Skocz do zawartości

Koronawirus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, PawelWlkp napisał:

Nie rozumiesz co piszą co niektórzy że nie leczy się na inne choroby bo covid czyli co mają leczyć jednych i drugich w jednym szpitalu wg tych mędrców . Taki primo i inni twierdzą że chyba wogóle żadnego covid nie ma tylko to jakiś spisek. Takich ludzi jest z 20% no To też wina PiS? I co takim ludziom powiesz ty albo ja jak oni twierdzą że wirusa nie ma, albo że był od zawsze i to zwykła bezobjawowa grypa. Jednego takiego znam vo pod tlenem teraz siedzi, bo taki był cwany a teraz kiepsko z nim. Ale zdrowemu jesteś w stanie wytłumaczyć bo ja nie. A ile było przypadków latem w całej Europie. Mniej niż teraz w jednym kraju. Wg ciebie to za inne kraje też odpowiada PiS? Pisałeś że cały świat sobie poradzi z pandemia aby PiS nie da rady. I jak wizjonerze sobie świat poradził, chyba tak samo jak PiS. No niektórzy powprowadzali na nowo lockdown to chyba jeszcze gorzej bo u nas jeszcze zdrowi funkcjonują normalnie a w takiej Hiszpanii i Francji wszędzie trzeba mieć papier na przemieszczanie.

Ja bym chciał przypomnieć, ze latem sam premier jak by nie było z pisowskiego rządu tłumaczył ludziom, że korona jest w odwrocie i nie trzeba się jej bać. Sam widziałem w tv jak dziennikarze pytali Dudę na początku września dlaczego nie chce zwołać rady bezpieczeństwa i porozmawiać z opozycją na temat strategi walki z koroną na jesieni. Duda odpowiedział, ze nie ma potrzeby bo korona jest w odwrocie i nie ma co siać paniki. Pamiętam jak dziś. Więc co się dziwisz. Zresztą w społeczeństwie zawsze będzie jakiś odsetek wierzący w spisek czy inne bzdury pomimo braku dowodów. Tak jak np ze Smoleńskiem. Brak dowodów na zamach ale dużo ludzi dalej w niego wierzy. Tak samo jest z koroną. Wielu pomimo ewidentnego wzrostu liczby zgonów i tak nie wierzy, ze to korona choć dowodów by powiedzieć, ze państwo oszukuje nie mają.

Jeśli chodzi o to jak pis sobie radzi a jak inni. To wiesz jak to jest są lepsi i są gorsi. Ja wiem, ze rządowa propaganda tylko gorszych pokazuje. By pokazać, ze u nas lepiej. Ale wiesz mnie całe życie uczyli oglądać się na lepszych a nie na gorszych. A jak rodzicom mówiłem w podstawówce, ze inni też dostali dwójki to mi mówili, że ich inni nie obchodzą. Zresztą co tu dużo mówić Horała jeszcze kilka dni temu w tv piał zachwytem jak to pis sobie dobrze wręcz fenomenalnie radzi. Po prostu pis uwierzył we własną propagandę, która jak wiadomo kłamie. A widać, ze rząd nie ma żadnej strategii. Działania są od sasa do lasa. Przykładem zamknięcie cmentarzy. A potem płacenie odszkodowań. Ok zachorowań jest dużo wszędzie. Ale nie wszędzie działania rządów są tak chaotyczne. Niemcy oferują innym leczenie ich chorych bo mają luzy w szpitalach. Oferty poszły do w zasadzie wszystkich sąsiadów. A czy nasz ledwo wydolna służba zdrowia jest w stanie przyjmować chorych z zagranicy?

Opublikowano

dewizowców chętnie przyjmnie, oby tylko politycy dali im taką możliwość. Inna sprawa czy ktokolwiek z zachodu chciałby się w naszej służbie leczyć.

teraz politycy mają wolne, to ja proponuję wszystkich (przynależność partyjna nie ma znaczenia) zagnać do pomocy w szpitalach. Sporo z nich to przecież lekarze, których tak brakuje nam w kraju.

