Skocz do zawartości

Koronawirus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
55 minut temu, hubertuss napisał:

To co ja pisze w żaden sposób nie wyklucza tego co pisze Jacuś. Te wszystkie czynniki składają się do kupy na niską na tle innych krajów Europy zachorowalność w Polsce. Nie twierdzę, że rząd zaniża te statystyki 10 razy. Ale myślę, że chorych jest więcej niż podaje rząd. I podałem przykład jak to się robi. Zresztą takich przykładów całą masę ludzie podają w mediach. I wcale nie tylko w tvn.

Jak Szumowski może rozkładać liczbę zachorowań w czasie? ty myślisz co piszesz? On jest Bogiem czy to on zaraża i decyduje ilu zarazić?

Wiesz na forum są ludzie lepiej wykształceni ode mnie. Ja skończyłem podstawówkę, wojsko przerwało mi karierę naukową i przewalam ziemię. Jestem wyznawcą Pisu ( tak mnie chyba kiedyś nazwałeś ) także czerpię informacje z jedynego słusznego źródła 🤣. Te wszystkie obostrzenia , nakazy ,izolacje ,kwarantanny miały rozłożyć liczbę zachorowań w czasie.  Być może finalnie nie będzie się liczyła liczba zachorowań ale właśnie liczba zgonów. Co do sytuacji w naszych szpitalach, czy zagranicą jest lepiej ?

https://fakty.interia.pl/raporty/raport-koronawirus-chiny/aktualnosci/news-niemieccy-lekarze-publikuja-nagie-zdjecia-chca-zwrocic-uwage,nId,4465523#comments4-1

Polska Ekstraklasa ma wznowić rozgrywki, w maskach będą biegać po boisku ?

Opublikowano (edytowane)

@dsbh czas pokaże czy lepiej było zabrać się za to ostro i zdecydowanie i rozprawić się raz dwa nawet podając liczby chorych dużo wyższe. Czy patyczkować się z tym dłużej. Popatrz sobie na mapę z linku, który wkleiłem. Policz sobie jak ja. Wyjdzie ci całkiem ciekawy obraz. Jednak chcę cię uprzedzić nie będzie tak kolorowo jak w tvp.

Niemcy liczba chorych 158758 zgony 6126 wyleczeni 117400

Polska                               12089               570                        2655

W Niemczech umiera co 25 chory. W Polsce co 21. Czyli w Niemczech umiera 3,8% chorych w Polsce 4,7%.

W Niemczech wyleczono 74 % chorych W Polsce około 22 %

Jak tam @PawelWlkp kto sobie lepiej radzi? Znowu poległeś.

https://www.medonet.pl/zdrowie/zdrowie-dla-kazdego,zasieg-koronawirusa-covid-19--mapa-,artykul,43602150.html

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)

u nas epidemia zaczęła się później i trudno jeszcze po wzroście śmiertelności ogólnej zestawienia z porównywalnych okresów tego i poprzednich lat jeszcze jednoznaczne wnioski wysuwać.
Pandemia robi wrażenie że idzie falą od Niemiec na wschód bo teraz na Białorusi chyba i Ukrainie jest gwałtowny wzrost zachorowań
u nas dynamika wzrostu jak by nieco spadała n ale załóżmy że dane zachorowań są niemiarodajne i dopiero liczba zgonów w szczytowym powiedzmy tygodniu epidemii i porównanie tego tygodnia ze średnią wieloletnią da najrzetelniejszy obraz co do skuteczności środków zapobiegawczych.
Jeszcze za wcześnie na takie zestawienia.
W Niemczech wydaje się że szczyt mają za sobą u nas jeszcze nie i trudno rzetelnie ocenić
dopiero po spadku liczby chorych znaczącym można będzie podsumować i ocenić czy oprocz wypłaszczenia krzywej u nas statystyczny wzrost śmiertelności na mln mieszkańców był niższy czy jakkolwiek inny od np Niemiec.

