Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gatunek ten zwalczany może być przez takie substancje aktywne, jak: mezosulfuron metylowy (Atlantis 12 OD, Alister 162 OD), piroksysulam (Mover 75 WG, Nomad 75 WG), propoksykarbazon sodowy(Caliban 178 WG, Attribut 70 SG), sulfosulfuron (Apyros 75 WG, Nylon 75 WG)

Opublikowano
23 minuty temu, akmaly napisał:

Może i czyste ale to co chwast wciągnie to jego. W tym roku cześć zostawiłem na wiosnę ze względu na bryły, poszedł axial pak i zrobiło się chłodno, pierwsze efekty działania widoczne były po 3 tyg. Co się namartwiłem ale położyło.

Jaka minimalna temperatura dla axial paka

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Będzie. Najwięcej w miejscach gdzie pług słabo resztki przykrył. Czyli poprzeczniaki. Mam działkę na której przed żniwami właśnie na poprzeczniakach  i od miedzy zagłuszyła zboże. Przejechałem to rozdrabniaczem ale trochę za późno i zielone nasiona i tak kiełkowały i kiełkują.

Ogólnie chwast ten powrócił na pola w natarciu, podobnie jak maki no i ostrożeń. Przeżywają swoją drugą młodość.

Apyros wycofany, co w takim razie na stokłosę? 

Niema Apyrosu nie ma dobrego zwalczania co do ATTRIBUT 70 SG  zwalcza ale nie to co  Apyros co dobre za***ali .

Opublikowano
1 godzinę temu, masa24 napisał:

Po pierwsze napisalem analfabeta o youtuberze. To kolega z forum zaczal i pierwszy nazwal mnie analfabeta.

Nie uwazam sie za najmadrzejszego. Pare razy wypowiadalem sie na temat gestosci siewu i namawialem do sprobowania mojej metody osoby ktore robia zgodnie z przyjeta zasada a z plonu nie sa zadowolone. Mowilem na na dobrej klasie i ph sianie zgodnie z zaleceniem producenta byc moze jest ok. Wysmialem liczenie obsady w okregu bo niby jak to ma wygladac. Ktos polecal policzyc po promieniu o,2. Po co i na co jak mozna zrobic to latwiej. 

Dzieki agrest

Ale tam nie chodziło o liczenie obsady po okręgu a o policzeniu obsady w powierzchni koła. Może ktoś ma córkę to pożycza  hula hop rzuca na zboże i sobie liczy ilość sztuk. Ilość sztuk z pola powierzchni koła przelicza na obsadę metr kwadrat i już. Co za różnica czy ktoś bierze ramkę kwadratowa czy koło. Komu jak wygodniej i prościej. 

1 godzinę temu, masa24 napisał:

I zastanawia mnie jak to jest ze rolnicy czasem i od dziecka, czytaja probuja. A przyjeżdża jakis gosc od srodkow i mowi sluchaj to zrobiles zle. Zrob to czy tamto. Jakim prswem i na jakiej podstawie skoro on nie ma zadnego pojecia praktycznego? Oststnio przyjechal taki jeden do mnie, alurat byl u znajomego a ja przez tel mowilem ze zaraz jade dac 200 kg saletry na rzepak. Przyjecgal i mowi ze po coco tak duzo, ze rzepak przerosnie. To go zapytalem  dlaczego uwaza ze za duzo skoro nigdy w zyciu nie uprawial rzepaku , tym bardziej nie uprawial go na moich glebach, nie ma pojeciacia o przedplonie i czy dswalem azot na slome ale jux wie czy za duzo. Zawsze robilem jak zalecali producenci itp. Skoro plon mi nie pasuje to cos zmieniam sam jak teraz wieksza dawka n jesienia w rzepaku. Nie jest mi do tego potrzebny przedstawiciel czy cezary wincenciak

Odnośnie tego typu przedstawicieli zgadzam się z Tobą w stu procentach 😉 ale są i tacy rolnicy u mnie w sąsiedztwie którzy dziwią się gdy daje azot na jesieni w rzepaku czy też na mineralizacje słomy kuku. Także są i rolnicy z dużym stażem w stylu zaoraj posiej, którym brakuje wiedzy i chęci nabycia nowego doświadczenia. 