Opublikowano
2 godziny temu, hubertuss napisał:

Niemcy oferują innym leczenie ich chorych bo mają luzy w szpitalach. Oferty poszły do w zasadzie wszystkich sąsiadów. A czy nasz ledwo wydolna służba zdrowia jest w stanie przyjmować chorych z zagranicy?

i sie okażę żę  to Polscy lekarze leczą Polaków w niemczech .

Opublikowano

Niemcy mające dwa razy tyle ludności co Polska mają dziennie podobne przyrosty zachorowani. Na poziomie dwudziestu kilku tysięcy chorych. To się nie ma co dziwić, ze ich służba zdrowia ma moce przerobowe dla sąsiadów. NIemcy jednak się przygotowali do jesieni. Pisowski rząd nie

https://tvn24.pl/najnowsze/koronawirus-w-polsce-marszalek-wojewodztwa-lubuskiego-chce-skorzystac-z-pomocy-niemiec-4748845

Tą panią pisowcy za taką zdradę propagandy sukcesu postawią pewnie przed plutonem egzekucyjnym.

Opublikowano

Bo Niemcy są zdyscyplinowani,  każą chodzić w miseczkach to chodzą,  trzeba zachować dystans to się omijają. A w Polsce każdy h*j na swój strój.  Zero dyscypliny. Każdy mądrzejszy od Pana Boga. 

Opublikowano

@6465 pier******e kota za pomocą młota. 

Znajomy wrócił nie dawno z Niemiec i tam nie ma takich cyrków z obostrzeniami. 

Idziesz do sklepu maseczka obowiązkowa a jak nie masz to wypad a w parkach już maseczka nie obowiązuje. 

W pubach kiedy idziesz na chmiela też nie obowiązuje. 

Opublikowano
Dnia 9.11.2020 o 20:45, galan99 napisał:

Premier na konferencji już wygłosił że marzec / Kwiecień będzie w Polsce szczepionka w 90 % skuteczna firmy Amerykańskiej i Niemieckiej kto zechce może się zaszczepić , pierw seniorzy , służba zdrowia i mundurowi .

ale nie napisałeś najważniejszego!!! jakie są konsekwencje tej szczepionki, oraz że jest skuteczna w 90% .Ja bym się nie dał zaszczepić nią.

Opublikowano

w marcu prof. Gut mówił, że prawdopodobnie przechorujemy go wszyscy, tylko oby nie naraz bo braknie łóżek w szpitalach. Jeśli rząd wprowadza obostrzenia z dnia na dzień wieczorem, to znaczy, że planu nie ma. Te gadki o wirusie w odwrocie były nieodpowiedzialne i na potrzeby wyborów. Mam rodziców po 70-tce i wiem co to znaczy odwołany zabieg w szpitalu, sam jestem po onkologii i powinienem mieć teraz kontrolę w szpitalu, ale jest przekształcony na jednoimienny i oddział jest zamknięty. Wk...a mnie szwagier i jego żona którzy w wirusa nie wierzyli i maseczek nie nosili. Teraz od dwóch tygodni temperatura ponad 38 i oboje pozytywni. Jak by mogli to by do szpitala kominem weszli tacy zesrani.

• Like 1
Opublikowano
55 minut temu, PRIMO napisał:

@6465 pier******e kota za pomocą młota. 

Znajomy wrócił nie dawno z Niemiec i tam nie ma takich cyrków z obostrzeniami. 

Idziesz do sklepu maseczka obowiązkowa a jak nie masz to wypad a w parkach już maseczka nie obowiązuje. 

W pubach kiedy idziesz na chmiela też nie obowiązuje. 

