Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, 90210grzesiu napisał:

Żywieniowcy z róznych firm mówili mi, że właśnie nie wiadomo którego aminokwasu brakuje w takiej mocnej pszenicy.

hehe, żywieniowcy..... to trzeba było odpowiedzieć, że przecież mają maszyny do badania poziomu tych aminokwasów w każdym użytym komponencie, a potem jeszcze w gotowej paszy..., a co do rożnych zwierząt to są odpowiednie wypracowane normy co do konieczności zaspokojenia potrzeb tych zwierząt... kura nie rożni się w tym względzie od świni, krowy, królika czy złotej rybki 😜 I to nie jest tak że któregoś brakuje, są wszystkie jakie muszą być z tym że jednego może być mniej niż innego w stosunku do ich wzorca i głupieją. Zresztą tutaj nie tylko aminokwasy mogą być przyczyną, równie dobrze poziom tłuszczu czy włókna (a zdaje się że więcej włókna ma pszenica paszowa, niewielka różnica ale jednak, zresztą zależy od partii bo każda może diametralnie się różnic).

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Mecha napisał:

Ile dajecie kg siarczanu magnezu w czasie kłoszenia na 100l wody?

5 kg siarczan   5 kg mocznika . Tuż przed kłoszeniem

Edytowane przez Zbyszek3939
Opublikowano
3 godziny temu, WiesiekTraktorzysta napisał:

hehe, żywieniowcy..... to trzeba było odpowiedzieć, że przecież mają maszyny do badania poziomu tych aminokwasów w każdym użytym komponencie, a potem jeszcze w gotowej paszy..., a co do rożnych zwierząt to są odpowiednie wypracowane normy co do konieczności zaspokojenia potrzeb tych zwierząt... kura nie rożni się w tym względzie od świni, krowy, królika czy złotej rybki 😜 I to nie jest tak że któregoś brakuje, są wszystkie jakie muszą być z tym że jednego może być mniej niż innego w stosunku do ich wzorca i głupieją. Zresztą tutaj nie tylko aminokwasy mogą być przyczyną, równie dobrze poziom tłuszczu czy włókna (a zdaje się że więcej włókna ma pszenica paszowa, niewielka różnica ale jednak, zresztą zależy od partii bo każda może diametralnie się różnic).

Można "ręcznie" aminokwasy dodawać, ale to koszt już większy wychodzi niz zwykłe zboże + jakas soja ;)

Opublikowano

ravoj napisał: 2 godziny temu, Kędzior89 napisał: Panowie mam takie pytanie chciałbym opryskac kukurydzę dolistnie fosforem i potasem. Jakie produkty polecacie? Intermag agrochem Adobe czy może coś innego. Proszę - FerdyGold 0.40.40 -  najlepiej i najtaniej - tyle powinny kosztować nawozy dolistne. E tam, w sumie znalazłem nawet trochę tańsze.  dorzucasz mocznik jako adiuwant, trochę siarczanu i podziwiasz. Mocny zabieg za 15zł/ha  ravoj jaka dawkę stosować na 100l wody?

Opublikowano

Jak już daje P+K to tak, żeby czystego składnika było przynajmniej po 1 - 1,5 kg/ha. Z tego i tak pszenica pobierze pół kilo może mniej, dlatego oprysk wieczorem przed rosa żeby nie wyschły 

13 godzin temu, dzikiWschód napisał:

chyba mieszkamy w tym samym regionie, ja okolice Białej Podlaskiej, czym będziesz pryskal? Ja mam tebukonazol i azoksystrobina, planuję dac 200g pierwszego i 150g drugiego, co myślisz mam zapas obu środków to mogę zmienić. na t1 poszło capalo 1.8

Solatenol + 100g azoksystrobiny + perytroid. 

Lekkie dokarmianie mikro/makro i na tym koniec. Chyba, że tragedia jakaś będzie ale z grzybem powinien być spokój. 

Opublikowano

Panowie robiłem wczoraj późne t2 w pszenicy 

Wyjechałem też w pszenżyto, częściowo wykluczone A częściowo pękała pochwa lisciowa 

Czy coś może się stać w pszenżycie?

