Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, dysydent napisał:

gdyby Duda nie był przez PiS wypromowany na Prezydenta w poprzed... mijającej kadencji to ilu by o Nim dzisiaj wiedziało kto to?

ja na pewno-sam zrywalem jego plakaty przed eurowyborami.

ile kosztuja pokoje w raddisonie czy hiltonie nad morzem-a nie wiem i nawet nie sprawdzam, omijam je z daleka 😛 jutro bede w miedzyzdrojach to zobacze czy jest duze oblozenie, na plazach pusto-pogoda srednia.

Opublikowano
6 godzin temu, galan99 napisał:

Głupoty opowiadacie Rynek rolny działał na przykładzie Rosi ale Unii się ubzdurało nałożyć sankcje gospodarcze kto stracił na tym w Polsce ? .

To samo ASF w Polsce a czemu nie w Niemczech jakaś polityka zadziałała .

@Ulman W czasie korony po jaka cholerę pomaga się pompuje się kasę w gospodarkę co to Socjalizm czy kapitalizm ile Niemcy pompują Euro w gospodarkę .

A naszym głupkom się nie ubzdurało że sankcje potrzebne? Tacy sami kretyni jak i UE. A kogo obchodzi Krym? 

Jak ASF w Polsce a nie w Niemczech to znaczy że nasza włądza jest nieudolna i działa na szkodę obywateli

W gospodarke pompują bo przedsiębiorcy na tyle sa wydojeni przez podatki że nie maja rezerw by przetrwać. Tak jest w socjalizmie.

5 godzin temu, galan99 napisał:

Mówi bo tak trzeba mówić ale kto chciał spłacić żydów przez próbę przegłosowania sprzedaży lasów Państwowych .

Spłaca ich inaczej. Ruda ambasdor dopilnuje.

Opublikowano (edytowane)

Krym zawsze był Ruski licząc o Katarzyny Carycy Niemcy też pompują to co ich firmy też są wydojone przez podatki ? .

To co juz Niemcy wpompowali w gospodarkę Euro to są miliardy od początku nastania Euro , nie wypału tylko wstyd się przyznać bo miło być inaczej .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Napisz lepiej ile kosztowała wycieczka dudy do USA podczas której nic nie załatwił. Nawet poparcie mu nie wzrosło po tej wizycie.

skąd ty możesz wiedzieć co prezydent załatwił a czego nie załatwił?byłeś tam, uczestniczyłeś w rozmowach że trąbisz takie farmazony?

• Like 3
Opublikowano
49 minut temu, hubertuss napisał:

@daron64 nad polskim morzem wydali by duzo więcej na taki hotel. 

W tamtym roku za pokój taki większy dwuosobowy zapłaciliśmy chyba 600z groszami za noc że śniadaniem, w Krynicy.

54 minuty temu, galan99 napisał:

Jakiś Ubek napisał i drze japę .

No tak 0-1, czarno-białe. My-ubecy

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Ywa napisał:

Tak boicie się Pana Trzaskowskiego, wrzucają o nim artykuły i in. więc może zagłosuję na niego, żeby wstawić się za mniejszością.

Masz do tego prawo nikogo nie potępiam kto ma inne poglądy

Opublikowano

https://businessinsider.com.pl/finanse/makroekonomia/13-emerytura-finansowanie-a-slowa-andrzeja-dudy-o-luce-vat/wxx07y6

"Okazało się, że rząd, aby wypłacić dodatkowe świadczenia emerytom utworzył Fundusz Solidarnościowy, który wcześniej miał jedynie służyć pomocy niepełnosprawnym.

(...)

Warto przypomnieć, że pieniądze na zeszłoroczne trzynastki Fundusz Solidarnościowy otrzymał w ramach nieoprocentowanej pożyczki z Funduszu Rezerwy Demograficznej (FRD).

