Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja bym sobie darował już wszelkiego rodzaju odchwaszczania. Temperatura co raz niższa, presja chwastów też nie będzie wysoka. Porządny zabieg wiosenny i czysto

Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

Zimno na tribenuron, przyjamniej u mnie - dziś +4 w południe, dla tribenuronu powinno być ponad 10

kolego doczytaj sobie minimalna tem dla tribenuronu metylu to  +4 a optymalna   7 -15

Opublikowano
2 godziny temu, isentor napisał:

Ja bym sobie darował już wszelkiego rodzaju odchwaszczania. Temperatura co raz niższa, presja chwastów też nie będzie wysoka. Porządny zabieg wiosenny i czysto

chlorotoluron - 500 można prysnąć przy temperaturze zerowej zadziała łatwiej zwalczać na wiosnę .

Opublikowano
12 godzin temu, galan99 napisał:

Nie 300 kg wapna tlenkowego na raz więcej nie wolno bo wypali rośliny uprawne zastosuj na małym kawałku sam sprawdzisz jak szybko działa .

Nie będę płacił za wynalazki wapienne co na nich rośnie chwast .

Po 2,5 tony na 1 hektar dawałem  tlenku  60% z Wojcieszowa, Lhoist , naprawdę mocnego,  dawałem na gleby średnie i  dopiero wtedy widziałem dobry efekt,  W trzecim roku  na to samo pole  po 2,5 tony mieszanki  weglan z  tlenkiem. 

Jedno pole 3 razy tlenek po 2- 3 tony co roku   i dopiero jest efekt. 

Te bajki o wypaleniu roślin to sobie możesz wsadzić tam gdzie słońce nie dochodzi. 

Do kopalni mam 40 km  tlenek po 135  w promocji   mi przywozili węglan  po 50 . 

Opublikowano
3 godziny temu, miwigos napisał:

WEDŁUG MNIE ZA DUŻE CHWASTY ,ON DZIAŁA GŁÓWNIE PRZEZ KORZENIE

Jak ma być zwalczona sama miotła, flufenacet powinien sobie nawet w tej fazie lepiej poradzić niż typowy kompleksowy zabieg wiosenny. Chwastów dwuliściennych nie zwalczy, z tym się zgodzę. Wskazane opady najlepiej kilka dni po zabiegu, aby substancja się przemieściła wgłąb gleby.

• Root Admin
Opublikowano
tomek73 napisał:

12 godzin temu, galan99 napisał:

Nie 300 kg wapna tlenkowego na raz więcej nie wolno bo wypali rośliny uprawne zastosuj na małym kawałku sam sprawdzisz jak szybko działa .

Nie będę płacił za wynalazki wapienne co na nich rośnie chwast .

Po 2,5 tony na 1 hektar dawałem  tlenku  60% z Wojcieszowa, Lhoist , naprawdę mocnego,  dawałem na gleby średnie i  dopiero wtedy widziałem dobry efekt,  W trzecim roku  na to samo pole  po 2,5 tony mieszanki  weglan z  tlenkiem. 

Jedno pole 3 razy tlenek po 2- 3 tony co roku   i dopiero jest efekt. 

Te bajki o wypaleniu roślin to sobie możesz wsadzić tam gdzie słońce nie dochodzi. 

Do kopalni mam 40 km  tlenek po 135  w promocji   mi przywozili węglan  po 50 . 

Tomek ale ty masz ziemię a nie pioch, zupełnie inna liga nawet przy podnoszeniu pH

Opublikowano
yacenty napisał:

to chyba jednak wole co 3 lata sypnąć 3 tony węglanu i mieć spokój

Nie wierzę... 😎

Opublikowano
3 godziny temu, isentor napisał:

Żaden zabieg wiosenny nie będzie lepszy niż jakikolwiek zabieg jesienny + ewentualna poprawka na wiosnę. O zaletach doglebówek przekonałem się w tym roku w jęczmieniu jaram gdy nie zrobiłem zabiegu na 1-liść i miałem masę chwastów z większością których DFF zrobiłoby robotę. 

Opublikowano

Ja stosuje wapno budowlane i widze w końcu efekt. Na glinach jak u kolegi galana bo mieszkamy raczej blisko siebie w końcu widze efekt. Chociaż źle jest to gówno rozsiać to chociaż coś się w polu dzieje. Miałem zabiedzone pola tylko skrzyp rósł a pszenjca po kostke a teraz coś sie w końcu zarabia. Ile razy ojciec siał okazje od tych co dowozili szit i bez efektu. Mial sypany rcw w ilosci 4t na ha też nie dawał efektu. 2 lata pod rzad 500kg budowlanego i teraz po pół dawki i ph skoczyło z 4.5 na prawie 6

• Thanks 1
Opublikowano
cieplym3 napisał:

16 minut temu, Papkin napisał:

No właśnie 3 liść, a tak ja wspomniałem ta siana później ma dwa liście, czyli faza idealna na Trinity, a z chloro i dff pasowałoby poczekać jeszcze, zalecają od 3 liści

Guzik, CTU ma tez rejestracje 1-2 lisc, w tym roku tak robilem i po 2 tyg pszenica ma sie dobrze, dff nawet lepiej w tej fazie. Wszyscy daja ten granstar a ja w tym roku dodawalem 0,3 fluroksypyru i taka dawka to juz kosa dla mlodych habrow i przytuli.

0,3 środka o formulacji 250 czy 333?

Opublikowano
9 godzin temu, metrax12 napisał:

Żaden zabieg wiosenny nie będzie lepszy niż jakikolwiek zabieg jesienny + ewentualna poprawka na wiosnę. O zaletach doglebówek przekonałem się w tym roku w jęczmieniu jaram gdy nie zrobiłem zabiegu na 1-liść i miałem masę chwastów z większością których DFF zrobiłoby robotę. 

Zgadzam się, ale w tym przypadku już z zastosowaniem (efektywnością) dff może być już ciężko z uwagi na temp. Kolega wyżej pisał o chlorotoluronie. Jasne, nawet na delikatnie zmarznięta glebę możesz go użyć tyle że nie bierze wszystkiego to raz a dwa całkiem sporo odmian pszenicy jest na niego wrażliwych.

Opublikowano
4 godziny temu, tommy66692 napisał:

Jak dla mnie jesienny zabieg ma głównie zwalczyć  miotle zbożowa dwuliscienne to nie problem zwalczyć wiosna 

A zwalczyć miotle wiosna robi się już problem 

Ja bym powiedział trochę na odwrót. Teoretycznie łatwiej zwalczyć samą miotłę na wiosnę, niż całą paletę dwuliściennych (nie uwzględniam trudności w pokryciu chwastów cieczą roboczą w fazie końca krzewienia / początku strzelania w źdźbło- z tego względu to mniej korzystny okres w zwalczaniu chwastów).

Opublikowano

Posieli popryskali .

Teraz posłuchać wyciągniętych wniosków z ochrony pszenicy na T1 co się sprawdziło a co nie jakie substancje zadziałały .

Może być chłodno i mokro na wiosnę co się sprawdzi z danych środków dostępnych ? .

Jak możecie to się wypowiedzcie na ten temat .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v