Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

U mnie w lokalnym sklepie wujek pojechał po środek mówi żeby dali coś dobrego na grzyba w jęczmieniu na t1 , wraca a ja patrze dali mu czysty tebukonazol.

Edytowane przez Mario5
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

W większości sklepów to mają gówno a nie pojęcie o środkach. Najlepiej poszukać w internecie środków, substancji jakie chce się zastosować i wtedy jechać i kupować inaczej nie ma sensu, a jeszcze wygodniej zamówić w internecie. Ja osobiście zamawiam w hurtowni dlaroślin.pl. Bardzo duża liczba środków do wyboru, szybka wysyłka i cena niższa niż w pobliskich sklepach

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, taux napisał:

@red83 martwię się o Twój stan, bo jeszcze coś w sobie urwiesz albo majty będziesz musiał zmieniać z tego wysiłku...

Nie martw się. Twój mózg nie udźwignie tego. 

Opublikowano
10 minut temu, Mario5 napisał:

U mnie w lokalnym sklepie wujek pojechał po środek mówi żeby dali coś dobrego na grzyba w jęczmieniu na t1 , wraca a ja patrze dali mu czysty tebukonazol.

Tak samo ostatnia wyprawa sąsiada się zakończyła....Dzisiaj w nocy było - 3, a on dzisiaj już 2 godziny temu z opryskiwaczem w polu. 

Opublikowano
7 minut temu, taux napisał:

U mnie nie wiedzieć czemu duzi pryskają od 10 rano mimo że był przymrozek -2 i na następne  2 dni też zapowiadają -2, -3,

Bo trzema mieć wyjebane żeby w tak zimną pogodę pryskać ale cóż nich pryskają dopiero od czwartku ciepło .

• Like 1
Opublikowano
17 minut temu, kamil255 napisał:

W większości sklepów to mają gówno a nie pojęcie o środkach. Najlepiej poszukać w internecie środków, substancji jakie chce się zastosować i wtedy jechać i kupować inaczej nie ma sensu, a jeszcze wygodniej zamówić w internecie. Ja osobiście zamawiam w hurtowni dlaroślin.pl. Bardzo duża liczba środków do wyboru, szybka wysyłka i cena niższa niż w pobliskich sklepach

a jeśli mają to i tak sprzedają środki tylko te na których mają największe przebicie, i bardzo dokładnie trzeba sprawdzać datę przydatności do użycia, bo na tym tez kroją niby nie wiedzą ale podstawiają a tu przeterminowany...sporo takich przypadków było

Opublikowano

Tak chcialem się upewnić. 

Na liściach są objawy braku wody i przypalenia mieszanką delaro+cuadro a nie choroby. Dobrze wnioskuję? 

Wiem że gęsta, odmiana elixer zasiana po dziadkowe u czy 120kg na ha🙄

part000001_02.jpg

Opublikowano
3 godziny temu, taux napisał:

Toż ostatnich prawie 50 stron jak nie więcej o tym się tu głownie rozkminia. Zalecane czytanie i wyciąganie wniosków.

Tylko i wyłącznie elatus era lub plus, niżej tego poziomu tu nie wolno schodzić... a tak na poważnie ochronę proponuje dostosować do możliwości ekonomicznych, potencjału chronionego zboża, występujących agrofagów oraz warunków pogodowych....

@ravoj dlatego ja stosuje głównie eżektory dwustrumieniowe niebieskie, bo pryskam przeważnie 8-10 km/h ,inaczej  bym musiał nie spać przy swoim ograniczonym nakładzie czasu na rolnictwo

Status era słyszałem że dobry ale cena troche wysoka. Dzisiaj pszenica wygląda nieźle. Celuje w 7 t ale mam pokaże.

5 godzin temu, ravoj napisał:

Oni podają krople na wyjściu z końcówki, dlatego grube, bo z powietrzem ( tak działa eżektor) ale na roślinie wygląda już to inaczej, kropla rozpada się na dziesiątki mniejszych, pokazywali mi film slow motion. On chyba jest na YT

Ale markowe zachodnie  trochę  droższe końcówki dają nieco mniejsze krople a też eżektor. Wydaje mi się że to złudzenie, bo nawet dwustrumieniowe agroplast kryją rewelacyjnie. 