Ekonomiści zarzucili wtedy rządzącym politykom, że drenują FRD, argumentując, iż został stworzony on po to, aby pomóc ZUS-owi w trudnych czasach.

Jego uruchomienie planowano najwcześniej po 2025 r., kiedy to sytuacja systemu emerytalnego się pogorszy za sprawą niekorzystnej demografii

(...)

Koniec końców, wypłata 13. oraz 14. emerytury zaplanowana na przyszły rok to nie jest zasługa uszczelnienia luki VAT, jak mówił prezydent, a kreatywnej księgowości rządu i pożyczek z Funduszu Rezerwy Demograficznej założonego na poczet przyszłych pokoleń.

(...)

Według najnowszych szacunków dr Sławomira Dudka, wieloletniego szefa departamentu polityki makroekonomicznej w Ministerstwie Finansów, a obecnie głównego ekonomisty Pracodawców RP, w 2019 r. luka VAT wzrosła z 24 mld zł do 25 mld zł. Nie zmniejszyła się więc, a powiększyła.

Tego jednak ani rząd, ani prezydent już tak chętnie nie mówią."

Opublikowano (edytowane)

Z tą luką VAT i tą mafia to wielka ściema. Coś tam może i uszczelnili. Ale przede wszystkim budżet wzbogacił się z racji koniunktury, podwyżek cen a przez to wyższych wpływów z vat u. Pis wmówił społeczeństwu, że to zabrali od jakiejś mafii vatowskiej z której nikt nie siedzi.

1 godzinę temu, galan99 napisał:

Po przez 8 lat tyle załatwili żeby to napisać trzeba by doby było na pisanie tylko w Polsce jest do groma Ubecji " My tu k**wa jeszcze wrócimy " I wracają na ulicach i siedzą w Brukseli .

Tak tak tego ubeka masz na filmie dwie strony czy trzy do tyłu. Wyborca pis dzisiaj.

1 godzinę temu, jarecki napisał:

to są zbyt poważnie inwestycje żeby firma sama sobie wybrała kraj do inwestowania , tak samo wielkie inwestycje firm niemieckich bez wsparcia swoich rządów nie zainwestują np w polsce  . ostatnio niemiecki rząd zaproponował inwestycje w krajach europy południowej i wiekszość inwestycji tam bedzie lokowane .

Jeśli firma inwestuje na zasadach rynkowych to sama wybiera. Jeśli rząd oferuje obniżki podatków lub zwolnienia to jest sprawa polityczna. Nie znamy jeszcze zasad na jakich zainwestuje google. Więc póki co to są twoje domniemania.

1 godzinę temu, witejus napisał:

skąd ty możesz wiedzieć co prezydent załatwił a czego nie załatwił?byłeś tam, uczestniczyłeś w rozmowach że trąbisz takie farmazony?

Gdyby coś załatwił to by się pochwalił w kampanii. No chyba, że tak załatwiał, że się tego wstydzi .Tj znowu kupiliśmy coś od USA przepłacając. To tak mogło być.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
3 minuty temu, hubertuss napisał:

Pis wmówił społeczeństwu, że to zabrali od jakiejś mafii vatowskiej z której nikt nie siedzi.

ale przecież ludzie nad tym sie nie zastanawiają.Pewnie myślą że już dawno rozstrzelani. 😂

2 godziny temu, jarecki napisał:

to czy coś załatwił czy nie to raczej niewiesz tego

Przed wyborami nie trzymaliby tego w tajemnicy. Sukces byłby od razu ogłaszany.

Jak ktoś ma znajomych w PZL Rzeszów to może mu powiedzą co amerykanie przysyłali do Polski w ramach offsetu za F16. 😂

1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

Masz do tego prawo nikogo nie potępiam kto ma inne poglądy

Dobrze wiedzieć, przynajmniej nie traktuję tego jako wycieczek ad personam. 😂

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Krym zawsze był Ruski licząc o Katarzyny Carycy Niemcy też pompują to co ich firmy też są wydojone przez podatki ? .