Opublikowano

Wjechałem też w pszenżyto, częściowo wykłoszone A częściowo pękała pochwa lisciowa 

• Like 1
Opublikowano
Dnia 21.05.2020 o 23:59, Mareg napisał:

Dodajcie do t2 mikro? Kiedyś gdzieś czytałem ze Cu w tej fazie wywołuje fitotoksycznosc. Zawsze dodawałem Cu, Zn, Mn, Mo z adobu ale jak by miało zaszkodzić to może lepiej zostawić na następną wiosnę do t1 😃

ja z Adobu przy T2 dawałem w tym roku i ubiegłym Zn,Fe i Bor   

Cu,Mn i Mo dawałem w fazie krzewienia

• Like 1
Opublikowano
46 minut temu, kodzi napisał:

Dokarmianie dolistne i skracanie w pszenicy można w ciągu dnia opryskać? Czy teraz tylko po oblocie pszczół🤔

Można w ciągu dnia

18 minut temu, Andpol napisał:

Przed samym wykłoszeniem można dać jeszcze medaxa max 0,3ha razem z fungi?

W etykiecie jest do pojawienia się pierwszych ości . Ale jak to wpraktyce wygląda to nie wiem .

• Haha 1
Opublikowano
Badek15 napisał:

Wjechałem też w pszenżyto, częściowo wykłoszone A częściowo pękała pochwa lisciowa 

nie

Opublikowano
1 minutę temu, jarekvip99 napisał:

można w fazie początku kloszenia zwalczyć jeszcze czymś miotle w pszenicy? mam sporo presję w nowej dzierżawie

Axial 50 EC

Opublikowano

stosując fungicydy z grypy fenyloacetamidów jak długo się wchłania żeby zadziałał w 100% Jeśli zrobię go teraz w optymalnych warunkach i do wieczora utrzyma się tem. +10 wystarczy? bo ma być chłodna noc ok 4 i waham się przed zabiegiem bo to już 2 na mączniaka

Opublikowano

Panowie czy od sucha może się tak dziac że pszenica ciemna czarna ładna a liście robią się takie cieniutkie rureczki taki igiełki .po sąsiedzku są pszenicę liście mają takie ładne szerokie a u mnie robią się takie igiełki mogę ją jeszcze jakoś podratować???

Opublikowano
37 minut temu, Jasio88 napisał:

stosując fungicydy z grypy fenyloacetamidów jak długo się wchłania żeby zadziałał w 100% Jeśli zrobię go teraz w optymalnych warunkach i do wieczora utrzyma się tem. +10 wystarczy? bo ma być chłodna noc ok 4 i waham się przed zabiegiem bo to już 2 na mączniaka

6 godzin powinno spokojnie wystarczyc, ale jest ciepło i trzeba by dać albo wiecej wody albo grubszą kroplę.

Opublikowano
1 godzinę temu, robercikj100 napisał:

Można w ciągu dnia

W etykiecie jest do pojawienia się pierwszych ości . Ale jak to wpraktyce wygląda to nie wiem 

Naprawdę same regulatory wzrostu plus nawozy dolistne można w ciągu dnia stosować nawet jak pszczoły latają?

Opublikowano
bbb131 napisał:

37 minut temu, Jasio88 napisa 6 godzin powinno spokojnie wystarczyc, ale jest ciepło i trzeba by dać albo wiecej wody albo grubszą kroplę.

Przy wietrze tylko gruba kropla, tylko czy skuteczna bo jest go sporo w spodzie i obawiam się że efekt może być mizerny. To tylko moje domysły. Czy to bez znaczenia ważne żeby pszenica wchłonęła? Czy też bardziej chodzi o kontakt substancji z maczniakiem?

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, dwdx1906 napisał:

Można "ręcznie" aminokwasy dodawać, ale to koszt już większy wychodzi niz zwykłe zboże + jakas soja ;)

Można i koszt jest 10-15℅ mniejszy jeżeli umiejętnie się to robi, a i nie kupuje w pierwszym lepszym punkcie. Problem może być z wymieszanie tego w mieszance bo czasem wystarczy tego 100g-200g/1 tonę paszy, dlatego się wykonuje przedmieszki amonokwasów np  z kredą w mieszarkach laboratoryjnych najlepiej ( można samemu taką mieszarkę skonstruować).

Ale przejdźmy do tematu.

14 godzin temu, Zbyszek3939 napisał:

5 kg siarczan   5 kg mocznika . Tuż przed kłoszeniem

Ja daje 25kg siarczanu i 25kg mocznika na 600l lub na 3ha przed kłoszeniem.

38 minut temu, diabloo07 napisał:

Naprawdę same regulatory wzrostu plus nawozy dolistne można w ciągu dnia stosować nawet jak pszczoły latają?

Można, a nawet trzeba w przypadku regulatorów. Ostrożnie tylko z mocznikiem w słońce.

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v