To jest akurat fakt. W wielu krajach dzieci chodzą do szkoły itd. A u nas jak zwykle bałagan. Z jednej strony panika i działania na wyrost z drugiej olewanie innych spraw przez rząd. Przykładem pogrzeby. Jak osoba, która umarła na covid jest w worku i w trumnie. A przedtem ciało było zdezynfekowane to dlaczego na pogrzebie nie może być nikogo. Przecież wirus z tego worka w trumnie nie wyjdzie. Z drugiej strony to bezmyślne zamkniecie cmentarzy w ostatniej chwili a potem wypłaty odszkodowań. Rząd nie przygotował żadnych procedur choćby latem. Teraz jest problem, ze brakuje kornerów bo jest jeden na całą gminę. Zwłoki może odbierać z danego szpitala jeden zakład. To wszystko się zapycha/. To samo szkolnictwo. Zero przygotowań do zdalnej nauki. Brak konsekwencji jeśli dziecko nie bierze w tym udziału.  Rząd nie radzi sobie z tym wszystkim na nic nie jest przygotowany.

Opublikowano

tera na chwilę włączył tVp i na info jakiś lekarz śpiewa że wirus jest  bo Górniakowa zaśpiewała że nie ma .

apel do ozdrowięńców  by oddawali krew tylko za darmo, powinni dla każdego oddajacego 500+ i całowac po nagach że raczył przyjść a to wcale duży pieniądzy by nie było  a jak by sytuacje poprawiło, skoro tyle potrzebują osocza to przy tych kosztach co na drukowanie utopili była by okazja do poprawy wizerunku

Opublikowano
10 godzin temu, hubertuss napisał:

Niemcy mające dwa razy tyle ludności co Polska mają dziennie podobne przyrosty zachorowani. Na poziomie dwudziestu kilku tysięcy chorych. To się nie ma co dziwić, ze ich służba zdrowia ma moce przerobowe dla sąsiadów. NIemcy jednak się przygotowali do jesieni. Pisowski rząd nie

https://tvn24.pl/najnowsze/koronawirus-w-polsce-marszalek-wojewodztwa-lubuskiego-chce-skorzystac-z-pomocy-niemiec-4748845

Tą panią pisowcy za taką zdradę propagandy sukcesu postawią pewnie przed plutonem egzekucyjnym.

Niedawno się Czechami zachwycales jak to sobie radzą. Zeby z Niemcami nie było podobnie. 

Opublikowano

zdalna nauka teraz w miare wyglada-jakos to w miare  idzie, przynajmniej w 8b 😛   na wiosne to byla prawdziwa parodia, teraz nauczyciele i system sa przygotowani.

prezes firmy ktora "wynalazla" szczepionke na wirusa. od razu sprzedal jej akcje, pare groszy ekstra przytulil,- o czyms to swiadczy. jesli sam nie wierzy w jej dlugofalowe powodzenie..

Opublikowano (edytowane)

A kogo będą szczepić? Tak jak u nas jakiś profesor powiedział. Jeśli to tępo się utrzyma to zanim to dotrze do Polski to połowa społeczeństwa przechoruje.

Apeluje się do ozdrowieńców aby oddawali osocze. Ale jest bardzo mało separatorów do jego przetwarzania. Jest ich po prostu bardzo mało. No bo przecież zamiast altem się o nie postarać to mówiono, że korona w odwrocie.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

kogo beda szczepic ?? chetnych 🤣

najpewniej nikogo ale wyprodukowane szczepionki trzeba bedzie kupic ,zaplacic i wyrzucic jak to niedawno bylo w zachodniej europie -miliony szczepionek na swinska czy ptasia grype wyrzucono-malo kto chcial sie szczepic choc byly w miare szybko wyprodukowane.

Opublikowano

zapomnieli dodac że do transportu szczepionek i ich stabilności potrzebna jest niska temp przechowywania więc na razie lipa ale może dlatego zespół juz pracuje nad dystrybucją, dilerka się szkolic będzie😌

Opublikowano

Szczepionki mają być przechowywane w - 80 st C. Szczerze powiem nie wiem czy powiedzmy na poziomie lecznictwa gdzieś w powiatach są takie przechowalnie/chłodnie. Oby ta szczepionka nie okazała się jakąś lipą. Jeśli by dotarła gdzieś w styczniu do nas to jeszcze jest sens szczepić. Jeśli dotrze w macu to będzie musztarda po obiedzie.