Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, mateusz16466 napisał:

Priaxor w dawce 0.8l/ha na pszenicę to dobre rozwiązanie? A może wrzucic do tego 125g/ha tebu? Dorzucić do zabiegu mocznik i siarczan? Jeśli tak to w jakim stężeniu? Pszenica dostała 175kg N a na T1 poszedł prochloraz, fenpropidyna i tebu. Z góry dziękuję za pomoc

Np: Priaxor 0,8-0,7L+175g tebu, ewentualnie 60-70g epoksynazolu  zamiast tebu, a mocznik z siarczanem trzeba było podać wcześniej, teraz proponuje Tobie odpuścić takie wodotryski.

1 godzinę temu, Minkes napisał:

Axial na początku kłoszenia, nie było żadnych problemów.

Potwierdzam.

Opublikowano

Mocznik z siarczanem poszedł do T1 i dlatego pytam czy w T2 również podać, jeśli mowisz że nie to raczej odpuszczę i podniosę tebu do 175g/ha.. Dzieki za odpowiedź.. Teraz tylko trafić z temperaturami po zabiegu

Opublikowano

Witam. Zostalo mi wyjechac do pszenicy jeszcze 2 razy. Jutro planuje druga dawke regulacji Moddus 0,2 l/ha a za tydzien T2 Elatus Era 1 l/ha. Poza tymi stodkami zostaly mi jeszcze Fury owadobojczy, optisil, plonvit zboza i plonvit kali npk. Co podac jutro z Moddusem a co z Elatus Era za tydzien? Nie chcialbym czegos spiep...ć. 

Opublikowano

Czy ten liść zaznaczony strzałką to liść podflagowy? Jak myślicie czy zrobić zabieg T2 dziś bo w przyszłym tygodniu ma być ochłodzenie i trzeba będzie czekać do przyszłego tygodnia z zabiegiem? Zabieg T1 zrobiony 8 kwietna duett star + prochloraz. 

pole.jpg

20200508_112601.jpg

Opublikowano

można mieszać moddus/medax z priaxor'em?

1 godzinę temu, jonatansad napisał:

w jakiej fazie najlepiej zastosować zabieg na t2 w pszenicy ,czy już pryskać czy lepiej jeszcze poczekać

zależy kiedy robiłeś t1

Opublikowano (edytowane)

to pewnie jakiś niższego piętra nie ruszałbym 

3 godziny temu, Axd529 napisał:

Czy ten liść zaznaczony strzałką to liść podflagowy? Jak myślicie czy zrobić zabieg T2 dziś bo w przyszłym tygodniu ma być ochłodzenie i trzeba będzie czekać do przyszłego tygodnia z zabiegiem? Zabieg T1 zrobiony 8 kwietna duett star + prochloraz. 

pole.jpg

20200508_112601.jpg

to jest chyba liśc flagowy, dobry moment na drugie skracie a t2 ja bym poczekał jak wyjdzie trochę więcej tego liścia, tez robiłem u siebie t1 przed swiętami i chyba poczekam ten tydzień 

Edytowane przez Tigon
Opublikowano
dzikiWschód napisał:

u mnie na wschodzie to dopiero liść podflagowy wychodzi wi3c jeszcze mam dobre 2 tygodnie czasu

Ja ze Świętokrzyskiego. Zboża masz w podobnej fazie rozwojowej co w powyższym moim poście?

Opublikowano
22 minuty temu, Uziu92 napisał:

panowie mozna jeszcze bezpiecznie zwalczyć chabra galaperem w pszenicy , flagi jeszcze nie ma a jak jest to może gdzieś miejscami.

Galaper do bbch 32

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v