Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano
48 minut temu, jahooo napisał:

I to jest dobry admin, o wszystkim pomyśli 

Staram się, jak mogę, ale nie jestem w stanie zadowolić wszystkich z 700 tys osób, które odwiedzają Agrofoto.pl i dla kilkunastu osób jestem zwykłym ch...

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, yacenty napisał:

Staram się, jak mogę, ale nie jestem w stanie zadowolić wszystkich z 700 tys osób, które odwiedzają Agrofoto.pl i dla kilkunastu osób jestem zwykłym ch...

Agrofoto to nie b....., nie wszyscy klienci muszą być zadowoleni :) Ale odkąd tu jestem , wiedzę starania na plus, chociaż nie wszystkie zmiany mi się podobają, to jestem w stanie je zaakceptować.

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

@masa24 u Ciebie nie dość, że  T3,  to na bogato, wcale nie tani zestaw. Ja raczej sobie odpuszczę po dobrym T2. Chyba że będzie mokro i coś wypatrzę w próbach szufladowych to jakiś tiofanat pójdzie, ale już dwa lata bez T3 to i teraz może się uda. 

Opublikowano (edytowane)

Kurza twarz, 250 zł za 1 litr Elatus Era, jadę zanim wszyscy wykupią. Widzę, że u Kuczyńskiej doświadczenia robili.  Z moją uśpioną septoriozą może być to dobre rozwiązanie. 

Edytowane przez ravoj
Opublikowano
2 godziny temu, masa24 napisał:

Bez przesady , ch*jem nie

tylko ewentualnie zwolennikiem opryskiwaczy zawieszanych 😄

@yacenty wie co mówi zawieszany zawsze lepszy - uzasadnienie - przyjdą takie lata mokre że ciągany opryskiwacz będzie się topił w koleinach .

Opublikowano
24 minuty temu, ravoj napisał:

Kurza twarz, 250 zł za 1 litr Elatus Era, jadę zanim wszyscy wykupią. Widzę, że u Kuczyńskiej doświadczenia robili.  Z moją uśpioną septoriozą może być to dobre rozwiązanie. 

wystarczy ze zadzwonisz, sami przywiozą- śor dostarczają bezpłatnie, przynajmniej Cię nie rozdeptają jak się rzucą na Elatus Era

• Root Admin
Opublikowano
ravoj napisał:

dużo? większość T2 w wersji premium kosztuje w okolicach 200 240zl. z drugiej strony dziś 1dt pszenicy to 75zl

Opublikowano

Ma ktoś jakiś link, artykuł albo cokolwiek odnośnie trineksepaku czyli Moddusa? Chodzi mi o UV. Wiem, że potrzebuje nasłonecznienia, sam stosowałem go kilka lat z rzędu tylko z rana w słoneczny dzień i działał.  Niestety wiatr ustaje dopiero wieczorem, teraz łeb urywa,  noc będzie ciepła, jutro 17 na plusie i słoneczko. Czy 9 godzin bez słońca ma wpływ na jego działanie? przecież wchłonie się przez noc i zacznie działać jak UV dostanie, ktoś coś więcej??? 

Opublikowano

Rozmawiałem dzisiaj z doradca Syngenty na temat t1+regulacja, bo chciałem pryskac ale od rana strasznie wieje, też radził żeby w godzinach południowych pryskac ale nie ma warunków, ale że jutro w nocy nadają już przymrozek to kazał się wstrzymać, bo i tak doznała pszenica stresu po herbicydzie. Kier planuje zastosować na t2

Opublikowano
20 minut temu, yacenty napisał:

dużo? większość T2 w wersji premium kosztuje w okolicach 200 240zl. z drugiej strony dziś 1dt pszenicy to 75zl

I trzeba jeszcze odjąć cenę swojego aktualnego T2

250 - swoje T2 = ???

• Root Admin
Opublikowano

a kto kaze 1l? przecież przedwczoraj ekspert na konferencji mówił o dawce od 0.8 do 1.

Moje główne t2 wychodzi 190 zł, a dawki już obciałem, bo wiem że przy aktualnej pogodzie nie zbiorę więcej jak 6ton, gdybym miał opady i celował w 9ton to moje t2 by kosztowało 220zł.

Elatusa kupiłem na próbe - będzie jednym z 3 wariantów t2

Opublikowano
1 godzinę temu, ravoj napisał:

Ma ktoś jakiś link, artykuł albo cokolwiek odnośnie trineksepaku czyli Moddusa? Chodzi mi o UV. Wiem, że potrzebuje nasłonecznienia, sam stosowałem go kilka lat z rzędu tylko z rana w słoneczny dzień i działał.  Niestety wiatr ustaje dopiero wieczorem, teraz łeb urywa,  noc będzie ciepła, jutro 17 na plusie i słoneczko. Czy 9 godzin bez słońca ma wpływ na jego działanie? przecież wchłonie się przez noc i zacznie działać jak UV dostanie, ktoś coś więcej??? 

No lepiej działa jak jest ciepło i tutaj z dawkowaniem chodzi bo przy słońcu to ze 0,2 powinieneś mieć ten sam efekt co teraz z 0,4... 

Jeżeli wiatr dzisiaj ustanie to spróbuję coś zrobić. W długoterminowej na cały następny tydzień warunki będą kiepskie. Odpuszczę sobie mocznik i i duet star. Dam tylko siarczan, modus ze stabilanem plus do tego mikro i prochloraz 500 tak z 0,5 litra a za tydzień jak pogoda pozwoli to dam mocznik już z duetem. Nie wiem czy dobrze ja to robię ale zobaczymy. 

Opublikowano
7 minut temu, Kędzior89 napisał:

a co sądzicie w T2 duett ultra lub priaxor?

solo każdy z nich coś przepuści, co innego mieszanina tych środków

• Like 1
Opublikowano

U mnie podobnie, Mirage 0.7 + Tilt Turbo 0.7

Jak wiatr ustanie pójdzie to wyżej razem z moddusem bez żadnej bełtaniny. 

Dokarmianie za dwa trzy dni i spokój do flagi. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, ravoj napisał:

U mnie podobnie, Mirage 0.7 + Tilt Turbo 0.7

Jak wiatr ustanie pójdzie to wyżej razem z moddusem bez żadnej bełtaniny. 

Dokarmianie za dwa trzy dni i spokój do flagi. 

t.t max 19.03.2020, żeby sadzy nie było

Edytowane przez taux
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, batman17 napisał:

Panowie będę skracał gęsta przerośnięta pszenicę jako zastosować ilosc medax max a jaka ccc

standard to 0,4kg medax i 1l ccc- tylko z ccc stosować kolo południa jak duże nasłonecznienie, potem możesz zawsze poprawić jeśli nadal będzie taka intensywna

Edytowane przez taux
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v