Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

gdzies czytałem ze rozsiewacz powinien dorzucac do nastepnej sciezki i wtedy jest rowno pokryte. ja mam stary unia brzeg i jak ustawie na 10 m to praktycznie tak jest ze dorzuca do nastepnej,Moze masz za małe obroty silnika.

Opublikowano

Na piątek plan żeby pszenicy podać taką zupkę- 0,5l/ha Artea, 1l/ha Tarcza łan, 2l/ha Plonvit Zboże, 0,2l/ha Tytanit, 0,5l/ha Bi58 i może z 0,10-0,15l/ha Moddusa na lepszym kawałku po dwóch poplonach żeby się nie wywaliła. To byłby ostatni wjazd opryskiwaczem w pszenicę.

Opublikowano

Myślę nad N3. N1 1.03. N2 10. 04. Mówią deszcze na nadchodzący weekend i nw co robić dawać n3 już czy czekać jeszcze ale później już tak nie prognozują deszczy. Jeśli dawać teraz to saletrę czy macznik. Pszenica faza liść pod flagowy. Pod koniec tyg możliwa pełna flaga 

Opublikowano

Odnośnie gęstości łanu, co we wcześniejszych postach zostało poruszone. Wszystko zależy od przebiegu pogody i rozkładu opadów w czasie. Woda czynnikiem determinującym. W zeszłym roku u mnie pszenica, która miała 3, 4 rozkrzewienia 8t oddała , a ta posiadająca 6,7 pędów od 6 do 7.5t. brak opadów i spiekota po wykłoszeniu zredukowały plon w tej gęstej, rzadka pszenica się uratowała

• Thanks 1
Opublikowano
22 minuty temu, Rolnik200598 napisał:

Na piątek plan żeby pszenicy podać taką zupkę- 0,5l/ha Artea, 1l/ha Tarcza łan, 2l/ha Plonvit Zboże, 0,2l/ha Tytanit, 0,5l/ha Bi58 i może z 0,10-0,15l/ha Moddusa na lepszym kawałku po dwóch poplonach żeby się nie wywaliła. To byłby ostatni wjazd opryskiwaczem w pszenicę.

Ta Twoja pszenica nie wygląda na taką co by się miała wywalić.

Opublikowano

Myślisz? Wolę dać i niech stoi niż miałaby leżeć. Koszty dla mnie znaczenia większego nie mają. Ta może fiknąć, ta na drugim kawałku na pewno nie.

20200502_185351.jpg

Opublikowano

To jest ta przy domu po facelii i gryce. Zrobię zdjęcie jak będę pryskał tą po jęczmieniu i ziemniakach.

Opublikowano

1 godzinę temu, azzadek napisał:

Temat może inny ale jednak związany z nawożeniem. Jak mam ustawić rozsiewacz jeśli ścieżki mam co 15m? Ustawić łopatki na 15m czy na więcej i robić nakładki co ścieżkę? Chodzi o to iż rozsiewacz na ostatnie metry nie dorzuca pełnej dawki nawozu, a taka nakładka np: ścieżka 15m - rozsiewacz na 17m, pozwalała by w tych miejscach na bardziej równomierny rozsiew. Obecnie mam ustawione: ścieżka 15m - wysiew 15m. Dobrze kminię czy nie? :D Jak Wy ustawiacie?

rozsiew.jpg

Żeby było równomiernie rozsiane na całych 15 m to trzeba dorzucić do następnej ścieżki (max 1-2 metry mniej) . Równomierność rozsiewu spada od ścieżki i jeżeli dorzucasz do ścieżki (tak jakby nakładasz połówkę) to wtedy masz wyrównany wysiew

Opublikowano (edytowane)

Nie do końca zależy od producenta,amazonka sieje na 24 m ściezki,a sieje na 30-32 m i jest idealnie równo ,w tym roku więcej ludzi ma nierownomiernie rozsiane ,u mnie pszenica robi sie granatowa po deszczu,niedlugo wychodzi flagowy jak popada jeszcze to druga regulacja

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
4 godziny temu, Fugeo napisał:

Panowie mam pszenicę patras w takiej fazie jak na foto. Przez ostatnie dni spadło około 40 l deszczu i zastanawiam się czy jest teraz sens jak będzie pogoda jechać z regulacją? Wcześniej było sucho i bałem się poparzeń. Środek Cuadro 250 w dawce 0,4 l/ha. 

IMG_20200506_171930_HDR.jpg

Podpowie ktoś czy mogę bez obaw regulować taką pszenicę?

Opublikowano

Rozetnij łodyge mi to wygląda na prawie 3 kolanko,czyli za 10 dni liśc flagowy wtedy u mnie pójdzie drugi zabieg ,jeśli jeszcze popada 

Opublikowano

Nie dam sobie ręki uciąć , muszę sprawdzić ale u mnie w bogballe piszą ze ma rzucać do  poza ścieżkę , do połowy kolejnej. Czyli jak mam ścieżki 12 m to ma rzucać koło 18 m

Opublikowano
Przed chwilą, masa24 napisał:

Nie dam sobie ręki uciąć , muszę sprawdzić ale u mnie w bogballe piszą ze ma rzucać do  poza ścieżkę , do połowy kolejnej. Czyli jak mam ścieżki 12 m to ma rzucać koło 18 m

W bogbale tak jak piszesz

Opublikowano

Panowie jak to jest konkretnie z tymi przymrozkami ? 

Zgodnie z tym co mi poradziliscie na podstawie zdjęć przytulii w piątek chce zrobić poprawkę

Temperatura ma spaść w poniedziałek po południu do 1-2 stopni i możliwy lekki przymrozek, ogólnie zimny tydzień 

Mogę bezpiecznie pojechać od rana w piątek ?

Miałbym 3 noce ciepła i temp powyżej 5 stopni A piątek sobota i niedziela cieplutko po około 18 stopni 

Środek: fundamentum 

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, darekspire90 napisał:

Ale da się jeszcze coś zaradzić czy już za późno?

Zabieg T1 robi się po to żeby zapobiec między innymi chorobom podstawy żdzbła  a większość oprócz mnie wiadomo z jakich przyczyn już robi bądż zrobiła T2 i szykuje się na T3  tak że   trochę przespałeś .  ps  musisz  pytać  lepszych fachowców .

Edytowane przez Zbyszek3939
Opublikowano

To zależy jaka będzie pogoda. Medax max 0,3-0,4 kg, mniej wymagający co do temp i nasłonecznienia. Modus max 0,2l, wymaga min 10-12 stopni  i wymaga dużego nasłonecznienia  po zabiegu. Wybór należy do Ciebie. Żadnych mikstur, ewentualnie T2 ale  wtedy jak triazol w zestawie obniżyć o 20% regulator.

Opublikowano

Wg mnie 0,2 Moddusa to dawka minimalna i przy takiej zasobności wody w glebie nie zmniejszałbym tej dawki, bowiem żadnych skutków ubocznych nie będzie. Trzeba być niezłym asem żeby przypalić liść flagowy. Roślina jest już ogromna i spokojnie sobie poradzi z transportem i rozłożeniem środków . 0,16 moddusa to tak na tydzień.  No ale trzeba mieć na pamięci, żeby przed samym kłoszeniem nie skracać. 0,2 moddusa działa 10 dni a dla bezpieczeństwa trzeba obrać dwa tygodnie. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v