Bardzo dobrze masa jesli stale coś zmieniasz i próbujesz  i wiadomo trzeba mieć dystans do wszechogarniającej nas reklamy i lokowania produktów, propagandy gazet i pseudodoświadczen, bo każdy ma swoje pola i zmienne . Natomiast co do forum czy wincenciaka to uważam że i tak warto poczytać czy oglądnąć choć dla 1 procenta jakiejś nowinki która może się przydać. Warto poszerzać horyzonty nawet jeśli mamy inne zdanie na jakiś temat. 

Opublikowano

Masa ludzi pracuje na etacie i niewielkimi kosztami aby uzyskać 5 ton pszenicy i już jest rewelacja + dopłata jest 3500 zł z 1 ha i stały dochód z etatu można żyć . Bo samego rolnictwa 5 ton pszenicy już nie jest ciekawie żeby na wszystko starczyło .

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, AndrzejRo napisał:

jak sie ma zamortyzowane maszyny i nie planuje się nowych zakupów to za własna pracę da sie uzyskac ta kwotę

przy 5 tonach to chyba jak w konia siejesz  i kosą tniesz 

• Haha 2
Opublikowano

Nie rozumiem tej nagonki na Bacarę. Też wiecznie mieszałem herbicydy i fungicydy, ale zauważyłem, że markowe środki dzięki swojej formulacji działają lepiej. Po co mam mieszać Experta z jakimś generykiem diflufenikanu, skoro mogę wygodnie użyć jednego środka w odpowiedniej formulacji? 

PS. Nie dowiedziałem się o Bacarze od youtuberów, nawet nie wiedziałem, że ją reklamują.

• Like 1
Opublikowano
Dnia 24.09.2020 o 21:05, yacenty napisał:

wystarczy zwykły talerzyk i chustka higieniczna, ręcznik papierowy, układasz 10x10. na parapet, dwa razy dziennie troszkę podlać. ja spryskuje opryskiwaczem takim jak mama ma do prasowania czysta woda, bo jak ze szklanki to się dużo na raz lało i nasionka się przesuwały. jak 4 próba i znów 60proc to jakaś dupna pszenica. spróbuj na innej

Dnia 25.09.2020 o 08:17, Romanzio napisał:

250 kg polifoski ok. Co do azotu na wiosnę - kiedyś zasialem jara pszenicę po łubinie i dałem tylko 30kg N pod korzeń. I tylko tyle. Pszenica dała 5t. Także jeśli chodzi o azot to musisz obserwować jak będzie wyglądała na wiosnę i w zależności od tego dzielić dawki azotu. Może się okazać że na początek wystarczy 100kg saletrzaku a reszta później. 

Może kiełki są uszkodzone np.dmuchawą

Opublikowano

Axial Pak oprysk w temp. ok 12 st. C, nad ranem wyskoczył przymrozek ok -5, i tak przez 3 dni. Ogólnie myślałem, że nic z tego nie będzie ale chwasty wyłożyło. Było bardzo ładnie ale zaczął działać za ok 3 tyg. pierwsze oznaki ( jak zrobiło się cieplej ). Rozmawiałem ze znajomymi i wszyscy którzy opryskali tym wcześniej, działanie zauważyli jak zrobiło się cieplej. Możliwe że działa przy ok 10 st. ale te przymrozki nie ograniczyły jego działania a jedynie przesunęły w czasie. 

Opublikowano
1 godzinę temu, sylwek23111 napisał:

Przy obecnych cenach pszenicy i wysokich kosztach produkcji, plon 4,5-5t  równoważy te koszty. Te 3,5 tys zł zysku z dopłatą wyjdzie, ale jak się uzyska 8t z ha.

Przy kosztach nakładu na pszenicę 1700 zł na 1 ha można  uzyskać plon 5 ton nie jest trudne przy sprzedaży pszenicy po cenie 720 zł brutto zostanie nam 1900 zł + dopłata i jest zysk dla pracującego na etacie . Przy posiadanych ha .

