Skocz do zawartości

Koronawirus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, hubertb napisał:

A która waluta na świecie takie pokrycie ma? 

Funt poczytaj ile maja złota to się zdziwisz ile skupili od Ruska złota Funt jest najmocniejszą walutą .

Opublikowano

System pieniężny cały czas ewoluuje. Jeszcze w 1945 r. funt brytyjski był główną walutą rezerwową, wcześniej istniał parytet złota, a w Chinach do czasów Czang Kaj-szeka lokalna waluta była oparta na srebrze. To się zmieniło, a główną przyczyną tych zmian było z reguły nadmierne zadłużanie się rozrzutnych państw. Zatem całkowita zmiana obecnego systemu jest bardzo prawdopodobna. Nie wiadomo tylko, kiedy ona nastąpi. Nie ma jednej funkcji, która pozwoliłaby liczyć moment przełomu. Jest to zazwyczaj kombinacja wielu czynników, które występując oddzielnie, nie mają większego znaczenia, jednak razem tworzą masę krytyczną zmiany. Czasem jest to po prostu dzieło przypadku.

Korona teraz może tak namieszać na świecie że wiele Państw się nie pozbiera .

W tej chwili najbardziej prawdopodobny scenariusz to powrót do parytetu złota. Obecny system fiducjarny, czyli oparty na wierze w siłę państwa jako gwaranta mocnego pieniądza, może się nie utrzymać. Siła dolara nie bierze się z wydrukowanych na nim portretów kolejnych prezydentów, tylko z zaufania do państwa, które za nim stoi. Jeśli finanse tego państwa będą psute przez polityków, jeśli jego gospodarka będzie obciążana nadmiernym długiem, to system ten prędzej czy później upadnie.

I wtedy niewykluczone, że powstanie nowe centrum gospodarczo-polityczne świata. Do takiej roli aspirują dziś Chiny wspierane przez grupę BRICS. Skupują one ogromne ilości złota, licząc, że juan kiedyś może jeżeli nie zastąpić, to co najmniej zrównoważyć dolara. Trudno jednoznacznie stwierdzić, czy i kiedy to nastąpi. Jeszcze kilka lat temu do podobnej roli aspirowała Unia Europejska, tworząc euro, które jednak nie stało się powszechnie akceptowaną waluta światową – równorzędną dolarowi. Przyczyny porażki tego europejskiego projektu należy upatrywać w strukturalnej niewydolności większości gospodarek europejskich i wynikającej z niej słabości politycznej.

Opublikowano (edytowane)

"Poznaj Rolników z Twojej Okolicy i Zacznij Nową Przygodę. Dołącz za darmo już dzisiaj!"

"Meet Single Farmers" jakaś nowa stronka randkowa dla rolników , sparwdzał juz ktoś?

Edytowane przez Roman4321
Opublikowano

Nie widzę żeby wyszli z konieczności . Ładny przykład dają .

Opublikowano (edytowane)

Ale też jest podatny na standardowe metody dezynfekcji.  :)

1 godzinę temu, Pafnucy napisał:

Nie widzę żeby wyszli z konieczności . Ładny przykład dają .

No tu się zgodzę że powinni sobie odpuścić, zwykłym ludziom po cmentarzach też chodzić nie wolno.

4 godziny temu, mirro napisał:

Już wiedzą i działają.

EVPHMPjUwAA-yWe?format=jpg&name=small

Widzę tylko dwóch nie więcej, to woły też policzyli?   O.o o to świnie niech odtąd same biesiadują, pindolę płacić mandacik.  :P  Bociany piert*olone musiały donieść.    xD

Edytowane przez Sean
Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

Szczepionka na weekend jest 

received_2837346453049566.jpeg

dobre to ? 

5 godzin temu, Roman4321 napisał:

"Poznaj Rolników z Twojej Okolicy i Zacznij Nową Przygodę. Dołącz za darmo już dzisiaj!"

"Meet Single Farmers" jakaś nowa stronka randkowa dla rolników , sparwdzał juz ktoś?

hmmm byłem tam popisałem znalazłem   bardzo ładna koleżankę z młodzieńczych lat  nie ruchałem ją jak byłem młody i tego żałowałem później bo była bardzo ładna  .. blondyna ...    i tak przypadkiem napisałem do niej hiha i spotkaliśmy się poruchałem i później kawa uważasz ze kolejność dobra ??  

Opublikowano (edytowane)

Jak papieros był po to jak najbardziej odpowiednia

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

Szczepionka na weekend jest 

received_2837346453049566.jpeg

Podzielił byś się z jedną flaszeczką,  chętnie byś popróbował. Kiedyś dostałem coś takiego na Podlasiu to miało taki goździkowy podsmak. Wchodziło elegancko