jedno co zdaje się osiągamy w przebiegu epidemii to dzienna ilość ozdrowieńców jest/zaczyna być porównywalna z ilością nowych zachorowań w oficjalnych statystykach. Ja obstawiałem ten stan na wielkanoc lub tuż po czyli mogę być zbyt wielkim optymistą i teraz ale jeśli by uwzględnić przypadki bezobjawowe to nie wiem czy nie byłem bliski prawdy której przecież i tak nikt nie zna bo ani badań serologicznych wyników nie znamy bo chyba jeszcze i przesiewowych nikt nie robił ponad tym stanfordem w usa ściślej w kaliforni ale i tam jakoś cicho z potwierdzeniem czy dementi wstępnych danych

wszystko to robi wrażenie narastającej dezinformacji wszędzie
czy nie odnosicie takiego wrażenia?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Przecież piszą tutaj, że minister świadomie tym steruje czy tam rozciąga w czasie. I oby nie było tak, że na zachodzie do wakacji przechorują a my se do zimy będziemy rozciągać. Oni swoich chorych wyłapują dzięki większej liczbie testów i mają duże wzrosty. Ale mogą szybko przez to przejść. A my se będziemy rozciągać bo nie testowani chorzy krążą po ulicach. A rząd się cieszy, że ich mało.

Zresztą co by tu nie piać mit jakoby nasz rząd tak dobrze sobie radził dzisiaj tu upadł. Matematyka go obaliła. A trzeba pamiętać, że Niemcy leczą jeszcze chorych z Włoch i Francji.

Piszesz, że Niemcy szczyt epidemii mogą mieć za sobą. To patrząc na to jak tu się przed chwilą pisowcy zgonów czepili. To mają mniej zgonów po szczycie niż my przed lub w trakcie szczytu.

Opublikowano (edytowane)

ja staram się być jak najbardziej obiektywny na ile potrafię i akurat w temacie koronawirusa nie faworyzuję nikogo a tylko na chłdno analizuję to co widzę słyszę i czytam.
Jakikolwiek by u nas rząd nie był to już przy statytykach podanych prze chińczyków i śmiertelności ponad 3% i zarażalności 70% populacji łatwo można było wyliczyć ze akurat nasza służba zdrowia; jej stan zmuił by każdego do podjęcia wszelkich możliwych w tym i hipotetycznie mało skutecznych środków aby krzywą wyplaszczyć ile się da bo ja pisałem nie raz  bez tego kolejki w polskich lecznicach pubicznych przeczyły jakiejkolwiek racjonalnosci.
No i okazuje się że na razie udało się uniknąć włoskiego scenariusza gdy więcej było krytycznie chorych niż dotępnych respiratorów
a to że przez to u nas dlużej to potrwa niż w Niemczech bezpośrednio z tego wynika.Oni mogli sobie pozwolic na bardziej strome i szybsze przeprowadzenie epidemii no i prowadzą.
Pomoca dla naszego rzadu może byc czynnik naturalny kiedy to wszystkie grypopodobne epidemie wirusowe zanikaja w maju w naszej strefie klimatycznej i tu co najwyżej nadzieję możemy mieć że tak jest bo inaczej rzeczywiście będziemy mieli dłuugi okres pod wysoką presją i to przez cały okres wakacyjny no ale tu pretensję już do samego wirusa i "autorów" opłakanego stanu naszej służby zdrowia już na wejściu.

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

a są?
te pieniądze?
w miesiąc półtora się okaże ale to temat z polityki i nie zachowam obiektywizmu w tej kwestii bo mam swoje subiektywne prognozy czyli nie tutaj ten temat przynajmniej ze mną

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Co mają napisać. Moje liczby ich rozwaliły. To zostaje stara piosenka. Kopacz po nie ma pieniędzy. Czyli przez 8 ostatnich lat polcy i polaki. Cytując pewną panią.

Opublikowano

a już sam nie wiem
zakazać to rządowe szczekadło propagandowe czy co? bo co tam propagandziści sklecą to za dwa dni pospólstwo powtarza jak papugi
no ale tak ten świat urządzony i co zrobisz jak nic nie zrobisz.
Urban powiedział kiedyś że w telewizji za jego rządów robiło się programy ze strachu i dla jednego widza - Jaruzelskiego
ja nie wiem czy ten Urban jaki podręcznik tajny napisał czy to tak zawsze samo sie dzieje?

