Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po 10 dniach chcesz mieć chwasty ,to pole totalnie zaniedbane musi być,wiele pól bez oprysku by było ,ale sie pryska żeby w burakach nie było problemu

Opublikowano

Wy tu piszecie że nie odważylibyście się nie pryskać na grzyba, zapraszam do mnie, co roku nikt nie stosuje ochrony jedynie na chwasty i tyle nawet nawożenia przedsiewnego nie stosują, a o azocie na wiosnę nie wspomnę 

Opublikowano
2 minuty temu, areqo napisał:

Wy tu piszecie że nie odważylibyście się nie pryskać na grzyba, zapraszam do mnie, co roku nikt nie stosuje ochrony jedynie na chwasty i tyle nawet nawożenia przedsiewnego nie stosują, a o azocie na wiosnę nie wspomnę 

To za cytuje to jakie plony są ? .

Opublikowano

Też jestem ciekaw? czyżby 2-3t? jak przejmowalem ziemię po ojcu w sierpniu po zniwach, prawie 10 lat temu to z działki 2 ha zebrał pamiętam 1 przyczepę d47, całe lata bez nawozu wapna jedynie chwasty najtańszym środkiem i trochę obornika raz na 4 lata.

Opublikowano

W ubiegłym roku miałem pszenicę Kilimandżaro. Na pierwszy zabieg poszedł Tilt turbo + prochloraz. Było tak sucho, że zaniechałem T2, tym bardziej, że nie znalazłem żadnych oznak chorób. W żniwa nie było czego zbierać... Nauczka na przyszłość :) 

Opublikowano (edytowane)

''Też jestem ciekaw? czyżby 2-3t? jak przejmowalem ziemię po ojcu w sierpniu po zniwach, prawie 10 lat temu to z działki 2 ha zebrał pamiętam 1 przyczepę d47, całe lata bez nawozu wapna jedynie chwasty najtańszym środkiem i trochę obornika raz na 4 lata''.   - Na worki do gołebiarzy czy innym na worki po 40 zeta za 50 kg sprzedał to miał z 3000-3500 zł +1600 doplaty to miał z 5000 tysi koszty ? swojej przenicy 400kg zasiał chwastoxem prysną za 100 zl na oranżadzie po 1zł za litr ursusem 330 albo 360 zaorał pobronował i zasiał robił 2 dni w roku ...kto ma więcej ten co ma 8 to przy jakich kosztach , co tydzień z opryskiwaczem  latają troche liście żółkną to  sraczka itd itp ...

Edytowane przez leonardo111
Opublikowano

Trzeba oddzielić całkowity brak nawożenia od braku ochrony od grzyba i odzywek, bo to dwie różne sprawy. Ja na pszenicę jarą daję tylko T1 bez skracania i zbieram od 5 do 7t z ha. Na ozimej też rzadko T2 idzie, plus skracanie, żadnych odżywek a siarczan magnezu posypowo. W monokulturze po pszenicy 6-7t, zobaczymy jak po rzepaku i soi w tym roku. Na IV klasie. Tylko nawożonej uczciwie, wapnowanej itp.

Opublikowano

Jutro zamieram zamówić coś od chwastu w pszenicy - zastanawiam się czy coś kombinować czy pojechać Axial pack - stosowaliście coś sprawdzonego i moze tańszego dodam że poza dwuliściennymi ma i miotłę załatwić

Opublikowano (edytowane)

Panowie czy warto dać dolistne fosfor i potas w pszenicy ozimej?- nie zobacz ile tak średnio tego fosforu i potasu  jest w tej dawce co zalecają do oprysku to nie ma nawet 1 dniowego zapotrzebowania hektara pszenicy na te składniki a cena kosmos ... ale dać  możesz ...dolistnie daje się to czego nie można dać do ziemi w granuli czyli mikro elementy ,cynk , miedż ,bor, mangan...

Edytowane przez leonardo111
  • Like 2
Opublikowano
13 minut temu, jahooo napisał:

Trzeba oddzielić całkowity brak nawożenia od braku ochrony od grzyba i odzywek, bo to dwie różne sprawy. Ja na pszenicę jarą daję tylko T1 bez skracania i zbieram od 5 do 7t z ha. Na ozimej też rzadko T2 idzie, plus skracanie, żadnych odżywek a siarczan magnezu posypowo. W monokulturze po pszenicy 6-7t, zobaczymy jak po rzepaku i soi w tym roku. Na IV klasie. Tylko nawożonej uczciwie, wapnowanej

5 - 7 ton z jarej? :o ja mam podobną klasę i nawet 5 ton chyba nigdy nie dociułałem i ciężko było wyjść na plus.. a jakie nawożenie stosujesz? "Uczciwe" = ?

Opublikowano

Uczciwe, czyli conajmniej tyle, ile według tabel zapotrzebowania chcę/planuję zebrać z pola. Plus kilka % nadwyżki

Tak, z jarej. Dlatego amerykańce głównie jarą uprawiają, bo prostsza w prowadzeniu i tez potrafi sypnąć.

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, Mich9 napisał:

Lancet do 2 kolanka jest bezpiecznie. Podobno 3 dni bez przymrozków. Ja pryskałem przed tymi mrozami to teraz ładnie chwasty pożółkły.

Ja się jednak wstrzymałem, przymrozki od niedzieli poczekam do środy. Kiedy pryskałeś że juz pożółkły?

Przy tej temperaturze, jesli Lancet zadziała to jednak potrwa. Temperatura dobowa odpiero ok piątku była powyzej 5 C.

Edytowane przez jackowski11
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Mich9 napisał:

Dwa tygodnie temu we wtorek były 4 dni blisko po 20 °C dziennie.

Gdzie tak ciepło  było 2 tyg. temu? Jesli w Polsce to chyba w szklarni

Edytowane przez jackowski11
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v