Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, rocco0987 napisał:

u mnie wcześnie siane pszenice załatwiła ploniarka, też mam działki gdzie nie wiem czy 3t uleci, są pola na których rośliny przetrwały ale mimo oprysków ciągle masa grzybów, temperatura też nie sprzyja działaniu fungicydów. Już widze że ogrom kłosów częściowo białych a liczyłem że braki w obsadzie nadrobi ilością ziarna w kłosie. Znowu te pszenice siane późno tak samo jak u cb nie rozkrzewiły się, to znaczy żeby być dokładnym rozkrzewiły sie i to dość szybko ale pszenica na miesiąc staneła i zżółkła. Ogólnie z wręcz wzorcowych plantacji zrobiła się bida do kwadratu. W rzepaku nie lepiej, rośliny jakich jeszcze u mnie nie było ale totalny brak łuszczyn i to na niektórych polach wrecz pola do zaorania.

Pewnie siałeś mieszańca drugi raz 

Opublikowano

Dziś luknąłem na rzepaki w okolicy to ostatnie mrozy załatwił część łuszczyn wierzchołkowych. Są żółte i osypują się. Ale to znikoma ilość.

Więcej posypało się tych z pierwszych kwiatów od samego dołu.

Ogólnie nie są złe 

Opublikowano
44 minuty temu, yacenty napisał:

jak sądzicie? upierniczy go do konca czy już odbija? 2tygodnie od zabiegu tribenuronem

20200524_113843.jpg

20200524_113659.jpg

SAROKSYPYR 250 EC  powalił przytulię a pszenica liść flagowy .

• Root Admin
Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

SAROKSYPYR 250 EC  powalił przytulię a pszenica liść flagowy .

co ma przytulia wspólnego z moim zdjęciem?

Opublikowano
49 minut temu, yacenty napisał:

jak sądzicie? upierniczy go do konca czy już odbija? 2tygodnie od zabiegu tribenuronem

20200524_113843.jpg

20200524_113659.jpg

Ciężko powiedzieć, słabo łeb ukręcony. Wedlug mnie może odbić.

Opublikowano

Jakie dawki azotu dajecie na n3? W jakich terminach, fazach pszenicy robicie ten zabieg? W mojej belissie zaczynają się pokazywać kłosy w euforii jeszcze nie, jeden termin siewu, kiedy dać trzecia dawkę? Pszenica gęsta nawet niewiem czy nie za bardzo... Zależy mi na białku bo pszenica na młyn z braku w okolicy jakich kolwiek hodowli żeby mogła iść na paszowke

Opublikowano

Na słabszych stanowiskach widać już gdzie nie gdzie w połowie kłosy, chciałem w tym tygodniu zrobić t2 Priaxor + siarczan+mocznik, i teraz pytanie można normalnie lecieć z opryskiem? 

• Root Admin
Opublikowano
7 minut temu, darekspire90 napisał:

Jakie dawki azotu dajecie na n3? W jakich terminach, fazach pszenicy robicie ten zabieg? W mojej belissie zaczynają się pokazywać kłosy w euforii jeszcze nie, jeden termin siewu, kiedy dać trzecia dawkę? Pszenica gęsta nawet niewiem czy nie za bardzo... Zależy mi na białku bo pszenica na młyn z braku w okolicy jakich kolwiek hodowli żeby mogła iść na paszowke

nie daje, mi n3 zasuszyło dwa lata nasiona, w tym roku skonczyłem na t2 i jestem ciekaw efektu

1 minutę temu, kamilc017 napisał:

Ja stosuję 150kg saletry 34 czyli ponad 50kg N, w fazie liścia flagowego w tym roku wcześniej na podflagowy. W tamtym roku miałem białko 17.1. Zobaczymy w tym.

a gestość? a ile deszczu?

bo u mnie przy 350l deszczu n3 w postaci 34kg N tylko zasuszyło nasionko i gestośc była 68, a białko 18 i co z tego? jak szło na pasze bo gestości nie bylo

Nie pszenica ale inne zboże.
Fajnie wyglada ale plon i tak pewnie bedzie słaby bo już mozno zredukowane kłosy

E97A1848.jpg

E97A1849.jpg

20200524_112427.jpg

E97A1830.jpg

E97A1832.jpg

E97A1834.jpg

E97A1835.jpg

Opublikowano
57 minut temu, Tomek90 napisał:

No to raczej już masz pasze.

Niby dlaczego? Że już za późno? Nadają sporo deszczu to myślę że powinno zadziałać jak dam po niedzieli że 130 kilo saletry.. to łącznie koło 220 w czystym skladniku

Opublikowano (edytowane)

@yacenty zdrowo wygląda ten jęczmień, ale faktycznie kłosy krótkie i nie za gęsty. Czym chroniłeś od grzyba ? Mam propozycję na kontraktację w tym roku i czas się rozeznać w temacie ochrony czegoś więcej niz pszenica

Edytowane przez jahooo
  • Root Admin
Opublikowano

t1: fenpropidyna, prochloraz, protiokonazol. T2: solatenol i propikonazol

co do kłosa - kwiecień 8l deszczu i to 28 kwietnia. marzec 17l, to jak ma być piękny kłos? siane było 270 roślin, wcale nie jest rzadki

Opublikowano

Axial komplet przypali pszenicę w fazie kłoszenia się? Wyskoczyło trochę miotly na poprzeczniaku i nie wiem czy pryskać, odpuścić sobie, a może kupić zwykłego 50 ec...

Opublikowano
1 godzinę temu, sadownik12 napisał:

Axial komplet przypali pszenicę w fazie kłoszenia się? Wyskoczyło trochę miotly na poprzeczniaku i nie wiem czy pryskać, odpuścić sobie, a może kupić zwykłego 50 ec...

Mam podobny problem tyle że z makiem polnym, dziś  lecę z plebanem, zamiennikim granstaru. Ponoć do fazy liścia flagowego ale u mnie dopiero w przyszłym tygodniu  będzie się kłosić. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v