To co juz Niemcy wpompowali w gospodarkę Euro to są miliardy od początku nastania Euro , nie wypału tylko wstyd się przyznać bo miło być inaczej .

Oczywiście ze niemieckie firmy sa wydojone przez podatki. Tam też jest socjalizm tyle że oni nie są takimi paranoikami jak nasz rząd i robią biznes ze wszystkimi.

Tak jak ci napisałem cu=ytatem z Reagana - jak coś działa opodatkuj , jeśli nadal działa wprowadzaj regulacje, jak bankrutuje - dotuj. Tka jest w zidiociałym socjalizmie zarówno u nas jak i w Niemczech 

Opublikowano (edytowane)

@mirro Może myślą, że rozstrzelani. Ale propaganda o rzekomych obronionych przed mafia vatowską miliardach się w głowach wyryła.  Moja sąsiadka na wsi pod niebiosa za to pis chwali,. Że zabrali złodziejom a teraz rozdają.

Opublikowano (edytowane)

No tak Trzaskowski powinien jeździć z każdym kierowca i pilnować. A ten kierowca to Niemiec był? Czy twoja głowa jest w stanie pojąć, ze jak by to była Polska firma to kierowca tak samo mógł by się naćpać czy napić?

Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, mirro napisał:
52 minuty temu, hubertuss napisał:

Pis wmówił społeczeństwu, że to zabrali od jakiejś mafii vatowskiej z której nikt nie siedzi.

ale przecież ludzie nad tym sie nie zastanawiają.Pewnie myślą że już dawno rozstrzelani. 😂

nie siedzi bo co? bo w tvn tak powiedzieli? tak jesteście podatni na propagandę, że uważacie, że jak czegoś nie powiedzieli w tvn to tego czegoś nie ma; tak samo mafii vtowskich nie było - żałosne

Maciej Witucki: Te oszustwa VAT-owskie, to gdziekolwiek słyszę o temacie zorganizowanej przestępczości w Polsce, to już właściwie nie narkotyki.

Paweł Graś: Absolutnie nie opłaca się już produkcji narkotyków, tylko VAT.

Maciej Witucki: Produkcja faktur jest lepsza

Paweł Graś: To jest problem, bo to się, wiesz, to jak stonka się przerzuca, wiesz z obszaru na obszar.

Tomasz Misiak: Tworzysz sieć stu spółek...

Paweł Graś: Jakich stu??? Nie musisz stu tworzyć, no co ty! Problem jest tylko znalezienie... dzisiaj to jest złoto, jutro pręty stalowe, pojutrze wapno, potem olej rzepakowy, potem wiesz, ku**a, każdy towar, absolutnie wszystko możesz... i zanim…

Tomasz Misiak: …machina dojdzie

Paweł Graś: …i potem na końcu masz jeden problem, nawet jeśli dopadniesz wszystkich, dopadniesz całą siatkę, dopadniesz wszystko, to musisz udowodnić, że wszystko było świadome i w złej wierze. I udowodnij siódmej firmie w łańcuszku, że ona miała świadomość, że służy to oszukaniu fiskusa, i że ona działała w złej wierze. A żeby ich dopaść, to musisz właśnie to udowodnić.

Maciej Witucki: A jako nieprawnik - nie ma konstrukcji prawnej, którą można by stworzyć, stwierdzając, że oderwanie rąk od kierownicy w samochodzie w czasie kontroli policyjnej jest...?

Paweł Graś: No niestety nie. No niestety nie.

Tomasz Misiak: To jest nagminne. Ja jestem ogromnym płatnikiem VAT, ja miesięcznie płacę miliony VAT-u, rocznie setki milionów VAT (...) ja nie mam kosztów VAT-owskich (...) w związku z tym ilość ofert, firm, które chcą nam zoptymalizować tą...

