Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem otóż obora stoi nieco wyżej ponad podwórko mam podwórko bardzo gorzyste tz różnica terenu dochodzi do 3 m i mam problem z tym jeżeli pasa to jest strasznie ślisko czym utwardzic jakieś pomysły 

Opublikowano

Kostka nie zdaje w ogole egzaminu na pochyłosciach i podjazdach, podczas np. marznacego deszczu, szklanka sie robi ze nie idzie ustac, wiem z doswiadczenia bo na czesci podworka mam kostke a na czesci gospodarczej mam płyty azurowe zasypane grysem i tutaj o wiele lepsza przyczepnosc niz na kostce. Ale cena znowu na korzysc kostki i walory estetyczne tez.

Opublikowano

Słyszałem od męża naszej radnej że ma być wprowadzony podatek od utwardzonej powierzchni podwórka, oraz od płotów ogrodzeniowych na fundamencie tylko nie wiadomo czy też ma to dotyczyć gospodarstw rolnych czy innych posesji.

Opublikowano

Po 2 latach też się lasuje. Nawiozłem na drogę i bardzo się cieszyłem bo posklejał się jak nawierzchnia na szosie. Niestety po pierwszej zimie wszystko się pokruszyło, a po kolejnej nawet bardzo nie widać tego asfaltu.

Opublikowano

Bo trzeba zrobić porządnie. Pobrać trochę ziemi aby wyrównać teren w miarę możliwości oraz zrobić lotto aby odprowadzić nadmiar wody. Najpierw bym dał tłuczeń. Trochę go zagęścił a potem destrukt. 

Opublikowano

Tak tuczen już był ale przy większych opadach wszytko splynelo kilka lat jest ziemia ale jest ona strasznie śliska dziś się wypier***liem i postanowiłem zrobić z tym porządek tak że potrzebuję czegoś co nie bedize śliskie i nie spłynie 

Opublikowano

Asfalt też będzie śliski. Jak ktoś wcześniej napisał - ażury wysypane grysem. U siebie co prawda mam zasadniczo płasko, ale się sprawdzają i to wysypane były piachem.

Opublikowano

To został Ci chyba tylko beton. Tylko zrób tak, aby wierzchnia warstwa była chropowata. Na przykład kup siatkę z oczkiem 1cmx1cm i rób odciski na betonie. Nawet jak skuje go lód to może aż tak bardzo śliska nie będzie, ewentualnie po kilku latach spróbujesz ją lekko sfrezować/naciąć jeżeli się mocno wyślizga tak jak w oborach wolnostanowiskowych na pełnej posadzce robi się dla krów aby się nie ślizgały. W sumie to na betonie nawet ie tak szkoda posypać solą szlaki komunikacyjne bo na kostkę to raczej tylko piasek

Opublikowano

I beton,to woda podejdzie,mróz powysadza,możeszporobić szpary w betonie [dylatacje],alei tak jak ci beton podniesie,to za  chiny ci nie opadnie w to samo miejsce,zawsze jakiś kamyczek Ci  ,,pomoże'' by tak nie było.Grysy,tłucznie,może i dobra          sprawa. Jak kamyczki,to tylko tłuczeń,żadne tam małe z przesiewu otoczaki..Masz kamyczki,z kolei one,przy każdym nawet nastąpieniu ,,spływają'' w dół. Został tylko kamienny bruk, z polnych kamieni. Tak mam po części u siebie,i kutwa jest najtańszy ,i w d.... ma mróz.

Opublikowano

Nie  ma złotego środka,ale to bardziej na gładkim betonie trzeba uważąć. Jeśli chodzi o ślisko i beton,można by ostrymi kamyczkami zamiast wygładzania posypać,tylko że wtedy utrzymanie czystości jest utrudnione,i każda słomka ze śmietką stanowi problem w usunięciu. Na kamień z pola ostre kamyki,co by weszły pomiędzy,jakby jeszcze przed chlapnąć zaprawąO.o

Opublikowano

To może odświeżę temat.

Planuje utwardzenie placu pomiędzy budynkami gospodarczymi. Aktualnie jest tam beton, ale lany bardzo dawno temu więc spękał i wgl (robiony samemu, betoniarką "rozumiecie"). Teraz będę to wszystko wywoził kamieniem do równości, zagęszczał no i teraz pytanie ? 

Zastanawiam się nad asfaltem lub betonem zacieranym wraz z posypką 

Co będzie trwalsze ? Manewrują tam cysterny z paszą oraz beczkowozy do gnojowicy o pojemności 16 m3. 

Powierzchnia to około 800 m2

Co myślicie ? co będzie trwalsze ? 

Opublikowano

Asfalt pod wpływem temperatury się topi, jeżeli postawisz taki beczkowóz w miejscu na trochę to mogą porobić się dołki. Doskonale to widać w miastach na przystankach autobusowych gdzie jest wylany asfalt. Właśnie z tego powodu jest układana kostba brukowa albo granitowa. Moim zdaniem beton i zacieranie jego z posypką na szkło

Opublikowano
karol091193 napisał:

Asfalt pod wpływem temperatury się topi, jeżeli postawisz taki beczkowóz w miejscu na trochę to mogą porobić się dołki. Doskonale to widać w miastach na przystankach autobusowych gdzie jest wylany asfalt. Właśnie z tego powodu jest układana kostba brukowa albo granitowa. Moim zdaniem beton i zacieranie jego z posypką na szkło

myślisz że do betonu nic więcej oprócz posypki dodawać nie trzeba? zawarcie j posypka wystarczy w zupełności żeby był trwały?

Opublikowano

Albo zbrojenie z druta zbrojonego albo rozproszone, czyli drobne druciki lub włókno szklane. Nie mam doswiadczenia w betonach jak to robią firmy, ale jak porozmawiasz z kimś kto tym się zajmuję to dokładnie Ci powie co i jak. Ja osobiście jeżeli teren jest w miarę równy to bym robił to bym robił posadzkę przemysłową jak w halach produkcyjnych bo przy spadku terenu to sam nie wiem czy bym odważył się zacierać beton na lustro. Może nie tyle na lato ale na zimę

Opublikowano
Dnia 20.12.2020 o 15:26, Badek15 napisał:

To może odświeżę temat.

Planuje utwardzenie placu pomiędzy budynkami gospodarczymi. Aktualnie jest tam beton, ale lany bardzo dawno temu więc spękał i wgl (robiony samemu, betoniarką "rozumiecie"). Teraz będę to wszystko wywoził kamieniem do równości, zagęszczał no i teraz pytanie ? 

Zastanawiam się nad asfaltem lub betonem zacieranym wraz z posypką 

Co będzie trwalsze ? Manewrują tam cysterny z paszą oraz beczkowozy do gnojowicy o pojemności 16 m3. 

Powierzchnia to około 800 m2

Co myślicie ? co będzie trwalsze ? 

Beton bedzie dobrym rozwiazaniem ale nie zacierany na lustro tylko szczotkowany, wtedy bedzie taki chropowaty.