Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

poplon ścierniskowy pod oziminy w tych suchych latach to jest kompletna tragedia tak jak mówicie, ja kiedyś zrobiłem na takiej zasadzie że poplon był szykowany pod qq, po zniszczeniu go zaprawionego zyta zostało mi 40 kg więc wziąłem i go tylko wysiałem to wschody to była tragedia, przez "miedzę" było posiane żyto bez poplonów w tym samym terminie to nawet nie ma co gadać. 

Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

moja pszenica zależnie od pola od tragicznej po bardzo ładną - jednak poplony ścierniskowe do zło. Tak jak wyjałowiają ziemię to masakra.

Poplony są bardzo dobre i wcale ziemi nie wyjaławiają. Tylko wypijają wodę, o którą coraz trudniej.

Opublikowano
39 minut temu, Damianek20 napisał:

Ile dajesz medaxu na ha ? Czemu nie łączysz go z grzybem ? 

Zamierzam wypróbować na części upraw bo na Modus i cc już za późno.

Jak najbardziej. Medax ma duży zakres działania i można go nawet później stosować. Śmiało można jechać i ładnie skróci, no może nie tak jak przy tym jak jest kolanko 1cm nad węzłem ale i tak skróci. Powodzenia.

Opublikowano
5 minut temu, Marcinnnnn napisał:

Jak najbardziej. Medax ma duży zakres działania i można go nawet później stosować. Śmiało można jechać i ładnie skróci, no może nie tak jak przy tym jak jest kolanko 1cm nad węzłem ale i tak skróci. Powodzenia.

A ile go dajesz i czy dzielisz dawki ?

Opublikowano (edytowane)

Dałem 0,4 kg/ha solo zobaczymy co to będzie. Zostawiłem ścieżkę kontrolną więc wrzucę zdjęcie dla porównania jak ruszy w górę. Sąsiad dawał 0,5kg rok wstecz to mówił, ze ładnie skrócił. Tylko nie wiem w jakiej fazie skracał. Tak czy siak to warto bo ma skrócić w dużym zakresie temperatur.

Edit:

Ja miał dawać w jednej dawce ale opryskiwacz mi się coś spierdzielil i wyszło 0,4 kg/ha i jak będę widział że idzie nieźle w źdźbło to dam jeszcze druga dawkę przed flaga.

Edytowane przez Gość
Dopisanie
Opublikowano

Wybaczcie mi za słaba jakość ale najpierw zrobiłem zdjęcie potem sprawdziłem że kiepsko widać a rośliny już wyrzuciłem. Powiedzcie mi jakie to fazy jeżeli się dopatrzycie.. odmiana arkadia z jednego siewu. Patrzyłem jeszcze na euforia i belissie i są troszkę w późniejszej fazie... Kolanka są w kupie może do 3mm odległość od węzła... Chce po tych mrozach lecieć że skracaniem moddus i CCC.. wielu z was poleca medax ale krótsze ma działanie a moddus już mam ewentualnie poprawie medaxem

IMG_20200329_174102_7.jpg

Opublikowano
darekspire90 napisał:

Wybaczcie mi za słaba jakość ale najpierw zrobiłem zdjęcie potem sprawdziłem że kiepsko widać a rośliny już wyrzuciłem. Powiedzcie mi jakie to fazy jeżeli się dopatrzycie.. odmiana arkadia z jednego siewu. Patrzyłem jeszcze na euforia i belissie i są troszkę w późniejszej fazie... Kolanka są w kupie może do 3mm odległość od węzła... Chce po tych mrozach lecieć że skracaniem moddus i CCC.. wielu z was poleca medax ale krótsze ma działanie a moddus już mam ewentualnie poprawie medaxem

na skracanie za wcześnie moim zdaniem, jeśli będą u ciebie w nocy przymrozki to wątpię żeby na koniec tygodnia kolanko było na wysokość 1cm, obserwuj ale obstawiam że w sobotę kolanko będzie Max 0.7mm

Opublikowano

Ja tam gdzie zaoralem  poplon w październiku  teraz jak siałem początkiem marca to było mokro, a obok tego inna działkę po żniwach zrandapowalem i zaorałem  na raz we wrześniu  to było sucho jak w lipcu i jak mi to ktoś wytłumaczy nie rosły żadne chwasty wody nie miało co wyciągnąć 

Opublikowano

U nas dużo osób po rzepaku dorzuciło jakiegoś zboża i to był poplon a później orka i siew pszenicy. Dziś widać które to pola. U mnie po łubinie dorzuciłem 5kg facelii, po 8 tygodniach talerzówka i siew. A po rzepaku dałem 12kg facelii i rzepak mocno się nie przebił później talerzówka i siew. Efekt na pewno lepszy niż orka. 

Opublikowano (edytowane)

posiej po ppolonie niezaoranym poznaniakiem stopkowym, powodzenia. Ja daje 0,5kg medaxu solo jak z ccc to dawałem 0,35-0,4

Edytowane przez Tigon
Opublikowano
9 godzin temu, suffeks napisał:

poplon to nie problem tylko wasza orka wysusza ziemie

Nie rób z siebie pajaca. Poplon bez wody nie urośnie, więc wypija wodę z gleby. I nie ważne czy zaorzesz czy nie, to tej wody już w glebie nie ma.

• Like 1
Opublikowano

10 godzin temu, darekspire90 napisał:

Ta na dole jest w idealnej fazie ,poczekaj tydzień ,będzie ciepło,jęsli będzie ciepło i słońce moze być modus,jesli brak słońca medax

Opublikowano
52 minuty temu, jacek1296 napisał:

Nie rób z siebie pajaca. Poplon bez wody nie urośnie, więc wypija wodę z gleby. I nie ważne czy zaorzesz czy nie, to tej wody już w glebie nie ma.

Poplon powinien być zaorany/talerzowany max w momencie kwitnięcia ....po tym terminie właśnie tylko przesusza ziemię.

Opublikowano
2 minuty temu, monstrer napisał:

Poplon powinien być zaorany/talerzowany max w momencie kwitnięcia ....po tym terminie właśnie tylko przesusza ziemię.

teoretycznie tak tylko zasiej poplon do 15 sierpnia i jak warunki podejdą  to juz końcówka września kwitnie a do 15 października to masz żołto

Opublikowano
7 minut temu, matek89121 napisał:

teoretycznie tak tylko zasiej poplon do 15 sierpnia i jak warunki podejdą  to juz końcówka września kwitnie a do 15 października to masz żołto

nie ma idealnego rozwiązania ale pod siew ozimy optymalny ok. Próbowałem tłumaczyć czasem niektórym by zlikwidowali i posiali na nowo poplon ale nie przetłumaczysz a potem sahara. oczywiście chodzi mi o małe areały. Nikt kto ma więcej ha nie będzie tego robił, pewne zabiegi wymuszają inne. 

Opublikowano

Żadna to mieszanka.  Tylko nie kumam tego 0,8 CCC+ 0,5 Stabilan, przecież to to samo?  a czemu 0,4 Moddusa?  Jak wystarczy 0,3 zwłaszcza przy tej pogodzie, chyba że Tobie pszenica rośnie jak szalona to ok. 

Opublikowano

Ostroga kolanko od węzła 0.5mm. Po tych przymrozkach będzie T1 z regulacja. Przy 150kg/n 0.8l ccc + 0.3 moddus mam nadzieje, że będzie git bez poprawek

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v