną tez jest jednym ze znaków rozpoznawczych partii politycznych. jedna szczególnie się nią obnosi. oni tak samo wykorzystują flagę jak katastrofę smoleńską

każdy polak doskonale wie jaka jest jego flaga państwowa

A to na dole rośnie w siłę gdy się o nim ciągle mówi w telewizji. czym więcej mówienia i obrzydzania tym więcej ma zwolenników

Jakby nie patrzeć oni też są polakami i też płacą podatki i tak samo socjal biorą

Edytowane przez racyl
Opublikowano
32 minuty temu, Pafnucy napisał:

Jako że muzyka łagodzi obyczaje , to ze specjalną dedykacją co @Denwer

Opublikowano
9 godzin temu, dysydent napisał:

ona już się dzieje; robotyzacja

Już się stała! Natomiast problem jest inny skąd zapewnić finansowanie skoro roboty zrobią wszystko. Teraz czekamy na impuls i wizjonera na skalę Forda.

Opublikowano
26 minut temu, racyl napisał:

Jakby nie patrzeć oni też są polakami i też płacą podatki i tak samo socjal biorą

A czy ktoś im przeszkadza mieszkać i brać kase 

Opublikowano
11 minut temu, soltys48 napisał:

@Denwer wielkopolskie świnioki oprzątnięte?

Umnie żadne zwierzę głodne spać nie idzie nawet dziki

IMG_20200512_132423558_HDR.jpg

Opublikowano

wyciagną i przejdą się z tęczową flagą po ulicy a niektórzy zaraz dostają białej gorączki

Opublikowano

spoko tym sie tak  nie zarazisz. już szybciej złapiesz korone

Opublikowano
8 minut temu, racyl napisał:

wyciagną i przejdą się z tęczową flagą po ulicy a niektórzy zaraz dostają białej gorączki

A Ty wiesz jak ciężki trening trzeba przejść żeby w sobie taki mechanizm wytworzyć?:D

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v