Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeszcze jedno pytanko. Czy to prawda że dziki najlepiej ze zbóż lubią pszenicę? Mam pole gdzie lubią podchodzić w tym roku było pszenżyto i ich nie było, ale sąsiad mnie wystraszył że jak posieje pszenicę to od dzików się nie opędze.

Opublikowano
Zapracowany napisał:

Ościstych nie lubią

osciste lubią troche mniej, w tym roku mailem 2 ha wzdłuż lasu i ok 0.5ha była położona przez gniazda saren trochę poryte przez dzili taki Misz masz wszystkiego ale gdybym posial zwykła pszenicę straty były by większe

Opublikowano
4 godziny temu, Axd529 napisał:

Czy 1 tona kredy granulowanej to dobry pomysł na zastosowanie na ścierń dla lepszego rozkładu resztek pożniwnych przy Ph 6.5-7? Czy lepiej dać mocznik?

Tona kredy przy ph  6.5-7   to tak jak byś dał 300 kg saletry na kłos😜   

Opublikowano

Metronom. 110 ton z 14 ha klasy 4a, pH poniżej 5. Siew 500 roslin metr. Parametry białko 14, gęstość 75, opad 230

w okolicy mało kto ma parametry. Być może również wina ciągłych opadów od kwietnia maja

Opublikowano

W tym roku Bohemia mi ładnie sypnęła i tą odmianę chciałem zasiać. Muszę jeszcze przemyśleć czy ryzykować i siać czy kupić ościstą. Kiedyś myślałem żeby wsiać mewe co o niej myślicie?

Opublikowano
33 minuty temu, Samsung123321 napisał:

Jak dam tlenkowe 25 sierpnia około i zasieje pszenice w okolicach 1 pazdziernika to bedzie to bezpieczne dla mniej?

Pod agregat siać możesz nic jej nie będzie oczywiście dawka odpowiednia

Opublikowano

Pod Pszenice ozima magnez lepiej uzupełnić kizerytem przedsiewnie czy wczesna wiosna pogłównie? 

Czy może lepiej zrezygnować z npk i dać sam korn kali np 300 kg

Obecnie jest trawa z lucerna i pid plug dostanie ok 60t obornika także trochę potas powinien się podniesc. 

Ph 6.6-7.1 zależnie od miejsca. Fosfor b, wysoki, potas niski i b niski

Magnez na całości b, niski

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, marluk napisał:

Jak ty osiągasz takie plony na pH poniżej 5?

To jest to o czyn pisałem już w tym temacie. Co roku coś zmieniam probuje. Zauważyłem ze pszenice siane w ilości 300-350 szt na metrze są popristu rzadkie . Krzewią się a potem nie ma z tego kłosa. Może to wina pH, może tego ze to 4 klasa a noże zimnego regionu Mazur. Pisałem ze coboru na 4 klasie sieje 400 bądź 450 roslin na metrze. W tym roku przesadziłem bo dałem 500. , brak parametrów i puste kłosy . Teraz będę próbował 450. Kolejna kwestia azot. Wcześniej dawki 200 200 kg. Zwiększyłem i to również przełożyło się na plon. 3 kwestia wyrzuciłem kompletnie ccc

to mój sposób na słabsze pH. Metronom to pszenica ktoś toleruje słabsze pH i nie jest to hasło reklamowe . W tamtym roku na polu gdzie pszenica planowała 3 t yo metronom oddał koło 6. Szczerze polecam 

Edytowane przez masa24
  • Like 1
Opublikowano

Ja mówię ze na 4 klasie , słabym pH i w moim rejonie siew gęstszy daje efekt. Będę miał dobre pH , posieje rzadziej zobacze czy będzie lepiej/ gorzej

pozatym pisałem ze na 4 klasie coboru sieje 400 czy 450

Opublikowano

zamiast kombinować z ilością wysiewu na pierwszym  miejscu podnieś ph  nawet kosztem nawożenia npk , podstawą do przyswajania większości pierwiastków jest właśnie odpowiedni odczyn gleby a co za tym idzie wyższy plon 

Opublikowano
7 godzin temu, masa24 napisał:

To jest to o czyn pisałem już w tym temacie. Co roku coś zmieniam probuje. Zauważyłem ze pszenice siane w ilości 300-350 szt na metrze są popristu rzadkie . Krzewią się a potem nie ma z tego kłosa. Może to wina pH, może tego ze to 4 klasa a noże zimnego regionu Mazur. Pisałem ze coboru na 4 klasie sieje 400 bądź 450 roslin na metrze. W tym roku przesadziłem bo dałem 500. , brak parametrów i puste kłosy . Teraz będę próbował 450. Kolejna kwestia azot. Wcześniej dawki 200 200 kg. Zwiększyłem i to również przełożyło się na plon. 3 kwestia wyrzuciłem kompletnie ccc

to mój sposób na słabsze pH. Metronom to pszenica ktoś toleruje słabsze pH i nie jest to hasło reklamowe . W tamtym roku na polu gdzie pszenica planowała 3 t yo metronom oddał koło 6. Szczerze polecam 

Czytam sobie o tej odmianie i może się skusze. Ma jakieś wady wg ciebie? Wysoka rośnie?

Opublikowano
8 godzin temu, masa24 napisał:

Nie do końca masz rzcje. Ja w  tamtym roku siałem Kilimandżaro , norna według etykiety była 110, siewnik ustawiłem na 160 kg wysiał mi 130, [zdrowo się machnął, nie wiem czemu]. Pry  drugim siewniku zaczełem zwiększać dawke i doszełem do 180 kg/ha  bo chciałem ją wysiać na jednym polu. 

Efekt był taki że na 130 kg siewu rozkrzewień miała 4-5 na, na 180 kg/ha 3-4, czyli już była różnica, niestety kwiecień bez deszczu moicno ją zredukował i to 130 kg nie ciekawie wyglądało. 

Ale kombajn pokazał  wydajność, ta siana 130 jednak najlepiej sypała, lepiej niż ta siana 180.  Bardzo sie zdziwiłem. 

Na innym polu posiałem ją też ale 200 kg żeby wysiać zwiększyłem dawkę, pszenica super wyglądała, bardzo gęsta  a plon taki sam co te 130 około 8,5 t/ha. 

Opublikowano

Powtórzę kolejny raz. Nie mówię ze każdy ma siać gęsto. Siałem po 300 roslin , ale mimo rozkrzewien roslina nie wytwarzała dużej ilości kłosów z tego mimo różnych prób z dawkowaniem azotu. 
pH podnoszę , wiem ze to podstawa. Być może z pH 6  ta norma siewu rzadsza się sprawdzi. A być może nawet z pH 6 lepszym rozwiązaniem będzie i tak gęstszy siew na 4 klasie na Mazurach niż wysiew 300 roslin. Sprawdzę to.

co do metronoma urósł wysoki ale skracalem raz 0.3 moddusa . Azot 250 300 100 saletry . Ustał mimo to 

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, masa24 napisał:

to w końcu masz te 110 ton z 14 ha z parametrami ???  czy chciałbyś mieć , a może najzwyczajniej ci się  pod beretem gotuje  hahahah 

Edytowane przez stach12
e
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v