Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, hubertb napisał:

Jaką znowu konkurencję ? W branży IT? Chińczycy produkują sprzęt i to nie wszystko intel do tej pory nie pokazał im jak zrobić procesor. 

AMD architekturę wirtualizowanego RISC Chińczykom udostępniło i przy inwestycjach głównie chińskich AMD Intela powoli z rynku wygryza

i już nie pamiętam do kogo daej odpisuję
Akurat ARM i ogólnie procki typowo CISC dają większą elastyczność programistyczną dla systemów rozproszonych wieloprocesorowych tak że analizując po trendach i naturalnych wymogach rozwoju systemów informatycznych Intel znalazł się w ślepej uliczce bo coraz mniejszy udział mają systemy desktopowe w rynku a coraz większy specjalizowane i bardziej spięte ze sprzętem
DTaras mi napisze zaraz że wirtualizacja pozwala na uruchamianie syatemów zamiennie na obydwu architekturach no ale po co takie kombinacje jeśli obecnie przeważająca większośc użytkowników nie potrafi systemu samodzielnie zainstalować na dedykowanej architekturze..

Coraz bardziej odstaje zachód technologicznie jeśli chodzi o różnorodność oferty w branży IT a to uwertura do jego zacofania.
Rzym też jako pierwszy skodyfikował prawo i później.... upadł bo zdaje się - przekombinował za bardzo

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

pilnuj babcinej emerytury bo rydzyk teraz nie popuści 😂

pil92871290_2591262124317884_61955378826528

Opublikowano

na  obecną chwile to jeszcze jakoscią i awaryjnoscią  chinczycy odbiegają od produktów europejskich i amerykanskich   , ale i to sie zmienia choć  dobra jakosc wiąże sie z zastosowaniem lepszych jakosciowo surowców a to z kolei podnosi cene koncową produktu , 

Opublikowano
17 minut temu, jarecki napisał:

na  obecną chwile to jeszcze jakoscią i awaryjnoscią  chinczycy odbiegają od produktów europejskich i amerykanskich   , ale i to sie zmienia choć  dobra jakosc wiąże sie z zastosowaniem lepszych jakosciowo surowców a to z kolei podnosi cene koncową produktu , 

no akurat jakość piasku na rdzenie krzemowych procesorów mniej więcej na caej planecie jednaka
Liczy się doświadczenie i finezja procesów technologicznych a to przychodzi z czasem.
Najpierw uczymy się robić dobrze a później dobrze i szybko a na końcu dobrze szybko i tanio bo w międzyczasie rynek się zapcha. Tanio było w Chinach produkować tym którzy przeszli te dwa pierwsze etapy u siebie i to co bylo granicą możliwości dla jednych było szkoleniem i punktem wyjścia dla innych. Teraz już zachód konkurencji nie wygra z taniością azjatów i akurat elektronikę zachód oddał bez walki.
Myśl programistyczna jeszcze nie jest domeną azjatów i na prawdę trzeba  rozwagi aby bodaj tę przewagę utrzymać.
A czy uda się hardware-ową dominację odzyskać?
A Polska wygra dominację na rynku motoryzacyjnym nad Niemcami?
USA i elektronika? a co Oni mają. coraz bardziejzacofanego Aple i jakieś Gopro plus tego Intela?
Trzeba w innych branżach im czegokolwiek szukać aby mieli co za azjatycką elektronikę na wymianę to może zbudują sobie roboty w których soft jest ważniejszy nawet od hardware-u.
Na szczęście nie samą informatyką świat żyje bo już by był zdominowany przez Azję wschodnia po całosci.

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, dysydent napisał:

no akurat jakość piasku na rdzenie krzemowych procesorów mniej więcej na caej planecie jednaka

Nie jest jednakowa, mniejsza z tym ale nie do końca produkuje się to z piasku chociaż uproszczenie takie można przyjąć. Wafle produkuje się na maszynach podobnych do tych które mam w pracy metodą napylania próżniowego. 