Opublikowano
39 minut temu, AndrzejRo napisał:

No ta siej koniem i kos kosą jak nie potrafisz 

5 ton już w optymistycznej wersji po 800zł daje 4000zł plus dopłaty to masz 5000 minus 3500 Twojego zysku daje 1500zł kosztów . Tak skromnie 200kg npk 300zł , swój materiał siewny 160zł, zaprawa 30zł, oprysk na chwasty 140zł, 400kg saletry 450zł czyli zostaje 420zł na orkę, uprawę, rozsiewanie nawozów, siew, opryskanie, ścięcie, uprawę pożniwną - powodzenia

Opublikowano (edytowane)

Oj boli tych co walą kasę na 8 ton a zbiorą po 6 strata ogromna jak piszę ludzie pracują i zbierają przy małym nakładzie 5 ton na klasie ziemi 3 a nie ma problemu uzyskać przy 200 kg NPK i 300 kg saletry .

Edytowane przez galan99
  • Haha 2
Opublikowano
20 minut temu, pawel885 napisał:

5 ton już w optymistycznej wersji po 800zł daje 4000zł plus dopłaty to masz 5000 minus 3500 Twojego zysku daje 1500zł kosztów . Tak skromnie 200kg npk 300zł , swój materiał siewny 160zł, zaprawa 30zł, oprysk na chwasty 140zł, 400kg saletry 450zł czyli zostaje 420zł na orkę, uprawę, rozsiewanie nawozów, siew, opryskanie, ścięcie, uprawę pożniwną - powodzenia

Z tych 420 sama usługa kombajnem zabierze 380 zł.

Opublikowano

Sam się dziwiłem że w tym roku zbierali po 5 ton pszenicy a robili na odpier**l ci co się starali ledwo przekraczali po 6 ton dla wieli dziwne ale prawdziwe sam się zastanawiam po jaki czort tyle ładować kasy w to pole co roku więcej .

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, pawel885 napisał:

Ja tam czekam do wiosny i pryskam  axial complet pak . Pole idealnie czyste w żniwa nawet w tym roku gdzie często padało maj-lipiec 

Stokłosy nie bierze sprawdzone

4 godziny temu, pawel885 napisał:

Edytowane przez Andpol
  • Like 1
Opublikowano

Widzę że na południu kiepsko sypało ,u nas rekordy życiowe ,poprzednie dwa lata u nas susza u was było dobrze ,więc się wyrównało

Opublikowano
galan99 napisał:

Sam się dziwiłem że w tym roku zbierali po 5 ton pszenicy a robili na odpier**l ci co się starali ledwo przekraczali po 6 ton dla wieli dziwne ale prawdziwe sam się zastanawiam po jaki czort tyle ładować kasy w to pole co roku więcej .

ja miałem tak w tym roku od jesieni chemia o to mszyce a to mikro chwasty potem t1 i t2 do tego mikro i siarczan magnezu, brat posial tego samego dnia co ja i oprócz chwastów na wiosnę, raz mocznik i siarczan dolistnie, ukosil i sprzedał równo 5t/ha, moje jeszcze w stodole ale się wkur... Jak u mnie wyjdzie 6t! Ale za to rok wcześniej u mnie wyszło mimo suszy 6t a u brata 4 więc każdy rok inny

Opublikowano
1 godzinę temu, akmaly napisał:

Axial Pak oprysk w temp. ok 12 st. C, nad ranem wyskoczył przymrozek ok -5, i tak przez 3 dni. Ogólnie myślałem, że nic z tego nie będzie ale chwasty wyłożyło. Było bardzo ładnie ale zaczął działać za ok 3 tyg. pierwsze oznaki ( jak zrobiło się cieplej ). Rozmawiałem ze znajomymi i wszyscy którzy opryskali tym wcześniej, działanie zauważyli jak zrobiło się cieplej. Możliwe że działa przy ok 10 st. ale te przymrozki nie ograniczyły jego działania a jedynie przesunęły w czasie. 

Na jesieni prysne zobaczymy.

Opublikowano
56 minut temu, miwigos napisał:

Widzę że na południu kiepsko sypało ,u nas rekordy życiowe ,poprzednie dwa lata u nas susza u was było dobrze ,więc się wyrównało

Pierwsze słyszę, żeby poprzednie dwa lata u nas było dobrze

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v