Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
26 minut temu, Tomek90 napisał:

Nie wiem znajdźcie sobie jego post to tam będzie odpowiedz. Odkąd stosuje rsm, ostatni azot mam w fazie początek strzelania w źdźbło i nie miałem ani tony paszy także tego.

Od trzeciej dawki spadło u mnie 35mm, to ma mi spalić pszenice?

Opublikowano

Yacenty, nie będę się kłócił. W zeszłym roku miałem w czerwcu w kratkę z wodą, a gęstość 78, w okolicy nikt prawie tyle nie miał, były duże problemy z gęstością. Tu odmiana też ma znaczenie stawiam, miałem Owacje, która gęstość ma wysoką 

Opublikowano
Mikua napisał:

Mocznik i siarczan magnezu w jakimś stopniu zaszkodzi pszenicy gdy juz pokazuje sie kłos?

W żadnym, chyba że jedziesz w pełnym słońcu. Ja w zeszłym roku przezajefajną pszenica jara, aż chciało się na nią patrzeć. Do czasu. Przyszedł czerwiec z brakiem opadów i upałami, dosłownie spaliło ją. Gęstość 66... Nawet jęczmień miał wyższą.

Opublikowano

Nie pryskaj mustangiem w tej fazie bo będziesz miał czarne kłosy.

jakos nie wierze w ta teorie ze azot zastosowany teraz a susza potem da poslad

to jakbym nie dał azotu nie miałbym pośladu w suszy?? 

dalem azot 100 kg na podflagowy, pada od tygodnia a pszenice są piekne

Opublikowano
7 minut temu, masa24 napisał:

Nie pryskaj mustangiem w tej fazie bo będziesz miał czarne kłosy.

jakos nie wierze w ta teorie ze azot zastosowany teraz a susza potem da poslad

to jakbym nie dał azotu nie miałbym pośladu w suszy?? 

dalem azot 100 kg na podflagowy, pada od tygodnia a pszenice są piekne

To czym mogę teraz żeby chabra wzięło

Opublikowano

Jak nie bedzie padało w czerwcu to nie ważne czy psiane N-3 czy nie ,w obu przypadkach nie będzie gęstości

Opublikowano

U mnie podobnie bardzo duze gospodarstwa pelna ochrona i nawozenie i 3 dawka azotu dwa lata pod rzad zalatwila pszenice poslad. Oczywiscie kazdy rok jest inny teraz moze byc odwrotnie kto sypnie ten wygra

Opublikowano
11 minut temu, Pawelek998 napisał:

To czym mogę teraz żeby chabra wzięło

W ogóle to dużo tego chabra? Może nie warto pryskać. U mnie miejscami w pszenicy jest trochę maku gdzieś tak 1szt/10m²  a próg szkodliwości maku to od 10szt/m². Fakt że chaber groźniejszy.

Opublikowano
11 minut temu, rtt77 napisał:

W ogóle to dużo tego chabra? Może nie warto pryskać. U mnie miejscami w pszenicy jest trochę maku gdzieś tak 1szt/10m²  a próg szkodliwości maku to od 10szt/m². Fakt że chaber groźniejszy.

No jest sporo na jednym kawałku 2.5 h występuje dość sporo 

Opublikowano

Ja też 3ciej dawki dawać nie będę w tym roku, taki test. Dostała pszenica 180N, więcej wydaje mi się że nie ma sensu. Rekordów nie musi być. Tak pomyślę że kiedyś dawałem po 200kg Saletry na dwie dawki i pszenica plony też około 6 a 7 się kręciły. Teraz nie wiem zobaczymy. 

Opublikowano
6 godzin temu, Agrest napisał:

1maj 4mm

2maj 2mm

5maj4mm

6maj 12mm

11maj 3,5mm

14maj 5,5mm

24 maj 11mm.

Lepiej niż w jednym opadzie ale szału nie ma.

Czy te wielkości opadów to własne pomiary? Czy jest jakaś strona lub aplikacja gdzie można sprawdzić historyczne dane dla województwa czy powiatu.

Opublikowano
10 minut temu, Pawelek998 napisał:

No jest sporo na jednym kawałku 2.5 h występuje dość sporo 

No Ja w każdym razie kiedyś pryskałem  mustangiem 306 jak już zakwitł rumian, ale czy kłosy były później czarne jak ktoś tu pisze to nie wiem bo jakoś mnie to nie interesowało, w każdym razie ziarno było.

Opublikowano
10 minut temu, stan07 napisał:

Czy te wielkości opadów to własne pomiary? Czy jest jakaś strona lub aplikacja gdzie można sprawdzić historyczne dane dla województwa czy powiatu.

Własny odczyt z deszczomierza, zapisywany w kalendarzu ściennym.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v