Paweł Graś: Taaa

Tomasz Misiak: Dramatyczne. To jest autentyczny problem. Gość do ciebie przychodzi i mówi tak: „Proszę pana, ja panu sprzedam komputery. Wie pan, przecież to się w trzy miesiące zutylizuje. Pan mi zapłacisz połowę VAT-u na fakturę, a ja te komputery...”. rozumiesz przyniesie ci, PRZYNIESIE ci ten sprzęt. To jest jedna rzecz. Przynoszą używany sprzęt komputerowy.

Paweł Graś: Taa

Tomasz Misiak: Powiedz mi jak urzędnik przychodzący do firmy sprawdzi, czy to jest używany sprzęt komputerowy, czy nie?

Paweł Graś: Ta. Taa.

Tomasz Misiak: I ja jutro mogę dokonać zakupu np. za dwa, trzy miliony złotych sprzętu komputerowego, gdzie gościu mi przynosi sprzęt złomowany o wartości tam nie wiem...

Paweł Graś: Yhy.

Tomasz Misiak: ...pięciu tysięcy złotych, czy ilu, bo to zbierają gdziekolwiek za darmo, żeby również... firmy niektóre dopłacają, żeby zabrać od nich pieniądze - i wystawia ci na to fakturę na 3 miliony złotych. Masz 600 tysięcy z VAT-u, temu facetowi oddajesz trzysta, trzysta bierzesz sobie do kieszeni. I jeszcze oprócz tego masz na podatku dochodowym dodatki, bo gość ci sprzedał ten... I to jest wiesz... Znalezienie potem tego jak on to zrobił, co z czym zrobił itp.

Paweł Graś: Rozprawa taaa... biegłych, cuda niewidy. Nie do...

----------------------------------

Edytowane przez nie
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)

@nie -to nie w TVN maja się chwalić ilu zamknięto tylko w TVPis. Chyba włądza niezwłocznie informuje o tak wielkich sukcesach?  A może za jednym razem wyłapali wszystkich i teraz się nie chwalą bo nikogo już nie zamykają.

54 minuty temu, hubertuss napisał:

No tak Trzaskowski powinien jeździć z każdym kierowca i pilnować. A ten kierowca to Niemiec był? Czy twoja głowa jest w stanie pojąć, ze jak by to była Polska firma to kierowca tak samo mógł by się naćpać czy napić?

To nie jest ważne. Propaganda zadała do głów komunikat - Trzaskowski - Niemcy - narkotyki. Tyle ludowi wystarczy

Zbitka, Karczewski - samolot -dziwki albo Poseł Pieta - ojciec rodziny - kochanka   nikogo nie gorszy

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
21 minut temu, hubertuss napisał:

@nie więc kto siedzi?  A pro po tvn. Własnie przed chwilą powiedzieli jak w ustawce w Końskich Dudzie zadawali pytania czytając z kartki ludzie związani z pis.

A powiedzieli jak w Lesznie na ne datę zostali wpuszczeni tylko wyselekcjonowani dziennikarze? że nie dostał się żaden lokalny dziennikarz? że nie padło żadne pytanie związane z regionem? za to kilkanaście razy było nawracane jaki to zły jest PiS , Duda i Kaczyński - ot cały program wyborczy Trzaskowskiego :)))

Opublikowano
21 minut temu, hubertuss napisał:

@nie więc kto siedzi?  A pro po tvn. Własnie przed chwilą powiedzieli jak w ustawce w Końskich Dudzie zadawali pytania czytając z kartki ludzie związani z pis.

A powiedzieli jak w Lesznie na ne datę zostali wpuszczeni tylko wyselekcjonowani dziennikarze? że nie dostał się żaden lokalny dziennikarz? że nie padło żadne pytanie związane z regionem? za to kilkanaście razy było nawracane jaki to zły jest PiS , Duda i Kaczyński - ot cały program wyborczy Trzaskowskiego :)))

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v