Opublikowano

z hajsem juz od dłuższego czasu coś nie teges bo 500-setki wprowadzili do obiegu a socjalne państwo długo nie pociagnie, może przyjdzie i posprzata te wszystkie przywileje ktoś kiedyś

wirus tu wirus tam a potem się okaże że król był nagi i wirusa nima a problemy zostaną

Opublikowano

a z wyborami kopertowymi to se chyba sam w stope strzela było tradycyjne zrobić i po zawodach a tak sie będzie pierdzieić z opertami z ich zawartościami zwrotnymi z dziórawymi skrzynkammi torbami listonoszy kserami z danymi i ich brakiem z braie ozliwości za granicą  i innyi bzdetami także obecny bedzie maił szczęście jak wygra bo sądazowo nieżle ale pokazał juz jak wpuszczał poprzedniego do rządzenia a nie miał aktu zgonu w łapie, co sie potem żyrndoli nie szło doliczyć😁

Opublikowano (edytowane)

z wyborami to obie strony grają w gówniarski sposób
jedni przetrzymują do bólu ustawę w senacie ile się da aby "dokomplikować" a drudzy krzyczą że epidemię ci pierwsi z polityką mieszają choć to do qwy nędzy przecież wybory polityczne
w tym przypadku tu wszyscy zachowują się jak banda gówniarzy co się w "pistolety" bawią i kłócą się czy zabity czy nie zabity bo w zasadach nie ustalili że jak tyłek kulką odpustowego pistolca trafi to śmiertelne czy nie
jak banda gówniarzy
smutne bo tacy nami właśnie rządzą na zmianę odkąd większość co młodsza pamięta
znaczy ja pamiętam jeszcze głupszych i gorszych ale to już po za tematem

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Teraz z tego całego burdlu faktycznie wychodzi, że jak chcieli zrobić te wybory to trzeba było normalnie. Kto by poszedł ten by poszedł. A tak się zamotali. Już OBWE paluszkiem grozi. Przeprowadzają jakieś zmiany prawa wyborczego za krótko przed wyborami, za wybory odpowiada Poczta nie PKW> Strzał w kolano jak nic. Chcieli wybory. Trzeba było twardo się trzymać damy wam maski długopisy i głosujcie. Nikt by przynajmniej prawnie nie podważy A tak się zakiwali. 

Opublikowano (edytowane)

a srał ich pies wszystkich
Ja nie wiem co mam robić bo w zasadzie to na wybory nie chodziłem bo nie było na kogo a nigdy nie było wytarczającej motywacji przeciw... a nie, bo  była. Niejakiego Tymińskiego trzeba było wypluć z szeregu ale wtedy głosowałem choć też bardzo niechętnie ale lepszy swój półglówek niż nie wiadomo co
teraz ten Duda nic mi nie zrobił oprócz właśnie pośmiewiska na jakie się zanosi za jedenaście dni na całą okolicę.
Przecież to będzie temat na kilka lat do roztrząsania i klótni
tylko ja w takich wyborach bym się brzydził wygrać tak że nie wiem jeszcze czy długopis będzie mi potrzebny czy zapałki :P

Edytowane przez dysydent
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, hubertb napisał:

Zestawienia ? To jak wytłumaczysz pozycję Luksemburga czy Maroko? Oni dużo testują to dobrze sobie radzą? 

Bardzo dobrze.

Luksemburg chorych 3729 umarło 88 co daje 2,3 % Wyleczeni 3123 co daje 83 % Gdzie dla Polski przypomnę jest to odpowiednio 4,7 i 22 % Nawet Maroko ma wskaźnik umieralności niższy niż Polska bo wynosi on 3,8 % jak u Niemców. Liczba wyleczonych jest niższa niż w Polsce bo 17 %.