Żeby było śmieszniej najefektywniejszą technologię którą się dziś stosuje wymyślili rosjanie, ukradli od nich żydzi i przywieźli do stanów. 

Edytowane przez hubertb
Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, hubertb napisał:

chociaż uproszczenie takie można przyjąć

no bo dokładnie mi o uproszczenie chodziło wszak to nie technologiczny temat a do czego zmierzam?

46 minut temu, hubertb napisał:

Intel nie jest w ślepej uliczce tylko jest w najdroższym sprzęcie. Produkuje na potrzeby np. armii, super komputerów itp. Tego rynku nie odda. 

no i gdzie ten Intel produkcyjne zakłady ma fizycznie? w Azji przede wszystkim
Na czym polega dominacja zachodu?
na wysokich marżach i jeśli będziemy służalczo zachodowi nakręcac koniunkturę kupując od nich gotowy wyrób to ani wytworca nie zyska przewagi ani my a bez wytwórcy i nas by zysku nie bylo
Moze by tak wprost z wytwórcą się dogadać z pominięciem pośrednika który nam wmawia że w Azji piasek gorszy i wieśmacki z amerykańskiego lepsze i dla tego pięciokrotnie droższe niz chińskie huaweje czy xiaomi bo broń to nikt nam najlepszą jaką ma nie sprzeda i tu możemy liczyć tylko na siebie podobnie z żywnością i to są gałęzie gospodarki atrategiczne i nawet broń co do zasady dotowane praktycznie bezzwrotnie. Aby miec z czego dotowac strategie to trzeba na rynku konsumenckim zysk wypracować  a na razie to nawet na własnym rynku obcym marze handlowe oddajemy czyli jaką mamy przyszlośc?. wasala.
Mogą sobie jankesi żreć się z Chinami Ukraina z Rosją i czort wie kto z kim jeszcze. Nic nam do tgo i tylko wtedy się wtrącać jesli jawnie mamy w tym interes i mówić to otwarcie i nie bac się że komu to się nie spodoba.
To ze Trump zakazał 5G  huawei budować? a wal się mr Trump jeśli ceną równie dobrej technologii nam nie przlicytujesz to zrobimy z kim nam wyjdzie najkorzystniej dla nas. Jak się panu to nie spodoba toś d.pa nie sojusznik nasz a co najwyzej my twoim wasalem gospodarczym i przy pierwszej okazji spróbujemy się uwolnić tylko raz się odwróć tyłem..
Który z Pisu odwazy się coś takiego powiedzieć?

Polski programista podatek od każdej sztuki/kopii swego softu pisowskiemu budżetowi odprowadza a amerykanskie google czy amazon z podatku zwolnione na polskim rynku
no to albo i z polskiego nie sciągać albo tamtym tyle samo dawalić
dlaczego pis tego nie zrobił?
czyja to jest partia? polska? na pewno nie moja.
Allegro polscy programiści stworzyli ale w polskich warunkach gospodarczych lepiej opłaciło się im obcym tę firmę sprzedać niż dać doić swojej "rodzonej" władzy
a tfu na taką władze!

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Nikt nie wmawia gorszego piasku, po prostu odpowiedni występuje tylko w kilku miejscach na świecie. Chińczycy go importują. Co do dojenia programistów przez władzę to przesadzasz. Sprzedali bo chcieli sprzedać, podejrzewam że dziś plują sobie w brodę. 

Opublikowano (edytowane)

a ja wiem że sobie nie plują
mieli dość polskich oferm urzędniczych co jak wyczują u kogo większe pieniądze to zaraz jak hieny kontrolami i wręcz po łapówki bo koncesje, bo nadzór bankowy bo... nie zamierzam analizy tu Allegro robić ale nie po to tworzy ktoś portal prowizyjny aby go sprzedać. Rzeczywistość prawno gospodarcza sprawiła że to w USA powstała dolina krzemowa a polska komuna zdechła z głodu papieru do d,py nie potrafiąc na koniec wyprodukować i teraz nadaj jesteśmy z tylu bo hołubi się śmieci ludzkie którym trzeba pomóc dzieci utrzymać a ten który coś samodzielnie potrafi to zaraz musi się z tym smieciem podzielić zanim po za granice kraju wyjdzie aby golić obcych tak jak nas golą nie nasze koncerny że niebawem nawet na te dzieci zabraknie bo jeszcze się wirus jakiś napatoczył i wszelkie kunktatorskie plany budżetów napiętych jak barania torba szlag trafia właśnie na naszych oczach.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
29 minut temu, dysydent napisał:

