Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, GRZES1545 napisał:

A u mnie Ostroga zaatakowana przez rolnice albo mysze, jeszcze tak nie miałem  żeby  tyle w ziemi dziur było😯 co za rok jak nie sarny to gryzonie🤦‍♂️

Ja dokarmiłem , i jak na razie spokój

Opublikowano
4 godziny temu, Tomek90 napisał:

Jeszcze chcesz pryskać?

Nie, już opryskiwacze na zimę sprzątnięte ale wracam do pytania. Czy ktoś do jesiennych herbicydów dokładał fungicydy czy można tak zrobić? Np: Bacara Trio  + Fenpropidyna? Lekko opóźnić herbicyd a dołożyć fungi? 

Opublikowano

Obniżyć nie powinno, ale na pewno będzie łatwiej złapać fito.

Poza tym w fazie w której pryska się zazwyczaj na chwasty jesienią, roślina powinna być jeszcze chroniona zaprawą, więc i tak i tak zabieg na grzyba należałoby robić później

Opublikowano
25 minut temu, lukasz222 napisał:

Obniżyć nie powinno, ale na pewno będzie łatwiej złapać fito.

Poza tym w fazie w której pryska się zazwyczaj na chwasty jesienią, roślina powinna być jeszcze chroniona zaprawą, więc i tak i tak zabieg na grzyba należałoby robić później

Pewny tego jesteś?  T0 nigdy nie robię opóźniam siew. Ale takie info potrzebne mi są bo lubię czasami eksperymentować i lepiej się uczyć na czyiś błędach :) niż u siebie fito albo przypalenia robić. 

Opublikowano (edytowane)

Mączniaka nie likwidują ani przymrozki ani mrozy, co najwyżej nieco go spowolnią, a jak spadnie śnieg, to po roztopach masz białą poduchę na polu. A ten mączniak raczej nie pojawił się teraz, tylko gdzieś w październiku, jak jeszcze można było jechac z T0

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

Jeśli śnieg spadnie i nie ma mrozu - zgoda.

Generalnie w tym czy w zeszłym roku obserwowałem wczesną wiosną mączniaka "zwalczonego" przez mróz, nawet jeśli coś przeżyło, to do T1 nie zdążył się rozpędzić. A Arkadii mam pod opieką kilkadziesiąt hektarów rocznie, więc wiem co mączniak potrafi. Może Wy macie inne obserwacje, u mnie wygląda to tak jak wyżej. T0 jeśli już robimy, to w pszenicach po kukurydzy, ale wczesną wiosną, żeby zatrzymać fuzarium jeśli jest taka potrzeba. W takim przypadku T1 jest nieco opóźnione.

@Xion jedyne T0 na jesieni robiłem, kiedy z pośpiechu posiałem niezaprawioną pszenicę, wtedy bodajże w połowie października robiłem mix z resztek dwóch czy trzech środków, na 1,5ha mogłem zaryzykować. Na pewno nie szalałbym z zapobiegawczym opryskiem jesienią, ale to moje zdanie, każdy zrobi jak uważa. Jak lubisz eksperymentować, to zrób próbę na jakimś małym kawałku w przyszłym roku

Opublikowano

Nie sieje pszenicy tak wcześnie, aby do listopada robiła się łąka albo angielski trawnik. Dlatego przy dobrej zaprawie raczej nie potrzebuję T0.

Siałem kiedyś Tonację i ją potrafił mączniak gnębic już pod koniec października.

Niestety, razem z mączniakiem nie przetrwają zimy także rośliny, które zaatakował

Opublikowano

Ja zaczynam od połowy września, z początku 230-250r/m2 i problemów z "łąką" póki co nie mam. Arkadia zazwyczaj idzie po kukurydzy, więc w październiku dopiero idzie na pole, ale nawet jak się zdarzy po rzepaku ją zasiać, to nigdy jesienią nie miałem problemu z mączniakiem. Może miałem szczęście do pogody

Opublikowano

Rivero zasiane po kukurydzy 27 listopada więc nie zastanawiam się nad chorobami itd. w zeszłym roku 5 listopada DESAMO I EUFORIA i dała mi 9 ton na 4a i 4b.

Uczony doświadczeniem późne siewy może trudne może stresowe ale rośliny zdrowsze nie ma co dyskutować.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, sawka71 napisał:

Rivero zasiane po kukurydzy 27 listopada więc nie zastanawiam się nad chorobami itd. w zeszłym roku 5 listopada DESAMO I EUFORIA i dała mi 9 ton na 4a i 4b.

Uczony doświadczeniem późne siewy może trudne może stresowe ale rośliny zdrowsze nie ma co dyskutować.

Coś w tym jest.

Opublikowano
15 godzin temu, Xion napisał:

Pewny tego jesteś?  T0 nigdy nie robię opóźniam siew. Ale takie info potrzebne mi są bo lubię czasami eksperymentować i lepiej się uczyć na czyiś błędach :) niż u siebie fito albo przypalenia robić. 

