Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, kamil255 napisał:

U mnie już uciekło, na pogodę nic nie poradzi. Będą warunki to będzie się działać

Tylko jak przestaną przymrozki to zacznie kwitnąc rzepak, i zabiegi trzeba będzie przesunąć na godziny wieczorne i nocne, a nocna robota to dla c.h.ja i kota najlepsza

Opublikowano
14 minut temu, taux napisał:

Tylko jak przestaną przymrozki to zacznie kwitnąc rzepak, i zabiegi trzeba będzie przesunąć na godziny wieczorne i nocne, a nocna robota to dla c.h.ja i kota najlepsza

To nieprawda @taux Zabiegi można wykonywać o każdej porze na rośliny, które nie kwitną bądź w których nie ma kwitnących chwastów. 

Jestem na bieżąco z PIORiN, zaufaj mi. Nic tu się nie zmieniło. Tylko rośliny w fazie kwitnienia opryskuje się po oblocie. 

38 minut temu, Zbyszek3939 napisał:

We wtorek  przed świętami  na pszenicę poszło  0.3  zamiennik modusa  i 1 litr stabilanu do tego 5 % roztwór siarczanu magnezu i 3 litry witamin . pszenica w kolorze tęczy . ps. chyba z lekka ją zje....m

😀

Asahi w pełnej dawce, ale wątpię żeby aż tak było źle po tym co napisałeś. Chyba, że mróz w nocy złapał po zabiegu to może być fototoksyczność.

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, ravoj napisał:

To nieprawda @taux Zabiegi można wykonywać o każdej porze na rośliny, które nie kwitną bądź w których nie ma kwitnących chwastów. 

Jestem na bieżąco z PIORiN, zaufaj mi. Nic tu się nie zmieniło. Tylko rośliny w fazie kwitnienia opryskuje się po oblocie. 

stricte w przepisach tak jest jak piszesz, ale jak pszczoła leci i ma po trasie oprysk to zmienia się jej zapach, więc  może nie zostać wpuszczona do ula, jest w okolicy mojej parę pasiek, nie mam zamiaru tym pszczołom zaszkodzić, to mój wybór

Opublikowano

Mnie dziś Moddus wkurwił bo o 18;00 wiatr ustal, cisza jak makiem zasiał, na dworze obecnie mam 12, jutro ma być 17 i słońce - a ten skurczybyk boi się ciemności. 

To z tym UV muszę jeszcze ogarnąć, bo coś mi nie daje spokoju. 

Opublikowano
25 minut temu, ravoj napisał:

Asahi w pełnej dawce, ale wątpię żeby aż tak było źle po tym co napisałeś. Chyba, że mróz w nocy złapał po zabiegu to może być fototoksyczność.

Mrozu  wtedy nie było temperatura w nocy była koło 5 stopni jakoś  tak dopiero następnej nocy było coś delikatnie na minusie może z tą tęczą przesadziłem ale robi się czerwona jutro zrobię fotki to wrzucę .

Opublikowano
3 minuty temu, taux napisał:

stricte w przepisach tak jest jak piszesz, ale jak pszczoła leci i ma po trasie oprysk to zmienia się jej zapach, więc  może nie zostać wpuszczona do ula, jest w okolicy mojej parę pasiek, nie mam zamiaru tym pszczołom zaszkodzić, to mój wybór

Mi pszczelarze powiedzieli że pszczoła nie siada na roślinę bez kwiatu, tylko w ostateczności na odpoczynek, więc trzeba by ją w locie opryskać przypadkiem, co jest mało prawdopodobne, sami pryskają w dzień więc na spokojnie. 

Opublikowano
2 minuty temu, ravoj napisał:

Mi pszczelarze powiedzieli że pszczoła nie siada na roślinę bez kwiatu, tylko w ostateczności na odpoczynek, więc trzeba by ją w locie opryskać przypadkiem, co jest mało prawdopodobne, sami pryskają w dzień więc na spokojnie. 

sami do siebie po odszkodowanie się nie zgłoszą jakby co, oraz nie doniosą....każdy robi jak uważa

Opublikowano
4 minuty temu, masa24 napisał:

JAk  ma sie nocny przymrozek do zabiegu siarczan magnezu + mikro?

