Skocz do zawartości

Koronawirus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
41 minut temu, PRIMO napisał:

Zawsze to powtarzam osobom które widzę w maseczkacz 🤣😷

A ja jak widzę w stringach.    :P

Opublikowano

Na bloku wisi taka kartka

65zł abonament: 

2 ciepłe dania codziennie pod twoje drzwi. 

Nie jest to pojedyncze ogłoszenie, jedne są z cena drugie "cenna do ustalenia". Polacy to jednak bardzo przedsiębiorczy naród. 

Opublikowano
11 godzin temu, Sean napisał:

Zgadza się, ale i maseczka i stringi chronią na górze i na dole przed niekontrolowanym kichnięciem  na dalszą odległość.    :P

Stringi to raczej przed smarknięciem 😎

Opublikowano

Po całej tej epidemii jak myślicie jakie zajdą zmiany dla nas zwykłych szaraków? 

Opublikowano

z tym nie noszeniem maseczek, to mi jakoś to nie pasuje. Lekarze noszą. W Korei wszyscy pracują w maseczkach i u nich epidemia na wygaszeniu. Koreańczycy mówią, że maseczka ma chronić abyś ty nie "wypluwał" wirusa. Mówi się o potencjalnie wielu zakażonych, którzy nie mają obiawów.

Opublikowano
10 minut temu, tess napisał:

Jedno jest pewne... Wszystko będzie droższe 😶😏

Ta tylko nie rolnicze w skupach

Opublikowano

Jak to potaniało, nie dobrze...przecież trzeba siebie cenić?

Opublikowano (edytowane)

Nie interesuje się rynkiem  fasolki

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano
1 godzinę temu, hubertb napisał:

tak, 100zł zrobią ci jeszcze zakupy według twojej list i sklepu który im wskażesz.

Dementuje abonament tygodniowy! 

Zmiany zajdą i to duże. Okazuję się że dużo da się zrobić zdalnie

Opublikowano

Moja teoria dot. Maseczek jest taka, mianowicie uważam że chronią innych ponieważ gdybym potencjalnie miał wirusa to nie zarazam,,nie pluje,, na innych ale i tu jest cale sedno na początku minister mówił że maseczki nic nie dają podejrzewam że dlatego żeby ludzie nie powykupowali bo by nawet dla lekarzy nie było!!! Teraz jak się trochę uzupełnily zapasy maseczek to się okazują dobre i trzeba je nosić. 

Opublikowano (edytowane)

gdy odsetek zarażonych w populacji jest niski a do wyboru zarządzenie o powszechnym obowiązku maseczek noszenia to do przekroczenia określonego progu porażenia populacji jest takie zarządzenie statystycznie nieuzasadnione po przekroczeniu jest.
Z góry wiadomo że technicznie niemożliwe jest przebadanie całej populacji na nosicielstwo nawet gdyby testów i testerów była nieograniczona ilość bo zarażenia nowe w początkowej fazie są niewykrywalne i trzeba by co kilka godzin całą populację badać a jeszcze wynik testu nie jest natychmiastowy w przypadku cov.
Wirus swoją specyfiką nie dał szans nikomu na pełne opanowanie epidemii a jedynym sposobem na jej rozprzestrzenienie była pełna izolacja rejonu pierwotnego ogniska co przy mobilności populacji we współczesnych czasach też nie było u nikogo technicznie możliwe.
Maseczki jedynie ograniczają jednoczesną masowość zarażeń i obowiązek ich noszenia wynika z jedynie statystyki. Jego skuteczność też jest jedynie funkcją statystyczną a jeszcze aspekt innych chorób przez te maseczki stymulowanych tak że trudno nawet statystycznie uchwycić najoptymalniejszy moment ich obowiązku powszechnego.
Tutaj nie miejmy do nikogo pretensji bo stale pojawiają się mutacje różnych patogenów które są potencjalnie śmiertelne dla nosicieli ale jeszcze zależności takie jak łatwość przenoszenia, śmiertelność i wiele innych sprawiają że na granicy prawdopodobieństwa jest aby jakaś z milionów mutacji jakie dziennie się w Naturze pojawiają spełniła kryteria powstania cech spełniających wszystkie uwarunkowania dla pandemicznego potencjału.
Cov to spełnił bo jednak mieści się to w prawdopodobieństwie bodaj minimalnym a Natura testuje wszystkie możliwe kombinacje no i raz na jakiś czas "trafi".

