Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 minut temu, MateuszImiołek napisał:

Powiedźcie mi ma znaczenie w jakiej kolejności mieszać T1 z regulacją? 

Mieszanina 4 środków : Weto 250 EC-0,4 l , Atropos 500-0,4 l i Ephon Top-0,6 l oraz Stabilan 750 SL-0,4 l.

Proszę o podpowiedź.

Dnia 7.04.2020 o 22:55, rex15 napisał:

Tamto skopiowałem od bardowskich, bo pod jednym filmikiem mieli odnośnie  ŚOR

• Dodać kondycjoner wody i środki przeciwpieniące.
  • Dodać substancje stałe, tj. saszetki foliowe, nawozy, preparaty o formulacji: WD, WG, WP SG, SX.
  • Dodać środki stałe w cieczy, tj. o formulacji: SC, CS, OD, SE.
  • Substancje rozpuszczalne aktywnie o formulacji: SL, EW, EC.
  • Dodać adiuwanty.
  • Dodać płynne nawozy i mikroelementy.

A to z top agrar

5 minut temu, masa24 napisał:

Napisałeś ze strzał byłby gowno warty z tymi temperaturami

pytam bo jak zamawiam saletre w swoim punkcie handlowym w Agrii doradcy krzyczą bron Boże tylko nie saletra bo za zimno !! Saletrzak to tak ale nie saletra. To nic ze to te same formy azotu no ale taki poziom wiedzy

takze uznałem ze może miales opady ale nie dawałeś bo było wg ciebie za zimno

mają zapasy saletrzaku to chcą opchnąć, a że saletrzak dużo dłużej się rozpuszcza niż saletra to mają gdzieś, oni mają zrealizować swoją strategie biznesową, a nie Twoją

Opublikowano
4 minuty temu, taux napisał:

mają zapasy saletrzaku to chcą opchnąć, a że saletrzak dużo dłużej się rozpuszcza niż saletra to mają gdzieś, oni mają zrealizować swoją strategie biznesową, a nie Twoją

Ja nie słucham baranów tylko daje przykład. 
ja jestem zdania ze temperatura jest sprawa drugorzędną , podstawa to wilgoć i opad po aplikacji . Jakby patrzec na temperaturę to w rzepaku wyjeżdżałbym w połowie kwietnia 

Opublikowano
7 minut temu, masa24 napisał:

Ja nie słucham baranów tylko daje przykład. 
ja jestem zdania ze temperatura jest sprawa drugorzędną , podstawa to wilgoć i opad po aplikacji . Jakby patrzec na temperaturę to w rzepaku wyjeżdżałbym w połowie kwietnia 

w rzepaku to inna historia, zasadą jest zakończyć nawożenie azotowe na  6 tygodni przed kwitnieniem, które zwykle zaczyna 3 lub 4 tygodniu kwietnia, czyli wychodzi ze w połowie marca ostatnia dawka, max do końca marca, a ponadto rzepak to już pełza że tak powiem od 3 stopni

Opublikowano
5 godzin temu, kamil2963 napisał:

Panowie, przypalenia po RSM czy może grzyb ? Rdza to nie jest, moze septorioza... grzyba jeszcze nie robilem, dopiero jutro planuje z regulacja. 

20200415_173138.jpg

20200415_173245.jpg

20200415_173224.jpg

Przypalenia po rsm to na końcach liści idących w górę , a te dolne to zimno sucho za późno podany azot i grzyb razem wzięte , takie jest moje zdanie. W tym roku nie było zimy i grzyby pleniły się jak cholera szczególnie mączniak i septoria , chodziło mi po głowie zrobić zabieg grzybobójczy na jesieni i to byłby strzał w 10 , ale mądry jestem teraz , po szkodzie.

Opublikowano
20 minut temu, masa24 napisał:

Napisałeś ze strzał byłby gowno warty z tymi temperaturami

pytam bo jak zamawiam saletre w swoim punkcie handlowym w Agrii doradcy krzyczą bron Boże tylko nie saletra bo za zimno !! Saletrzak to tak ale nie saletra. To nic ze to te same formy azotu no ale taki poziom wiedzy

takze uznałem ze może miales opady ale nie dawałeś bo było wg ciebie za zimno

Nie, temperatura nie ma tu znaczenia, mocznik  tylko potrzebuje coś około  10'C żeby być dostępny reszta działa bez problemu i deszcz czy śnieg ważniejszy od temperatury byle formę azotu dobrać. Chodziło mi o to, że zboże rośnie tak ospale , spokojnie przez przymrozki i chłód, ale nic tu nie nie marnuje broń Boże, po prostu nie byłoby "strzału" jak to zwykle po azocie bywało - kiedyś. 

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Strazak76 napisał:

Przypalenia po rsm to na końcach liści idących w górę , a te dolne to zimno sucho za późno podany azot i grzyb razem wzięte , takie jest moje zdanie. W tym roku nie było zimy i grzyby pleniły się jak cholera szczególnie mączniak i septoria , chodziło mi po głowie zrobić zabieg grzybobójczy na jesieni i to byłby strzał w 10 , ale mądry jestem teraz , po szkodzie.

Mi taki zabieg nie pomógł, septorioza cholernie męczyła pszenicę już w lutym,  ale może trzeba było więcej kasy poświęcić na jesień.  Pszenica po fasoli, dobra zaprawa plus tebukonazol na 3 liście i efekt mizerny. Tylko że sąsiad już 3 rok pszenica po pszenicy to ma tam wszystko i co z tego że ja zmianuje. 