JAk  ma sie nocny przymrozek do zabiegu siarczan magnezu + mikro?

mało precyzyjne pytanie guru, nie powinno się wykonywać ale życie nie zna próżni i się robi, dużo zależy od okolicznosci

Opublikowano

Ja  jadę rano z sisrczanem i micro.

Zastanawiam się tylko czy fungi dorzucić

Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

Oglądałem filmik pryska się odżywia a pszenica żółknie bo brak wody jest już w niektórych regionach Polski i wszystko na nic wszelkie zabiegi jak nie będzie wody .

Masz rację, do wszystkiego jest potrzebna woda, u mnie spadło 15mm w poniedziałek, jest nieźle, za 2 tygodnie są prognozy na 50 mm a  maj zapowiada się z opadami lepszymi jak w zeszłym roku.

Opublikowano (edytowane)

Jak by się chciało stosować do wszystkiego przy opryskach to by nie można pryskać  nigdy na pszczoły to po oblocie ,a na etykiecie środków pisze  np: przy dużym nasłonecznieniu , na rośliny suche , na kilka godziń przed spodziewanymi przymrozkami - czyli nie wieczorem ,itd itp...

.

Edytowane przez leonardo111
Opublikowano

Dzisiaj poszło dopiero T1 (Proline Max) w dawce 1,1 l/ha + 20 kg mocznika z siarczanem mg. Od zawsze jestem przeciwny azotowi dolistnie, ale sucho jak cholera i na opady się nie zanosi, więc postawiłem na jedną kartę 😋 Regulatory były w sobotę.

Agrest napisał:

Ja  jadę rano z sisrczanem i micro.

Zastanawiam się tylko czy fungi dorzucić

A do kiedy chcesz czekać z T1 ???

Opublikowano (edytowane)

Witam, panowie jechać dzisiaj z odchwaszczaniem w pszenicy Axial komplet ?,w dzień temperatura 16-17,na noc prognoza 1-0, możliwe -1, następne okno pogodowe za tydzień.

Wczoraj  miało być optymalnie,a tu wiatr że głowę chciało urwać, choć było dwóch takich co jechali z opryskiem, lokalizacja małopolska.

Edytowane przez strazak93
Opublikowano
14 godzin temu, taux napisał:

standard to 0,4kg medax i 1l ccc- tylko z ccc stosować kolo południa jak duże nasłonecznienie, potem możesz zawsze poprawić jeśli nadal będzie taka intensywna

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Pozdrawiam

Opublikowano

T1 zrobione na reszcie pszenicy i pszenżyta. W sumie 13 ha. Dodałem śmierdziucha bo dużo chrząszczy skrzypionki się pojawia.

Nie wiem jak u was ale u mnie w tym roku zero mączniaka po zimie.

Opublikowano (edytowane)

Mączniaka to i u mnie nie ma, ale septorioza była okropna i to co gościu mówił na szkoleniu ja już widziałem początkiem marca. Dlatego 10 marca poszedł epoksy z morfoliną a dziś Prochloraz, fenpropidyna i coś tam jeszcze...nie powiem co  plus oczywiście  Moddus. Ładnie ten zestaw pachnie, nawet ojczulek pytał czym pryskałem bo mu kwiatkami pachnie.  

W końcu słoneczny poranek bez wiatru!!!! , zero dmuchawca, cisza, spokój, cieplutko. Nie mogłem tego nie wykorzystać. Skracanie z T1 z głowy. Sam Moddus w dawce 0,3 na razie  wystarczy. Później się powtórzy jak będzie trzeba, człek spokojniejszy. 

IMG_20200417_091106_copy_1040x780.jpg

Edytowane przez ravoj
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v