w.g mnie człowiek i jego współczesna nauka jest za głupi aby stworzyć takiego patogena niejako z projektua dla czego to już odrębny temat czysto z teorii ewolucji systemów nie mniej cov uznaję za jedno z wielu jak najbardziej naturalnych zdarzeń w dziejach życia na tej planecie.
Co najwyżej człowiek może niejako korzystać z okazji dla wykorzystania w jakieś sposoby do rozgrywek we swych partykularnych interesach

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Minister Szumowski twierdzi że jeszcze przedwczesne
On dysponuje lepszymi danymi niż ja i zbyt mały odsetek ozdrowieńców zwyczajnie zmarnuje testy wykazujące przeważającą ilość populacji bez przeciwciał które to osoby i tak trzeba będzie ponownie przebadać po jakimś czasie gdy ilość dzienna ozdrowiałych przekroczy ilość nowych zakażeń; prawidłowość nieuchronna każdej epidemii
Zapewne rząd dopuści komercyjnie takie testy a odwlecze finansowanie z budżetu przynajmniej do czasu gdy statystka uzasadni ich wykonywanie.

Zakładając że rząd nie wykorzystuje propagandowo epidemii do wykazania swojej skuteczności bo gdyby okazało się że np już dziś bardzo duży odsetek populacji przechorował cov wcześniej zanim nauczono się wirusa wykrywać lub bezobjawowo kiedykolwiek to wtedy wiedza o tym ukryta może być przydatna politycznie, gospodarczo kiedy i że epidemia sama zaniknie a można sobie przypisać jakieś w tej materii zasługi niewspółmierne do rzeczywistości.

na dzisiaj nie wiem czy prowadzone są już testy komercyjne ani na ile są trafne i czy ktoś... ilu z takowych skorzystało, ani nie ma oficjalnych danych rządowych z czysto naukowych badań tą metodą aby ocenić jaki odsetek, promil czy większy ułamek już cov przechorował

zwyczajnie nie wiem jaki jest stan rzeczywisty bo nikt tego wiarygodny nie opulikował ani w Polsce ani w Chinach ani nigdzie indziej.
albo nie wiem gdzie szukać.

Porównanie skali zachorowań u nas do innych krajów każe wierzyć że nasz rząd mówi prawdę ale zakazał lekarzom bezpośrednio się wypowiadać w kwestii pandemii a to by wskazywało że kłamie w przez siebie redagowanych oficjalnych komunikatach czyli nadal jestem głupi 

z mojego takiego wielgachnego posta na temacie politycznym można też wnioskować że rząd może wykorzystywać ogólny zamęt do m.in wykupu starych zaległych obligacji skarbowych metodą "na powieściowego Dyzmę" co nawet było by niegłupie w długofalowej polityce fiskalnej bo oddłużyło by Polskę zewnętrznie kosztem zwiększonej inflacji wewnętrznej już pomijając jak Dyzmie to wyszło to jednak mogą dawać tym sobie moralne usprawiedliwienie do wykorzystania "partykularnego" tej epidemii by kłamać. Nawet z punktu zagrożenia, ryzyka epidemiologicznego dla przeciętnego Kowalskiego to dobrze gdyby nawet kłamali z tego akurat powodu no chyba że zbędnie podbita inflacja ale to temat nie na tutaj

Jak pisałem nie jest łatwe opisanie przestrzennego pojmowania procesów wielopłaszczyznowych od siebie wzajem zależnych i ja tego nie potrafię, a przynajmniej krótko :) 

Edytowane przez dysydent