Allegro polscy programiści stworzyli ale w polskich warunkach gospodarczych lepiej opłaciło się im obcym tę firmę sprzedać niż dać doić swojej "rodzonej" władzy

to jest kopia ebaye, szybko sprzedana firmie, której zawdzięcza wszystko czym obecnie jest

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, nie napisał:

to jest kopia ebaye, szybko sprzedana firmie, której zawdzięcza wszystko czym obecnie jest

żadna kopia ebay jest adresowany do idiotów Allegro ma lepsze opisy i większe wymagania co do nich na poziomie fachowym , przynajmniej na razie bo powoli dryfuje to w kierunku sprzedawania kota w worku tak jak na tym ebay-u.

Zawiśc ludzka jest wszędzie i Polacy genetycznie niczym szczególnym się nie różnią od okolicy.
Niczym się nie rożnimy po za tym że zostaliśmy wyselekcjonowani na odpady ktore mało do czego się nadają ponad kopanie dołów bo reszta wyjechała lub wcześniej co samodzielniej myślących została wymordowana jeśli obcej władzy się stawiała.
Straciliśmy wiarę że mozemy miec władzę sprawną i broniącą przede wszystkim najlepszych spośród nas to mamy badziewie co tylko obce tyłki lizac potrafią jednym a pluć w oczy innym  i szybko na zmianę się nie zanosi.
Zamiast arbitrem byc w tej części świata sami arbitrazu potrzebujemy jak wybrnąc z glupich wyborów c w szczycie epidemii wypadły.
a idźcie Wy z takimi rządami co na swoim ładu nie mają kiedy nikt obcy na razie siłowo się tu nie pcha.
na dziś mam dosyć szczerej oceny dziadostwa w jakim przyszło mi dorastac , żyć i na koniec każą mi z tego byc dumnym.
jeszcze dużo trzeba aby na spokój sumienia zapracowac a do powodów do dumy to jeszcze kilka pokoleń o ile kiedykolwiek.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Początki allegro wyglądały gorzej niż e-bay tyle że ten zbyt późno do nas przywędrował i aledrogo już było królem. Teraz na tym portalu jest co raz to mniej ogłoszeń. Nie mniej jednak pomysł wypalił i allegro było chyba w kilku wersjach językowych z tego co pamiętam. 

Opublikowano

Nie napiszę Ci. Winsa z iOSem ma postawioną sieć i napotkałem pierwsze problemy. Pewnie kwestia czasu. Nie mniej ojcu kupuję MacBooka bo pewniejszy.

Ciebie też to drażni?

Opublikowano

Ebay jest portalem do handlu w sieci. Allegro ma tylko z niego pomysł. Odkąd skleiło się z mozolnie bufowaną bazą Ceneo ma spory zbiór danych. Jest lepsze i zwąchało się jeszcze teraz z Ali. To może mieć moc... Znaczy mogło bo obecnie właścicielami są dojarze.

hubert - sześcioletni ipad z obecną, dedykowaną na tablety wersją systemu zjada na śniadanko większość tabletów z Androidem. Dwa giga ramu! Można? Za 1600 zł kupujesz nówkę co goni Androidy po 3000. Polityka cenowa związana z wielkością pamięci jest niestety zwykłym dźwiganiem ceny... Ale człowiek się starzeje szybciej niż te sprzęta. Co do sprzętu to Ci dysydent napiszę, że w kilkuletniej Tesli jest taki komputer, jakiego długo nie będziesz miał w domu.

Do maca jeszcze. Trzeba uczciwie dodać, że jako uniwersalne narzędzie jest trudniejszy od konkurentów

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v