Fitotoksyczność może wystąpić jak dasz maksymalne dawki.  Jak znajdę zdjęcie to wrzucę, które obrazuje przejazd z Tebukonazolem i bez. Pszenica  którą opryskałem CTU + DFF + Chlorosolfuron + Cyperkill Max +  Tebu w pełnej dawce była delikatnie jaśniejsza, ale po miesiącu różnicy nie było. 

Rok wcześniej ten sam mix tylko zamiast czystego tebu był Zamir (czyli Prochloraz + Tebu) w obniżonej dawce o 20% dział skutecznie do samej zimy i zero fito. 

Kolega pryskał również AXIAL KOMPETT + Prochloraz + Tilt Turbo na wiosnę i również bez uszczerbku. Więc w mojej opinii  jest to w miarę bezpieczne, chociaż na pewno zdrowiej dla pszenicy to rozdzielić.  

Opublikowano
13 godzin temu, sawka71 napisał:

w jakiej ilości wysiewałeś euforię masz może jej zdjęcia w galerii

Opublikowano

Euforia 180 kg/ha liczona wg. MTZ i siły kiełkowania. Zdjęć nie posiadam w galerii ale można było dołożyć z 10 kg/ha porównując do obok posianego Desamo.

Opublikowano
1 godzinę temu, sawka71 napisał:

Euforia 180 kg/ha liczona wg. MTZ i siły kiełkowania. Zdjęć nie posiadam w galerii ale można było dołożyć z 10 kg/ha porównując do obok posianego Desamo.

Mam wrażenie że euforia się toche słabiej krzewi od innych odmian

Opublikowano

Dzięki sawka ja posiałem ok.195 kg 2,3 listopada mtz nie liczyłem teraz jest w fazie szpilki ,zawaliłem sprawę bo trzeba było sobie zważyć ilość ziarna , chciałem ok.210 posiać i próbę kręconą zrobić , zmieniłem starego poznaniaka 2 na hassię DK, u nas na podkarpaciu ostatni sezon był wyjątkowo mało łaskawy dla pszenicy a jeszcze bardziej rzepaku.U mnie plony pszenicy średnio wyniosą ok.6,5 t/ha przy 140 kg/N i ochronie fungicydowej z górnej półki; Capalo, duett+gwarant ,Elatus .Przedplon kukurydza na ziarno.

Opublikowano

mam posiana euforie ok 12.10 i tez mam takie wrażenie że słabo się krzewi z drogi wyglada ładnie ale jak wejdę na pole to jest niska i ma przeważnie 1 rozkrzewienia a siane 370szt a dzień wcześniej siana tytanoka w tej samej obsadzie ma przynajmniej 2 rozkrzewienia

ravoj napisał:

15 godzin temu, Xion napisał:

Fitotoksyczność może wystąpić jak dasz maksymalne dawki.  Jak znajdę zdjęcie to wrzucę, które obrazuje przejazd z Tebukonazolem i bez. Pszenica  którą opryskałem CTU + DFF + Chlorosolfuron + Cyperkill Max +  Tebu w pełnej dawce była delikatnie jaśniejsza, ale po miesiącu różnicy nie było. 

Rok wcześniej ten sam mix tylko zamiast czystego tebu był Zamir (czyli Prochloraz + Tebu) w obniżonej dawce o 20% dział skutecznie do samej zimy i zero fito. 

Kolega pryskał również AXIAL KOMPETT + Prochloraz + Tilt Turbo na wiosnę i również bez uszczerbku. Więc w mojej opinii  jest to w miarę bezpieczne, chociaż na pewno zdrowiej dla pszenicy to rozdzielić.  

w jakiej fazie wzrostu była pszenica jak pryskales taka zupa, 3 lisc? nie spotkałem się z taką mieszanka. Jak dozyje to sprobuje za rok

Opublikowano

Początek krzewienia, 3 pełne liście , równo 4 tygodnie po siewie , z notatek widzę, że dałem:

Lentipur 500 – 1.33l, Legato 0,2 l Chlorosolfuron 10g, cypemtryna 50ml + Danadim 0,5, + tebukonazol 250g czystego składnika

Bez poprawek do żniw, poza miotłą przy samej miedzy od sąsiada, ale nad tym ciężko mi już zapanować, musiała skiełkować wiosną, bo do zimy jej nie było. Zlikwidowałem miedzę, bo to inkubator był. 

Niestety przed septoriozą tebukonazol pszenicy w żaden sposób nie uchronił, więc że tak powiem - kasa w błoto. Po ciepłej i mokrej zimie, wczesnym siewie pszenica wyglądała słabo. 

Opublikowano

Dzisiaj objazd zrobiłem i na 5 odmian pszenicy to jedynie Arkadia grzyba łapie na dodatek rekordowo szybko. Nie jest gęsto posiana dopiero się krzewi a już syff. 

IMG_20201201_092354.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v