Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Andpol napisał:

A jak Huzar sprawdza się przy zwalczaniu miotły i przytuli?

przytulie mi wziął bo na kontroli było jej od groma a mam przytuliowe pola. Jedyne co zauważyłem to puścił mi miotłe na takich zimniejszych glebach. Nie było tego jakoś bardzo dużo ale wystąpiła.

Opublikowano (edytowane)

Jak chcecie cos fajnego na wiosenne chwasty przy niższej temp to polecam ctu+tribenuron+fluoksypyr

Edytowane przez Artis
Opublikowano
4 godziny temu, Artis napisał:

Jak chcecie cos fajnego na wiosenne chwasty przy niższej temp to polecam ctu+tribenuron+fluoksypyr

no właśnie czytałem że CTU + tribenuron można jechać do końca krzewienia, znasz może dawki? CTU + Granstar Ultra np? 

Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

z ciekawości czemu nie zrobiłeś miotły jesienią skoro już jechałeś tribenuronem?

bo miotły akurat na tych polach zazwyczaj nie było, jedynie problem mam na części pola z owsem głuchym a to wiosenny chwast który teraz rośnie też zimą 

Opublikowano (edytowane)

Czy Boogie Xpro 400 EC w dawce 1.2l na zabieg T1 to dobre rozwiązanie? Jestem w trakcie wybierania oprysków na T1 i szukam jakieś kosy w granicach 200 zł poleci ktoś coś? I czy zamawiał ktoś ze strony dlaroslin. pl? 

Edytowane przez PanPawel
Opublikowano
Dnia 1.12.2020 o 17:24, Kędzior89 napisał:

Witam Panowie mam pytanko na moim polu robiłem badanie gleby wyszło ph 4.5 rozsialem wapno magnezowe pod plug w dawce 2.5 tony na hektar i moje pytanie brzmi czy następna dawkę w ilości 2.5 tony można wysiac na wiosnę przed siewem kukurydzy?

Dlaczego nie wyspałeś od razu 5 ton? Co dajesz pod qq? Będzie Ci się gryzło wapno z fosforem jak razem podasz.  Zaczepiaj rozsiewacz i siej jak tylko dasz radę wjechać w pole nawet teraz, nawet jak nie wymieszasz z glebą będzie lepiej niż na wiosnę razem z noki.

Opublikowano
PanPawel napisał:

Czy Boogie Xpro 400 EC w dawce 1.2l na zabieg T1 to dobre rozwiązanie? Jestem w trakcie wybierania oprysków na T1 i szukam jakieś kosy w granicach 200 zł poleci ktoś coś? I czy zamawiał ktoś ze strony dlaroslin. pl? 

Ja czesto zamawiam z tego sklepu. Polecam ten sklep jak najbardziej.

Opublikowano

Ja kupuję od nich i jeszcze  https://www.sklepfarmera.pl/

oba mogę polecić, czego nie ma w jednym, szukam w drugim, na wiosnę praktycznie nic nie szukałem w sklepie stacjonarnym, jak tę panikę zasiali i obostrzenia

Opublikowano
Dnia 29.12.2020 o 10:19, Andpol napisał:

Atlantis star stosował ktoś jakie dawki i opinie?

powiem tak, stsowałem w przewódce po pastwisku na wiosnę jak tylko mozna było wykonać zabieg, chodziło mi o wiechlinę łąkową bo były kępki bo orałem 7 grudnia i 9 zaraz siałem i wsypałem na sitko do opryskiwacza właczylem mieszadło pojechałem opryskałem wraz z adiuwantem biopower przyjeżdżam patrzę a tam prawie cały środek na sitku tylko taka plastelinka zrobiona i wziąłem go wymieszalem w wiaderku i jeszcze raz heja bez adiuwanta ale podziałalo pieknie sezon 18/19 a w tym roku w życie po ugorze chodziło mi o perz wiosną i coś średnio własnie zadziałał, troszkę niezadowolony z efektu jestem dodam że wtedy i teraz pełna dawka tj 333g/ha

Opublikowano

Rada poprawki wiosennej Axialem to jak zalecenie wzięcia Viagry na ból głowy dla seksoholika 

Po co więc pryskać jesienią żeby wiosną za 150zl poprawiać?? Albo wiosna albo jesień, ewentualnie poprawka dwuliściennych. 

Przy obecnej kolejnej słabej zimie poprawki murowane, nawet u mnie przy granicy wyczyniec został, ale ogarnę to na pół lancy i tylko tam gdzie trzeba

• Like 1
Opublikowano

Jest teraz ciepło wczoraj + 7  i dziś + 8 pada jak tak będzie do wiosny nie licząc kilka dni z przymrozkami małymi bo na pewno będą to czy nie będzie poprawek na chwasty trawa zaczyna się zielenić . Ile opryski dadzą rady utrzymać chwasty w rydzach do wiosny 3 miechy to góra .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v