Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
mraukot napisał:

Uziu92 napisał:

w tym roku z tego co widzę to późne siewy trzeba będzie na wiosnę gonić CCC i saletra ostro bo będzie po prostu za mała obsada i zboże będzie nie rozkrzewione , jak będzie ciepła szybka wiosna to spoko ale jak pociągnie jak któregoś roku zimno cały kwiecień to będzie ciężko

.uj a nie rozwiązanie z tym ccc w pszenicach późno sianych. Wiosną system korzeniowy praktycznie nie rozwinięty, do tego w ostatnich latach permanentny (przynajmniej u nas) niedobór wody w trakcie wiosennego krzewienia i jebut ccc, które na conajmniej 10 - 12 dni praktycznie zatrzymuje przyrost korzeni przybyszowych.. Następnie susza w czerwcu i później lament, bo "nie sypało" a wjebał jeden z drugim 200 kg N. 😉

ja tego problemu mieć nie będę mam nadzieję bo sieje w terminie i wszystko obsadę ma dobrą albo za dużą

Opublikowano (edytowane)

No ja właśnie liczyłem obsadę i na czarnoziemie z Full makro mam 280 mimo zaplanowanych 350, coś nie pykło albo C1 nie miał siły 94 jak napisali tylko 80 i tu będę musiał pilnować wiosny, żeby chociaż po dwa pędy było bo inaczej lipa, kłosów po 60 ziaren jeszcze w życiu nie widziałem 🤔 i cudow nie ma. Na wcześniej sianym ledwo 330 więc też liczę na chociaż dwa pędy do grudnia, o ile będą. 

Z tym CCC trzeba uważać i chłopaki mają rację. Najlepszy jest azot, ciepło i wilgoć. Potem można dać CCC.

Cytat

Pierwsze dokrzewianie zbóż tylko azotem

Pierwsza dawka azotu w łanach słabo rozkrzewionych, przynajmniej w części powinna być podana w formie saletrzanej, czyli łatwo dostępnej dla roślin. Azot w tej formie ma korzystny wpływ na gospodarkę hormonalną roślin, lepiej pobudza je do krzewienia, a dzięki temu, że nie jest wiązany przez glebę, tylko znajduje się w roztworze glebowym w każdej chwili może zostać pobrany przez rośliny. Więcej na polifoska.pl.

Artykuł ze strony: Pszenica ozima wymaga dokrzewiania | POLIFOSKA (https://polifoska.pl/porady/358)

Edytowane przez ravoj
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

diflufenikan+chlorotoluron bezpośrenio po siewie warto zastosować czy sam chlorotoluron?

czy nie ma sensu ryzykowac ze wzgledu na mrozy za 2 tyg i poźn siew

Edytowane przez dżordż2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, dżordż2 napisał:

diflufenikan+chlorotoluron bezpośrenio po siewie warto zastosować czy sam chlorotoluron?

czy nie ma sensu ryzykowac ze wzgledu na mrozy za 2 tyg i poźn siew

Zwróć uwagę na temperaturę w której efektywnie działa dff - 8stopni. Do chlorotoluronu warto byłoby dodać coś na niskie piętro. Może flufenacet?

Edytowane przez isentor
Opublikowano
4 minuty temu, proxy8441 napisał:

czy 150g DFF i 750g chlorotoluronu weźmie mi samosiewy rzepaku? nie widać ich lub sporadycznie, zapomniałem na jedno pole dorzucić Gleanu

Nie. Rzuć jakiegoś gransraru

Opublikowano
4 godziny temu, JanKrzysztof napisał:

Dobra dawka azotu + octan cynku na wiosnę w celu stymulacji systemu korzeniowego w późno sianych pszenicach. 

Co to jest ten octan cynku?  W jakiej formie się go podaje i kiedy?

Opublikowano

Na wschodzie Mazowsza nie było tak dużej ilości opadów na bardziej pszepuszczalnych glebach idzie pryskać poprawię ścieżki samym ciągnikiem i na koniec tygodnia coś by prysnoł bo przymrozki się zbliżają a chwasty szaleją.... 

Opublikowano
Dnia 2.11.2020 o 20:46, tommy66692 napisał:

Tak sobie możesz mówić u was na dolnymslasku na waszych ziemiach 

Zapraszam do mnie na lubelszczyzne na zimne ziemie gliniaste, zwiększanie obsady nic nie daje, wschody trwają bardzo długo, ta ziemia swoje oddaje ale przy terminowych siewach 

I jak to jest jak nie zdąży zjeść pszenica przed zimą przy opóźnionym siewie ? Bo faktycznie na ziemiach gliniastych długo wschodzi taka pszenica 

Opublikowano
2 godziny temu, adrianooo1234 napisał:

Dokładnie o to chodzi np. Dynamic Cresco, Rootstar z intermagu

moim zdaniem wystarczy dobry chelat cynku i miedzi, plus azot pogłównie. Przy dobrej pogodzie efekt rewelacyjny i portfela nie uszczupla.  

Opublikowano
1 minutę temu, ravoj napisał:

moim zdaniem wystarczy dobry chelat cynku i miedzi, plus azot pogłównie. Przy dobrej pogodzie efekt rewelacyjny i portfela nie uszczupla.  

W jakich dawce te chelaty i w jakim terminie? 

Opublikowano

Biorę  tebu jakie jest bez względu na firmę, formulacjię czy stężenie SA

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v