Popatrz sobie na wiele krajów europejskich z wykresu na górze strony i policz sobie na podstawie danych z linku np dla naszych sąsiadów z Czech czy Litwy. Zobaczysz, że mają o wiele niższy wskaźnik zgonów na liczbę chorych. Może zrozumiesz, ze czym więcej testów tym lepiej.

https://www.medonet.pl/zdrowie/zdrowie-dla-kazdego,zasieg-koronawirusa-covid-19--mapa-,artykul,43602150.html

Opublikowano

Nie porównaj umieralności z innymi krajami. W Polsce każdy żre jak świnia ino gryle i gryle.Co drugi bęben nosi pół metra przed sobą z ciśnienie 100/200 plus korona wirus i po chłopie

Opublikowano

Czyli mamy festiwal na to kto bardziej głupio będzie próbował tłumaczyć matematykę i liczby. Może być wesoło. Uważasz, że lekarze nie potrafią rozróżnić kto umarł na korona wirusa a kto od grila? Ciekawe kto cię przebije lepsza głupotą?

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, hubertuss napisał:

Po prostu poległeś na tych testach.  Co do umieralności to coś tu @dysydent pisał o zestawieniu liczba zgonów do liczby chorych i tak kolorowo tez nie jest. Zaraz drugi raz polegniesz. Zrozum to nie tvp i widownia pisu. Tu manipulacja liczbami nie przejdzie. Naprawdę nie wielu łyknie równanie kraju z ponad dwa razy większa ludnością i pokazywanie, że u nich chorych więcej. 

No skoro przebadanie jednego na 50 jest mistrzostwem świata to poległem. Skoro 600 osób zmarłych jest gorsze niż 6000 to drugi raz polegne. W Twojej ciasnej głowie nie potrafisz zrozumieć że przebadanie 2 jak  i 6 % społeczenstwa daje marny obraz. Ostatnio na tvn o tym jeden ekspert mówił i konsternacja w studiu. Powiedział że nawet 10 % przebadanych może dawać kiepski obraz. Coś o badaniu w stanach całości populacji poszczególnych miast mowił że dają jakiś tam obraz. Tylko należałoby je powtórzyć po kilku dniach zeby ustalić tendencje. I to na tvn takie herezje głosili, wyobrażasz sobie. Coś przestali o tych testach w ostatnim czasie nawracać na tvn.  Więc te mądrosci o widowni pis zachowaj dla swoich kolegów, może im zaimponujesz. Ja tu cię na tvp  i ich propagande nigdy nie powoływałem, a na tvn wiele razy.

Miałeś napisać jak sąsiada zus i jesli go nie zapłaci odwołać swój niskich lotów post, w między czasie kilka innych tego typu popełniłes.

Liczbe zgonów porownaj do miliona mieszkańców. Zaden kraj nie wie ilu ma chorych to co to za porównanie od czapy ?

Edytowane przez PawelWlkp
Opublikowano (edytowane)

@PawelWlkp Co miałem napisać? Co odwołać? Coś ci obiecywałem?

Widzę podjąłeś desperacką próbę dyskusji z matematyką. Ok twoje prawo. Myślisz, że jak mi napiszesz o ciasnej głowie czy postach niskich lotów to się mniej skompromitujesz?

O mądrości widzów pis to mówił wasz człowiek. Prokurator stanu wojennego oskarżający opozycjonistę nie jaki Piotrowicz.

Dyskutuj sobie dalej z matematyką. Ale jednego nie zmienisz. Niemcy przy wyleczonych 83 % czyli po szczycie epidemii mają śmiertelność 3,8 % a my nie wiem czy przed szczytem czy w trakcie bo dopiero 22% wyleczonych. Mamy już śmiertelność 4,7 %. Więc chyba widać kto lepiej działa. 

Opublikowano
13 minut temu, PawelWlkp napisał:

Zaden kraj nie wie ilu ma chorych to co to za porównanie od czapy ?

I żaden kraj, a szczególnie Polska. nie wie ilu naprawdę codziennie umiera na COVID. Tak że statystyki po epidemii to chyba tylko śledztwo IPN może jakieś pokazać. 

1 minutę temu, hubertuss napisał:

O mądrości widzów pis to mówił wasz człowiek. Prokurator stanu wojennego oskarżający opozycjonistę nie jaki Piotrowicz.

A także znany obrońca pedofilii.