A co do wyboru to trzeba dobrać do prędkości swojej maszyny, gdybym miał 100 ha do oprysku nie bawiłbym się w żółte tylko niebieskie, większe ciśnienie i sandał. Obecnie hektar pryskam 10 minut to 100 zajęłoby mi 16 godzin samego zabiegu a gdzie dojazd, rozrabianie, etc. koszmar

Strobiluryny i do tego np. chlorotalonil jak sucho , albo karboksyamidy, coś z innych grup poza morfolinami, triazol jeden możesz dorzucić np protiokonazol 

Najlepiej 1 srodek z 2 lub 3 substancjami. Co polecisz?

Opublikowano
9 godzin temu, yacenty napisał:

kolejne kilka dni bez deszczu i będziemy siać od nowa i będzie Polska Ludowa

Ale chyba reczke  😄 

Coś u nas na weekend  pokazują jakieś opady  tak że w czwartek  grzybówka  bo wcześniej przymrozki i azot.  

Opublikowano
Dnia 19.04.2020 o 11:32, Qbazgx napisał:

Dzień dobry wszystkim, piszę z prośbą o poradę, zauważyłem na liściach pszenicy dziwne ślady (zaznaczone na foto). Nie wygląda to na robaka, brak wżerów, a wygląda to jak wgnioty, jakby ktoś formą ścisnął liście zboża. Na całym polu można spotkać tak dziwnie zdeformowane rośliny. Co to może być? Jakaś choroba czy insekty? Oprócz tego widoczne pożółkłe i rdzawe liście, w pierwszym tygodniu kwietnia pryskane było na grzyba Syrius 0,7/ha, Tazer 0,4/ha, Tern 0,3/ha, liście nadal są pożółkłe, tylko mniej, a w dodatku pojawiły się te wgnioty. Czy to coś poważnego? Mieliście podobne przypadki?

111.jpg

objawy żerowania wciornastków

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, suffeks napisał:

dlaczego skracanie jest zle jak jest susza? ja slyszalem ze jak zrobi sie grubsze zdzblo to wiecej/latwiej wode wtedy moze ciagnac klos

Ponieważ powoduje to kolejny stres rośliny

Opublikowano
Zbyszek3939 napisał:

Ale chyba reczke  😄  Coś u nas na weekend  pokazują jakieś opady  tak że w czwartek  grzybówka  bo wcześniej przymrozki i azot.

ło Panie a gdzie takie rarytasy z Polsce że opady zapowiadaja? u mnie wczoraj -5 dziś- 4 a od jutra +5 do +7 i też szykuje się na t1 capallo 1.6 +yara 1l a na działkach gdzie t1 było w zeszłym tygodniu pojadę mocznikiem z siarczanem magnezu po 5%, nie chce szaleć tylko podratowac do opadow jak przyjda

Opublikowano
28 minut temu, dzikiWschód napisał:

ło Panie a gdzie takie rarytasy z Polsce że opady zapowiadaja? u mnie wczoraj -5 dziś- 4 a od jutra +5 do +7 i też szykuje się na t1 capallo 1.6 +yara 1l a na działkach gdzie t1 było w zeszłym tygodniu pojadę mocznikiem z siarczanem magnezu po 5%, nie chce szaleć tylko podratowac do opadow jak przyjda

Bardziej w poniedziałek  niż na weekend  po przymrozkach  nieraz lubiło coś popadać  to może i teraz coś chlapnie.Ps lokalizacja byłe  zamojskie  rzut beretem  do Buga😄

Opublikowano (edytowane)

Słabo ten deszcz widzę Zbyszku. 

Co do wciornastków, też widziałem u siebie podobne objawy i  do skracania poszła cypermetryna. 

Red nie czepiaj się tauxa bo dobrze gada, a że tam coś napisał, trudno, chciał błysnąć. 

2 godziny temu, Torus napisał:

Ponieważ powoduje to kolejny stres rośliny

Trineksepak to żaden stres, ale jak dorzucisz CCC to już gorzej.  Grzybówki też żaden stres, jeżeli nie namiesza się triazoli ze strobilurynami i dorzuci mocznika. 

A ludzie pryskają o 10:00 bo wykorzystują ciepełko jak się domyślam, chociaż po przymrozku raczej tego nie powinno się robić. Teoretycznie dwie  noce powinny   być bez przymrozku żeby zbytnio nie popsuć -  pierwsza przed zabiegiem i druga po zabiegu.  

