Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, kibix napisał(a):

Opłacalność upraw takiej 5/6 bez dopłat to nie porozumienie. Teraz takie gleby idą na Lubin/groch i duże gospodarstwa robią dzięki temu strukturę w dopłatach. Pewnie i w tym wypadku tak jest. 

Były już takie czasy że nikt nie chciał piachów przewracać. Jak ktoś się utrzymuje tylko z rolnictwa to szybko bilans zweryfikuje czy jest sens.

U mnie duże bamby na V,VI sieją pszenicę, rzepak. Nawożą gnoju do tego 150-200kg N i rośnie. U mnie każdy czy mały czy duży sieje na tej V i VI skoro najlepsza klasa to IVb a praktycznie wszystko V i VI. Jak masz zwierzęta to z czegoś trzeba je wykarmić. Jak dobry rok to i plony dobre. 

Opublikowano
9 godzin temu, kibix napisał(a):

Opłacalność upraw takiej 5/6 bez dopłat to nie porozumienie. Teraz takie gleby idą na Lubin/groch i duże gospodarstwa robią dzięki temu strukturę w dopłatach. Pewnie i w tym wypadku tak jest. 

Były już takie czasy że nikt nie chciał piachów przewracać. Jak ktoś się utrzymuje tylko z rolnictwa to szybko bilans zweryfikuje czy jest sens.

Na drugim końcu tej samej wsi , podobne słabe klasy. Była zasiana kukurydza. Ja piszę to tylko w takim sensie, że zawsze będą chętni na uprawianie ziemii, co do cen to nie wiem, może będzie taniej ale to nie nastąpi zbyt szybko. 

Opublikowano
11 godzin temu, michalcium napisał(a):

Najlepszy biznes kręci obecnie chyba fricke z Ciechanowa w okolicy rolbratowi się mocno sprzedaż ukróciła odkąd johna nie mają. Taki trochę paradoks w okolicy i to nie małej pędzili te johny bez mała około 20 lat a teraz przez niezłą sprzedaż Johna we fricke tracą mocno.

Niemcy po kolei wykupuja polskie firmy handlujące  sprzetem, jeszcze kilka lat i zdominuja sprzedaż. Fricke, Raiffeisen caly czas otwieraja nowe oddziały  w calym kraju.

Opublikowano
5 godzin temu, Marl napisał(a):

Na drugim końcu tej samej wsi , podobne słabe klasy. Była zasiana kukurydza. Ja piszę to tylko w takim sensie, że zawsze będą chętni na uprawianie ziemii, co do cen to nie wiem, może będzie taniej ale to nie nastąpi zbyt szybko. 

Rynek dzierżaw też się zmieni jak nie będzie dopłat. Teraz takie piachy to poła dopłat dla właściciela albo całe dla właściciela. Zależy ile jest narwanych ludzi. Jak nie będzie dopłat to ile będzie wynosił czynsz dzierżawny? Właściciel powie dzierżawcy że jak nie ma dopłat to czynsz będzie 1000 zł za 6 klase? Już widzę te tłumy dzierżawców. Pierwsze co to właśnie takie piachy stanieją. 

Opublikowano

U mnie coraz więcej ugorów, ludzie żyją tylko z etatu . A duzi wolą duże kawałki i lepsze gleby . Robi się zagrożenie pożarowe bo sporo nie kosi nie ora... 

Opublikowano
Godzinę temu, mf362 napisał(a):

U mnie coraz więcej ugorów, ludzie żyją tylko z etatu . A duzi wolą duże kawałki i lepsze gleby . Robi się zagrożenie pożarowe bo sporo nie kosi nie ora... 

Gdzie to tyle tych ugorow?

Opublikowano
W dniu 17.02.2025 o 20:58, krzychu121 napisał(a):

To trochę tego teraz będzie w naszych stronach. 
karniewo - massey, Claas, mc cormick 

Przasnysz - agrotechnik, agromasz, sobol ze steyr, jeszcze ktoś sprzedaje sipa, niedługo też ma się otworzyć nowa siedziba rolserwisu czyli new holland, 

Bogate - deutz 

Ciechanow - Stomil z deutzem, aldo z Kubota , lupus , 

Pod Mławą case w techpomie, Sikorski niedaleko, 

A i tak pewnie o kimś zapomniałem :) 

fricke mi się przypomniało z John w Ciechanowie 

kiedyś też Danex był w Przasnyszu ale się wynieśli 

Szlachta do czegos zobowiązuje:-D ziemię dobre to i kasy mają :) 

Rol serwis w Przasnyszu?

Opublikowano
12 minut temu, radekz200 napisał(a):

https://www.topagrar.pl/articles/doplaty-prow-i-vat/kredyt-na-zakup-ziemi-jakie-sa-zasady-warunki-i-doplaty-w-2025-roku-2527017

teraz można będzie płacić po 200 tys/ha 

Co tam Radek wstawiłeś?

Kredytu szukasz?

Błąd wyświetla

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał(a):

Co tam Radek wstawiłeś?

Kredytu szukasz?

Błąd wyświetla

działa, trzeba do końca zaznaczyć link.

2,5% dopłacają ten kredyt jest od 20 lat, ratek z choinki się utrwałeś?

Opublikowano
Teraz, Mateusz1q napisał(a):

działa, trzeba do końca zaznaczyć link.

2,5% dopłacają ten kredyt jest od 20 lat, ratek z choinki się utrwałeś?

a widzisz nie siedzę w kredytach to się nie znam 😂😂 ale chyba nie zawsze jest pula z de minis 

Opublikowano

i tak jest ponad 5%z doliczoną dopłatą , ogólnie Polska ma kredyt na nieruchomosci najwyzsze w europie , cały zachod 4% a Polska 8 % , banki rekordowe zyski , cały sektor bankowy za ubiegły rok 42 mld zł zysku a rzad daje dopłaty , może Glapinskiego pognać najpierw .    w dofinansowaniu zakupu ziemi jest haczyk iż w planie zagospodarowania musi widnieć działka rolna 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, jarecki napisał(a):

i tak jest ponad 5%z doliczoną dopłatą , ogólnie Polska ma kredyt na nieruchomosci najwyzsze w europie , cały zachod 4% a Polska 8 % , banki rekordowe zyski , cały sektor bankowy za ubiegły rok 42 mld zł zysku a rzad daje dopłaty , może Glapinskiego pognać najpierw .    w dofinansowaniu zakupu ziemi jest haczyk iż w planie zagospodarowania musi widnieć działka rolna 

niby kredyty drogie a o ziemię się zabijają to co by było jakby były tanie?

Edytowane przez Mateusz1q
Opublikowano

W 2028 nie będzie dopłat bezpośrednich to pojawi się dużo ziemi na rynku. Już się pojawia coraz więcej ziemi w ogłoszeniach i chętnych brak a cenny niższe niż kilka lat temu.

• Like 1