5 minut temu, MateuszImiołek napisał:

Chodzi Co o Ephon ?? Można go stosować od pierwszego kolanka. A co z nim nie tak ? 

Wyjaśnij

Guzik warty, do tej mieszanki jeszcze Medax Max dorzucić. 

Nawadnianie pszenicy masz? 

Opublikowano
MateuszImiołek napisał:

35 minut temu, mraukot napisał:

Po cholerę teraz etefon ?

Chodzi Co o Ephon ?? Można go stosować od pierwszego kolanka. A co z nim nie tak ? 

Wyjaśnij

Można go stosować, ale we wcześniejszych fazach wzrostu lepszy jest CCC i trineksapak. Etefon wytwarza etylen, a ten jest fitohormonem przyspieszającym starzenie i powoduje szybsze "zdrewnienie" tkanek (wskutek czego roślina jest sztywniejsza).

Opublikowano
6 godzin temu, masa24 napisał:

Nie bardzo wiem jaki wykład. Na upartego pewnie można i prochloraz chociaż on bardziej sprawdza się w t1. Jeżeli chodzi o T3 to będę robił tebu metkonazol jeżeli już o tym rozmawiamy. Po 200 zł na t3 nie place

A jakie dawki będziesz dawał na T3. 

Opublikowano

Po 0.6 kazdego. Taki jest plan ale jestem otwarty na sugestir

Etefon chyba dość popularny kiedyś na liść flagowy. Ale chodziła opinia ze przyspiesza starzenie rośliny i może powodować straty w plonie. Dany w momencie kloszenia tez potrafił chyba narobić szkod

nie kojarzę żeby stosowano go wcześniej niż flagowy

• Thanks 1
Opublikowano
9 godzin temu, ravoj napisał:

@Samsung123321 fajna ta Twoja łąka, pewnie nie było tam trzciny. Moja na łące, która rosła jeszcze w styczniu wygląda tak (siana rozsiewaczem i talerzówką) dostaje po d*pie mrozami, ale węzeł krzewienia cały i jakoś rośnie. 

IMG_20200414_192638_copy_1040x780.jpg

IMG_20200414_192622_copy_1040x780.jpg

Ja nigdy nie miałem takich końcówek ( chodzi o zdjęcia Superolnika) i na pewno nie jest to grzyb a już na milion procent septorioza. Oparzenie po zabiegach zaczynają palić same czubki i schodzą niżej. Moim zdaniem czegoś jej brakuje, z uwagi na przymrozki ma utrudnione pobieranie składnika, którego w glebie jest  mało, nie wiem, może to reakcja na brak żelaza, miedzi czy czegoś podobnego. Tak jak fioletem reaguje na brak fosforu. Tu już od dwóch sezonów takie zdjęcia widzimy i każdy kmini co to może być.  

Jeśli chodzi o zdjęcia @kamil2963 to co innego, tam raczej jakiś grzybek. 

No właśnie to jest ciekawe, że u mnie ta pszenica jest na najlepszej działce i nic jej nie brakuje, bo były robione badania gleby. Wszystkie składniki są w normie. Do tego było wapnowane na jesieni, rok wcześniej obornik. Ciężko mi powiedzieć co ją boli. Myślę po niedzieli poprawić dla spokoju sumienia chlorotalonilem i dodać Asahi. I czekać co będzie.

Opublikowano
Dnia 27.03.2020 o 20:25, yacenty napisał:

Sukces! Wczorajsze szkolenie online dotyczące skracania zbóż ozimych w warunkach nadmiernie rozkrzewionych łanów i niskich temperatur, zorganizowane z BASF Agro uznajemy za ogromny sukces, do którego przyczyniliście się również Wy – uczestnicy webinarium. Dziękujemy, że byliście z nami! W pokoju webinaru było aż 300 osób! Nie spodziewaliśmy się tak licznej frekwencji.

Dla tych, którzy się spóźnili specjalnie przygotowaliśmy relację ze szkolenia. Film z webinarium znajduje się w linku poniżej.

https://www.youtube.com/watch?v=Vk-MVaDdUIE

Zostań w domu, załóż słuchawki, zajmij wygodną pozycję przed komputerem i posłuchaj rad eksperta!

Po wczorajszym spotkaniu w pokoju webinarium, podjęliśmy decyzję o zorganizowaniu kolejnego. Już niebawem pojawią się szczegóły dotyczące tego wydarzenia.

Pozostańmy w kontakcie!

#zostanwdomu i szkol się z nami!

Czy mogę liczyć na to samo z ochrony fungicydowej zbóż??? tzn film na you tube.

Opublikowano
14 godzin temu, Zbyszek3939 napisał:

Trochę  przypalenie  trochę wcześniejsze przemarznięcia grzyba bym się tu żadnego nie dopatrywał 

Czy jak jest tak przpalona albo przemarznieta to z takiego pędu nic nie będzie?

Opublikowano

Zaupilem czekam na t1 i skracanie ale nie ma warunków, w tym paku brakuje coś na podstawę źdźbła np prochloraz. Myślę, że w tych pieniądzach a może niewiele wielkich zrobiłby lepszą mieszaninę. Więcej będzie można powiedzieć po wykonaniu zabiegu

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v