Mi się udało, ale pszenica jest rozhartowana i czubki usychają po wiatrach z mrozem, ale nie tylko u mnie, bo wszędzie gdzie pszenica byłą  siana w optymalnym terminie, czy to u mnie czy u sąsiada, który poza saletrą jeszcze niczym nie wjeżdżał. Jego pszenica to taka kontrola dla mnie, bo gdyby nie to, to bym myślał, że popaliłem opryskami, a tak cyk patrzę obok - to samo.   Jak się ociepli, za dwa tygodnie nie będzie śladu. 

Edytowane przez ravoj
  • Like 1
  • Sad 1
Opublikowano

Ja właśnie planuje przejechać ccc ale końcem tygodnia jak już nie będzie przymrozków w nocy ja kupiłem.shorti , a ta moja pszenica była piękna ale prysnalem.na grzyba praxiorem o 20godzinr na wieczór a rano było -1 i popsuło pszenicę ale jutro planuje jechać odżywkami typu asashi i może uratuje zdj przed odpryskiem i po oprysku ale na szczęście dużo liści zostało nie uszkodzonych więc odżywka powinna zadziałać .planuje jechać ascovigorem i aminovigorem z firmy agrii

IMG_20200417_121704.jpg

IMG_20200419_120522.jpg

Opublikowano

A biznes plan Ci się dopnie tym pakietem z Agrii ?

Ccc o tej porze, w takich warunkach?

Opublikowano
1 godzinę temu, ravoj napisał:

Słabo ten deszcz widzę Zbyszku. 

Co do wciornastków, też widziałem u siebie podobne objawy i  do skracania poszła cypermetryna. 

Red nie czepiaj się tauxa bo dobrze gada, a że tam coś napisał, trudno, chciał błysnąć. 

Trineksepak to żaden stres, ale jak dorzucisz CCC to już gorzej.  Grzybówki też żaden stres, jeżeli nie namiesza się triazoli ze strobilurynami i dorzuci mocznika. 

A ludzie pryskają o 10:00 bo wykorzystują ciepełko jak się domyślam, chociaż po przymrozku raczej tego nie powinno się robić. Teoretycznie dwie  noce powinny   być bez przymrozku żeby zbytnio nie popsuć -  pierwsza przed zabiegiem i druga po zabiegu.  

Mi się udało, ale pszenica jest rozhartowana i czubki usychają po wiatrach z mrozem, ale nie tylko u mnie, bo wszędzie gdzie pszenica byłą  siana w optymalnym terminie, czy to u mnie czy u sąsiada, który poza saletrą jeszcze niczym nie wjeżdżał. Jego pszenica to taka kontrola dla mnie, bo gdyby nie to, to bym myślał, że popaliłem opryskami, a tak cyk patrzę obok - to samo.   Jak się ociepli, za dwa tygodnie nie będzie śladu. 

Ja również po regulacji moddusem. Zabieg oczywiście spóźniony, bo mrozy/wiatr( moja wina mogłem wbić się w poprzednie okienko). Ale za to warunki teraz były bardzo dobre +18 i słonecznie przez kolejne trzy dni. N2 poszło przed deszczem w dyngusa. Ogólnie na razie oziminy wyglądają ładnie, bez przypaleń, wodę jeszcze mają bo gleby dobre. Na szczęście u mnie dużych mrozów nie było żeby to się odbiło na roślinach

14 minut temu, Mateusz0110 napisał:

Ja właśnie planuje przejechać ccc ale końcem tygodnia jak już nie będzie przymrozków w nocy ja kupiłem.shorti , a ta moja pszenica była piękna ale prysnalem.na grzyba praxiorem o 20godzinr na wieczór a rano było -1 i popsuło pszenicę ale jutro planuje jechać odżywkami typu asashi i może uratuje zdj przed odpryskiem i po oprysku ale na szczęście dużo liści zostało nie uszkodzonych więc odżywka powinna zadziałać .planuje jechać ascovigorem i aminovigorem z firmy agrii

IMG_20200417_121704.jpg

IMG_20200419_120522.jpg

Po co CCC? Warto ryzykować w takich warunkach? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v